1

Topic: Schaarbeek: 23 December 1988

Samenvatting

  • Wat? Een gewapende overval op een turfkantoor. De twee daders worden doodgeschoten door de politie.

  • Wanneer? Vrijdag 23 december 1988

  • Waar? De schietpartij vond plaats op de hoek van de Bertrandlaan en de Josaphatstraat in Schaarbeek » Google Maps

Twee jonge boeven overvallen een turfkantoor in Schaarbeek. Na de overval wandelen ze naar een nabijgelegen café en drinken daar twee koffie's. Ze bellen vanuit het café een taxi, omdat ze geen vluchtauto hebben. Als ze in de taxi stappen, komt net een politiepatrouille aan.

Wat er dan exact gebeurd, is niet duidelijk maar het lijkt erop dat de politie onmiddellijk is beginnen schieten naar de taxi. Daarbij raakt één persoon zwaargewond en de andere sterft door de kogelregen. De zwaargewonde gangster sterft in het ziekenhuis. De taxichauffeur overleeft de schietpartij.

Andere artikels over deze schietpartij vind ik niet. Ik weet dus ook niet wat het resultaat was van het BOB-onderzoek. Dit doet vermoeden dat de politie deze zaak in de doofpot heeft willen stoppen.

De taxi na de schietpartij:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/schaar10.jpg

Politie schiet twee boeven dood

Op de hoek van de Bertrandlaan en de Josaphatstraat in Schaarbeek hebben twee gewapende mannen vrijdag even voor de middag een turfkantoor overvallen. Kort nadien werden ze door de politie doodgeschoten. De beide mannen stapten na de overval een café binnen en bleven daar om een tot nu toe ongekende reden zitten. Ze lieten een taxi komen. De overvallen kantoorhouder had intussen de politie verwittigd. Die kwam ter plaatse toen het tweetal in de taxi wilde stappen. Er ontstond toen onmiddellijk een schietpartij.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 December 1988

Twee gangsters door politie doodgeschoten

Een stoutmoedige overval op een turfkantoor in Schaarbeek hebben twee gangsters van 25 jaar met de dood moeten bekopen. Toen ze met een taxi wilden verdwijnen werden ze door de Schaarbeekse politie onder vuur genomen.

Een van de boeven werd op slag gedood. Zijn medeplichtige werd zwaargewond naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht, waar hij - aldus de Schaarbeekse politie - aan zijn verwondingen is overleden.

De taxichauffeur, die door de boeven werd opgeroepen, werd in shocktoestand in een hospitaal opgenomen. Omdat de overleden gangsters geen enkel persoonsbewijs op zak hadden, raakte hun identiteit niet bekend. Een van de twee zou in elk geval van Zuiderse afkomst zijn.

Café

De feiten speelden zich af voor een café op de hoek van de Bertrandlaan en de Josaphatstraat in Schaarbeek. Twee onbekenden waren onopvallend het turfkantoor, gelegen Wijnheuvelestraat 211 binnengestapt. Daar bedreigden ze met hun pistool de gerant, die werd verplicht 60.450 fr. te overhandigen.

Wat de overvallers heeft bezield om zich onmiddellijk naar een nabijgelegen café te begeven, zal het verdere onderzoek moeten uitmaken. Vanuit dat café, het was omstreeks 11 uur, belden de overvallers een taxi op. Intussen had de gerant de politie gewaarschuwd, maar er was ook een getuige van de overval die de politie tipte over de persoonsbeschrijving van de schurken.

Toen de taxichauffeur arriveerde en de twee overvallers erin plaatsnamen, kwam de politiepatrouille ter plaatse. De gangsters hadden dit ogenblikkelijk in de gaten en met hun pistool bedreigden ze de taxichauffeur. Wat er dan precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Koffie’s

Sommige beweren dat de Schaarbeekse politie direct het vuur heeft geopend, anderen menen dat de agenten eerst de identiteit van de overvallers hebben willen nagaan. Hoe dan ook, de drukke buurt werd opgeschrikt door vuurschoten en het bleek vrij vlug dat de achterruit van de taxi door politiekogels was verbrijzeld en dat een van de inzittende gangsters aan de kogelregen niet is kunnen ontsnappen. Hij stierf ter plaatse. De andere gangster werd zwaargewond en in allerijl naar het Sint-Pietersziekenhuis van Brussel gevoerd. De politie van Schaarbeek berichtte in de vooravond dat ook hij was bezweken.

Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat de overvallers geen enkel document op zak hadden waaruit hun identiteit kon blijken. Vandaar dat het gerecht zijn toevlucht zal moeten nemen tot eventuele vingerafdrukken.

Voorts is gebleken dat de twee overvallers in het café elk twee koffie’s hebben gedronken. Het verdere onderzoek werd toevertrouwd aan de BOB.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 December 1988

In Schaarbeek doodgeschoten overvallers geïdentificeerd

De twee overvallers die op 23 december in de Josafatstraat te Schaarbeek door de plaatselijke politie werden doodgeschoten na een overval in het Ladbroke-kantoor aan de Wijnheuvelenstraat, konden worden geïdentificeerd. Het betreft de 17-jarige Abdellah Azzousnie, geboren in Brussel, en de 21-jarige Libanees Celastim Ridha, geboren in Tripoli.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 December 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube