1

Franse extreem-linkse terreurorganisatie gelieerd met de CCC.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Action Directe (AD) was een linkse stadsguerrillaorganisatie, die in 1979 voor het eerst van zich liet horen. De organisatie was ontstaan als beweging in 1977 uit een samenvoeging van de Groupes d'Action Révolutionnaire Internationalistes (GARI) en de Noyaux Armés pour l'Autonomie Populaire (NAPAP) met het idee om een stad-guerrilla te vormen. De eerste acties vonden tussen 1979 en 1981 plaats waarbij onder de naam Action Directe door vele activisten gewelddadige acties werden uitgevoerd.

Toen de Franse regering een amnestie afkondigde in 1981 keerden de meeste activisten het geweld de rug toe. Een minderheid, vooral georganiseerd rond de steden Parijs en Lyon, ging echter verder met hun aanslagen. De beweging bestond vanaf dat moment uit diverse zogenaamde commando's en was gemotiveerd door zowel nationale als internationale sociale misstanden. In 1982 werd Action Directe tot een verboden organisatie verklaard. In totaal worden 73 aanslagen en moorden in de periode 1979-1986 aan Action Directe toegerekend.

Eén van de bekendste aanslagen van Action Directe was de moord op Renault-directeur Georges Besse. Op 21 februari 1987 werden de meest prominente leden van Action Directe Jean-Marc Rouillan, Nathalie Ménigon, Joëlle Aubron, en Georges Cipriani gearresteerd op een boerderij in Vitry-aux-Loges in het departement Loire. Na langdurige processen eind jaren '80 waarbij zij enkele malen in hongerstaking gingen o.a. om een status als politiek gevangene te krijgen, werden zij voor verschillende misdrijven veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf. Enkele leden bleven tijdens hun gevangenschap ideologische principes trouw en publiceerden diverse geschriften.

AD had contact met en hanteerde een soortgelijke ideologie als onder andere de Belgische actiegroep Cellules Communistes Combattantes de Duitse guerrillaorganisatie Rote Armee Fraktion, de Italiaanse Comunisti per la Libertà Proletariana alsmede met Portugese linkse activisten. Ook coördineerde zij acties met deze groeperingen tegen NAVO en Europese doelwitten.

Bron: Wikipedia

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Zie ook Hyperion. En de getuigenis van Damsaint.

4

De Belgische afdeling van Action Directe zou blijkbaar de aanslag op 21 oktober 1981 in Antwerpen opgeëist hebben. Meer informatie over die aanslag vind je hier » Forum

Action Directe: Possible offshoot of the French Action Directe terrorist group. It claimed responsibility for a bomb attack at the synagoge in Antwerp in october 1981. The Belgian authorities, however, attributed the action to a Palestinian splinter group.

Bron: Political Terrorism: A Research Guide to Concept, Theories, Data Bases and Literature | Schmid, Alex P.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Samenwerking RAF en Action Directe door inval bewezen

Er zijn bewijzen gevonden dat Franse en Westduitse terreurgroepen samenwerken. De Franse politie vond het bewijsmateriaal bjj de arrestatie van vier leiders van Action Directe, twee weken geleden. De gegevens zijn doorgespeeld naar de Bondsrepubliek, zo maakte een woordvoerder van het Westduitse openbaar ministerie bekend. De Westduitse en Franse terroristen hebben de afgelopen drie jaar wapens en munitie gebruikt die werden buitgemaakt bij dezelfde overvallen op wapendepots.

In januari 1985 stelden Action Directe en de Rote Armee Fraktion zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de moord op de Franse generaal Audran. Westduitse veiligheidsmensen hebben al lang geleden vermoedens geuit over samenwerking van de twee terreurgroepen, maar ze konden tot nog toe weinig bewijsmateriaal leveren. Bij de inval in de boerderij in de buurt van Orleans, waar de vier Action Directe-leiders werden gepakt, vond de politie een Westduits rijbewijs en een Westduits paspoort, evenals twee revolvers en een pistool. Veiligheidsexperts verklaarden dat deze wapens in november 1984 werden buitgemaakt bij een overval op wapenzaak in Maxdorf, nabij Ludwigshafen. Volgens de politie was de overval het werk van de RAF.

Daarnaast trof de Franse politie in de boerderij explosieven aan, die werden buitgemaakt bij een inbraak in een steengroeve in het Belgische Eccaussine. Een "gemengde" terreurgroep bestaande uit Belgen, Fransen en anderen stal hier op 4 juni 1984 815 kilo dynamiet. De Franse terroristen waren tevens in het bezit van brieven waarin de RAF zich verantwoordelijk stelde voor de moordaanslag op de topfunctionaris van Siemens, Kurt. Beckurts, en diens chauffeur in de zomer van 1986.

Bron: De Volkskrant | 5 Maart 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Belgische legerwapens ontdekt in Frans bos

In Pitres, nabij Louviers (departement van de Eure) is een wapendepot ontdekt waarin zich onder meer een geweer bevond, dat werd gestolen op dezelfde plaats als één van de wapens die werden teruggevonden te Vitry-aux-Loges (nabij Orleans, in het departement Loiret), in het huis waar vier leidende figuren van Action Directe in februari werden aangehouden.

Rijkswachters deden de ontdekking maandagochtend in een bos. Een tijdje voordien waren ze gewaarschuwd door een man die toevallig met een metaal detector de opslagplaats had gevonden.

De rijkswachters ontdekten twee plastieken zakken die zestig centimeter in de grond waren gestopt. Buiten een geweer “Herstal” van Belgische makelij, waren er nog een honderdtal patronen van verschillend kaliber en een foedraal van een automatisch pistool. Door de politie kon worden uitgemaakt dat het in 1984 in een Belgische kazerne werd gestolen, zoals het geweer dat in mei 1986 werd gebruikt bij het mitrailleren van Interpol te Saint-Cloud door Action Directe. De twee wapens zouden van hetzelfde merk zijn en van dezelfde serie.

De plaats van de diefstal werd niet verder gepreciseerd. Dat jaar werden belangrijke diefstallen gepleegd in Belgische kazernes. In het begin van de maand maart 1984 werd een belangrijke wapendiefstal gepleegd in het arsenaal van Rocourt, maar de dieven werden enkele dagen later aangehouden.

Op 12 mei van hetzelfde jaar vielen verscheidene gewapende mannen de kazerne “Sergeant Ratz” van het 3e regiment van de Ardense Jagers te Rencheux-Vielsalm aan. Daar maakten zij verscheidene wapens buit, onder meer FAL-geweren en Vigneron-handpistolen. Een adjudant van wacht, die tijdens zijn ronde de dieven had betrapt, werd door een aantal kogels getroffen. (*)

De in het bos, in de omgeving van Louviers, gevonden zakken bevatten eveneens een halflange kastanjekleurige pruik en twee radio-zendposten. In politiekringen wordt aangestipt dat de gevonden voorwerpen zorgvuldig ingepakt waren en op een verlaten plaats werden begraven, wat doet vermoeden dat degenen die ze achterlieten er zeker van waren ze terug te vinden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1987

(*) Meer info over de aanslag in Vielsalm vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube