1

Topic: Eurodroite

Eurodroite was de koepel van extreem-rechtse partijen in Europa. De leden van Eurodroite waren MSI (Movimento Sociale Italiano), Parti de Forces Nouvelles (Frankrijk), Fuerza Nueva (Spanje) en Parti des Forces Nouvelles (België); de leidende figuur is de Franse advocaat Jean-Louis Tixier-Vignancour.

In het kader van de opbouw van Eurodroite organiseert de Bonvoisin in ’75 in zijn kasteel in Maizeret een samenkomst van deze organisaties.

In juli 1979 houden ze een bijeenkomst in Hotel Métropole om de Europese verkiezingen van juni 1979 te evalueren.

Eurodroite wordt ook genoemd tijdens het parlementair onderzoek met het oog op de beleidsvorming ter bestrijding van de onwettige praktijken van de sekten en van de gevaren ervan voor de samenleving en voor het individu, inzonderheid voor de minderjarigen, en heel specifiek in het stuk over de Orde van de Zonnetempel:

(...) Revenant sur le caractère exemplatif de la situation de l’OTS, M. Facon indique qu’il comprenait des gens qui ont interféré avec des réseaux Galdio ou qui étaient dans leur mouvance ou qui étaient dans la mouvance de la collaboration française, de l’espionnage ou encore de la réalisation de l’eurodroite entre l’Italie, la France, l’Allemagne, ...

Bron: Verslag parlementair onderzoek Sekten

Noot: ik kies voor de Franstalige tekst omdat in de Nederlandse versie het woord "Eurodroite" niet gebruikt wordt. In de Nederlandse tekst wordt de term "Europees rechts" gebruikt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Eurodroite

Spreekverbod

Zaterdag werd te Brussel een persconferentie gehouden van Eurodroite op initiatief van het Front de la Jeunesse.

Een van de aangekondigde sprekers, de Romeinse volksvertegenwoordiger en kandidaat voor de Europese verkiezingen, Almirante, werd tijdens de persconferentie spreekverbod opgelegd door enkele mensen van de BOB. Dit gebeurde op last van de minister van Binnenlandse Zaken. (*)

De verschillende sprekers op de bijeenkomst, vertegenwoordigers uit Frankrijk, Italië, Spanje en Libanon, hebben zich tegen dit spreekverbod verzet en noemden ons land ongastvrij. Overigens had de persconferentie moeten plaatsvinden in een Brussels hotel, maar de hoteldirectie had de vertegenwoordigers van Eurodroite laten weten dat de zaal niet beschikbaar was. De persconferentie werd tenslotte in een ander hotel gehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Juni 1979

(*) De minister van Binnenlandse Zaken was toen Georges Gramme (PSC) in de regering Martens I.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Eurodroite

https://www.standaard.be/cnt/dst1604200 … QCNg%3D%3D