271

Re: Michel Libert

Aubanel wrote:

Ik heb de indruk dat er toch nog altijd, ondanks alles, krachten vigeren die de rijkswacht buiten beschouwing willen laten. Dat is helemaal geen goed idee! Wil men Bonkoffsky min of meer doen vergeten?

Dat gevoel heb ik ook. Waarom wordt nu juist kort na de verklaring dat speurders "er 99% zeker van zijn" dat Bonkoffsky de reus niet is, Libert voor de 100ste keer voorgedragen als mogelijke reus? Om ons er nu toevallig nog eens aan te herinneren dat er al meerdere kandidaat reuzen zijn geweest en zo het spoor Bonkoffsky minder waarde te geven in de publieke opinie?

Als reden dat men niet meer in het spoor Bonkoffsky gelooft, geeft men het feit dat na zijn bekentenis en de andere elementen die hem verdacht maken (verlof tijdens aanslagen enz.), "geen extra elementen meer gevonden zijn". Wel als dat voldoende is om 99% zeker te zijn dat de man de reus niet was, dan moeten ze toch wel 100% zeker zijn dat Libert het ook niet was?

Re: Michel Libert

zeno wrote:

Bouhouche zou nogal gelachen hebben moest hij van’t weekend de gazet hebben kunnen lezen. wink

Zie hem zo zitten, stukje ouder licour 43 en sigaartje op een mooi boulevaardje.

273

Re: Michel Libert

WNP en Bonkoffsky hoeven geen verschillend spoor te zijn. Bonkoffsky hoorde mss bij de zgn Groep G, de WNP poot binnen de Rijkswacht.

Re: Michel Libert

Merovinger wrote:

Er is dus meer dan die robotfoto alleen. Of dit allemaal voldoende is als bewijsvoering, dat is een andere vraag.

Het klopt natuurlijk dat Libert meer verdacht is dan de gemiddelde Belg van 1m90, maar wat hem verdacht maakt is ook weer niet uitzonderlijk. Alle andere mensen die ervan beschuldigd zijn dat ze de Reus waren, golden ook als gevaarlijk, gewelddadig en vertrouwd met wapens. En van meer dan een is ook gezegd dat ze ooit een warenhuis verkenden. Dat Libert nu weer als de Reus wordt aangemerkt, komt toch wel door een veronderstelde gelijkenis met de robotfoto. Was die gelijkenis er niet, zou Libert niet meer dan een van de vele WNP'ers zijn die in dit dossier staan.

Maar mijn punt is vooral: mensen staren zich blind op die robotfoto's, alsof het echte portretten zijn. En daardoor zien ze gelijkenissen tussen bepaalde personen en robotfoto's, maar dat is iets anders dan gelijkenissen tussen die personen en de Reus. Er is, behalve een destijds tien jaar oude, ongetwijfeld door vele brokken informatie vervormde herinnering van een getuige uit Overijse, niets wat ons vertelt dat die robotfoto 19 ook echt lijkt op de Reus. Daarom is het zo gevaarlijk dat er telkens over die robotfoto's wordt begonnen. Het is zeer wel mogelijk dat de echte daders juist vrij kunnen rondlopen omdat niemand ze met die robotfoto's associeert.

Om maar iets te noemen: volgens de tekening van de Reus droeg hij een bril. Mede daarom lijkt hij op Libert. Ik ken echter weinig andere getuigen die een brildragende reus noemen. Ten tweede: uit de vondst in het Zoniënwoud weten we dat de bende ooit een bril zonder glazen bezat, mogelijk gebruikt in Waver. De bril kan bij Dekaise dus deel van een vermomming zijn geweest. Wie zegt ons dat die bril die de getuige in Overijse beweerde te hebben gezien, géén vermomming was? De bende deed van alles om zichzelf onherkenbaar te maken, dat weten we zeker. En als die bril in Overijse ook een vermomming was, dan was Libert - die wel een echte bril draagt - hoogstwaarschijnlijk niet de Reus. Zo blijft er zelfs van de fysieke gelijkenis met de robotfoto niet veel over.

275

Re: Michel Libert

Een robotfoto hoeft niet noodzakelijk te lijken op de verdachte. Als dat wél zo is, dan is dat mooi meegenomen. Het komt er vooral op aan de details uit een robotfoto te halen waarvan je kan zien dat die zo door de getuige aan de tekenaar zijn verteld. Die details vallen dikwijls op. Het komt erop aan van abstractie te maken van de rest, van het 'opvulsel'.

Re: Michel Libert

Reneke, al in de mogelijkheid geweest om de namenlijsten te vergelijken?

277

Re: Michel Libert

Wat als Libert daarom niet de reus is, en de anonieme getuige dit ook zo niet bedoeld. Misschien wil hij zeggen: bekijk de piste-WNP nogmaals, maar durft hij dit niet uitspreken wegens schrik (zie ook VDS) voor Libert of andere ex-leden. Zoals al vermeld moeten deze twee pistes niet zozeer verschillen.

We weten Bonkoffsky kan gewoon een pion geweest zijn, in handen gevallen van WNP via Groep G. Als we er dan vanuit gaan dat, om verwarring te zaaien, de bende gebruik maakte van verschillende figuren binnen een afgebakend standaard, meerdere grote mannen met (fake) bril die breedgebouwd waren. Dan kan het dat Bonkoffsky en van de reuzen was, zoals zijn broer beweerd, samen met andere reuzen...

Libert had de techniek, strategie en plannen voor het overvallen van warenhuizen, wat als Libert een van de mannen achter de schermen is? Een van de mannen die de plannen uitdacht en anderen het vuile werk liet opknappen.

Anderzijds zouden deze trainingskampen en perfecte uitleg zijn voor de honger die de leden hadden bij een overval(getuige die verklaard dat overvallers op het eten sprongen als gekken) en ook voor de 'wazige blik' in hun ogen en het koelbloedig vermoorden van kinderen, ze hadden iets gekregen, ze waren gedrogeerd. Om toch te zorgen dat alles goed verliep waren een back-ups aanwezig, zoals ook geweten is, deze mensen konden dan weleens echte WNP'ers zijn, zoals Libert.

Re: Michel Libert

Ik ben het volledig met je eens CleverTrevor.

Re: Michel Libert

Merovinger wrote:

Ik ben het volledig met je eens CleverTrevor.

Ook als Zoniënwoud een zwaaikommetje blijkt te zijn?

Re: Michel Libert

Michel Libert denkt te weten wie de anonieme getuige is die hem beschuldigd heeft de reus van de Bende van Nijvel te zijn.

Michel Libert désigné comme le Géant des tueurs du Brabant: "Je sais qui est le témoin clé"

Michel Libert, dont des médias annonçaient ce week-end qu’il était désigné par un "nouveau témoin clé" comme le Géant des tueurs du Brabant, croit savoir qui est à l’origine de l’accusation...

Bron: www.dhnet.be (Gilbert Dupont) | 15 mei 2018

De rest van het artikel zit achter een betaalportaal.