61

Re: Jean Deprêtre

Ter herinnering aan Deprêtre:

Onderzoeksrechter Baeyens spaart procureur des Konings Deprêtre evenmin: "Mijn collega Schlicker volgde de orders van de procureur op (...). Tijdens onze onderzoeken moeten wij helemaal geen bevelen ontvangen. Bij Schlicker is dat te veel gebeurd."

Vraag: U heeft dus beweerd dat de processen-verbaal betreffende die delen van het onderzoek gecontroleerd werden vooraleer ze bij de onderzoeksrechter terecht kwamen.

Antwoord: "De procureur las de documenten niet. Maar de speurders brachten steeds een bezoek aan de procureur alvorens naar rechter Schlicker te gaan. Toen ik dat vernam,werd ik kwaad. (...) De heer de Prelle was een iemand die zich wilde laten gelden, als u wilt, maar hij hechtte eveneens buitensporig veel belang aan verslagen (...)." (hoorzitting van 21 februari 1997, blz. 5, 26 tot 27 en 32)

Voormalig onderzoeksrechter Baeyens bevestigt nog: "De procureur is verantwoordelijk voor de chaos in dit onderzoek, want zonder hem had men tot betere resultaten kunnen komen (...). Tot zo'n ongezonde toestand komt men wanneer iemand zijn kalmte verliest door de tegenslagen waarmee men in een dossier af te rekenen krijgt en alles wil vertrappelen wat niet loopt zoals hij het wil." (hoorzitting van 21 februari 1997, blz. 14 en 16)

Advocaat-generaal Jaspar vult aan: "De heer Deprêtre is koppig, maar eerlijk. Hij schippert al evenmin met zijn eigen overtuigingen (het ontbreekt hem met andere woorden misschien wat aan zelfkritiek) als met wat dan ook. Het is iemand die wat zwart-wit denkt, maar eerlijk is en niet vatbaar voor politieke betrokkenheid. Daar moet men eer-lijk in zijn." (hoorzitting van 21 april1997, blz. 25).

Speurder Ruth preciseert op zijn beurt: "Ik denk dat de heer Deprêtre misschien wat snel hypotheses of onderzoeken die tot niets hebben geleid, verwerpt: dat is zijn manier om te laten blijken dat de zaken niet van een leien dakje lopen. Het is iemand die ik altijd te prozaïsch heb gevonden. Hij weet dat men een onderzoek naar extreem-rechts voert, men vindt niets, dus is er niets! Zo hebben wij het begrepen." (hoorzitting van 6 juni 1997, blz. 11).

Substituut Van Lierde van het Nijvels parket preciseert:

Vraag: Waarom neemt de heer Deprêtre geen zitting meer nadat de heer Hennart het onderzoek heeft overgenomen?
Antwoord: "Een andere reden heeft misschien te maken met de persoonlijkheid van de heer Hennart, die diametraal tegenover die van de heer Schlicker staat." (hoorzitting van 21 maart 1997, blz. 27).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean Deprêtre

» www.enaos.be

63

Re: Jean Deprêtre

Deprêtre was eerste substituut in Brussel, bevoegd voor drugs en prostitutie. Hij werd in 1981 door VDB benoemd tot procureur in Nijvel. Hij was zeer katholiek en lid van Opus Dei. Was als openbaar aanklager verantwoordelijk voor de overvallen en moorden in Waals-Brabant, weigerde het spoor naar extreem rechts te volgen en beïnvloedde het onderzoek, hierdoor geraakte hij in conflict met iedereen die de echte daders wou vinden, zoals journalisten, rijkswachters, onderzoeksrechters en substituten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

64

Re: Jean Deprêtre

Zijn spoor van sudisten zou nochtans wel eens best verzoenbaar kunnen zijn met extreem-rechts.

Re: Jean Deprêtre

Ben wrote:

Was als openbaar aanklager verantwoordelijk voor de overvallen en moorden in Waals-Brabant

Grappige zinsnede. smile

66

Re: Jean Deprêtre

Godver, opgebaard zijnde in funeraum in Braine l'Alleud en uitvaartmis in Lillois-Wittersee! Hij kende zijn pappenheimers best wel en had daarom een fixatie! Dom, dat wist ik niet. Welk slachtoffer was weer verre familie van Deprêtre? Slachtoffer in Braine of in Overijse.

67 (edited by K& 17-01-2013 16:56)

Re: Jean Deprêtre

Ben wrote:

Hij werd in 1981 door VDB benoemd tot procureur in Nijvel.

Zeker niet officieel want VDB trad af in 1979 en werd nog een tijdje partij voorzitter CVP! Wiki: À partir du 8 octobre 1979 et jusqu'en 1981, il préside le PSC. Alwaar hij opgevolgd werd door de president, die de CEPIC zogenaamd opkuiste en ook de oude leden van het kabinet van VDB op defensie op straat zette zoals een ex Louis XXXX5 ex chef manipulatuer de la pj. Niemand heeft goed verstaan waarom hij VDB plots aftrad?

Ergens in die periode stuurde de regering in februari 1979, met VDB  eerste minister tot april 79, para's naar Kinshasa om Mobuto bij te staan terwijl in Luik huurlingen waren geronseld om Mobotu af te zetten? Daarna minister van defensie onder Martens.

Jaren later, toen hij "vrijwillig" eiste "trop is teveel" en naar de commissies kwam op 21 februari 1990, verweet hij Le "roi" Raes van hem belogen te hebben over deze huurlingen in 1979, wat totaal niet klopte dixit Ghijsels "Leugenpaleis VDB", uitgeverij Kritak. Dixit afterflap: Le Crocodile deed zijn roepnaam eer aan. Een dag zwom hij handig om de waarheid heen, loog er lustig op los en snauwde lastige parlementsleden af.

Overigens, van de hele VDB getuigenis is in de officiële bende rapport  geen spoor terug te vinden.

68

Re: Jean Deprêtre

Vindt dit ergens anders in kader van het dossier Pinon:

7 september 1979 inbraak bij dr. Pinon en diefstal van de opnameband van het gesprek van 30 augustus. Er is echter nog een kopie. De pas benoemde Nijvelse substituut Jean Deprêtre verhindert dat het bandje in het echtscheidingsdossier terechtkomt waardoor de jeugdrechter de hoede der kinderen aan zijn echtgenote toekent.

Het zou dus kunnen dat VDB als defensie minister onder Martens zijn lange arm gebruikt heeft of nog net in zijn periode dat hij lopende zaken als eerste minister deed in 1979 op ne rappeken de benoeming beïnvloedde maar zelf benoemen kon bij wel niet.

69

Re: Jean Deprêtre

Regering-Martens I:

De Regering-Martens I was de regering van België van 3 april 1979 tot 23 januari 1980. De regering viel na 9 maanden, toen het FDF de regering verliet. In de regering zaten de CVP/PSC, de BSP/PS en het FDF. De regering volgde op de regering-Vanden Boeynants II en werd gevolgd door de regering-Martens II.

Herschikkingen:

  • 15 oktober 1979: José Desmarets (PSC) vervangt Paul Vanden Boeynants als vicepremier en minister van Landsverdediging. Philippe Maystadt (PSC) vervangt Antoine Humblet als staatssecretaris voor het Waals Gewest

  • 16 januari 1980: Lucien Outers, Léon Defosset en François Persoons nemen ontslag

Dit is de periode van de gewestvorming.

70

Re: Jean Deprêtre

Maar in "Sur la piste du crocodile" komen er effectief voorbeelden naar voor waarin Cools en VDB de benoemingen van procureurs onder elkaar regelen. Dus benoeming Deprêtre wel waar! Maar wel  in 1978-79 en niet meer later?