401

Re: Juan Mendez

Daar ben ik het volledig mee eens.

Re: Juan Mendez

Dan zijn we er toch (bijna), me dunkt, vooropgesteld dat er (in de zaak-Dekaise) door het team-Cappelle nog een levende verdachte ten tonele kan worden gevoerd, waarna de dynamiek van het strafproces haar werk kan doen, al was het alleen maar vanwege het daarbij behorende opengeslagen (bij voorkeur) integrale gedigitaliseerde dossier van de Bende van Nijvel.

Zo kunnen we met zijn allen daarover een zo welingelicht mogelijke - eindelijk - mening geven, waarbij we niet langer afhankelijk zullen zijn van de pennenvruchten van bepaalde auteurs, die het in wezen ook maar moesten doen met op tafel achtergelaten kruimels. Van dat laatste had Jean-Pierre Adam, in zijn hoedanigheid van gewezen politieman, misschien nog wel het minste last.

403

Re: Juan Mendez

Het is een feit dat Madani Bouhouche aan de speurders verklaart dat hijzelf vanwege de WNP-leiding de opdracht had gekregen Juan Mendez te rekruteren en dat de rol van Mendez in de 'brouwerij-affaire' een soort onderdeel vormde van het toelatingsexamen dat de FN-ingenieur moest afleggen.

Ten slotte beweert Bouhouche ook dat Mendez bereid gevonden was WNP te subsidieren. Mendez zou zelfs al 83.000 Belgische frank gestort hebben.

Re: Juan Mendez

the end wrote:

Een zekere Leenders - lid van de Californian Gymclub - werd verdacht van de heling van de gestolen wapens van Mendez. Volgens Sack tijdens de Tweede Bendecommissie.

Ik ben eens dieper ingegaan op deze post. Zelf vond ik Leenders niet terug in de documenten van de Tweede Bendecommissie. Ik vond hem wel terug in de nota's van Willy Acke (p. 19), het gaat om info van Sack over Patrick Haemers (21 juni 1989):

- wapens Mendez komen via tussenpersoon
(zou Serge De Leenheer (sic) zijn).

Vermoedelijk wordt hier Serge Leenders, die net als ene Victor Leenders in de namenlijst van detectivebureau ARI teruggevonden kan worden, bedoeld, want Bij Ponsaers lezen we:

Op 18 september 1985 neemt de gemeentepolitie van Vorst een FN pistool (model D.A.140) in beslag bij wapenhandelaar Frédéric Provost thuis. Het blijkt dat het om een identiek wapen gaat als datgene dat werd gestolen bij Mendez. Na lange ondervragingen zal Provost verklaren dat hij het wapen kreeg van Pascal Vignis. Deze verklaart op zijn beurt dat hij het kocht van Serge Leenders, monitor bij de fitnessclub "Metamorphose" in Elsene. Leenders zal verklaren dat hij het pistool kreeg van Robert Beijer, met het oog op doorverkoop, samen met een "Baby" FN pistool [en] een UZI mitraillette. De "Baby" FN, waarvan het serienummer blijkt weggevijld, zal worden teruggevonden bij Shifner, de eigenaar van de fitnessclub "Metamorphose". Shifner zal toegeven dat hij het kocht van Leenders. (...) De UZI mitraillette zal worden teruggevonden bij Racgud Arrahmani.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

In een voetnoot op dezelfde pagina schrijft Ponsaers ook:

Serge Leenders zijn naam zal ook opduiken in de affaire Zwarts. Leenders zal in 1988 veroordeeld worden in een trafiek van cocaïne en heroïne vanuit Turkije ingevoerd. Hij zal bij die gelegenheid worden veroordeeld tot 6 jaar celstraf en 3 miljoen Bfr. (74.590 euro). boete (Le Soir, 1988).

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

De affaire-Zwarts brengt dan weer deze passage van Hilde Geens in beeld:

In de buurt [van de brandhaard in het bos van Houssière] lag een boodschappentas van boetiek Jokire aan de Waversesteenweg in Elsene, niet ver van de wapenwinkel van (..) Robert Darville. De eigenares van de vooral door Afrikanen bezochte outlet Jokire was via haar vriend verweven met de California Gym, waar een heler een paar van Zwarts' horloges probeerde te slijten aan de cliënten.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Het is niet duidelijk of de heler waar Geens over spreekt Serge Leenders is. 'The end' trekt die conclusie, maar nergens vind ik daar een bron voor terug. Het is wel een logische aanname, want ook Ponsaers linkt Leenders aan Zwarts en plaatst hem in het fitnessmilieu.

Aangezien enkele daders van de bende van Nijvel door getuigen omschreven werden als 'bodybuilders' heb ik dat milieu (fitness-bodybuilding-karate) ook eens verder onderzocht. Enkele toevalligheden:

  • In de jaren 1970 trainde de toen nog onbekende en jonge Jean Claude Van Damme onder karate-leermeester Claude Goetz in een sportschool in Elsene waar ook heel wat rijkswachters over de vloer kwamen, waaronder de latere Vlaams Blokker Johan Demol. Die laatste stapt nadien over naar de karateschool van Jean-Francis Calmette in Vorst. (Bron: Het gevaar Demol, Ron Hermans & Eric Goeman).

  • In 1978 richt Van Damme zijn eigen fitnessclub op: California Gym. Volgens verschillende internetbronnen lag die destijds op de Elsensesteenweg, nabij het Flageyplein in Elsene.

  • Van Damme en Goetz richten in die dagen ook Golden Club op, die pas in 2014 de deuren zal sluiten. (Bron: La Dernière Heure, 9 maart 2014).

  • Via de Kruispuntbank van Ondernemingen vond ik een Physical Golden Club terug met Goetz als de beheerder. Deze gym lag aan het Kasteleinsplein in Elsene. Kan je ook checken via Google Maps als je via de site terug gaat in het verleden.

  • De adressenlijst van ARI bevat iemand met de naam "Golden Gym Dominique" met als adres... het Kasteleinsplein.

  • Op Facebook zijn verschillende Serge Leenders terug te vinden, maar eentje is een schot in de roos. Zijn geboortedatum komt overeen met die van de Serge Leenders uit de ARI-namenlijst. Bovendien is hij aan zijn vele foto's te zien afkomstig uit het karakte/fitness/bodybuild-milieu en duidelijk iemand die al een hele poos in de persoonlijke entourage van Van Damme meedraait. Vertoefde ook zelf een tijdje in Hollywood, onder de "artiestennaam" Serge Brenner, zo staat te lezen in een oud artikel dat hij zelf publiceerde.

  • Dezelfde Leenders is volgens zijn profiel nu een FIFA-voetbalmakelaar. Aan zijn foto's te zien vooral actief op de Afrikaanse spelersmarkt. Heeft ook heel veel Afrikaanse vriendinnen. Interessant aangezien Hilde Geens de California Gym linkte aan iemand die bevriend was met de eigenares van Jokire, een Afrikaanse outlet uit de Matongewijk.

  • Leenders reisde de afgelopen jaren naar onder meer Thailand, waar Beijer zich nu bevindt.

  • Op een andere, recente foto is Leenders te bewonderen in de nachtclub Mirano.

  • Volgens Ponsaers ontving Pascal Vignis een Mendez-wapen via Leenders. De Pascal Vignis die ik op Facebook terugvind, komt eveneens uit het fitnessmilieu.

Re: Juan Mendez

Tiens wrote:

Het is een feit dat Madani Bouhouche aan de speurders verklaart dat hijzelf vanwege de WNP-leiding de opdracht had gekregen Juan Mendez te rekruteren en dat de rol van Mendez in de 'brouwerij-affaire' een soort onderdeel vormde van het toelatingsexamen dat de FN-ingenieur moest afleggen.

Ten slotte beweert Bouhouche ook dat Mendez bereid gevonden was WNP te subsidieren. Mendez zou zelfs al 83.000 Belgische frank gestort hebben.

Uit welke bron putte u?

406

Re: Juan Mendez

P-51 wrote:

@Tiens : nee, nog niet tot in de bib geraakt. Beroepshalve nog actief, weinig vrije tijd dus maar toch bedankt voor de tip.

"de bib" zoals P-51 het noemt...

Re: Juan Mendez

Dank u, maar ik zou graag de bron(gegevens) van u willen vernemen, zodat een en ander voldoende cachet krijgt. Er is inmiddels zoveel geschreven en gesproken in deze zaak, zonder referentie(punten), dat zo waarheid en fictie niet meer van elkaar kunnen worden onderscheiden, althans enige basis van substantie van een bewering, wordt zeer gewaardeerd.

408

Re: Juan Mendez

Twee gewonden te Hoeilaart

Aan de Steenweg naar Groenendaal te Hoeilaart kwam het tot een aanrijding tussen twee bromfietsers. Zowel E.C. uit Rixensart als Juan Mendez Blaya uit Overijse raakten daarbij licht gewond.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

409

Re: Juan Mendez

Vanaf het moment dat de Bende van Nijvel toeslaat in Overijse en Eigenbrakel wordt het gedrag van Juan Mendez steeds vreemder. Dit vreemde gedrag eindigt met zijn dood op 7 januari 1986. Ik heb geprobeerd dit in een tijdlijn te gieten.

27 september 1985:

De dubbele aanslag in Eigenbrakel en Overijse. Op dat moment zit Juan Mendez in het buitenland (Puerto Rico). Toen hij het nieuws van de overvallen had vernomen, belde hij onmiddellijk vanuit Latijns-Amerika om te achterhalen met welke wapens de moordenaars hun overvallen hadden uitgevoerd. Dag aan dag was hij blijven bellen naar verschillende mensen in België. Eens hij terug in het land was, had hij zich gehaast naar het politiecommissariaat van Overijse om te weten te komen welke wapens gebruikt werden door de bende.

Vraag: van wanneer tot wanneer zat Mendez toen in het buitenland?

25 Oktober 1985:

Mendez verklaart tegen een Ukkelse politieagent dat hij met zekerheid weet waar een aantal van zijn gestolen wapens zich bevinden. Hij laat ook uitschijnen dat hij weet wie er achter de diefstal zit.

November 1985 (waarschijnlijk tussen 1 en 10 november):

Tegenover een collega bij FN vertelt hij dat hij weet wie zijn wapens gestolen heeft.

8 November 1985:

Mendez heeft in de namiddag in FN Herstal een meeting met Douglas Stowell. ’s Avonds wordt Stowell gearresteerd aan de grens tussen Luxemburg en Frankrijk. De douane vindt o.a. pistolen in zijn auto.

9 November 1985:

Overval Bende van Nijvel in Aalst. Juan Mendez was op dat moment nog in België. Mendez moet diezelfde avond of - ten laatste - de volgende ochtend gehoord hebben wat er in Aalst is gebeurd. Dus voor hij vertrok naar Puerto Rico wist hij van de feiten in Aalst.

Zijn broer - José Mendez - verklaart jaren later in een interview met Humo dat Juan Mendez op het moment van de feiten in Aalst in Panama zat. Wat dus niet klopt. Hij was op dat moment in België. Hij zei er nog bij:

“Toen hij ervan hoorde was hij zo in paniek dat zijn collega hem naar een arts bracht, die hem kalmeermiddelen voorschreef."

Waarom zegt de José Mendez dat zijn broer in het buitenland was? Vergist hij zich of geeft hij zijn broer een alibi?

10 november 1985:

Mendez vertrekt naar Latijns-Amerika (Puerto Rico).

Vraag: om hoe laat vertrekt hij en via welke route?

10 November - 5 December 1985:

Mendez verblijft in Puerto Rico bij een zekere William Burn. Tegen deze man verklaart hij in die periode dat hij weet wie er achter de diefstal van zijn wapens zit en dat “une fois de retour en Belgique, il se ferait justice”.

Vanuit Porto Rico telefoneerde Mendez naar zijn vrouw om op de hoogte te blijven van het onderzoek naar de Benderaid van Aalst. Mendez geraakte langzaam in een staat van acute angstpsychose. Jean-Pierre Doraene vertelde aan de Bendecommissie bis wat William Burn hem hierover zei:

“Toen Juan Mendez in de krant een artikel las over de overval op een Belgisch warenhuis, belde hij onmiddellijk naar zijn vrouw. Wat zij hem vertelde was duidelijk slecht nieuws, want na hun telefoontje werd Mendez heel zenuwachtig.”

William Burn zegt dat Mendez met zijn vrouw heeft gebeld en nadien heel zenuwachtig werd. Zijn we er echter zeker van dat Mendez met zijn vrouw heeft gebeld? Heeft hij naar huis gebeld maar nam er iemand anders op? Belde hij met zijn minnares? Of belde hij met een schuttersclub? Want Jean-Paul Dumont heeft ooit verklaard:

(...) Hij neemt een kalmeermiddel en belt naar België om te weten te komen of er in Aalst toevallig wapens zijn gebruikt die mogelijk afkomstig zijn uit zijn verzameling. Hij belt naar de Practical Pistol Shooting Club waar hij lid van is. "Toen heeft Mendez zijn doodvonnis getekend. Wie weet wie toen de telefoon heeft afgehaakt, weet wie zijn moordenaar was. En dat was niet Bouhouche."

Het lijkt me uitermate belangrijk voor het Bende-onderzoek om te weten te komen wat Mendez in Puerto Rico ontdekt heeft. Wat hij toen gehoord heeft, maakte hem zo angstig en gestresseerd dat hij bij een dokter kamleermiddelen moest gaan vragen. Hij wist al van de feiten in Aalst voor hij vertrok dus dat kan het niet geweest zijn.

Een aantal mogelijkheden:

Oktober - December 1985:

Tijdens de maanden oktober, november en december 1985 zijn er nog drie andere contacten van Mendez die verklaren dat Mendez vertelt dat hij weet wie er achter zijn wapendiefstal zit. Zo is er onder andere Carlos Davilla, zijn voorganger bij FN, waar Mendez verblijft tijdens een reis in de US in december 1985.

De mensen die hem voor zijn reis naar de VS hebben ontmoet, verklaren dat hij “anormalement nerveux” was.

Vraag: In december zit hij nog in de VS. Wanneer was die reis?

Ziekteverlof

Op een bepaald moment is Mendez thuis geschreven wegens ziekte. Vanaf wanneer is het ziekteverlof ingegaan?

7 Januari 1986:

Juan Mendez wordt vermoord.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

410

Re: Juan Mendez

Voor zover ik weet kon men toen (1985) anoniem in een wapenhandel riot guns kopen, dus Mendez was al helemaal niet nodig om leverancier te zijn.