1

Topic: Brussel: 1 December 1976

Samenvatting

  • Wat? Overval op het ABVV-kantoor

  • Wanneer? 1 December 1976

  • Waar? Rouppeplein in Brussel » Google Maps

  • Wapens: Revolvers en machinepistolen

  • Buit: 7 miljoen fr.

  • Status: Deels opgelost, in België is er echter niemand veroordeeld voor deze overval.

De gangster waren extreem gewelddadig. De balans van deze overval was dan ook zeer zwaar: een kind van vijf werd vermoord en er waren zeven gewonden, waaronder twee Securitas-agenten en een politieagent. De gangsters werden achtervolgd door een politiepatrouille die ze onder vuur hebben genomen.

Het was tot dat moment de meest gewelddadige overval uit de Belgische geschiedenis.

Kindje gedood en 7 gekwetsten

Een vijfjarig kind overleden aan de gevolgen van een schotwonde, zeven personen gekwetst door vuurschoten en een buit van 7 miljoen fr. voor vijf gangsters. Dat is de balans van een van de meest gewelddadige overvallen in de geschiedenis van de Belgische criminaliteit, die woensdag in de vroege voormiddag gepleegd werd te Brussel.

Vier ongemaskerde gangsters, gewapend met een machinepistool en revolver, pleegden woensdagmorgen, omstreeks 8u30 een overval op de kantoren van de ABVV aan het Rouppeplein te Brussel, waar de werklozensteun wordt uitbetaald.

Omdat de bandieten op onverwachte tegenstand stuitten vanwege enkele bedienden, geraakten ze overstuur en begonnen in het wilde weg te schieten. Daarbij werden zeven personen gekwetst, onder wie de 5-jarige Pascal Demol, die later in het Sint-Pietersziekenhuis overleed.

De daders, die door ooggetuigen als vreemdelingen werden beschreven, ontkwamen in gezelschap van een vijfde medeplichtige. Ze hadden 7 miljoen fr. buitgemaakt. Twee of drie verdachten werden later in een taxi in de omgeving van het Terkamerenbos opgemerkt en opgeleid.

Een van de bedienden bij het ABVV, de h. Albert Faust, vertelde ons dat hij zich in zijn kantoor op de vierde verdieping van het gebouw bevond, toen hij plots vreemde geluiden hoorde, komende uit de zaal “André Renard” op de eerste verdieping waar de werklozensteun wordt uitbetaald.

De h. Faust wilde naar beneden gaan, maar toen hij aan de trap kwam, werd hij tegengehouden door een aantal personen die hem toeriepen dat er beneden was geschoten en dat er verscheidene personen waren gewond. De h. Faust liep onmiddellijk naar zijn kantoor terug en belde de 906.

Paniek

De vier gangsters waren ondertussen tot bij de kassa gekomen waar het geld wordt uitgereikt. Ze sloegen twee bedienden met de kolf van hun wapens neer maar werden niettemin achteruit geduwd. Dit moet de bandieten wellicht in paniek hebben gebracht en meteen begonnen ze in het wilde weg te schieten. Enkele personen werden gekwetst, ondermeer een vijfjarige jongen die op de arm van zijn grootvader zat en door een kogel in de hals werd getroffen.

Toen de bandieten in bezit van het geld langs de trap wegvluchtten, schoten ze nog naar een bewakingsagent. Deze man werd aan het hoofd geraakt.

Terwijl de overvallers binnen hun slag sloegen, hield buiten in een witte Alfa Romeo een vijfde medeplichtige de wacht. Toevallig kwam toen een politieman per motor aangereden. Zonder iets van de overval af te weten, plaatste deze agent zijn motor juist naast de gangsterauto. De kerel in de wagen dacht waarschijnlijk dat hij was verraden, opende het portier van de auto en wierp zich op de nietsvermoedende politieagent. Er vielen ook vuurschoten en de agent werd getroffen.

Achtervolging

Een man die dit had gezien, kwam de politieman ter hulp, maar werd eveneens door een kogel getroffen. De gangsters sprongen dan alle vijf in de Alfa Romeo, die onlangs te Antwerpen werd gestolen, en verdwenen in de richting van de Stalingradlaan. De ondertussen gealarmeerde politie zette de achtervolging in, maar werd op de hoek van de Poincarélaan en de Stalingradlaan op vuurschoten onthaald. Ze verloren de daders uit het oog. De gestolen auto werd later verlaten teruggevonden in de Paul Spaakstraat te Elsene.

De daders zouden dezelfde zijn die maandagavond 1 miljoen fr. roofden in een bank te Zottegem. Daar sloten ze het bankpersoneel op in de toiletten.

Er wordt eveneens vermoed dat ze reeds in juni hetzelfde kantoor van het ABVV aan het Rouppeplein overvielen en er toen 10 miljoen fr. buitmaakten. De helft daarvan moesten ze echter achterlaten.

Gekwetsten

De motorrijder die de door de gangster werd neergeschoten is Jean Dellewarde.

Leon Bournonville en François Dufrenoy, twee bewakers van Securitas liepen eveneens verwondingen op.

In het Sint-Pietersziekenhuis werden ook Marie Verstraeten, Lucien Sanglier, Pierre Vissenakers en François Sculier opgenomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1976

Gangsters ontzagen niets of niemand

Terwijl een wapendeskundige zich plat op de grond legde om onder de geparkeerde wagens te zoeken naar hulzen van afgevuurde kogels, speelden zich aan het Rouppeplein pijnlijke toneeltjes af.

Want nadat zowat 300 werklozen reeds hun stempelgeld hadden opgestreken, werd ingevolge de overval de verdere uitbetaling stopgezet. Honderden werklozen zaten dus op de eerste dag van de maand zonder of toch met weinig geld in huis.

Een vrouw, sjofel in de kleren, was haar zenuwen niet meer meester. “Wat moet ik nu in godsnaam aanvangen zonder geld. En ik heb twee kinderen.” De op wacht staande politie moest het eveneens ontgelden. Een oudere man stond er ook hoofdschuddend bij. Hij vertelde ook geen cent meer op zak te hebben en hij moest zo vlug mogelijk enkele schulden vereffenen.

Die man had geen goed woord voor de gangsters. De overvallers hebben niets of niemand ontzien. Dit getuigde een jonge gastarbeider, die aanwezig was op het ogenblik der feiten. “Ik heb gezien hoe een grote, sterkgebouwde kerel een van de bewakers afranselde. Die bewaker heeft toen geprobeerd zijn eigen wapen te grijpen. Maar de gangster, lang zwart haar en brede snor, was hem te vlug af. De overvaller, die niet eens gemaskerd was, heeft dan zelf gevuurd. De kogel trof echter een vijfjarig jongetje dat op de arm zat van zijn werkloze grootvader die bij de uitbetalingstafel stond. Toen is er paniek onder werklozen geweest”, aldus deze getuige. “Ik heb nog gezien dat het jongetje hevig bloedde. Ik heb de grootvader nog horen roepen: “Ambulance, ambulance”, maar ikzelf ben ijlings weggevlucht. Ik dacht dat er nog zou worden geschoten.”

Op het Rouppeplein spraken we ook met een werkloze, die door een babbeltje met een bewaker niet in het ABVV-gebouw zelf was toen de schietpartij losbrak. “Het is misschien mijn geluk geweest”, verklaarde hij, “anders had ik misschien ook een kogel in het lijf. Ik heb de bewaker met wie ik had gesproken, nog zien wegdragen naar de ziekenauto.”

“Maar waar blijven de rijkswachters”, vroeg deze werkloze die woensdag ook geen cent dopgeld kreeg, zich toornig af. “Naar Schaarbeek sturen ze een ganse compagnie. Dat men eens een twintigtal gewapende rijkswachters aan de ingang laat postvatten met nog enkele in het gebouw zelf, als het betaaldag is. De gangsters zullen wel afgeschrikt worden.”

Het was woensdag de laatste keer dat men in het ABVV-kantoor werklozensteun rechtstreeks aan de belanghebbenden zou uitbetalen. Vanaf januari zal dat gebeuren via de post. Daarvan waren de gangsters ook op de hoogte.

Maar het is niet moeilijk om te weten wanneer het stempelkantoor uitbetaalt. Dat is bij de ingang duidelijk aangeplakt. De stempelaar verklaarde ook dat vroeger alle veertien dagen een werkloosheidsvergoeding werd uitgekeerd, maar na de overval van enkele maanden geleden werd dit systeem op eenmaal per maand teruggebracht.

“Ik vind het echter schandalig dat de bandieten op een onschuldig kind hebben geschoten. Men is hier veel te braaf met die kerels. In Frankrijk zijn zware straffen voor dergelijke misdaden voorzien. Bij ons komt men enkele jaartjes weer vrij …”

De wapendeskundige, een man uit Geraardsbergen, zocht ondertussen ijverig voort naar hulzen. Hij had er al verscheidene gevonden, zelfs op zekere afstand verspreid. Uit die hulzen kon worden afgeleid dat de brutale overvallers ten minste drie verschillende wapens gebruikten. Er zouden in totaal een twintigtal kogels zijn afgevuurd. Dit keer hebben de bandieten dus werkelijk onmeedogend toegeslagen. Dat geweld heeft woensdag op het Rouppeplein een diepe afschuw gewekt. Ook het feit dat dergelijke zware jongens eens te meer zijn kunnen ontkomen, verontrust in toenemende mate de man van de straat die zich niet meer beschermd voelt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Brussel: 1 December 1976

Ben wrote:

Status: Deels opgelost, in België is er echter niemand veroordeeld voor deze overval.

Dit is niet correct. Deze bloedige overval is onopgelost. Er is in België nooit iemand veroordeeld voor deze misdaad. De politie had sterke aanwijzingen dat de zogenaamde Alfa Romeo-bende betrokken was bij deze misdaad. Maar de bende is uit elkaar gevallen; sommige leden werden in het buitenland veroordeeld voor andere feiten en andere leden werden doodgeschoten door de politie of verdwenen.

Brusselse zware jongen aangehouden

Zaterdagnamiddag te 14u zette de politie een speractie op in de Kerkstraat te Oostende. Het gedeelte van de straat waarin de bar “Champs Elysée” is gelegen, werd gesloten terwijl politiemannen en rijkswachters tot op de daken postvatten, het vuurwapen in de aanslag.

Omstreeks 15 drongen politiemannen, beschermd door kogelvrije vesten, de bar binnen, waar het individu dat ze opspoorden zich zonder verweer overgaf. Het betrof René Janssens die zondag reeds naar Brussel werd overgebracht. De man was gesignaleerd en wordt ervan verdacht mededader te zijn van één van de overvallen op ABVV-kantoren in de hoofdstad.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 December 1976

Slachtoffertje van gewapende overval te Brussel begraven

Zaterdag werd onder grote volkstoeloop in het Marollenkwartier te Brussel de 5-jarige Pascal Demol begraven, het onschuldige slachtoffertje van de hold-up die vorige week woensdag gepleegd werd op een ABVV-lokaal aan het Rouppeplein te Brussel. Vijf gewapende gangsters overvielen daar het lokaal waar men net begonnen was met de uitbetaling van werklozensteun. De gangsters openden het vuur: de kleine Pascal, die op de arm zat van zijn grootvader, werd gedood en 7 personen werden gewond bij de schietpartij. De buit bedroeg 7 miljoen.

Zaterdag had de ontroerende begrafenis plaats, onder grote belangstelling. Er speelden zich hartverscheurende taferelen af tijdens de Eucharistieviering in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, aan het Kaatsbalplein, en later op de begraafplaats.

Over de daders van de roofmoord is inmiddels nog niets geweten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 December 1976

Kappenburg met getuigen geconfronteerd

Een dertigtal getuigen van de overval op het uitbetalingskantoor van het ABVV te Brussel, op woensdag 1 december jl., onder wie acht bedienden van deze vakbond, werden dinsdag geconfronteerd met de Nederlander Robert Kappenburg (30), die ervan wordt verdacht aan de wilde overval te hebben deelgenomen.

Het is ons niet bekend of deze confrontatie de politie iets heeft bijgebracht. Kappenburg beweert immers niet betrokken te zijn geweest bij de overval en de daaropvolgende schietpartij, die de daders niet 7 maar uiteindelijk iets meer dan 8 miljoen heeft opgeleverd.

Veroordeling

De verdenkingen op de Nederlander zijn het gevolg van het neerschieten van de 23-jarige Brusselse inspecteur bij de gerechtelijke politie Ronny Mouchard. Deze politieman maakte jacht op Kappenburg, toen deze er na een identiteitscontrole van onder was gemuisd.

Vorige donderdag liep de Nederlander echter te Sint-Gillis tegen de lamp. Kappenburg, die naar verluidt boven de Moerdijk niet als een “zware jongen” wordt beschouwd, zou - zo beweert hij - op de vlucht zijn geslagen omdat hij een veroordeling vreesde wegens verboden wapendracht.

Een belangrijke getuige verklaarde dat Kappenburg niet bij de drie overvallers (van de vijf) zou zijn geweest die vorige week gewapenderhand in de uitbetalingszaal binnenliepen.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat de Nederlander de man achter het stuur was, die de overvallers opwachtte en de bereden Brusselse politieman verwondde. Een confrontatie met die politieagent zou wellicht meer zekerheid aan de recherche kunnen bezorgen. Toch wint de mening bij de politie meer en meer veld dat de aangehouden Kappenburg niet bij de overval op het uitbetalingskantoor aan het Rouppeplein zou zijn betrokken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1976

Aangehouden verdachte niet herkend door getuigen

De Nederlander Robert Kappenburg, die werd aangehouden nadat hij een politie-inspecteur had neergekogeld, werd tijdens een confrontatie met getuigen van de overval aan het Brusselse Rouppeplein, niet formeel herkend als één der daders. Op woensdag 1 december gingen ongemaskerde maar zwaar gewapende boeven aan de haal met om en bij de 7 miljoen werklozensteun bij het ABVV te Brussel. Toen trof een kogel uit een gangsterwapen een vijfjarig knaapje dat naderhand in het ziekenhuis zou overlijden.

Er is dus (voorlopig) nog geen ernstig spoor naar de daders van één der meest brutale overvallen in België. Toch zou de recherche opnieuw denken aan de overval in Zottegem, waar maandag 29 oktober voor meer dan 1 miljoen fr. werd gestolen uit een bank. De overvallers waren toen ook ongemaskerd en één van de robotfoto’s van de daders die werden verspreid, zou een zekere gelijkenis vertonen met de zwaargebouwde kerel met brede snor, die aan de hold-up op het Rouppeplein heeft deelgenomen.

Een getuige vertelde ons inderdaad dat hij op de bewuste woensdagvoormiddag een reus van een vent, lang zwart haar en snor, bij de overvallers heeft gezien in het uitbetalingskantoor.

Politiemannen nog in hospitaal

Ondertussen verblijft de bereden politieman Jan Delewarde (29) nog altijd in een Brussels ziekenhuis. Hij kreeg tijdens de overval bij het ABVV een kogel in zijn been toen hij door een medeplichtige aan de hold-up werd verrast. Zijn toestand evolueert echter gunstig en de Brusselse politieman zal vermoedelijk de eindejaarsfeesten thuis kunnen doorbrengen.

Ook Ronny Mouchars (23), de inspecteur van de gerechtelijke politie, ligt nog in de kliniek. Hij werd de avond van de overval aan het Rouppeplein neergeknald door de Nederlander Robert Kappenburg tijdens een identiteitscontrole. De kogel uit het wapen van de Nederlander brak een rib, doorboorde een long en bleef langs een ruggenwervel vaststeken. Het projectiel is nog niet verwijderd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 December 1976

Verdachte van overval op ABVV-kantoor voorgeleid

Te Oostende werd vrijdagmorgen een Marokkaan voorgeleid. De man zou ervan verdacht worden te hebben deelgenomen aan de overval op het ABVV-kantoor aan het Rouppeplein te Brussel. Daarom werd hij vrijdagmorgen overgebracht naar de gerechtelijke diensten te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 December 1976

Overvallers van ABVV-kantoor te Brussel zouden Italianen zijn

De Zwitserse politie heeft in het Brusselse, samen met Belgische speurders, huiszoekingen verricht naar aanleiding van een brutale bankoverval in Genève. Op dinsdag 22 februari werd daar niet alleen 1.200.000 fr. gestolen maar werden ook twee gemotoriseerde gendarmes neergeschoten.

Tijdens de huiszoekingen in het Brusselse werd de kolf van een geweer gevonden dat in Zwitserland bij de bankoverval werd gebruikt. Er werden een massa nuttige gegevens verzameld die toelaten de daders op het spoor te komen. Die zitten niet meer in Zwitserland, noch in België maar in Frankrijk. Bij de Brusselse politie en bij de rijkswacht beweert men niet op de hoogte te zijn. Onze Zwitserse bron is echter zeer betrouwbaar.

Leden van de Belgische recherche zouden niettemin bewijzen in handen hebben dat de gezochte bankovervallers ook betrokken zijn geweest bij de hold-up van 1 december in het ABVV-kantoor aan het Rouppeplein te Brussel, waarbij 7 miljoen fr. werd gestolen, verscheidene politieagenten gekwetst en een 5-jarig jongetje om het leven kwam.

Het gaat in beide gevallen om Italianen die via hun geboorteland opereren, veel in Frankrijk vertoeven maar ook een tijdelijke verblijfplaats in het Brusselse hebben gehad. Interpol is thans ingeschakeld om deze gevaarlijke misdadigers zo gauw mogelijk te klissen.

Het was nog donker toen dinsdag 22 februari omstreeks 7u30 de gerant van de bankinstelling “Société de Banque Suisse” te Genève de deur opende. Ogenblikkelijk was hij door twee gewapende en ongemaskerde kerels omringd. “Het geld, vlug”, dreigde één van de gangsters met een duidelijks Latijns accent. De gerant bood weerstand, kreeg slaag maar kon niettemin het alarmsignaal in werking stellen. De twee bandieten, bij wie een derde kerel was gekomen, sloegen op de vlucht in een rode Alfa Romeo met Geneefse nummerplaat. De politie deed vruchteloze opzoekingen. Maar om 10u30 diezelfde dag overvielen dezelfde gangsters de spaarkas van Versoix, gelegen aan de andere oever van het meer, waar ze 80.000 Zwitserse frank ontvreemdden.

Twee uren later: het drama. Aan het station van Cornavin botsten twee gemotoriseerde Zwitserse rijkswachters op een kerel die in een BMW wilde stappen waarvan de nummerplaat in België was geïmmatriculeerd. Het blijkt dat een tweede gangster plots opdaagde en het vuur opende op de rijkswachter die het autoportier wilde openen. Dan kostte hij ook schoten naar de andere politieman. De gangsters maakten zich ook meester van de revolver van een der rijkswachters en gingen er van door met een politiewagen. Een politieman was evenwel aan het stuur blijven zitten maar onder bedreiging had hij het voertuig moeten verlaten. Een uitgebreide speurtocht werd ingezet, doch de daders wisten te ontkomen. Later op de avond werd de BMW met Belgische nummerplaat teruggevonden, ook wat gestolen geld.

Het onderzoek verliep onder de strengste geheimhouding. De Zwitsers namen hun Belgische collega’s onder de arm en dat schijnt thans tot resultaten te hebben geleid.

Meedogenloos

Na de huiszoeking is gebleken dat de kerels die de overvallen in Genève pleegden en twee rijkswachters naar het leven stonden ook zeer ernstig verdacht zijn voor de overval op het Brusselse stempellokaal. Op de eerste dag van december bracht die hold-up heel wat beroering omdat vooral de 5-jarige Pascal Demol, die op de arm van zijn grootvader zat, de dood vond door een kogel uit het wapen van een der overvallers.

Tijdens de overval aan het Rouppeplein kwam aan het licht dat de daders - ze waren toen met vier of vijf - werkelijk niets of niemand ontzagen. Ze vuurden meedogenloos en het was een der meest krapuleuze overvallen uit de geschiedenis van de criminaliteit in België.

Dat de gangsters geen Belgen waren, was al vlug duidelijk. De gangsters waren niet gemaskerd. Ze vreesden dus niet te worden herkend. Wel konden ooggetuigen een vrij nauwkeurige persoonsbeschrijving geven van enkele overvallers. Toen reeds werd verondersteld dat het om Italianen ging die naar Frankrijk waren gevlucht. Na de overval te Brussel vluchtten ze in een witte Alfa Romeo die in Antwerpen was gestolen maar enkele uren nadien te Elsene werd teruggevonden.

Tussen de overvallen te Genève en die te Brussel bestaan dus diverse punten van gelijkenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Maart 1977

Ook vrouw gezocht in ABVV-overval te Brussel

Zoals reeds woensdag gemeld, volgt men een spoor in de brutale overval, die op woensdag 1 december gepleegd werd aan het Rouppeplein te Brussel. Toen ging gangsters met ruim 7 miljoen fr. werklozensteun aan de haal en kwam een vijfjarig knaapje om het leven, toen de bandieten in het wilde weg vuurde.

Er zijn voldoende gegevens verzameld om de gangsters op het ABVV-kantoor te Brussel ook te verdenken van het neerschieten van twee Zwitserse gendarmes, na een hold-up in Genève, op 22 februari. De overval bracht de gangsters 1,2 miljoen fr. op.

Te Brussel werden tijdens een huiszoeking nogal bezwarende feiten ontdekt, maar toch werd niemand aangehouden. Wel is ondertussen geweten dat ook een vrouw door de BOB wordt gezocht. Ook die zou iets meer afweten van het Zwitserse drama en de gewapende overval te Brussel.

Die vrouw wordt thans ernstig opgespoord in Italië, het land vanwaar eveneens de daders van de twee overvallen afkomstig zijn. Drie namen van Italiaanse verdachten zijn gekend. Het gaat om kerels van 22, 26 en 35 jaar. Een ware klopjacht is ingezet om die zware jongens in de kraag te vatten. Het is niet onmogelijk dat ze ergens in Frankrijk een veilige schuilplaats hebben gevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Maart 1977

Belgische vrouw wordt gezocht in Italië

In en rond Rome wordt met man en macht gezocht naar een Belgische vrouw, die goede betrekkingen onderhoudt met Italiaanse gangsters. De klopjacht is des te belangrijker als men weet dat die bandieten ernstig worden verdacht van de weerzinwekkende overval op het ABVV-kantoor te Brussel.

Op 1 december gingen ongemaskerde en tot de tanden gewapende boeven aan de haal met 7 miljoen. Ze schoten bovendien een 5-jarige knaap dood en nu nog ligt een Brusselse politieman in het ziekenhuis als gevolg van kogelwonden.

Huiszoeking

De Belgische vrouw die in het Brusselse verbleef, is de vriendin van een der gangsters. Dat kwamen de speurders aan de weet nadat ze in een niet nader gepreciseerde woning een huiszoeking hadden verricht.

Tijdens die huiszoeking werd een kolf van een geweer gevonden, dat zou gebruikt zijn in Genève, waar op 22 februari twee gendarmes door bandieten (wellicht dezelfde Italianen van de overval aan het Brusselse Rouppeplein) werden neergekogeld.

Het blijkt dat er na die huiszoeking, waarbij bezwarende voorwerpen werden gevonden, niemand werd aangehouden. Maar de naam van een Belgische vrouw kwam ter sprake die nauwe contacten had met een van de Italiaanse overvallers. In hoeverre die vrouw medeplichtig is aan de miljoenenroof te Brussel zal het verdere onderzoek moeten aan het licht brengen. In elk geval bezitten de speurders elementen die de vrouw in een moeilijk parket kunnen brengen. Men pluist immers ook uit of die vrouw iets afweet van de overval te Genève en het neerschieten van de gendarmes.

Interpol

De Italiaanse gangsters, van wie de identiteit gekend is, probeerden toen ze ook in oog kwamen te staan met de Zwitserse gendarmes, te ontkomen in een BMW met Belgische nummerplaat. Dat bracht de politie dan ook op het spoor van de Belgische vrouw, al is het ons niet bekend of die wagen aan die vrouw toebehoorde.

Hoe dan ook, Interpol is ingeschakeld om de gangsters en ook de vrouw op het spoor te komen. Maar er bestaat geen zekerheid of de Italiaanse bandieten thans in hun moederland zijn ondergedoken.

Anderzijds zit Robert Kappenburg nog altijd achter slot en grendel. Die schoot op de avond van de overval te Brussel een politie-inspecteur neer toen hij in een bar gecontroleerd werd. De Nederlander heeft steeds gelogenstraft aan de overval te hebben deelgenomen. Door getuigen werd hij evenmin herkend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Maart 1977

Italiaanse gangster en Brusselse vriendin aangehouden te Nice

Het is nog niet zeker, maar men acht het niet uitgesloten dat de Italiaanse gangster, die door de Franse politie te Nice werd aangehouden, ook betrokken is geweest bij de brutale overval op het ABVV-kantoor te Brussel op 1 december van vorig jaar. De 25-jarige Carlo Grua werd samen met zijn Belgische vriendin Claudine Bohyn (44), gearresteerd toen ze op het vliegveld van Nice aanstalten maakten om naar Madrid te vliegen.

De Italiaan werd gezocht omdat hij met twee andere medeplichtigen twee bankovervallen had gepleegd in Genève. Tijdens de achtervolging schoten ze toen twee gendarmes dood. Achteraf werd een Belgische wagen opgemerkt waarmee de bandieten wilden vluchten. Dit bracht de speurders naar Brussel, waar tijdens een huiszoeking de kolf van een geweer werd gevonden dat in Zwitserland bij de overvallen werd gebruikt.

Bloemen

Toen is ook de naam van Claudine Bohyn ter sprake gekomen, de vriendin van een der Italiaanse gangsters. De vrouw bleef echter buiten het bereik van het gerecht en men heeft ze nadien een tijdje vruchteloos in Italië gezocht. Interpol werd ingeschakeld en men heeft het ogenblik afgewacht waarop zij in contact zou komen met haar in Brussel verblijvende familie.

Drie weken geleden ontving de moeder van Bohyn bloemen uit Nice. Meer was er voor de gerechtelijke politie van Nice niet nodig om het vliegplein extra in het oog te houden. Dit leidde dan tot de aanhouding van Carlo Grua en Claudine Bohyn. Toen de Italiaan werd gegrepen, droeg hij een persoonsbewijs op zak van Robert Chabrier, geboren in 1948 te Charleroi.

De politie zal nu moeten uitzoeken of Carlo Grua iets meer afweet van de overval op het Brusselse stempellokaal, die op de eerste dag van december gans de hoofdstad in rep en roer zette. Er werd toen niet alleen 7 miljoen "dopgeld" gestolen maar verscheidene politieagenten werden tijdens een vuurgevecht gekwetst en een 5-jarig jongetje schoot er zelfs het leven bij in.

De politie bezit vrij nauwkeurige persoonsbeschrijvingen van de daders, zodat het mogelijk moet zijn vrij vlug te achterhalen of Carlo Grua er inderdaad bij kan geweest zijn aan het Rouppeplein. De identiteit van de andere gangsters die bij de overvallen in Zwitserland betrokken zijn, is ook bekend. Het gaat om Biaggio Campagnolo, geboren in 1950 en de 35-jarige Luigi Chignoli.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Mei 1977

BOB gaat Italianen in Nice ondervragen

Zoals gisteren reeds gemeld, stelt de Belgische recherche veel belang in de Italiaanse gangster Carlo Grua (25) en zijn Brusselse vriendin, de 44-jarige Claudine Bohyn, die in de Franse badplaats Nice werden aangehouden toen ze in een vliegtuig stapten naar Spanje.

De Italiaan is een van de hoofdverdachten van twee overvallen in Genève, waarbij twee gendarmes werden doodgeschoten. In Brussel werd de kolf van een geweer teruggevonden dat bij een van de hold-ups in Zwitserland werd gebruikt.

Maar de BOB van Brussel wil hem ook voor andere zaken aan de tand voelen. Het is te verwachten dat enkele BOB'ers van Brussel naar Nice reizen voor een ondervraging van Carlo Grua. Er bestaan immers vermoedens dat deze Italiaan meer afweet van de brutale overval op 1 december aan het Rouppeplein, op een stempellokaal van de socialistische vakbond. Toen verdwenen de gangsters, men dacht reeds aan Italianen, met ruim 7 miljoen. Een 5-jarig knaapje werd door een van de gangsters doodgeschoten.

In gerechtskringen te Brussel liet men zich vrijdag zeer voorzichtig uit over de vermoedens die op Carlo Grua wegen. Anderzijds is de recherche toch in bezit van een vrij nauwkeurige persoonsbeschrijving van de vier tot vijf gangsters die op 1 december te Brussel een der meest gewelddadige overvallen pleegden. Vooral het feit dat ze ongemaskerd waren, heeft toegelaten een signalement te bekomen.

Dat de daders toen vanuit het buitenland opereerden, was ook zo goed als zeker. Er is immers een spoor gevolgd tot in Frankrijk, maar de daders waren de politie te vlug af. Weken aan een stuk heeft de BOB alle informaties over de overval aan het Rouppeplein zorgvuldig onderzocht. Op de vraag wie de tip voor de overval aan de Italianen had doorgespeeld, kon men echter nog geen passend antwoord geven.

Daarom dat de thans gearresteerde Brusselse vrouw ook een en ander zal moeten kunnen bewijzen. Al weet de politie op voorhand dat men ze niet gemakkelijk aan het praten zal kunnen krijgen. Wel weet men wie de vrouw is en in welke kringen ze zich ophield. Voorlopig berusten op haar alleen meer verdenkingen, al snapt de BOB wel wat het betekent de vriendin te zijn van een Italiaan die in Genève zwaar gewapende overvallen pleegde en met een spitsbroeder twee Zwitserse gendarmes neerkogelde.

Carlo Grua, geboren op 12 april 1952 in het Italiaanse Ivrea, werd gezocht voor een hold-up in Salerno op 29 april 1975. De buit bedroeg 30 miljoen lire. Daags nadien vuurde hij in Turijn meedogenloos op de politie toen deze hem wilde aanhouden. Hij werd gearresteerd, maar slaagde er in te ontsnappen uit de gevangenis van Turijn. Op 18 november 1975 werd Carlo Grua bij verstek tot 16 jaar opsluiting veroordeeld.

Op 24 februari 1977 - wat de Italiaan ondertussen had uitgespookt is niet geweten - sloeg hij met twee medeplichtigen toe in Genève. Daar werd een auto met Belgische nummerplaat opgemerkt waarmee de gangsters probeerden te vluchten. Dat werd Carlo Grua noodlottig, want het spoor leidde meteen naar Brussel, naar zijn vriendin, de in Jadotville (ex-Belgisch Congo) geboren Claudine Bohyn.

Officieel nieuws was gisteren in Brusslse gerechtskringen nochtans niet te vernemen naar aanleiding van de mogelijke deelname van Carlo Grua aan de bloedige overval aan het Rouppeplein te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1977

Gangsters, die kind doodschoten en 7 miljoen roofden, steeds spoorloos

Donderdag is het een jaar geleden dat aan het Rouppeplein te Brussel, een der meest weerzinwekkende gewapende overvallen in ons land werd gepleegd. Vier gewapende en ongemaskerde bandieten drongen er het ABVV-kantoor binnen, roofden er 7 miljoen fr. stempelgeld en bij een schermutseling werd ook een Brussels kind doodgeschoten. Op straat liep ook nog een agent verwondingen op.

De daders heeft men nog steeds niet kunnen vinden. Men neemt aan dat het buitenlanders, misschien wel Italianen, zijn.

Tegenstand

Het was woensdagmorgen 1 december 1976, omstreeks 8u30, dat vier kerels, gewapend met machinepistolen, de kantoren van het ABVV-kantoor aan het Rouppeplein binnen stormden. Ze stuitten op onverwachte tegenstand en begonnen in het wilde weg te vuren. Hierbij liepen zeven personen verwondingen op. De 5-jarige Pascal Demol, die op de arm van zijn grootvader zat, overleed in het Sint-Pietersziekenhuis na door een kogel te zijn getroffen.

Op het ogenblik van de overval waren enkele tientallen werklozen aan het rijtjes schuiven in het uitbetalingskantoor. Ook op straat wachtten verscheidene personen om hun stempelgeld te incasseren. De gangsters sloegen twee bedienden met de kolf van hun wapens neer en een bewakingsagent werd ook nog getroffen toen de overvallers langs de trap wegvluchtten.

Rolstoel

Op straat reden de onbekenden weg in een Alfa Romeo, waarin een vijfde medeplichtige de wacht had gehouden, nadat deze ook nog een politieman per motor, die kwam aangereden, met een pistoolkogel had gekwetst. De gestolen auto werd later verlaten teruggevonden in de Paul Spaakstraat te Elsene.

In de late avond van diezelfde 1 december heeft de Nederlander Robert Kappenburg (31), uit Amsterdam, tijdens een politiecontrole naar de daders van de overval, een inspecteur van de gerechtelijke politie neergeschoten en zware verwondingen toegebracht.

Inspecteur Ronny Mouchards (23) kreeg een kogel in de rug en zit nu in een rolstoel. De Nederlander zit nog steeds achter de tralies, maar hij heeft niets met de overval op het ABVV-kantoor te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 November 1977

Gangster was betrokken bij brutale overval te Brussel

Een Frans Assisenhof veroordeelde gisteren de Italiaanse gangster Donadoni tot 10 jaar gevangenisstraf wegens een bankoverval. In ons land werd hij gezocht omdat hij in 1976 heeft meegedaan met de overval op een vakbondskantoor te Brussel waarbij een kind van vijf jaar werd doodgeschoten.

De 37-jarige Italiaanse gangster Gianangelo Donadoni is door het Hof van Assisen van het Franse departement Ain veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens een overval in een bank in Dionne, waarbij hij 133.000 Ffr. (nagenoeg 1 miljoen Bfr.) buitmaakte.

De internationale gangster was ook in ons land actief, waar hij met de Italiaanse “Alfa Romeo”-bende een aantal hold-ups pleegde.

Kind

De genoemde bende overviel een aantal juwelenzaken en op 1 december 1976 stormden ze de ABVV-kantoren op het Rouppeplein in Brussel binnen.

Ze stuitten op onverwachte tegenstand en begonnen in het wilde weg te schieten. Hierbij liepen zeven personen verwondingen op. De 5-jarige Pascal Demol, die op de arm van zijn grootvader zat, overleed in het ziekenhuis na te zijn getroffen door een kogel. De gangsters gingen er met 7 miljoen vandoor in een Alfa Romeo waarin een vijfde medeplichtige zat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 April 1981

Carlo Grua, de Italiaanse gangster die vernoemd wordt in bovenstaande artikels, werd in november 1981 door de Zwitserse politie doodgeschoten:

Drie gangsters doodgeschoten in Genève

Politiemannen hebben zondag in een huis te Genève drie gangsters doodgeschoten, die klaarblijkelijk samen een gewapende overval voorbereidden, welke volgens inlichtingen van de politie nog dezelfde dag zou gepleegd worden. Een van de drie doodgeschoten bandieten is volgens inlichtingen van de politie de bekende gangster Carlo Grua, die in Zwitserland en in Brussel betrokken was bij inbraken en schietpartijen.

In 1978 was hij uit de Geneefse gevangenis Champ Dollon ontsnapt, maar een jaar later werd hij weer gevat en tot 13 jaar tuchthuis veroordeeld. In april van dit jaar slaagde hij er opnieuw in te ontsnappen uit de strafgevangenis van Orbe.

De tweede gangster was de Italiaan Ciro Piescia, die samen met Grua uit de strafgevangenis ontkwam. De derde man was zondagavond nog niet geïdentificeerd.

De politie had naar eigen zeggen enkele dagen geleden tips gekregen dat een groep inbrekers in een woning nabij het Geneefse station zou samenkomen om een niet nader bekende “actie” voor te bereiden. Bij het bewaken van de woning werd vastgesteld dat wapens naar binnen werden gebracht.

Het huis werd zondag omsingeld. Daarna drongen dertig politiemannen naar binnen. Een van de gangsters richtte zijn geweer op een agent en werd neergeschoten. De beide anderen poogden eveneens gewapenderhand tussenbeide te komen en vielen op hun beurt onder de kogels van de politie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 November 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube