1

Topic: Bende van Leon Thys

Samenvatting

Leon Thys was een gewezen politieagent die begin jaren '80 samen met een aantal medeplichtigen overvallen heeft gepleegd op banken en postkantoren. De bende werd in juli 1982 door de politie opgerold.

Leden:

  • Leon Thys

  • Jeanine Lamoen

  • Kamiel Aerts

  • Rudolf Aerts

  • Walter Dupré

  • Marina Cuypers

Feiten:

  • Kraak van de brandkast in het Mechelse metaalbedrijf Acomal.

  • 29 juli 1981: overval op een ASLK-kantoor in De Haan (dit kantoor werd nadien nog eens overvallen.

  • Overval op een BAC-kantoor in de Hoogstraat in Antwerpen

  • Overval op een ASLK-kantoor in Burcht.

  • 20 juli 1982: overval op een postkantoor in Mechelen

Postoverval te Mechelen opgehelderd

Amper na drie dagen onverdroten speurderswerk van de Mechelse politie o.l.v. commissaris De Geest, werden de drie daders van de postoverval dinsdagnamiddag jl. gepleegd aan de Brusselsesteenweg 174 te Mechelen, geïdentificeerd. Twee van hen werden aangehouden. De derde is voortvluchtig.

Het gaat om drie Mechelaars: de 32-jarige Leon Thys, voormalig politieagent, de 27-jarige Kamiel Aerts en diens 20-jarige broer Rudolf.

Leon Thys, die pas in juni jl. uit de gevangenis werd ontslagen nadat hij door de Spaanse autoriteiten was uitgeleverd en zijn straf had uitgezeten, en Kamiel Aerts konden bij de kraag worden gevat. Zij werden in de Mechelse gevangenis opgesloten.

Rudolf Aerts evenwel kon de vlucht nemen.

Tijdens het onderzoek bekenden Leon Thys en Kamiel Aerts de daders te zijn geweest van de ASLK-overval te Den Haan, gepleegd op 29 juni vorig jaar. De buit bedroeg toen 300.000 fr.

Wat de postoverval te Mechelen betreft werden de kledingstukken, die ze tijdens de overval droegen, evenals het grootste gedeelte van de geroofde 160.000 fr. in de woning van Thys teruggevonden.

Ettelijke keren waren zij reeds naar ASLK-kantoren in het Antwerpse gereden om een overval uit te voeren. Maar telkens was er “te veel volk”. Zelfs hadden zij vooraf in het Antwerpse contacten gelegd om, na een eventuele overval te kunnen onderduiken.

Dinsdag 20 juli jl. reden zij opnieuw naar Antwerpen met de bedoeling een post- of ASLK-kantoor te overvallen.

Doch te Antwerpen scheen het de boeven niet mee te zitten. Zij keerden langs Kontich terug, stapten er een ASLK-kantoor binnen om het terrein te verkennen en kochten enkele loten van de Nationale Lotterij. Besloten werd verder te rijden. Zij stopten ook voor het ASLK-kantoor te Walem. Doch ook hier leek het terrein hun alles behalve veilig.

Te Mechelen besloot het trio dan maar het postkantoor aan de Brusselsesteenweg “met een bezoek te vereren”. Waar de overval lukte.

Uitgemaakt werd dat Rudolf Aerts met de auto in de belendende Belgradestraat stond te wachten, terwijl zijn twee spitsbroeders de overval pleegden. Na de overval reden zij naar het Mechelse stationskwartier waar zij doodgewoon enkele cafeetjes bezochten.

Amper drie dagen later werden reeds twee van hen door de politie opgepikt. Nu wordt nog ijverig gezocht naar de voortvluchtige Rudolf Aerts.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Juli 1982

Medeplichtige aan postoverval te Mechelen aangehouden

De Mechelse politie heeft de medeplichtige aan de postoverval, te Mechelen, gepleegd aan de Brusselsesteenweg 174 te Mechelen, op 20 juli jl. bij de kraag kunnen vatten.

Het betreft de 20-jarige Rudolf Aerts, wiens broer, de 27-jarige Kamiel Aerts die samen met de 32-jarige Leon Thys het postkantoor waren binnengedrongen en aan de haal gingen met 300.000 fr.

Rudolf Aerts, chauffeur van de auto waarmee de overval was gepleegd, stond inmiddels met de auto op zijn spitsbroeders in de belendende Belgradestraat te wachten.

De twee overvallers werden amper drie dagen na de overval reeds aangehouden, terwijl Rudolf Aerts voortvluchtig was. Dag en nacht patrouilleerde de Mechelse politie op zoek naar de voortvluchtige. Hij werd, ondergedoken bij vrienden te Mechelen, aangehouden.

Rudolf Aerts bekende de feiten en werd ter beschikking gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juli 1982

Ex-politieman leidde bende overvallers

Gisteren hoorden vier mannen en twee vrouwen, beticht van overvallen op vijf financiële instellingen of medeplichtigheid daaraan, hun vonnis uitspreken door de correctionele rechtbank van Mechelen. De pleidooien in deze zaak waren op 25 maart jl. reeds gehouden. De globale buit van de overvallen bedroeg anderhalf miljoen en de hoofdbeschuldigde is een oud-politieman uit Mechelen.

De beschuldigden: de 33-jarige Leon Thys, oud-politieman, wonende aan de Van Kerkhovenstraat 25 te Mechelen, zijn 36-jarige vriendin Jeanine Lamoen, wonende te Hoboken aan de Wouwestraat 86, de 28-jarige Kamiel Aerts, wonende te Mechelen aan de Boutersemstraat 33, zijn 21-jarige broer Rudolf, eveneens wonende te Mechelen aan de Mahatma Gandhistraat, de 36-jarige Walter Duré, wonende aan de Sint-Lutgardisstraat te Merksem, en de 24-jarige Marina Cuypers, vriendin van Kamiel Aerts, wonende te Lier aan de Molenstraat 5.

In de vroege namiddag van 20 juli 1982 werd een roofoverval gepleegd in het postkantoor aan de Brusselsesteenweg te Mechelen. Een Mechelse politieman in burger had die namiddag zijn ex-collega ter hoogte van het postkantoor in een auto opgemerkt. Zo werd Thys geklist.

Uit het onderzoek bleek dat de Mechelse ex-politieman zijn “loopbaan als overvaller” begonnen was met de kraak van de brandkast in het Mechels metaalbedrijf Acomal.

Samen met de hogervermelde beschuldigden zette hij plannen op om, op een vlugge manier, geld te bemachtigen. Op 29 juli 1981 werd te Den Haan een overval gepleegd in het ASLK-kantoor door Thys en Aerts.

De volgende overval werd uitgevoerd in het BAC-kantoor aan de Hoogstraat te Antwerpen. Te Den Haan kwam hetzelfde ASLK-kantoor opnieuw aan de beurt, gevolgd door de roof in het ASLK-kantoor te Burcht. Om te besluiten met de overval van het postkantoor aan de Brusselsesteenweg te Mechelen.

Een niet geringe bijkomstigheid is dat Thys en Lamoen in Spanje werden gearresteerd. Door een foute procedure in de vraag tot uitlevering kon Thys in die tijd slechts voor één overval terechtstaan, deze in de BAC te Antwerpen. Vandaar dat de andere overvallen worden beschouwd als “voortgezette misdrijven”.

Leo Thys kreeg voor de brandkastkraak in Acomal zes maanden effectieve gevangenisstraf, plus 6.000 fr. boete. Voor de vijf gepleegde overvallen twee jaar.

Zijn vriendin Jeanine Lamoen kreeg, als tipgeefster, zes jaar en negen maanden gevangenis, waarvan één jaar effectief, de rest voorwaardelijk plus 18.000 fr. boete.

Kamiel Aerts werd veroordeeld tot vier jaar, waarvan zes maanden effectief, en zijn broer Rudolf twee jaar waarvan drie maanden effectief.

Walter Dupré kreeg twee jaar waarvan drie maanden effectief en Marina Cuypers twee maanden effectief, plus een boete van 6.000 fr.

De echtgenote van Kamiel Aerts verkreeg opschorting van straf.

De eis van de procureur, de onmiddellijke aanhouding ter zitting van Thys, Lamoen en Kamiel Aerts, werd afgewezen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 April 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube