1

Topic: Estaimpuis: 2 Maart 1981

Samenvatting

  • Wat? Schietpartij met de rijkswacht tijdens een routinecontrole

  • Wanneer? Maandag 2 maart 1981

  • Waar? Chaussée de Dottignies, op de grens Estaimpuis-Herseaux » Google Maps

  • Hoe? Een gangster schiet met revolver van zwaar kaliber. Daarbij raakt één rijkswachter zwaargewond, een andere lichtgewond. Een derde rijkswachter wordt korte tijd gegijzeld.

  • Status? Onbekend

Twee rijkswachters neergeschoten te Estaimpuis

Maandagvoormiddag werden bij een routinecontrole te Estaimpuis (Henegouwen), aan de grensscheiding met Herseaux, twee rijkswachters door Franse gangsters neergeschoten. Daarbij werd één rijkswachter zwaar gewond, terwijl de tweede er met lichte kwetsuren vanaf kwam.

De gangsters gijzelden daarbij een derde rijkswachter, die echter vlug werd vrijgelaten, waarna de auto in de richting van Moeskroen verdween.

Een tijd meende men te doen te hebben met de twee Franse gevangenen die vrijdag jl. op spectaculaire wijze per helikopter uit de gevangenis van Fleury-Merogis (Frankrijk) ontsnapten. Volgens de gerechtelijke diensten van Doornik is de kans klein dat het om deze gevangenen gaat. Maar toch wordt het niet helemaal uitgesloten.

Het was maandag omstreeks 10u30 toen wachtmeester Serge Delaheye en Luc Haubert van de brigade van Estaimpuis langs de Dottenijssteenweg aan de grensscheiding Estaimpuis-Herseaux een routinecontrole uitoefenden.

Een personenwagen Renault van marineblauwe kleur uit Noord-Frankrijk werd tot stilstand gebracht. Aan het stuur zat een vrouw met naast haar een man. Op de achterbank hadden een man en een kind plaatsgenomen. De vrouw werd om de identiteitspapieren gevraagd, waaraan ze gewillig gevolg gaf, waarop de rijkswachters vroegen de koffer te openen. Daarin bevonden zich twee reiskoffers en een kleine zak.

Wachtmeester Delaheye verzocht een der mannen het goedje naar de combi te brengen, wat gebeurde. De andere rijkswachter bleef bij de personenwagen staan. Toen wachtmeester Delaheye de zak wou onderzoeken, haalde de meegenomen gangster een revolver, van zwaar kaliber, boven en loste onmiddellijk een schot. Hierbij drong de kogel in de boordradio.

Op dit moment sprong wachtmeester Haubert op de andere man van de personenwagen en kon hem overmeesteren. De boef die reeds een schot had gelost, richtte meteen het pistool op Haubert en trof hem met een schampschot aan de zijkant van de neus, juist onder het oog. De getroffen rijkswachter zocht daarop onmiddellijk dekking achter een laag muurtje van een nabijgelegen huis.

Een rijkswachter in burger, de 35-jarige Guy Legendre van de brigade van Bastogne, maar verblijvend in een buitenverblijf ter hoogte van het gebeuren, die op dit moment op straat aan zijn auto aan het werken was, ging zijn collega’s bijspringen. Hij werd eveneens onder vuur genomen en zwaar gewond. Een kogel drong immers de borststreek binnen en bleef steken in de schouder.

Gegijzeld

Alles verliep daarop vliegensvlug. Wachtmeester Delaheye werd zijn vuurwapen afgenomen en onder bedreiging meegenomen naar de personenwagen van de gangsters. In ijltempo werd weggereden richting Franse grens. Enkele honderden meters verder stopte de wagen, werd de rijkswachter vrijgelaten en reed men verder. Kort voor de grens werd richting Moeskroen ingeslagen van waaruit de gangsters waarschijnlijk ergens de Franse grens zijn overgestoken.

Rijkswachter Legendre werd onmiddellijk naar de kliniek van Moeskroen overgebracht waar zijn toestand weliswaar ernstig is, maar niet levensgevaarlijk. Een speractie, zowel op Belgische als op Franse bodem, leverde tot nu toe geen resultaat op. Tijdens een korte persconferentie in de rijkswachtkazerne van Moeskroen verklaarden commissaris Joineaux van de gerechtelijke politie van Doornik en luitenant Dewinter van de rijkswachtbrigade van Moeskroen dat het geenszins vaststaat dat het gaat op de gangsters Gerard Dupré en Daniel Beaumont, die uit een Franse gevangenis wisten te ontsnappen.

Zoals eerst was gemeld, ontkent men ten stelligste dat wachtmeester Delaheye een der gezochte gangsters kon identificeren. De gerechtelijke diensten zijn van mening dat de kans gering is dat het om de ontsnapte gevangenen gaat, maar toch sluit men die mogelijkheid niet uit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Maart 1981

Aanhouding in schietpartij te Estaimpuis

In verband met de schietpartij van maandag te Estaimpuis, dichtbij de Franse grens in Henegouwen, werd een aanhouding verricht. De jonge vrouw die de wagen bestuurde, werd dinsdag in de omgeving van Rijsel (Frankrijk) aangehouden. Haar identiteit werd niet meegedeeld.

Bij haar in de auto zaten, zoals gemeld, twee mannen en een kind. Door die mannen werden rijkswachters Haubert en Legendre neergeschoten tijdens een routinecontrole. Een derde rijkswachter, Delaheye, werd even gegijzeld. Van de twee mannen ontbreekt voorlopig elk spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1981

De schietpartij te Moeskroen

Volgens het Franse persbureau AFP is de vrouw die aangehouden is in verband met de schietpartij die maandag plaatshad in de buurt van Moeskroen, Sabine Hayart uit Wattrelos, vlakbij Roubaix. Zij is bekend bij de Franse en Belgische politie als de vriendin van een Belgische gangster. Volgens goede bron ontkent zij betrokken te zijn geweest bij de schietpartij van Moeskroen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Maart 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube