201

Re: Juan Mendez

De Europese verkoopdirecteur van IMI was lid van de PPCB schietclub in Etterbeek, waar Mendez en Bultot ook lid van waren. Ook de personen op de foto met Bouhouche van Target 121 zijn er lid van en ook Bob Louvigny was lid.

De redenen van het stopzetten van de samenwerking tussen FN en IMI zal op een ander niveau zijn. Een magistraat deed er in die periode een uitspraak over in de media. Ik denk dat Mero er eerder op het forum  een artikel over plaatste.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

202

Re: Juan Mendez

Op de lijst van gestolen goederen valt mij iets op. Men heeft 2 walkie talkies van het merk Yaesu type FT203 gestolen. Wat moet een handelsingenieur met deze dingen? Deze portofoons zijn in Belgie alleen te koop als men zendamateur is (te herkennen aan roepletters beginnend met ON in Belgie).

Het feit dat de prijs erachter in Dollars staat doet mij vermoeden dat hij deze in Amerika heeft gekocht (moeilijker te controleren of hij ze ook wel echt mocht bezitten) maar ook nog iets anders. Deze portofoons hebben een zogenaamd VHF bereik, dat staat voor ongeveer 136 tot 174 Mhz. In Belgie is voor zendamateurs een stuk van 144 Mhz tot 146 Mhz toegewezen. In Amerika echter is dat 144 tot 148 Mhz. Het is echter ook mogelijk om deze portofoons te modificeren en ze een volledig bereik te geven van ongeveer 136 Mhz tot 175 Mhz. Die modificatie is voor iemand met een beetje technische achtergrond geen probleem. Ik weet wel dat het toen niet toegestaan was omdat te doen en dat een zendamateur alleen een dergelijk toestel nog bezitten als hij alleen kon zenden en ontvangen van 144 tot 146 Mhz.

Mocht je denken dat het opvalt om deze portofoons te gebruiken dan moet ik u teleurstellen. ik ken dergelijke netwerken die al jaren gebruik maken van clandestiene frequenties. Ik weet ook niet of er mogelijk nog hulpdiensten gebruik maakten van een frequentie tussen de 136 en 175 Mhz? Denk aan brandweer, ambulancediensten of wellicht de BOB? Het kan interessant zijn om deze diensten te beluisteren natuurlijk als men bepaalde dingen in zijn mars heeft...

Is of was het trouwens verboden in België om deze diensten te beluisteren? In Nederland bijvoorbeeld niet maar in Duitsland weer wel...

203

Re: Juan Mendez

tjatja wrote:

Op de lijst van gestolen goederen valt mij iets op. Men heeft 2 walkie talkies van het merk Yaesu type FT203 gestolen. Wat moet een handelsingenieur met deze dingen?

Scherp opgemerkt. Ook al heeft het misschien niets te betekenen, toch opmerkelijk.

tjatja wrote:

Deze portofoons hebben een zogenaamd VHF bereik, dat staat voor ongeveer 136 tot 174 Mhz. In Belgie is voor zendamateurs een stuk van 144 Mhz tot 146 Mhz toegewezen.

tjatja wrote:

Ik weet ook niet of er mogelijk nog hulpdiensten gebruik maakten van een frequentie tussen de 136 en 175 Mhz? Denk aan brandweer, ambulancediensten of wellicht de BOB?

Toen der tijd zowat elke ordedienst. De Gemeentepolitie, de Rijkswacht en ook bij de BOB en bij de SIE. Ik heb enkele van die toenmalige frequenties, deze liggen allemaal tussen de 152 en 172.

tjatja wrote:

Is of was het trouwens verboden in België om deze diensten te beluisteren?

Ja.

Non semper ea sunt quae videntur

204

Re: Juan Mendez

Waarom mij dit opviel is het volgende:

Ik meen ergens gelezen te hebben dat de bende erg goed op de hoogte was van politie posten en nieuwe wegen die pas open waren en deze ontweek tijdens hun vluchten. Mijn vermoeden is dat de bende instructies kreeg tijdens de vlucht... Had Bouhouche niet ergens een appartement waarop hij makkelijk een antenne kon plaatsen? Hij zou dus perfect kunnen dienen om de politie en andere diensten af te luisteren en de informatie door te spelen aan de bende tijdens hun vlucht (volgens Beijer was toch de logistieke tak ontdekt).

Aangezien Mendez Bouhouche kende, denk ik dat Mendez misschien een frequentie heeft opgevangen of gekregen en zo door het luisteren achter feiten is gekomen. Was hij niet erg onrustig op een bepaald moment? Misschien vergezocht?

Wat men overigens ook kon beluisteren waren Taxi diensten denk ik en het eerste autotelefoonnetwerk, het ATF 1 netwerk. Verder zag ik dat hij niet alleen die portofoons had maar ook nog enkele aanvullende attributen.

Oja, waarom zou een dief juist deze dingen tijdens een inbraak stelen? Lijken mij weinig waarde te hebben tenzij men niet wilde dat Mendez nog iets zou opvangen.

Nogmaals, misschien vergezocht maar misschien gaat er bij iemand een bel rinkelen?

205

Re: Juan Mendez

tjatja wrote:

Oja, waarom zou een dief juist deze dingen tijdens een inbraak stelen? Lijken mij weinig waarde te hebben tenzij men niet wilde dat Mendez nog iets zou opvangen.

Die transceivers op de lijst van Mendez zijn me toen ook opgevallen. Toeval wil dat ik door opleiding en vanuit familie de radio-amateur scene van die tijd (pakweg 78-88) goed ken. Het was de tijd waar magazines, voornamelijk Franse en Engelse of Amerikaanse als je er aan kon raken, zeer dikwijls gedetailleerde plannen van ontvangers en zelfs transceivers vrijgaven voor zelfbouwers. De componenten waren toen zelfs makkelijker te krijgen dan vandaag. En ze aanpassen voor ander doeleinden was natuurlijk heel hip.

Dus in mijn beleving van die tijd stellen dat ze werden gestolen om verder afluisteren te voorkomen is niet de juiste stelling. Je kon relatief makkelijk iets in mekaar (laten) steken dat perfect werkte. Je was best radioamateur want als er gepeild werd en het spul was niet volgens de toenmalige normen aan het zenden dan had je sereiuze problemen.

Een vraag die daaraan raakt maar misschien geen belang heeft: Wie was zendamateur bij de bendeverdachten of had gelijkaardige kennis? Je moest daarvoor toen een stevig examen afleggen hoor.

206

Re: Juan Mendez

Het toeval wil dat ik dat examen heb afgelegd...

Ik denk dat Amory wel in staat was om dit allemaal te regelen, was hij ook niet een soort technisch specialist bij de rijkswacht of BOB?

Overigens is het bouwen van een dergelijke ontvanger wel te doen, maar economisch gezien en voor de betrouwbaarheid en bedienbaarheid zou ik toch voor fabrieksapparatuur gaan, dat kan iedereen makkelijk bedienen. Bedenk ook dat mensen als Beijer en Bouhouche waarschijnlijk in hun opleiding vertrouwt zijn geraakt met dergelijke apparatuur.

207

Re: Juan Mendez

Hou er rekening mee dat Mendez nu ook geen braaf engeltje was. Ik heb de indruk dat Mendez nogal vaak bekeken wordt/werd onder het motto van "over de doden niets dan goed". Diefstal, fraude, oplichting, vervalsing, illegale wapenhandel, mogelijks chantage, enz... waren hem niet vreemd. Zelfs zijn werkgever, FN, was hem wellicht liever kwijt dan rijk.

ddd wrote:

Het was de tijd waar magazines, voornamelijk Franse en Engelse of Amerikaanse als je er aan kon raken, zeer dikwijls gedetailleerde plannen van ontvangers en zelfs transceivers vrijgaven voor zelfbouwers.

En in het Bouhouche-Mendez entourage kennen we wel zo'n elektronica-knutselaar.

Non semper ea sunt quae videntur

208

Re: Juan Mendez

Radio Shack - Realistic (bij ons nog bekend geweest onder de naam Tandy) verkocht in de VS zo scanners, kant en klaar. Niet in Europa ingevoerd, maar je kon ze zo meebrengen uit de VS. Heb een Tandy verkoper gekend die altijd met zo'n draagbare scanner in zijn zak rondliep, voor de fun. Zal zo rond 81-82 geweest zijn. Leek op een grote walky-talkie en paste zo in een grote binnenzak.

Re: Juan Mendez

tjatja wrote:

Oja, waarom zou een dief juist deze dingen tijdens een inbraak stelen? Lijken mij weinig waarde te hebben tenzij men niet wilde dat Mendez nog iets zou opvangen.

Er staan wel meer spullen op de lijst van gestolen goederen bij Mendez waar je je vragen bij kan stellen wie zoiets steelt en waarom. Zo staan er ook lakens, dekens, een squash-racket, ... op vermeld. Men moet rekening houden met het feit dat er op die lijst meer spullen staan dan dat er effectief gestolen zijn. Mendez zal wel vergoed geweest zijn door zijn verzekeringsmaatschappij voor de geleden schade. Het is algemeen geweten dat velen in zulke situatie wat overdrijven naar de verzekeringsmaatschappijen toe.

210

Re: Juan Mendez

Kleine correctie, Realistic was in Nederland via de Tandy winkels verkrijgbaar. Overigens was het in Nederland heel gemakkelijk om een dergelijke scanner aan te schaffen ... het mocht immers ... echter de portofoons die Mendez heeft niet. En de prijs van een dergelijke set is ook dusdanig dat je die niet zomaar voor je plezier koopt.

Dat roept bij mij toch vragen op, misschien alleen niets te maken met de bende.