1

Topic: Sectie SS "P"

Volgens sommige bronnen had de staatsveiligheid een geheime sectie die vuile taken moest opknappen voor grote baas Albert Raes. Deze dienst heette Sectie SS "P". In het nieuwe boek van Guy Bouten wordt deze naam een paar keer genoemd.

Geheim agent Jozef Kausse verklaart er het volgende over:

Bouten: Wat weet u van de speciale sectie SS P?
Kausse: "Eigenlijk niet veel. De cel hield zich volgens de ene met de bescherming van vips bezig, volgens anderen met extreem rechts, hoewel wij, de specialisten ter zake, er nooit over geïnformeerd werden. De diensten waren gecompartimenteerd. In die periode fungeerde Smets vaak als bodyguard van minister Gol en van de Israëlische ambassadeur. Kwatongen beweren dat de SS “P” zich ook bezighield met de uitvoering van vuile karweien. Maar ik heb daar geen bewijzen van.’"

Bouten: Was de SS P vergelijkbaar met de antiterroristische cel van het Elysée geleid door de gewezen gendarmes Prouteau en Barril, die hun oorspronkelijke opdracht verraadden en evolueerden tot een instrument exclusief ten dienste van de Franse president?
Kausse: "Daar heb ik nooit iets van gemerkt."

Victor Massart, eveneens van de Staatsveiligheid verklaart het volgende:

"Raes heeft op 1 januari 1983 de speciale sectie SS "P" opgericht, officieel om vips te beschermen. In werkelijkheid was dit pure camouflage. C’était la section chargée des affaires d’extreme-droite. Inspecteur Dufrasne ging nog verder, hij zei me letterlijk: 'Cette section devait exécuter les coups tordus et les crasses de Raes.' Commissaris Bol signaleerde me dat Smets na het opdoeken van WNP over informanten bleef beschikken in extreem rechtse kringen en dat hij hen betaalde met de zwarte kas van Raes. De BOB-cel van Waver, die aanvankelijk betrokken was in het onderzoek naar de Bende van Nijvel tot procureur Deprêtre daar een stokje voor stak, poneerde overigens duidelijk dat WNP het werk was van de Staatsveiligheid!"

"En kan je ze achteraf ongelijk geven? WNP was te professioneel: de leden identificeerden personen, contacteerden rijkswachters om te zien of bepaalde verdachten in het computerbestand van het CBO zaten, stelden fiches op, schaduwden. Er waren die inbraken zonder sporen achter te laten... Maar de Nijvelse procureur Deprêtre verbood, onder druk van Raes, alle contacten tussen de BOB van Waver en onze sectie. Zo wou ik eens aan de onderzoeksrechter in Nijvel documenten tonen afkomstig van een buitenlandse geheime dienst die een licht konden werpen op de aanslagen in Waals-Brabant. De BOB’ers Bihay en Balfroid, die eerder rapporteerden over de link tussen de Bulgaarse geheime dienst en enkele Belgische wapenhandelaars met extreem rechtse sympathieën, zaten in het bureau van de onderzoeksrechter, toen Deprêtre furieus binnenstapte en hen vroeg waarom ze mij ondervroegen. Ik had er schoon genoeg van en grabbelde mijn documenten bij elkaar en blies de aftocht."

Bron » Guy Bouten | De Bende van Nijvel

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Sectie SS "P"

Even onderlijnen: Smets als bodyguard van Gol.

Re: Sectie SS "P"

En ook nog nooit goed in beeld gebracht: de Bulgaarse geheime dienst en haar connecties met wapenhandelaars. Zou het Bulgaars geweest kunnen zijn dat is gehoord in Les Trois Canards?

4

Re: Sectie SS "P"

Inspecteur Michel Dufrane werd begin 1981 door Smets gevraagd om lid te worden van deze 'SSP': "Il m'a dit que c'était un service chargé de faire toutes les crasses de Raes et les coups les plus tordus que l'on puisse imaginer."

Toen hij Van Gorp hierover sprak zei deze dat: "Raes était devenu fou et qu'il, s'il créait cette section, finirait en justice." Volgens de BOB van Waver (PV000340, 15/02/1988) telde de sectie de volgende leden: Christian Smets, Christian De Roock, Francis Latour, Jean-Marc Devivier, Luc Messens, Dirk Messens en Piet Browaeys.

Bron: De Bende van Nijvel: Verraad, Manipulatie, Geheime diensten | Guy Bouten

Re: Sectie SS "P"

In deze documentaire ging Bouten op bezoek bij een anonieme getuige die bij de Staatsveiligheid gewerkt heeft en die vertelt over de fameuze sectie P. Vermoedelijk is die getuige Michel Dufrane. Voor deze getuigenis geef ik Bouten wel een goed punt. smile

6

Re: Sectie SS "P"

Ach, je kunt Bouten af en toe een slordigheid verwijten. En misschien is hij iets te "enthousiast" in zijn aanpak en neemt hij te weinig afstand van zijn centrale hypothese. Anderzijds, hij steekt zijn nek uit en gaat praten met zowat iedere naam uit de dossiers die nog in leven is (en hem niet de deur op de neus zwaait). Il faut le faire.

7

Re: Sectie SS "P"

In de door Bouten genoemde lijst van de SSP (Christian, Smets, Christian De Roock, Francis Latour, Jean-Marc Devivier, Luc Messens, Dirk Messens en Piet Browaeys) zouden een aantal namen niet correct gespeld of zelfs "misvormd" zijn. En mogelijk ontbreken ook: "Viandox" (Charles J.) [volgens Joël Lh.] en ene Mich. Pontegnies [volgens G. Damseaux] (bron: anneesdeplomb).

8

Re: Sectie SS "P"

De bewuste nota van Jean Van Gorp die het bestaan van SS "P" bevestigt:

http://i19.servimg.com/u/f19/11/22/12/24/nota_m10.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Sectie SS "P"

Dat betekent dat die fameuze speciale sectie vóór januari 1983 werd opgericht en werkzaam was en dat Dufrane vanaf 1 februari 1983 geen deel meer uitmaakte van die sectie. Mogelijks werkte die sectie na februari 1983 echter wel nog door.

10

Re: Sectie SS "P"

Merovinger wrote:

Dat betekent dat die fameuze speciale sectie vóór januari 1983 werd opgericht en werkzaam was en dat Dufrane vanaf 1 februari 1983 geen deel meer uitmaakte van die sectie.

Volgens Massart werd de sectie op 1 januari opgericht door Raes. De brief hierboven wijst er volgens mij niet op dat de sectie vroeger dan 1 januari werd opgericht (vermits de brief op 28 januari 1983 werd gemaakt). Al sluit ik niet uit dat de sectie al langer bestond maar dat Raes ze pas op 1 januari 1983 een officieel karakter gaf door de sectie "op te richten".

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube