101

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Nouvelle étape dans le procès-fleuve du Bommeleeër. Après avoir été inculpés en 2019, huit suspects vont être renvoyés devant une chambre criminelle pour faux témoignage.

» lequotidien.lu

102

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Update februari 2024:

La semaine dernière, la chambre du conseil a renvoyé huit personnes devant une chambre criminelle dans la suite du procès de l'affaire des "poseurs de bombes", qui s'était tenu en 2014.

Quasiment toutes les parties ont fait appel contre l'ordonnance de la chambre du conseil rendue en première instance.

Le fait que le parquet ait fait un appel général, implique que les personnes concernées restent toutes dans la procédure et que le dossier est renvoyé devant la chambre du conseil de la Cour d'appel.

Aucune date n'a encore été fixée pour les délibérations.

Le service de presse a confirmé cette information à RTL.

L'affaire des "poseurs de bombes" (en luxembourgeois "Bommeleeër") avait démarré par une série d'attentats commis au Luxembourg entre mai 1984 et mars 1986. S'en est suivi un long feuilleton juridique à rebondissements impliquant les forces de l'ordre et allant jusqu'au plus haut niveau de l'État.

La chambre du conseil de la Cour d'appel va désormais revoir complètement le dossier et examiner s'il existe des motifs suffisants pour renvoyer les différentes personnes devant une chambre criminelle, ou s'il y a lieu à un ou plusieurs non-lieux.

Il est reproché aux huit inculpés des faux témoignages lors du premier procès il y a 10 ans. Cinq anciens dirigeants de la gendarmerie grand-ducale, Guy Stebens, Pierre Reuland, Charles Bourg, Armand Schockweiler et Aloyse Harpes, sont visés.

La chambre du conseil n'a toutefois pas retenu de poursuites en lien direct avec les attentats à leur encontre. Il en va de même pour Marcel Weydert, ancien membre de la Brigade mobile, et pour les deux anciens fonctionnaires de la Sûreté publique, Guillaume Büchler et Paul Haan.

La chambre du conseil n’avait pas fait droit aux réquisitions du parquet visant à renvoyer Ben Geiben, ancien chef de la Brigade mobile, du chef des attentats aux explosifs. Ben Geiben, qui avait été considéré comme un des poseurs de bombes potentiels lors du premier procès, bénéficie donc d'un non-lieu. Seuls Marc Scheer et Jos Wilmes restent donc poursuivis dans ce cadre.

Bron: RTL

Het gaat er ook zeer langzaam maar daar gebeurde ten minste "iets", net zoals in Italië. Hier stevenen we af op "niets".

Buiten topic maar vandaag las ik het volgende in de krant.

"Het oorlogsscenario van Duitse regering: mogelijke Russische aanval op NAVO én Duitsland in vier fasen"

Eerste fase: desinformatiecampagnes en cyberaanvallen. In de eerste fase gaat het om desinformatiecampagnes. Ze zijn bedoeld om “de bevolking te verdelen, de samenleving te destabiliseren en het vertrouwen in de democratie te ondermijnen”. Tegelijkertijd kunnen er cyberaanvallen plaatsvinden, evenals sabotagedaden en aanvallen op “kritieke infrastructuur” zoals elektriciteitscentrales en dammen".

De tijden zijn veranderd maar de recepten zijn nog steeds dezelfde gebleven. Koude of warme oorlog. Ik ken de Belgische plannen niet maar twijfel er niet aan dat België die plannen zal kopiëren.

103

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Van het Franstalige forum geplukt:

Hoe het perfide Bommeleër-spel begon

Eind januari 1984 werden explosieven uit een mijn gestolen gips in Helmsange. Nog geen twee weken later ontplofte de eerste bom...

21/04/2024 Een van de meest indrukwekkende hoofdstukken uit de criminele geschiedenis van Luxemburg begon 40 jaar geleden met een inbraak in een bergtunnel nabij Walferdange. In het weekend van 20 tot 23 januari 1984 hadden de criminelen maar één doel: het stelen van explosieven. Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet waarom de criminelen precies daar toesloegen, in de gipsgroeve van Irthum. Ook vragen wij ons af of de inbrekers de locatie al wisten. Of dat ze gewoon de rails door de galerij volgden naar de plek waar het gips werd gewonnen.

Het was in feite daar, en nergens anders, dat de explosieven werden opgeslagen die werden gebruikt om de rotsen uit de gipsmijn te verwijderen. Maar de kwestie van de kennis van plaatsen doet zich ook om een andere reden voor. Zoals de toenmalige exploitant van de gipsmijn na de inbraak bij de rijkswacht van Bereldange aangaf, doorkruiste Mathias Irthum in 1984 in totaal twaalf kilometer aan galerijen de Sonnebierg van Helmsinger. Met een hoofdgalerij maar ook een dertigtal secundaire wegen had Mathias Irthum uitgelegd aan de gendarmes. Er was dus genoeg om in te verdwalen.

Twee mannen, duidelijk erg mager

De criminelen leken echter te weten waar ze heen gingen. Het waren er twee en ze waren duidelijk heel mager, want om de imposante ijzeren deur, die met een massieve stalen ketting was vastgezet, te kunnen passeren, moesten ze zich tussen de muur van de galerij en de deurposten wurmen. En dat kon alleen door te kruipen. Ondanks alle mogelijke valse aanwijzingen hadden de criminelen via een direct pad van ruim 400 meter de oude winplaats bereikt.

Dit bleek uit de voetafdrukken die ze achterlieten. Voetafdrukken die niet bewaard zijn gebleven. Simpelweg omdat het destijds geen standaardprocedure was. De schoenafdrukken waren daardoor nauwelijks bruikbaar gedocumenteerd. Hoe dan ook werd het belang van deze vlucht van januari 1984, de eerste in een zeer lange reeks, pas veel later duidelijk. Bovendien bleven veel elementen uit de reeks Bommeleeër-aanvallen lange tijd in de schaduw. Met uitzondering van één doorslaggevend punt: het spoor van de daders leidde naar het veiligheidsapparaat zelf en, preciezer, naar de speciale gendarmerie-eenheid, de Mobiele Brigade (BMG). Deze dieven werden in 1984, 1985 en 1986 daders van explosieve aanvallen met een duidelijk doel.

Wie de verbanden met CCC niet ziet is stekeblind volgens mij. Zijn er eigenlijk mensen op het forum die dit verband niet zien? Sorry dan voor deze stelling. Ik begrijp bijvoorbeeld zelf ook niet hoe klassieke muziek in elkaar zit en hoe ik er dus moet van genieten. En neen, ik kan niet bewijzen dat het geen gewone dievenbende was.

Delinquenten met een bijna ridderlijke identiteit

Ze wilden zo graag de staat destabiliseren, de slechte training van de veiligheidstroepen en hun gebrek aan uitrusting publiekelijk aan de kaak stellen, dat deze tekortkomingen voor iedereen zichtbaar leken. Iedereen kon zien dat het land niets te verzetten had tegen criminele bendes. En dat er daarom een veel sterkere en modernere wetshandhaving nodig was.

Maar hoe nobel deze zaak op het eerste gezicht ook mag lijken, de Bommeleeër hebben het land zo bang gemaakt met hun verraderlijke spel van bandieten en gendarmes dat de bevolking het, in haar ontzetting, vandaag de dag, veertig jaar later, nog steeds ziet als een theorie van de samenzwering. Omdat ze geen eenvoudige en voor de hand liggende verklaring kan vinden voor een dergelijke manoeuvre en vooral voor de omvang van de onzekerheid die deze heeft veroorzaakt.

Het explosief waarmee ze hun aanvallen uitvoerden is net zo Luxemburgs als hun daders: Luxite. Tussen 20 en 23 januari 1984 stalen ze 3,5 kilo uit de gipsmijn van Helmsange, wat in totaal twaalf staven opleverde, 30 centimeter lang en 4,5 centimeter in diameter. Op het moment van de inbraak zaten ze in een niet-afgesloten kist, precies op de plek waar het gips werd verwijderd. Dat moeten de auteurs ook geweten hebben.

Een groene lont voor nauwkeurige timing

Luxite is een veiligheidsexplosief. Het is nauwelijks brandbaar en bestand tegen vocht. Het is een product dat tussen 1907 en 2001 werd vervaardigd door de Poudrerie de Luxembourg in Kockelscheuer. In totaal stal de Bommeleeër in 1984 en 1985 maar liefst 356 kilo explosieven.

Bij de inbraak in de gipsgroeve Helmsing in januari 1984 werden naast Luxe ook ruim 80 ontstekers en een rol groene lont van 200 meter gestolen. Op dat moment werkten er nog maar twee mannen in de gipsgalerij, langdurige en betrouwbare medewerkers, zo meldde hun werkgever. En er was geen verdenking tegen hen, zelfs niet na een grondig onderzoek.

Het is waarschijnlijk dat de diefstal destijds door zowel de exploitant als de veiligheidstroepen als een kleinigheid werd beschouwd. Hoe gevaarlijk de buit ook is. Omdat op dat moment nog niemand vermoedde dat er spoedig een golf van angst over het kleine Groothertogdom zou trekken. Niemand, behalve de selecte kring van Bommeleër. De criminelen keerden nog twee keer terug naar deze plek om zichzelf te helpen.

Als explosieven onder de vingernagels branden

De gestolen explosieven brandden letterlijk onder de vingernagels van de Bommeleërn. Nog geen twee weken na de vlucht activeerden ze ze voor het eerst. Wat destijds voor een grap had kunnen doorgaan, was in feite de tweede fase waarin de daders van de aanslag zich bevonden in hun voorbereidingsfase.

Tussen 4 en 6 februari 1984 werd opnieuw tijdens een weekend een ijzeren barrière volledig verwoest door een explosie in het Gréngewald. Deze barrière blokkeerde de toegang van het veld tot het bos nabij de Stafelter, ongeveer halverwege tussen de Jaanshaff en het militaire kamp Waldhaff.

Er zijn geen resten van explosieven gevonden, in tegenstelling tot de resten van een pyrotechnische lont. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het verlicht door vuur. Daarbij brandt het absoluut gelijkmatig, zodat de gebruiker na het aansteken van een klein proefstukje nauwkeurig kan berekenen hoeveel tijd er zal verstrijken tussen ontsteking en volledige verbranding, dat wil zeggen het ontsteken van de explosieve lading aan het uiteinde van de lont.

De escalatie zal zich langzaam maar zeker voortzetten.

Begin juli 1984, enkele maanden na de explosie van de slagboom, schreven twee rechercheurs van de Openbare Veiligheidsdienst, destijds de criminele afdeling van de rijkswacht, een rapport ter attentie van de politie. de officier van justitie. Ze uitten hun vermoedens over het verband tussen de diefstallen en verschillende explosies. Ze zijn er zeker van dat de groene lont van het boshek identiek is aan de lont die twee weken eerder uit de gipsmijn, een paar kilometer verderop, werd gestolen.

Tegenwoordig laat de algemene indruk geen twijfel bestaan: de Bommeleeër werd in het eerste weekend van februari 1984 voorzien van explosieven en uit hun ervaringen bij de ijzeren versperring bleek dat zij ook de pyrotechnische ontsteking onder de knie hadden. De volgende stap liet niet lang op zich wachten... Binnenkort zullen ze ook elektronische explosieven gebruiken. En de escalatie zal langzaam maar zeker doorgaan...

Bron » www.virgule.lu

104

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

fenix wrote:

Wie de verbanden met CCC niet ziet is stekeblind volgens mij. Zijn er eigenlijk mensen op het forum die dit verband niet zien? Sorry dan voor deze stelling.

Wat bedoel je juist met "verbanden met CCC"? Bedoel je dan dat ze allebei bomaanslagen pleegden? Ja, dan is er een verband. Maar voor de rest zie ik geen verbanden omdat beide groeperingen totaal andere motieven hadden. Want je zou evengoed de vraag kunnen stellen of er ook verbanden zijn met GIA, FRAP, Action Directe, RAF, ... en al die andere linkse of anarchistische groeperingen die in die periode bomaanslagen pleegden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

105

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Allez Ben, zelfs de structuren waren dezelfde. "En aan de Luxemburgse kant?
Het is nogal verrassend dat een detail tot nu toe niet is opgenomen in de berichtgeving over de Bommeleeër-affaire. Tijdens de aanvallen op het gerechtsgebouw en bij de aanval op de kazematten werden uitkijkposten gezien die het pand beveiligden. Jongvolwassenen van 18-19 jaar in militair uniform. Dus mensen buiten de BMG.
In een reportage op RTL beschrijft een bron dat hij deel uitmaakte van een groep jonge extreemrechtse scouts die werden opgeleid door een lid van de BMG, Jos Steil. De groep zou de Luxembourg Intervention and Research Group (GIRL) zijn genoemd.

Het meest interessante was echter dat volgens de bron de voornaamste missie van de groep het verzamelen van informatie was, onder meer over publieke figuren in Luxemburg en België.
http://www.rtl.lu/themen/bommeleer/491875.html

En dat doet u al helemaal niet denken aan de WNP zeker? In uw visie is dat natuurlijk alweer louter toeval.

Volgende punt doet mij zelfs denken aan Aalst en daar hebben we het zelfs niet over de CCC maar over de Bende

"Onderzoek brengt talrijke gevallen aan het licht waarin de politie en de rijkswacht de opdracht kregen plaatsen te verlaten die kort daarna plaats zouden worden voor aanslagen (verschillende pylonen, het gerechtshof, enz.)."

Verder schreef je  " Maar voor de rest zie ik geen verbanden omdat beide groeperingen totaal andere motieven hadden."

Wat waren dan de motieven volgens jou? Zowel wat Luxemburg als Belgie betreft.



(Tegen de tijd dat het proces op 25 februari 2013 begon, hadden de meeste ooggetuigen slechts vage herinneringen aan de reeks moorden die het Groothertogdom halverwege de jaren tachtig opschudden. Wat we in dit stadium weten, wordt vaak gedomineerd door geruchten en complottheorieën. Het proces duurde 16 maanden en werd vervolgens op 2 juli 2014 opgeschort: Omdat meerdere personen zich zodanig gedroegen dat zij door het Openbaar Ministerie niet meer als getuigen kunnen worden aangemerkt, maar tot de verdachten moeten worden gerekend.
( Wat dit laatste betreft zou Belgie beter hetzelfde gedaan hebben)
Ze maken allemaal deel uit van de Bommeleeër-mist: tussen 30 mei 1984 en 25 maart 1986 ontploften in het Groothertogdom in totaal 24 explosieven. Terwijl het er in eerste instantie op leek dat een staatsenergieleverancier werd gechanteerd, wordt achter de schermen al snel duidelijk dat de daders heel andere doelen nastreefden.)

106

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Ook deze bronnen bevestigen mijn visie.

". Een vergeeld politierapport meldt volgens De Morgen dat Feiereisen kort na de dood van Latinus door de Luxemburgse geheime dienst werd ondervraagd over een trafiek met dynamietstaven in opdracht van Latinus. Hij moest die gaan aankopen in Wenen en had daarvoor een voorschot van 100.000 frank (2.500 euro) gekregen, per cheque. Helaas, zegt het rapport: "Bij zijn arrestatie stak Feiereisen de cheque in zijn mond en slikte die door."

Auteur Guy Bouten: “Luxemburgs WNP-lid Marcel Feiereisen, kreeg in juli 1983 van Latinus de opdracht om munitie vanuit Keulen naar België te smokkelen.”

Een Belgisch lid van WNP moest Feiereisen op 20 juli 1983 op een kampterrein in Neufchateau opvangen die een metalen kist vol springstoffen vanuit Keulen naar ons land transporteerde.

Feiereisen was Luxemburgs verzekeringsagent en betrokken bij die brandstichting van het Arabisch Huis op 20 december 1980 in Brussel samen met Jean-Philippe ‘Flupke’ Van Engeland. De kist vol munitie en springstoffen belandt uiteindelijk bij... Robert Beijer en Madani Bouhouche.

Maar goed, al vul ik nog duizend bladzijden met dergelijke voorbeelden, je zal bij je standpunt blijven. Niets mis mee he. Integendeel zelfs. Ik zal altijd de complotdenker blijven ( zeer waarschijnlijk) en jij de man die uiteindelijk bij de "prédateurs" uitkwam. En zeer waarschijnlijk zullen we nooit weten wie van ons beiden min of meer juist zat. Dat laatste vind ik het ergste en dat heeft niets te maken met gelijk hebben of krijgen.

107

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

"Bij zijn arrestatie stak Feiereisen de cheque in zijn mond en slikte die door."


Is symbolisch...in het BVN dossier hebben we al veel moeten slikken...

108

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Inderdaad Thomas, goed gezien. En er zijn natuurlijk ook al veel woorden en bekentenissen ingeslikt.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Ik stel mij toch volgende kritische vraag; de Bende die een doofpot operatie moet blijven (hier heb je me wel aan boord) gaat niet hand in hand met het extreemrechtse motief. Jij bekijkt dingen ook wel eens graag vanuit een ruimer politiek/sociocultureel; vandaag wordt de opmars van (extreem)rechts gepresenteerd in Europa als de ultieme bedreiging voor de democratie. Wat een fantastisch wapen zou het zijn om dit fenomeen te bestrijden; aantonen dat dergelijk gedachtengoed een aantal decennia geleden heeft geleid tot het willekeurig afslachten van mensen in warenhuizen. Indien men kon, zou men toch gewoon deze kaart trekken in plaats van op zak te houden?

CCC is voor mij altijd staatsonafhankelijk geweest, gewoon een extreemlinkse terreurgroep in navolging van RAF en consoorten. Dat soort linkse terreur bestaat nu eenmaal, veelal meer gedreven door afgunst en haat dan vanuit een rechtvaardigheidsgevoel. Kijk maar naar die autovandalengroep in Gent, ik ga er vanuit dat daarachter geen politiek complot schuil gaat.

110

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Spectator Of Life wrote:

CCC is voor mij altijd staatsonafhankelijk geweest, gewoon een extreemlinkse terreurgroep in navolging van RAF en consoorten.

Ter info; Pierre Carette - Wilfried Martens

https://www.youtube.com/watch?v=w5gWzBCN0pE