11

Herr Flick wrote:

Ik heb het artikel over Aalst nog eens doorgenomen en ik snap denk ik wat je bedoelt met diegene die ze moesten hebben, hebben ze gemist. Is het die journalist?

Nee, een persoon die naar de Delhaize gestuurd werd. Hij kreeg bezoek de nacht voor de overval van de bende en werd naar de winkel gestuurd. Je kan het vinden bij De nacht voor de overval.

12

Herr Flick wrote:

Als je de kleine man wil treffen blaas dan een bus of een trein op, altijd prijs, veel doden, totale willekeur, ...

Als je er van uitgaat dat de Bende een complot was om de staat te destabiliseren dan moet je er ook van uitgaan dat er machtige mensen het complot steunden en dat die mensen de beslissingen nemen. Misschien moet je er in dat geval van uitgaan dat die machtige mensen het opblazen van een overvolle bus toch iets te drastisch vonden voor België. Het psychologisch effect van een bloedige aanslag op een warenhuis - zeker op vrijdag- of zaterdagavond - is gigantisch.

Herr Flick wrote:

De Bende was nog iets anders, totale willekeur en toch weer niet. Eerst doen ze Colruyts, dan Delhaizes, ...

Het lijkt totale willekeur maar het is het zeker niet. Het is omdat het totale willekeur lijkt, dat mensen gaan beginnen denken 'oh, het zijn maar gewone overvallers'. Maar als je dichter kijkt dan zie je duidelijk dat er steeds een andere reden was voor de overvallen, een uitgebreid slachtofferonderzoek zou al een goede stap zijn. Maar het is ook opvallend dat de CCC en de Bende van NIjvel elkaar in evenwicht houden. De CCC begint wanneer de Bende een pauze inlast en samen zorgen ze ervoor dat de herfst van 1985 de bloedigste was in de Belgische naoorlogse geschiedenis. Het valt ook dat de CCC wordt gearresteerd wanneer de Bende van Nijvel er al een punt achter heeft gezet. Dit kan natuurlijk toeval zijn en profiteerde de CCC enkel van het angstige klimaat dat de Bende gemaakt heeft om er nog een schepje bovenop te doen.

Herr Flick wrote:

waarom dan een sadistisch genoegen scheppen om mensen zomaar te vermoorden,  daar moet ge nen behoorlijke geflipten opgefokte pipo voor zijn om dat te doen

We weten natuurlijk niet zeker dat ze het fijn vonden om mensen te vermoorden. Misschien beschouwden ze het gewoon als hun job. Misschien werden ze ervoor betaald en deden ze gewoon wat van hun gevraagd werd. Geen plezier, geen emotie, gewoon doen wat ze vragen. Zo'n mensen zijn niet geflipt, gewoon professioneel.

Willi wrote:

Op welke manier was de staatsveiligheid in opspraak gekomen? Door te veronderstellen dat Bouhouche en Beijer voor die dienst werkten? Men mag niet vergeten dat  beiden aanvankelijk gewone rijkswachters waren en nadien zijn overgegaan naar de BOB. Je kon als rijkswachter of lid van de BOB mutatie maken naar de Staatsveilgheid  maar je kon niet alles samen doen.

Bedoel je dan dat Bouhouche en Beijer - toen ze in 1983 de rijkswacht vaarwel zeiden - eigenlijk gewoon bij de Staatsveiligheid begonnen te werken. In dat geval zou hun detectiebureau ARI gewoon een nepbedrijf zijn van de Staatsveiligheid. Of begrijp ik het verkeerd?

Beijer heeft in ieder geval altijd - vanaf 1987 - verteld dat hij in dienst werkte van de Staatsveiligheid. Zo werd op aanwijzingen van Beijer een klein wapenarsenaal gevonden waarbij onder andere een .22 long rifle zat. 1987 is trouwens een kanteljaar voor de Staatsveiligheid. Het was het jaar van het proces van de dubbele moord in Herderliedstraat. Er stonden toen twee leden van het WNP terecht voor dubbele moord. Maar ook de Staatsveiligheid kwam uitgebreid aan bod tijdens dat proces en de verhalen kwamen in de pers. Sinds proces Herderliedstraat hebben verschillende Bende-verdachten de Staatsveiligheid beschuldigd van betrokkenheid aan de Bende-aanslagen. Toeval?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13 (edited by Renne 21-02-2008 19:10)

Ben wrote:

We weten natuurlijk niet zeker dat ze het fijn vonden om mensen te vermoorden. Misschien beschouwden ze het gewoon als hun job. Misschien werden ze ervoor betaald en deden ze gewoon wat van hun gevraagd werd. Geen plezier, geen emotie, gewoon doen wat ze vragen. Zo'n mensen zijn niet geflipt, gewoon professioneel.

Ik denk dat het voor die Bende gewoon hun werk was, je krijgt zoveel miljoenen, je zorgt voor de wagens en wapens en andere materialen. Je kan het zuiver professioneel noemen maar lang de andere kant. Om zomaar kinderen neer te knallen moet je wel toch wat geflipt zijn, misschien hielp drugs hen daarmee, verstand op nul en knallen op alles wat beweegt. Al denk ik toch wel dat ze wisten wat ze deden.

Het psychologische effect is zeker gigantisch en zeker als je zomaar kinderen neerknalt in een warenhuis. Ik denk dat er toch mensen bij waren die omwille van die kinderen pasten voor de job. Bij de laatste aanslag valt het toch op dat ze het gemunt hadden op gezinnen. En hoe je de verklaringen hoort lijkt het toch dat ze effectief mensen opwachtten, dus het was volgens mij een hele operatie die ze moesten plegen en niet zomaar eender wie afknallen. Natuurlijk zijn er ook "onschuldige" slachtoffers, zoals kassiersters.

En misschien was het doel in Overijse, 1 persoon die op hun lijstje stond of 2. Maar dat ze het in Aalst uitgebreider wilden aanpakken, bv. 4 namen die ze vooraf screenden en opzochten. Gewoon om de kick, het zelf moeilijker maken, als het toch overal al gelukt was. Misschien overdreven gezocht maar ze waren ervoor getraind om niet zomaar eender wie af te knallen, als je Practical Shooting specialist bent, kan je wat denk ik toch.

14 (edited by K& 26-06-2011 12:00)

Vraag: tot wiens bevoegdheid behoort het toezicht op de douane-beambten en luchtvaartpolitie op onze gewestelijke luchthavens? Ministerie van binnenlandse zaken, verkeer, financiën, comité P of  anderen? Kan de staatsveiligheid zich ook met dergelijke zaken bemoeien?

15

Straf: Bart Tommelein heeft die zowat die vraag reeds gesteld. Er is heden een reglement dat aanleiding heeft tot conflicten » minfin.fgov.be

"Het veiligheidspersoneel (hetzij gewestelijk, hetzij federaal) en de douaniers van de FOD Financiën zouden toch bondgenoten moeten zijn, met de goede werking en de veiligheid van onze luchthavens als grote objectief. Voor de luchthaven van Oostende is er een protocolakkoord afgesloten tussen enerzijds het Vlaams Gewest en anderzijds de federale politie om de goede samenwerking te verzekeren."

Eigenlijk is voor ons de vroegere situatie van belang maar dat zal je wel niet op internet vinden. Reeds jaren toont België een schone lei om de reglementering van de export van Wapens op te volgen. Geen douanier die iets ziet, geen bewakingspersoneel die zijn vinger uitsteekt. En toch blijft België een circus voor export van Wapens! Ik vraag mij af hoe in Oostende men jaren de activiteiten net onder de verkeerstoren , in de grootste hangaar niet heeft gezien. Ik weet het de toren wordt bemand door blinden, het veiligheidspersoneel en douane hoort niet en de directeur is stom ?

Neen, zij staan allen onder druk. Maar door wie? Om de brode waarschijnlijk. Toen het in Oostende te erg werd zijn ze het opgehoepeld naar Wallonië?

16

De Staatsveiligheid kreeg bij elk bezoek van Mobutu een miljoen. (Bron: Guy Bouten)

Ze worden door Bultot aangeduid als rechtstreeks betrokken: "Er moet een soort organisatie bestaan onder leden van de Staatsveiligheid, de rijkswacht en de parketten."

Van Smets is het nog altijd bijzonder moeilijk in te schatten wat zijn rol was.

17

Aan het woord is een anonieme topambtenaar bij de Belgische veiligheidsdiensten:

"Er lopen nog altijd figuren 'figuren' rond bij de Staatsveiligheid. Je zult ze wel leren kennen. Ze drukken hun stempel op de dienst. Ze hebben het geschopt tot leidinggevende. Ze hebben een lange geschiedenis binnen de dienst. Ze laten zich alleen omringen met vertrouwelingen. Ze gedragen zich als feodale heersers. Zelfs de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid weet lang niet alles. Zelfs de topman weet niet wat ze allemaal uitspoken in zijn dienst."

"Het gaat zo ver dat die 'figuren' binnenshuis alle tegenstanders proberen uitschakelen om alles in hun voordeel te kunnen manipuleren. En dan heb je ook de lagere inspecteurs die hele middagen op café zitten. Ook die krijgen vrij spel. Ook dat is moeilijk te controleren. Tot er een incident uitlekt: dan worden alle rangen gesloten voor de buitenwereld. En ik beweer niet dat ze om de haverklap dossiers verborgen houden. Maar het gebeurt wel."

"De Staatsveiligheid heeft de neiging om te concurreren met de politie. Ook met de andere veiligheidsdiensten. In sommige dossiers heeft ze duidelijk alleen informatie gedeeld wanneer het haar uitkwam. De Staatsveiligheid krijgt te veel macht om haar informatie af te schermen. Ze mag alles classificeren. Het wordt hoog tijd om dat te veranderen."

Bron: De geheimen van de Staatsveiligheid | Lars Bové

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Johan Swinnen is de auteur van het boek 'Happening, de aanslag in de Innovation'. Naar aanleiding van de uitgave van dit boek interviewt 'Doorbraak' de auteur. Tijdens dit interview doet Swinnen deze uitspraak:

'Vorige week kwam ik een ex-topman van de Staatsveiligheid tegen. Hij had mijn boek gelezen en zei me: "Binnen de Staatsveiligheid waren er twee dossiers met een dikke stinkende geur: de Bende van Nijvel en de aanslag in de Innovation van 22 mei 1967." Zo’n verklaring kan toch tellen.'

Het volledige interview kan je hier lezen » www.doorbraak.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Van spinnen en op emoties inspelen gesproken. Blijkbaar beseft J. Swinnen niet hoe hij zichzelf belachelijk maakt in dit artikel, en dit voor een professor (kunst) geschiedenis. Uit het artikel:

"Twintig procent van internationaal terrorisme komt trouwens van extreemlinks, maar dat wordt minder serieus genomen."

En wat met de andere 80 procent? Zou het iets te maken kunnen hebben met nationalisme en separatisten?

"Ik ben bezig met een tweede roman. Opnieuw over een Brusselse doofpotaffaire, nu in de jaren 80, met als werktitel: Parallax. Ik geef Doorbraak graag een primeur: de RAF, communistische Duitse Rode-Legerfractie (ook bekend als de Baader-Meinhofgroep), heeft in België slechts een van de vele aanslagen effectief gedaan en opgeëist. Ze planden ook samen met leden van de Commune Ché een welbepaalde bol van het Atomium op te blazen. Ik verzeker jullie dat de roman weer controversieel zal zijn."

Het is allemaal zo degelijk onderbouwd dat je raadslieden aanraden om het in romanvorm uit te geven. Sterk hoor.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Uit het interview in HUMO van deze week:

De la Serna: "Als we een vraag stellen aan de inlichtingendienst, dan antwoorden ze soms niet, en dat is een probleem. Maar het is geen manipulatie."

Wat heeft deze dienst na meer dan dertig jaar eigenlijk nog te verbergen?