671

Ben wrote:
Tiens wrote:

Maar Ben zal wel een relevant artikeltje vinden in zijn favoriete krant.
Bijvoorbeeld op 17 juni 1977.

Je mag het ook gewoon delen in plaats van deze "kijk eens wat ik weet"-houding aan te nemen.

Ieder op zijn beurt.
Hier en hierbuiten.

672

noorderling wrote:

Voor de zoveelste keer heb ik het Beersel verhaal doorgelezen. Gewoon omdat het zo intrigerend is, en mijn gevoel zegt dat deze moord enige antwoorden geeft over de bende.

Marc Vanden Eynde: “Van Leon? Dat weet ik niet. Ik ken Léon niet. Ik ken alleen Philippe De Staerke.”
HUMO: “U kent Philippe De Staerke?”
Marc Vanden Eynde: “Ik heb hem herkend op een foto in de krant…”

In de herberg werkte de politie zo goed dat je je kunt afvragen of ze het slachtoffer niet al te goed kenden.

674

steinerprag wrote:

Of Farcy.

» Forum

Ch. D.S is natuurlijk de - hier bekendere - Léon en Philippe hun broer Charles.

De BOB'er van Halle vertelde verder: "Daar was opeens een reden voor. Kort naar de moord bij op José Vanden Eynde zei iemand dat we de daders in de omgeving van de clan moesten zoeken. De getuige bracht de liquidatie van de nachtwaker in verband met een oude heroïne- en cocaïnesmokkel. De schoondochter van de vermoorde nachtwaker was getrouwd geweest met een zekere Fernand, een conciërge in het farmaceutische bedrijf BIOS Coutelier in Schaarbeek, waar de politiediensten in die periode hun in beslag genomen drugsvangsten lieten onderzoeken. De schoondochter had daar zelf ook gewerkt." BIOS Coutelier produceerde als enige in België cocaïne en morfine voor medisch gebruik. Het spul werd legaal uitgevoerd met certificaten van het ministerie van Volksgezondheid. De firma werkte nauw samen met het Nationaal Drugsbureau van de rijkswacht, dat er onder de leiding van rijkswachtcommandant Léon François mannetjes liet opleiding om te infiltreren in de labs van de Cosa Nostra. Op een bepaald ogenblik waren er zowat 10 kilo morfine en 5 kilo zuivere cocaïne van BIOS Coutelier gaan zwerven op de zwarte markt in Pakistan.

“En de ex, Fernand, werd kort na de liquidatie van de nachtwaker zelf beschoten en raakte gewond aan zijn been. Fernand minimaliseerde de schietpartij. Het ging om diabololoodjes, schietkraammunitie, waarmee ongelukken gebeuren als er iemand van dichtbij geraakt wordt. Hij liet de hond uit, toen hij opeens pijn in de kuiten voelde. De dokter had de munitie uit zijn been gehaald, maar niet bewaard.”

“Twee broers De Staerke, Charles en Julien, zaten enkele maanden in voorarrest (in verdenking voor de moord op José Vanden Eynde), maar werden vrijgesproken. Johnny werd niet verdacht en hij zat in de gevangenis toen de conciërge om het leven werd gebracht.”

“Op een bepaald ogenblik waren er zowat 10 kilo morfine en 5 kilo zuivere cocaïne van BIOS Coutelier gaan zwerven op de zwarte markt in Pakistan. Tienduizend comprimés werden in Karachi te koop aangeboden met het label van de Brusselse fabriek, die er sinds 1965 geen meer leverde aan dat land. Op verzoek van de Pakistanen belastte de Brussels onderzoeksrechter Francine Lyna commissaris Frans Reyniers met een onderzoek. De drugslijn werd voor een deel opgerold.”

10 kilogram morfine en 5 kilogram zuivere heroïne die door De Staerkes en de schoonzoon van José werden gestolen bij BIOS en die door medewerking van het Nationaal Drugsbureau van Léon François in Pakistan opnieuw op de markt werd gebracht.

De Staerkes, Reyniers, Léon François en uiteraard Léon Finné die - op doorsteek van Reyniers - het verhaal van de Staatsgreep aan Herman Vernaillen ging vertellen. En uiteraard Philippe De Staerke die het verhaal lanceerde dat Elise Dewit en Jacques Fourez door ‘de Bende van Nijvel’ vermoord werden te Nijvel omdat er compromitterende videocassettes in hun autokoffer lag. Net zoals het verhaal dan een oude man steeds met zijn meest waardevolle bezittingen in zijn aktetas op café en in de rosse buurt zou gaan stappen zijn… waar dan uiteraard natuurlijk ook weer compromitterende videocassettes in zaten. Of course.

Ben wrote:
Ben wrote:

Van Den Eynde: [onleesbaar] buurtonderzoek. [Onleesbare naam] woonde er = lief Charles De Staerke.

De juiste zin is:

Van Den Eynde: appartement buurtonderzoek. Deurbroeck woonde er = lief Charles De Staerke.

Weet er iemand de voornaam van deze dame?

676

Speelvogel wrote:

Weet er iemand de voornaam van deze dame?

Marie Josée.

Ben wrote:

Huisbewaarder van restaurant te Beersel kreeg zes kogels in de hals

Het onderzoek in verband met de moord op de 70-jarige José Van den Eynde, huisbewaarder van het restaurant in het kasteel van Beersel, heeft tot nog toe slechts weinig nieuwe gegevens aan bet licht gebracht. Wel is gebleken dat de man met zes kogels in de hals om het leven werd gebracht en dat de overvallers er daarna met een grote hoeveelheid flessen champagne en wijn, evenals met allerlei voedingswaren, zijn vandoor gegaan.

Wetsgeneesheer Voordecker en een wapendeskundige stelden vast dat het slachtoffer van zeer korte afstand zes kogels in de hals kreeg die afgevuurd werden met een automatisch geweer of een pistool kaliber .22 Het ziet er naar uit dat het slachtoffer eerst werd vastgebonden en mogelijk werd vermoord omdat hij een van de daders zou herkend hebben.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 December 1982

Foutief. Er zijn geen zes maar acht kogels vastgesteld op het slachtoffer. De juiste plaatsbepaling van de shotwonden waren niet in de halsstreek. Dat hebben de familieleden ook kunnen zien op de foto's en lezen in het autopsieverslag. Ook hier sloeg Dupont de bal volledig mis.

677

Die verwarring/foute informatie over 6 of 8 kogelwonden komt hiervandaan:

“Er werden 6 lege hulzen van kaliber 22L gevonden, en ook een patroon van hetzelfde kaliber met ingedeukt slaghoedje die echter niet ontploft was. Het alarmpistool dat Jef Jurion aan het slachtoffer gegeven had, lag op de vloer van de kamer. Volgens deskundigen werd José Vanden Eynde vermoord met acht kogels die zeer dicht bij zijn linkeroor werden afgevuurd, waarschijnlijk met een pistool 22L. R., of misschien met een ingekorte karabijn van hetzelfde kaliber. Het slachtoffer had zware slagen op het hoofd gekregen voor hij werd doodgeschoten.”

6 hulzen gevonden maar inderdaad 8 schotwonden.

678

Uit de aanwezige bloedsporen kan men ook afleiden of een slachtoffer van kortbij of op langere afstand is beschoten. Dit gewoon ter info.

679

Waarschijnlijk heeft men in dit geval brand- dan wel kruitsporen waargenomen en met de grootte of intensiteit van de sporen kan men een schatting maken van de afstand van waaraf er is geschoten (als we het hebben over kortbij). Een .22 is een klein kaliber dat vaker niet dan wel een uitgangswonde veroorzaakt (spetters), en een relatief kleine ingangswonde.

680

Blijkbaar is er vandaag op HLN opnieuw gesproken over de zaak Vanden Eynde. Om van te huiveren dat er opnieuw melding is gemaakt over zes kogels en hoe voorzichtig men wel moet zijn met de pers.