81 (edited by the end 01-03-2013 18:15)

Re: Jean Deprêtre

Ook 1 van de gevolgen van de jaren 80 is een doorlichting van alle overheids diensten (werknemers) het linkse milieu, rechts en het misdaad milieu. Om een voorbeeld te geven in Italië na de aanslagen waren de dagen erna 5000 mensen opgepakt en opgesloten. Denk ook eens aan het PIO die dachten dat links overal aanwezig was. Ook wat hierboven staat in de post van Mero dat men nu ging samenwerken met de CIA wat voordien niet zo valzelfsprekend was, zie het standpunt van Albert Raes.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Jean Deprêtre

De tweede reeks, lijkt inderdaad op het zaaien van angst, echter op een zeer kleine schaal, dat past niet goed in een groot complot, ik vind dat ver gezocht. Sluit het ook niet uit. Of was het dan toch een vorm van afpersing of andersoortig middelgrote criminele daad? Een middelgroot complot? Of komen er nou eindelijk harde bewijzen voor een megacomplot van een uit de hand gelopen actie van een geheime dienst?

Persoonlijk denk ik nog steeds dat de eerste reeks '82, '83 een soort natuurlijk verloop kende, voor zover je dat zo kan noemen bij dergelijk exceptioneel geweld. Er werd flink gemoord, maar dat zou kunnen passen binnen een bepaalde levensstijl en groepsgedrag.

Mocht de eerste reeks een volledig gestuurde operatie zijn geweest met politieke of maatschappelijke belangen, zou mij dat hoogst verbazen. Ik sluit niet uit dat er mogelijk bij de eerste reeks ook 1 of 2 afrekeningen tussen zitten, echter kunnen het ook nog steeds allemaal toevallige slachtoffers zijn.

In plaats van al die druppels nieuw, kunnen ze beter iets compleets vertellen. Is er nou wel of geen doorbraak?

83 (edited by K& 02-03-2013 14:43)

Re: Jean Deprêtre

Merovinger wrote:

En als klap op de vuurpijl werd de plaatsing van Amerikaanse kernraketten goedgekeurd.

Straffer, ergens gelezen dat terwijl de parlementaire debatten nog bezig waren, waren de raketten/materiaal reeds in de lucht. Ze landden slechts enkele uren na de kiezing in het parlement. Van één ding ben ik zeker: geen enkele tegenstander kon in het publieke halfrond plaatsnemen tijdens het debat. Uit vrees voor acties waren er drie bussen schoolkinderen aangevoerd voor dit historisch debat. Slechts als er een persoon het halfrond verliet, kon een andere bezoeker binnen. Er stond buiten een rij van 30 meter uren te wachten!

Aangezien wij het hier over Depretre hebben, moeten we hem toch toegeven dat de initialen die hij kort voor zijn dood gegeven heeft, samen met de stad Braine l'alleud, wel aansluit met zekere artikels verschenen in de pers over de gebeurtenissen de zaterdagmorgen en de maandag morgen volgend op Nijvel. Volgens mij wijst dit op een mogelijke dwaalspoor actie (= de diefstal, met mensen uit Braine). Maar dit alles als dekking voor de tweede groep die de moorden heeft uitgevoerd. (Lees ook de historie over de ontsnapping uit de gevangenis van Doornik in dit verband.)

Deze mogelijk dieven waren niet dezelfden bij ander acties en daar is dan Depretre weer naast de kwestie. Ik zie de Borains als een reddingsboei, toen, om het onderzoek drie jaar stil te legen in andere richtingen en de Brainois, het nieuwe dwaalspoor naar de echte coordinatoren als die er al zijn.

84

Re: Jean Deprêtre

Pol Postal over procureur Deprêtre:

"Kijk naar de werkwijze van de Nijvelse procureur Jean Deprêtre. Die heeft vijf jaar lang nagelaten de foto's van alle mogelijke verdwenen getuigen en verdachten in de pers te publiceren. Aangezien speurders jarenlang in het duister hebben getast, was een beroep op het publiek via de pers de enige mogelijkheid om nuttige aanwijzingen te vinden. Niets daarvan! Integendeel, Deprêtre heeft al die jaren gezegd dat de pers moest zwijgen, in het belang van het onderzoek."

"Als men echter in december 1987 in Sint-Lambrechts-Woluwe een auto volgestouwd met wapens vindt, roept Deprêtre diezelfde dag nog vier journalisten bij zich in het justitiepaleis om de vondst in geuren en kleuren uit de doeken te doen. Diezelfde avond nog zendt de televisie het nieuws uit. De speurders op het terrein waren woest: dit was de beste manier om de nog loslopende compagnons van Bouhouche en co te waarschuwen dat ze de andere bergplaatsen moesten ontruimen, wat ze ook gedaan hebben."

"Op minstens twee andere schuilplaatsen vond de rijkswacht acht dagen later alleen nog wat vage sporen terug. Het gestockeerde materiaal was verdwenen. Deprêtre had zijn mond moeten houden, zoals hij dat vijf jaar lang gedaan heeft. Zie je de grove contradictie? Deprêtre had in het belang van het onderzoek geschorst moeten worden. Er gebeurde echter niets. Alleen substituut de Prelle heeft tegenover de Nederlandse pers een keer gezegd wat hij dacht van de manier waarop het onderzoek gevoerd werd. Ondanks het spreekverbod heeft niemand de Prelle op de vingers durven tikken."

Bron: Humo | 3 maart 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

85

Re: Jean Deprêtre

Deprêtre tegenover de eerste Bendecommissie: "Het is niet uitgesloten dat de bandieten tot één of andere politiek-subversieve groep behoren. Tot dusver zijn daar echter geen bewijzen voor. Men stelt alleen vast dat de rovers uiterst snel en ingenieus te werk gaan." Deprêtre betwist ook formeel dat hij ooit de mogelijke betrokkenheid van uiterst rechts uitgesloten zou hebben.

Daarnaast bevestigt Deprêtre ook dat zijn diensten informatie gevraagd hebben aan de Staatsveiligheid. De Staatsveiligheid heeft zelf nooit getracht om informatie te krijgen over het onderzoek. De contacten waren dus unilateraal.

Verschillende leden van de commissie hebben Deprêtre ook gevraagd waarom er geen wedersamenstellingen zijn gedaan. Deprêtre antwoord dat het erg moeilijk is om wedersamenstellingen te doen zonder verdachten. Men is wel dikwijls ter plaatse vaststellingen gaan doen. Ik kan onmogelijk geloven dat dit antwoord aanvaard werd door de commissieleden. De speurders in Nijvel hadden in hun cellen de Borains zitten. Dat waren toch verdachten dus waarom doen ze met die mannen geen reconstructie?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean Deprêtre

Een degelijk onderzoek van wat echt gebeurt is in Nijvel mocht blijkbaar absoluut niet. Vooral het stuk rond hoe het koppel Dewit-Fourez omgebracht is mocht niet naar boven komen. Tot op vandaag weet men niet hoe het gebeurt is, omdat er geen reconstructie heeft plaatsgevonden. Het is pas Lacroix die in '87 het onderzoek kreeg die er mee begonnen is. Daarbij was het onmogelijk om het exacte verloop van de feiten nog samen te stellen en vooral de moord op het koppel. Het verhaal dat men gecreëerd heeft rond de moord op het koppel klopt niet met de feiten, de expertise van de lijkschouwing en het ballistische rapport tonen duidelijk aan dat het anders verlopen is. Hoe?

Verkaring van onderzoeksrechter Lacroix voor de 1ste bendecommissie bijlage blz. 388/389.

De leden ( van de commissie) vragen zich af of een reconstructie, 2 tot 3 jaar na de feiten nog van enig kan zijn. De getuige (Lacroix) antwoord dat sommige onderzoekers de beschuldigden (Borains) hebben ondervraagd zonder zelf te weten wat er zich juist heeft afgespeeld.

Zo heeft men in 1987 de reconstructie van de overval op de Colruyt te Niivel gedaan. Een van de beschuldigden verklaarde dat het slachtoffer al op de grond lag toen hij schoot met zijn .22. Na de deskundigenverslagen leek men echter te zeggen dat de heer Fourez eerst getroffen werd door een .22 kogel en afgemaakt met 7.65 aan de neuswortel. Het tegenovergestelde dus.

Om de betrouwbaarheid van een bekentenis na te trekken moet men bijgevolg weten wat er werkelijk ter plaatse is gebeurd. Tot tweemaal toe heeft men de wedersamenstelling van de feiten van Colruyt Nijvel voorbereid, die bijzonder ingewikkeld was omdat met heel wat wapens werd geschoten.

Het probleem moest bijgevolg eens en voorgoed opgelost worden. Aan de hand van het bloedspoor kon worden uitgemaakt waar de heer Fourez de eerste maal werd geraakt en waarheen zijn lichaam naderhand versleept werd. De wapendeskundigen werden bijeengeroepen met de vraag het eens te worden en om uit te maken of een .22 wapen al dan niet vanop die afstand een kogel kan afvuren. Het antwoord luid "Neen".

Voor Deprêtre telde alleen de piste van de roofdieren, dit kan men onder andere ook afleiden uit de correspondentie met het parket generaal. In de piste Borains speelt Amory een hoofdrol!

Ben wrote:

"Als men echter in december 1987 in Sint-Lambrechts-Woluwe een auto volgestouwd met wapens vindt, roept Deprêtre diezelfde dag nog vier journalisten bij zich in het justitiepaleis om de vondst in geuren en kleuren uit de doeken te doen. Diezelfde avond nog zendt de televisie het nieuws uit.

Dit spreekt toch voor zich, als men dan weet dat ook het dossier-Mendez buiten de andere dossiers gehouden zijn door toedoen van Deprêtre. En dat het pas is nadat men DNA gevonden had van Bouhouche en Beijer dat ze veroordeeld geweest zijn. Waarom al die moeite om het dossier Mendez, WNP, en Bende van Nijvel gescheiden te houden?

Het is het begin van het onderzoek in Nijvel, bij de eerste vaststellingen, en wat men er heeft mee gedaan in de weken na de moord dat het onderzoek verkloot is geweest. Welke procureur stampt er nu de hulzen in het rond, wist hij toen al van meer Deprêtre, gezien zijn reactie de avond in Nijvel? Moest dit in een doofpot de ware toedracht van de moord op de 3 personen in Nijvel? Bij de expertise van Dery mogen we ons ook vragen stellen vermoed ik. Die toevallige ontdekking van de ballistische linken met wapens is in feite niet zo toevallig zoals Deprêtre laat uitschijnen.

Ook nog dit over het onderzoek in Nijvel » Forum

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Jean Deprêtre

the end wrote:

De wapendeskundigen werden bijeengeroepen met de vraag het eens te worden en om uit te maken of een .22 wapen al dan niet vanop die afstand een kogel kan afvuren. Het antwoord luid "Neen".

Euh, over welke afstand spreekt men hier?

88

Re: Jean Deprêtre

Ik herlas het fameuze interview met procureur Deprêtre nog eens: voor hem bestond de bende uit - ik citeer - "V.A., D.W., S.T., F.J.P. en R.I.". De eerste (V.A., lees: A.V.), een intussen verongelukte rallyrijder, fungeerde als chauffeur, de twee anderen (D.W. en S.T.) leven nog en waren bekend bij de politie als 'spécialistes en armes et en vols de voitures'; de twee laatsten (F.J.P. en R.I.) werden beschouwd als 'complices présumés de trois autres' (citaat uit het artikel). Met andere worden: Deprêtre zag een duidelijke hiërarchie in deze vijf vermeende bendeleden, met een kern van drie leden. Wanneer krijgen we eens een foto van D.W. (of W.D.) te zien? Hoe groot zou die geweest zijn? De foto's van S.T. (of T.S.) kennen we al.

89

Re: Jean Deprêtre

Stuur me een bericht met je email via de 'e-mail via formulier'-functie van deze site en ik stuur je een foto door van WP, kan ze hier niet plaatsen.

90

Re: Jean Deprêtre

dim, bericht is intussen doorgestuurd aan Ben. Ik zit nog met twee prangende vragen: zou TS als fusilier bij de Zeemacht (waar hij bekendstond als beste schutter) dezelfde zijn als de TS die gekend is wegens overvallen en gesjoemel met auto's, eveneens handig met wapens, eveneens Franstalig en met dezelfde volle lippen als TS bij de Zeemacht. Bij de Zeemacht valt zijn getaande huid op, wat normaal is als men geregeld voor langere tijd op zee is. Mijn tweede vraag, en je kent de context: is Luc Jurion de zoon van Jef Jurion?