LEO wrote:

4. De daders: Ingehuurde militair getrainde "Soldiers of Fortune" (Lees: Huurlingen die werken voor de bestbetalenden).

Ik sta open voor discussie.

Hier heb ik toch wel enige moeite mee. Je hebt huurlingen en je hebt huurmoordenaars. Beide sluiten niet helemaal goed aan bij de Bende van Nijvel. Huurlingen werken weliswaar tegen de beste betaling, maar komen meestal voor in conflict situaties. Of huurlingen ook bereid zijn onschuldigen zomaar af te slachten, waag ik te betwijfelen. 

Iets anders is, dat er sprake is van opdrachten. Dan hoeven de uitvoerders nog steeds niet automatisch huurlingen te zijn. Het kan dan ook gaan om getrainde criminelen.

Maar ook huurmoordenaars is niet erg logisch, want die zijn gespecialiseerd in het neerknallen, wegwezen en geld ontvangen.

De bende zocht een aantal keer het gevaar duidelijk op, of schakelde een tandje bij. Dat doet eerder denken aan een leider binnen de groep dan erbuiten. Zouden huurlingen gaan schieten op de ramen na de inbraak in Temse? Zouden huurlingen gaan eten de Auberge en borden stelen en een speciale zeef om puree mee te maken? Zouden huurlingen sigaretten peuken in een taxi achterlaten na een moord? Zouden huurlingen tegen elkaar zeggen tijdens een misdaad: "schiet dan toch"? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

52

LEO, er zijn naar verluidt honderden Europese huurlingen actief geweest in Chili. Die komen het meest in aanmerking. Maar ook Chileense geheime politie acht ik mogelijk.

noorderling, laat je niet teveel leiden door het Bob Denard type bij de appreciatie van het woord 'huurling'. Denk meer aan de Chileense geheime politie, mensen die repressie voeren, martelen, vanuit helikopters mensen in zee dumpen. In Chili kan je begin jaren 80 gewoon putten uit een groot reservoir geheime politie met jarenlange ervaring in genadeloos burgers vermoorden.

Of alle misdaden zijn uitgevoerd door huurlingen is uiteraard betwistbaar. 1985 in mijn opinie vrijwel zeker. 1982 en 1983 geval per geval te herbekijken in dit perspectief, Anderlues lijkt inderdaad atypisch, maar dat is dan ook de enige keer dat er gewapend weerwerk was, anomalieën in de Auberge misschien te verklaren door een mix van buitenlands doodseskader en lokale gids. Terwijl boven wordt gemarteld, eet de gids beneden z'n buik vol

LEO wrote:
K& wrote:

Wie kent er nog een paar?

GMIC

Was dat niet een beetje de elite onder de beveiligingsbedrijven toen? Deze waren toch als één van de eersten bewapend?

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

54

Ik geloof niet dat je in de bewakingsbranche van een 'elite' kan spreken en zeker niet in de jaren '80. GMIC was indertijd wel de enige Belgische bewakingsonderneming. Qua uitrusting was het echter een complete ramp. Natuurlijk waren er wapens aanwezig, maar zeker niet voldoende. Daar kan ik van meespreken.

Okeeeee, hebben we toch een iets verkeerd beeld gekregen van GMIC in Nederland. smile

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"
LEO wrote:

Overzicht cellenstructuur

Om een duidelijker beeld te krijgen van de gebeurtenissen zou ik willen voorstellen om het ganse drama op te splitsen in vijf onderdelen, nl :

  1. De opdrachtgevers.

  2. De hulpjes.

  3. De uitvoerders.

  4. De coördinator.

  5. De gevolgen.

Laat me beginnen met de opdrachtgevers (1).

Kapitaalkrachtige personen met een sterke achterban in zowel de bancaire, politionele als de juridische wereld. Personen die zich volgens hun kapitaal vrijgevochten voelen en aan niemand verantwoording schuldig zijn. Bijvoorbeeld, Ministers van Landsverdediging, Binnenlandse Zaken en hun entourage, die zowel militair als politioneel goed ingedekt waren. Met goede bindingen in de politiek benoemde magistratuur.

Zij die vergaderen in de achterkamers van Val Duchesse (Hertoginnedal) in Tervuren. Zij die onder druk staan om kruisraketten te plaatsen. Zij die willen gedaan maken met dat klootjesvolk en zijn vakbonden. Zij die willen betonstorten en ganse wijken doen verdwijnen. Zij die zich in de donkere nachturen, vergezeld van hun chauffeurs, gaan uitleven in selecte nachtkroegen. Zij hadden de macht, het geld en de connecties om de Bende van Nijvel-raids te laten uitvoeren.

Morgen gaan we verder met de hulpjes (2). Opmerkingen zijn welkom.

Maar beste Leo, als de opdrachtgever(s) NIET binnen de door jou genoemde overheden valt/vallen, maar een Gladio commandant is die aan grootheidswaanzin lijd of het gevoel heeft dat hij immuun is voor de overheden of gewoon doorgedraaid is. Tel daar bij een groep trouwe Gladio agenten bij op, die geloven dat communisten of aanhangers hiervan op het punt staan om de samenleving te veranderen en voila... de Bende van Nijvel (kan zijn) is geboren.

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

57

Bizar dat Christian Tavernier niet wordt genoemd binnen deze hypothese. Veel informatie op Tueries, hier her en der verspreid ook wel 1 en ander.

58

Mistery, zelfs het Gladio-netwerk kon niet functioneren zonder back-up van hogerhand. Het zal wel zijn dat deze mensen bekwaam waren in het hanteren van wapens en het bedienen van radioapparatuur maar het startschot voor een legale of illegale actie diende toch van bovenaf te komen.Tenslotte bleef het een militaire operatie.

Voor info: Gladio van Hugo Gijssels (ISBN 9063033869).

Dat mag in jou optiek wel zo zijn, maar mag ik je ook nog even herinneren aan het feit dat in de jaren 90, een voormalig Gladio-majoor (welke op een zijspoor was gezet na de "opheffing"van Gladio (I&O) Nederland), een chantage aanslag wilde plegen met baby voeding. Dus men kan wel zeer zeker zelfstandig iets ontplooien.

En in dat licht zou ik dan ook de acties m.b.t. de Bende van Nijvel willen zien, al dien niet "geholpen" door... tja hmm, zie operatie Oesling, en wat te zeggen van practical shooting! En tja, als de Belgen net zo "handig" waren met het verstoppen van de benodigde wapens en apparatuur voor hun Gladio afdeling, als in Nederland... vul de rest dan maar in.

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

60

LEO wrote:

Als het killerteam huurlingen geweest zijn (wat volgens mij zo is) dan zijn er maar twee kandidaten om hun op te roepen: de Rijkswacht of de staatsveiligheid! Het is hun job om deze personen, de huurlingen, in kaart te brengen of desnoods te infiltreren.

Het is zowat bewezen dat randfiguren zoals Bouhouche en de Staerkes hand en spandiensten verleenden, alleen voerden zij de moorden niet uit. Ze zorgden voor vluchtwagens, onderduikadressen, wapens, ... En er kon niets ten laste worden gelegd. Niemand wist met wat ze bezig waren. Tot er een killerteam werd ingevlogen zonder wapens. Na de overvallen gebeurden er wegcontroles, maar niet op luchthavens en treinstations. Eén uur na de overvallen waren de verdwenen, zonder wapens of voertuigen.

Er zijn links genoeg naar huurlingen, legionairs en dergelijke. Ze bestaan hoor, zij die moorden op bevel en voor geld. Wie kan de killers mobiliseren. Niet Bouhouche, niet de Borains, niet de De Staerkes. Het waren hit en run operaties georganiseerd door de Staatsveiligheid of de Rijkswacht.

Acht jaar nadat ik bovenstaande schreef komen Staatsveiligheid en Rijkswacht dan eindelijk boven water!