1

Topic: Action Directe

Franse extreem-linkse terreurorganisatie gelieerd met de CCC.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Action Directe

Action Directe (AD) was een linkse stadsguerrillaorganisatie, die in 1979 voor het eerst van zich liet horen. De organisatie was ontstaan als beweging in 1977 uit een samenvoeging van de Groupes d'Action Révolutionnaire Internationalistes (GARI) en de Noyaux Armés pour l'Autonomie Populaire (NAPAP) met het idee om een stad-guerrilla te vormen. De eerste acties vonden tussen 1979 en 1981 plaats waarbij onder de naam Action Directe door vele activisten gewelddadige acties werden uitgevoerd.

Toen de Franse regering een amnestie afkondigde in 1981 keerden de meeste activisten het geweld de rug toe. Een minderheid, vooral georganiseerd rond de steden Parijs en Lyon, ging echter verder met hun aanslagen. De beweging bestond vanaf dat moment uit diverse zogenaamde commando's en was gemotiveerd door zowel nationale als internationale sociale misstanden. In 1982 werd Action Directe tot een verboden organisatie verklaard. In totaal worden 73 aanslagen en moorden in de periode 1979-1986 aan Action Directe toegerekend.

Eén van de bekendste aanslagen van Action Directe was de moord op Renault-directeur Georges Besse. Op 21 februari 1987 werden de meest prominente leden van Action Directe Jean-Marc Rouillan, Nathalie Ménigon, Joëlle Aubron, en Georges Cipriani gearresteerd op een boerderij in Vitry-aux-Loges in het departement Loire. Na langdurige processen eind jaren '80 waarbij zij enkele malen in hongerstaking gingen o.a. om een status als politiek gevangene te krijgen, werden zij voor verschillende misdrijven veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf. Enkele leden bleven tijdens hun gevangenschap ideologische principes trouw en publiceerden diverse geschriften.

AD had contact met en hanteerde een soortgelijke ideologie als onder andere de Belgische actiegroep Cellules Communistes Combattantes de Duitse guerrillaorganisatie Rote Armee Fraktion, de Italiaanse Comunisti per la Libertà Proletariana alsmede met Portugese linkse activisten. Ook coördineerde zij acties met deze groeperingen tegen NAVO en Europese doelwitten.

Bron: Wikipedia

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Action Directe

Zie ook Hyperion. En de getuigenis van Damsaint.

4

Re: Action Directe

De Belgische afdeling van Action Directe zou blijkbaar de aanslag op 21 oktober 1981 in Antwerpen opgeëist hebben. Meer informatie over die aanslag vind je hier » Forum

Action Directe: Possible offshoot of the French Action Directe terrorist group. It claimed responsibility for a bomb attack at the synagoge in Antwerp in october 1981. The Belgian authorities, however, attributed the action to a Palestinian splinter group.

Bron: Political Terrorism: A Research Guide to Concept, Theories, Data Bases and Literature | Schmid, Alex P.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Action Directe

Samenwerking RAF en Action Directe door inval bewezen

Er zijn bewijzen gevonden dat Franse en Westduitse terreurgroepen samenwerken. De Franse politie vond het bewijsmateriaal bjj de arrestatie van vier leiders van Action Directe, twee weken geleden. De gegevens zijn doorgespeeld naar de Bondsrepubliek, zo maakte een woordvoerder van het Westduitse openbaar ministerie bekend. De Westduitse en Franse terroristen hebben de afgelopen drie jaar wapens en munitie gebruikt die werden buitgemaakt bij dezelfde overvallen op wapendepots.

In januari 1985 stelden Action Directe en de Rote Armee Fraktion zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de moord op de Franse generaal Audran. Westduitse veiligheidsmensen hebben al lang geleden vermoedens geuit over samenwerking van de twee terreurgroepen, maar ze konden tot nog toe weinig bewijsmateriaal leveren. Bij de inval in de boerderij in de buurt van Orleans, waar de vier Action Directe-leiders werden gepakt, vond de politie een Westduits rijbewijs en een Westduits paspoort, evenals twee revolvers en een pistool. Veiligheidsexperts verklaarden dat deze wapens in november 1984 werden buitgemaakt bij een overval op wapenzaak in Maxdorf, nabij Ludwigshafen. Volgens de politie was de overval het werk van de RAF.

Daarnaast trof de Franse politie in de boerderij explosieven aan, die werden buitgemaakt bij een inbraak in een steengroeve in het Belgische Eccaussine. Een "gemengde" terreurgroep bestaande uit Belgen, Fransen en anderen stal hier op 4 juni 1984 815 kilo dynamiet. De Franse terroristen waren tevens in het bezit van brieven waarin de RAF zich verantwoordelijk stelde voor de moordaanslag op de topfunctionaris van Siemens, Kurt. Beckurts, en diens chauffeur in de zomer van 1986.

Bron: De Volkskrant | 5 Maart 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Action Directe

Belgische legerwapens ontdekt in Frans bos

In Pitres, nabij Louviers (departement van de Eure) is een wapendepot ontdekt waarin zich onder meer een geweer bevond, dat werd gestolen op dezelfde plaats als één van de wapens die werden teruggevonden te Vitry-aux-Loges (nabij Orleans, in het departement Loiret), in het huis waar vier leidende figuren van Action Directe in februari werden aangehouden.

Rijkswachters deden de ontdekking maandagochtend in een bos. Een tijdje voordien waren ze gewaarschuwd door een man die toevallig met een metaal detector de opslagplaats had gevonden.

De rijkswachters ontdekten twee plastieken zakken die zestig centimeter in de grond waren gestopt. Buiten een geweer “Herstal” van Belgische makelij, waren er nog een honderdtal patronen van verschillend kaliber en een foedraal van een automatisch pistool. Door de politie kon worden uitgemaakt dat het in 1984 in een Belgische kazerne werd gestolen, zoals het geweer dat in mei 1986 werd gebruikt bij het mitrailleren van Interpol te Saint-Cloud door Action Directe. De twee wapens zouden van hetzelfde merk zijn en van dezelfde serie.

De plaats van de diefstal werd niet verder gepreciseerd. Dat jaar werden belangrijke diefstallen gepleegd in Belgische kazernes. In het begin van de maand maart 1984 werd een belangrijke wapendiefstal gepleegd in het arsenaal van Rocourt, maar de dieven werden enkele dagen later aangehouden.

Op 12 mei van hetzelfde jaar vielen verscheidene gewapende mannen de kazerne “Sergeant Ratz” van het 3e regiment van de Ardense Jagers te Rencheux-Vielsalm aan. Daar maakten zij verscheidene wapens buit, onder meer FAL-geweren en Vigneron-handpistolen. Een adjudant van wacht, die tijdens zijn ronde de dieven had betrapt, werd door een aantal kogels getroffen. (*)

De in het bos, in de omgeving van Louviers, gevonden zakken bevatten eveneens een halflange kastanjekleurige pruik en twee radio-zendposten. In politiekringen wordt aangestipt dat de gevonden voorwerpen zorgvuldig ingepakt waren en op een verlaten plaats werden begraven, wat doet vermoeden dat degenen die ze achterlieten er zeker van waren ze terug te vinden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1987

(*) Meer info over de aanslag in Vielsalm vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Action Directe

Na de arrestatie van vier leden van de CCC was er in België een vrees voor represailles, vooral dan door Action Directe:

Vrees voor kidnapping

Eerstdaags verschijnen Pierre Carette en zijn drie medestanders opnieuw voor de Brusselse raadkamer. Samen met Didier Chevolet, Bertrand Sassoy en Pascale Vandegeerde liep de hoofdverdachte van de Strijdende Communistische Cellen, de CCC, maandag 16 december te Namen in de val.

De eerste keer dat het viertal voor de raadkamer verscheen, gebeurde dit in de gevangenis zelf. Vraag is nu of het parket eens te meer de raadkamer in de Brusselse strafinrichting zal laten bijeen komen.

Zware jongen

Intussen sijpelt niets meer door over Carette en zijn kompanen. Algemeen is de indruk van de speurders dat Pierre Carette werkelijk een zware jongen is, die voor gevaar noch geweld zou terugdeinzen. Zijn drie medestanders worden evenmin onderschat, doch sommige politiemensen gaan ervan uit dat ze van kleiner kaliber zijn dan de 34-jarige drukker uit Sint-Gillis. Hoe dan ook, ingewijden hebben weinig twijfels over de beslissing van de raadkamer: Carette en zijn drie medeplichtigen zullen aangehouden blijven.

Inmiddels is het zeer stil in de wandelgangen van het Brusselse gerechtsgebouw omtrent de CCC en de eventuele vergeldingsmaatregelen. Maar de politie, ofschoon ze dit geenszins laat blijken, is uiterst waakzaam.

Men vreest niet zozeer een aanslag maar men sluit een kidnapping of een gijzeling van een prominente figuur niet uit. Dat is overigens de reden waarom belangrijke personen van dichtbij door politie in burger worden gevolgd.

Medewerking

Topspeurders van de politie oordelen dat de CCC nog niet volledig is uitgeschakeld en dat de overblijvenden van de linkse guerrillagroep wellicht hun tanden nog eens zullen laten zien. En hoewel men laat doorschemeren dat Pierre Carette een zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij de meer dan twintig aanslagen die door de CCC werden opgeëist, blijkt dat het werkelijke brein nog altijd niet is ontmaskerd. En van Carette verwacht men niet dat hij die “hoofdman” aan de galg zal praten. Vandaar dat zeer discrete politiebewakingen gebeuren in een bepaalde Brusselse buurt. De speurders zouden over namen beschikken van mogelijke verdachten.

Anderzijds wil het Brusselse parket nog eens een beroep doen op het publiek. Men gaat immers de foto’s verspreiden van Nathalie Ménigon en Jean-Marc Rouillan, omdat men weet dat die kopstukken van de Franse terreurgroep Action Directe meer dan eens in het Brusselse zijn geweest. Zelfs op de Brusselse kermis, tijdens de afgelopen zomer. Maar wat het gerecht heeft ontdekt omtrent de sleutels die bij Carette werden aangetroffen, het ontdekte adressenboekje, de geknevelde modepop, wordt niets meer medegedeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1986

Gerecht zoekt leden van Action Directe

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de vier verdachten van de CCC, Pierre Carette, Pascal Vandegeerde, Didier Chevolet en Bertrand Sassoye, vrijdag niet naar het Brusselse gerechtsgebouw overgebracht worden maar zal de raadkamer zich naar de gevangenis van Sint-Gillis begeven.

Omdat de vier verdachte CCC’ers nu ook officieel van terrorisme zijn beticht, bestaat niet de minste twijfel dat het aanhoudingsmandaat tegen Carette en zijn drie kompanen nog eens met een maand zal worden verlengd.

Door het feit dat de betichting ook slaat op poging tot moord, liet men dinsdag in justitiekringen te Brussel verstaan, dat de verdachten wellicht voor het assisenhof zullen moeten verschijnen, waar ze dan een zware straf riskeren.

Ondertussen blijft het gerecht nog naar andere schuiloorden van de Strijdende Communistische Cellen zoeken. Ook een ander probleem bezorgt de speurders heel wat hoofdbrekens. In 1984 werden uit de steengroeve van Ecaussinnes (Henegouwen) 800 kilo dynamiet gestolen. Daarvan is tot nog toe, ondanks de bijna dertig bomaanslagen die door de CCC werden gepleegd, nog niet veel boven water gekomen.

Wat betekent dat terreurgroepen, die misschien aanleunen bij de Belgische Strijdende Communistische Cellen mogelijk nog over voldoende springstof beschikken om voor vernieling te zorgen.

Voorts werd ons gisteren bevestigd dat de verspreiding van foto’s van verdachten, tot dusver niets opgeleverd heeft. Geen enkele bruikbare tip bereikte het parket van Brussel. In België kan vooralsnog niet van een aangiftebereidheid vanwege het publiek worden gesproken.

Hopelijk komt er meer medewerking van de doorsnee burger bij verspreiding van de foto’s van Nathalie Méngion (28), Jean-Marc Rouillan (33), Georges Cipriani (35) en Joelle Aubron (26), vier leden van de Action Directe, de Franse terreurgroep, die volgens ingewijden aan de wieg stond van de oprichting van de Strijdende Communistische Cellen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1986

Mikt Action Directe op het Autosalon?

In gerechtelijke kringen te Brussel blijft men beducht voor een vergeldingsactie van de CCC of van de linkse Franse terreurgroep Action Directe.

De bezorgdheid is gisteren nog toegenomen omdat er geruchten waren dat twee van de vier Franse terroristen, van wie de foto’s werden verspreid, onlangs zouden gezien zijn in de buurt van de Heizel te Brussel.

Men legt dan ook een verband met het autosalon, dat woensdag op de Heizel te Brussel zijn deuren opende. Concrete aanwijzingen blijken niet te bestaan dat het autosalon door de terroristen wordt geviseerd, maar toch …

Hoe dan ook: in de acht tentoonstellingsruimten van de Heizel lopen momenteel veel (gewapende) politiemannen in burger rond, om bij onraad alarm te kunnen slaan.

Het is dan ook goed mogelijk dat de vier in België op te zoeken Action Directe-leden er heel anders uitzien dan op de foto’s die in kranten zijn verschenen.

Naar verluidt zouden die foto’s uit 1984 dagtekenen. Anderzijds worden de vier aangehouden verdachten nog strenger bewaakt dan tijdens de afgelopen weken.

Men zal zich herinneren dat Carette en zijn drie medestanders op maandag 16 december jl. te Namen door een tot nu toe onbekende vrouw in de val werden gelokt. Vrijdag verschijnen ze voor de tweede maal voor de Brusselse raadkamer.

De vier blijken perfect aan één touwtje te trekken. Pascale Vandegeerde, Bertrand Sassoye en Didier Chevolet blijven volledig aan de zijde staan van hun kopman Pierre Carette. Men heeft daarbij vastgesteld dat Carette zo een sterke persoonlijkheid is, ook mentaal, dat hij wellicht geen chef boven hem zou dulden.

Vandaar dan de veronderstelling dat de 34-jarige drukker uit Sint-Gillis misschien dan toch de leider van een kleine groep is geweest.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Januari 1986

Uitgebreide politie-actie te Brussel

In en omheen Brussel werd gisteren een ware klopjacht gehouden naar mogelijke terroristen. Men sluit niet uit dat rijkswacht en gerechtelijke politie op zoek zijn geweest naar de leden van Action Directe, de linkse Franse terreurgroep, en van wie de foto’s op brede schaal werden verspreid. De ganse politie-actie duurde donderdag tot omstreeks 16u en niet bevestigde geruchten maakten melding van minstens twee nieuwe arrestaties.

Wel zeker is dat op diverse plaatsen identiteitscontroles werden uitgevoerd en dat eveneens werd gezocht in de kringen van Ligne Rouge, het subversieve blad waarin ook Pierre Carette, verdachte in de CCC-zaak, zijn zegje had.

De actie van gisteren wordt als zeer belangrijk beschouwd. Er zouden ook huiszoekingen verricht zijn. Ook aan de Heizel te Brussel werden nog meer politiemannen ingezet, nadat zou gebleken zijn dat enkele van de gezochte Action Directe-terroristen in de buurt van het autosalon zouden opgemerkt zijn.

Vandaag zullen aan de gevangenis van Sint-Gillis extra maatregelen getroffen worden. Pierre Carette, Bertrand Sassoye, Didier Chevolet en Pascale Vandegeerde verschijnen immers voor de tweede keer voor de raadkamer.

Inmiddels probeert het Brusselse parket een nieuw bewijsstuk naar voor te schuiven. Men volgt een precies spoor naar een nieuw onderduikadres van de CCC in het Brusselse. Zo werden reeds twee appartementen, te Anderlecht en te Ukkel, ontdekt waar terroristen over de vloer kwamen.

In de loop van de avond werd nog vernomen dat één persoon werd ondervraagd en dat politie en rijkswacht op de been werden gebracht in verband met het onderzoek naar de FRAP, waarvoor Chantal Paternoster reeds sedert augustus in de gevangenis zit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Januari 1986

De foto's van de vier leden van Action Directe:

Nathalie Mengion:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/nathal10.png

Joelle Aubron:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/joelle10.png

Jean-Marc Roullian:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/jean-m10.png

Georges Cipriani:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/george11.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube