21

Re: Hoeveel daders?

Weet wat je bedoelt en heb die grafische weergaves gezien. Die zien er indrukwekkend uit maar maken je niet altijd wijzer. Soms loont het om je toe te spitsen, om in te zoemen op een bepaalde groepering of invalshoek. Individuen die voor de rijkswacht of voor de staatsveiligheid werken of gewerkt hebben, lijken wel de uitwerking te hebben van een magneet in dit kluwen.

Re: Hoeveel daders?

Kevlar wrote:

Weet wat je bedoelt en heb die grafische weergaves gezien. Die zien er indrukwekkend uit maar maken je niet altijd wijzer.

Dat is juist de bedoeling wanneer je in cellen werkt: hoe meer van die cellen hoe onduidelijker het wordt.

23 (edited by mdanielsUK 30-01-2009 23:55)

Re: Hoeveel daders?

Hypothese:

Wie trainde Osama? De CIA. Wie richtte Al Quada op? Den Osama. Wie heeft weet over de cellen structuur? De CIA.

In de jaren 80 zal het zo ook wel iets geweest zijn. Bende van Nijvel, CCC, Gladio allen gestuurd door de CIA om zogezegd tegen de communisten te strijden. Vergeet niet dat toen de koude oorlog nog volop aan de gang was. Typisch Amerikaans, wanneer je iets wil verkrijgen zaai je angst en de bevolking zegt direct "Ja" om de angst te bezweren (zie Strategie van de Spanning).

24

Re: Hoeveel daders?

Cellen kunnen idd voor veel verwarring zorgen. Maar de Bende van Nijvel moet dan ook uit cellen hebben bestaan. Misschien wisten de uitvoerders uiteindelijk niet wie de opdracht gevers waren. Maar de leden van de Bende van Nijvel konden dit toch niet voor niets doen niet zonder vergoeding?

Re: Hoeveel daders?

En als de Amerikanen nu eens de boel sponsorde? Geld genoeg en voor de buit deden de gangsters het niet echt (tenzij de 1st golf van overvallen, meer buit minder slachtoffers). Neem nu dat de Borains ingehuurd werden door de CIA om de 2de golf van aanslagen te doen, ze moesten het niet voor het geld doen, enkel plezier want ze werden toch betaald.

Re: Hoeveel daders?

Hestor, u spreekt precies goed Vlaams. wink Renne, bedankt voor dat coke grapje. lol

Ik denk nog altijd dat er  verschillende bendes waren. 1 van pure overvallen (borains) en een liquidatie team geleid vanuit hogere kringen, georganiseerd door Bouhouche en Beijer, en uitvoerders de familie de Staerke, en enkele andere kornuiten of "confraters".

27

Re: Hoeveel daders?

Ik begrijp je hypothese en ben het met je eens. Die tactiek passen de inlichtingendiensten van de VS nog steeds toe. Lees meer over de achtergrond van het terrorisme in landen als Bali, Indonesie, Filipijnen. Vaak is ook het 'laten gebeuren' van dingen een bepaalde strategie. Inlichtingendienst van het betreffende land evenals CIA, heeft weet van plannen maar i.p.v. ze te verhinderen laat men de plannen tot voltooiing brengen.

Enige probleem met zo'n theorieën: meestal zijn slechts een handvol individuen erbij betrokken. Want hoe minder mensen ervan op de hoogte zijn, hoe groter de slaagkans.

28

Re: Hoeveel daders?

hestor wrote:

Mischien wisten de uitvoerders uiteindelijk niet wie de opdracht gevers waren. Maar de leden van de Bende van Nijvel konden dit toch niet voor niets doen niet zonder vergoeding?


Waarschijnlijk wisten de uitvoerders niet wie hun echte opdrachtgevers waren,ze werden betaald mss vooraf een deel en na de klus de rest? 't Zou kunnen. Daarom denk ik dat er tussen opdrachtgevers en uitvoerders een tussenpersoon was. Iemand die in contact stond met zowel boven als onderwereld. Toch in ieder geval een tussenschakel, het zou niet slim zijn om de uitvoerders, echt in verbinding te stellen met de echte opdrachtgevers.

De Borains zijn witgewassen maar volgens mij door een corrupte wapenexpert Claude Déry, Bouhouche en Beijer hadden hun vriendjes bij de rijkswacht, schietclubs, extreem rechts, criminelen via gevangenis directeur Bultot. Bouhouche kende Cocu uit de gevangenis denk in Doornik. Iedereen kende elkaar. De hoge pieten sloten zelfs deals met de gangsters, in ruil voor juridische onschendbaarheid, De Staerke is mss zo een geval daarom dat hij er zo makkelijk is vanaf gekomen.

Pfff, 't is soms om u kop er op te breken!

29

Re: Hoeveel daders?

Natuurlijk is er wel een spanningsveld. Om bepaalde zaken te laten gebeuren heb je mensen op posten nodig die met je meewerken, of die je kan manipuleren. En zo heb je dan al vlug 5 tot 10 personen die 'iets' weten of doen.

Renne, ook ik beeindig mijn dagelijkse portie Bende van Nijvel vaak met meer hoofdpijn dan wat anders.

30 (edited by Renne 31-01-2009 02:23)

Re: Hoeveel daders?

Kevlar wrote:

Om bepaalde zaken te laten gebeuren heb je mensen op posten nodig die met je meewerken

Zeker en vast, en je kan eens geluk hebben hé. Maar zoveel geluk neen, daar moet je vriendjes voor hebben:

  • 3 combi's van de politie marcheerden niet toen ze wouden uitrukken (Toeval? Bij elke vraag kan je afvragen toeval, maar er zit te veel van dat woord in het spel/dossier). Tijd om hun zware wapens boven te halen was er niet. Het duurde minuten vooraleer de politie ter plaatse kwam.

  • Er lagen geen sluipschutters in Aalst die dag, zo'n risico neem je als zeker bent als er geen liggen.

  • Het Bos was niet afgesloten.

  • Nochtans waren ze in Aalst verwittigd, wapens gevonden, verdachte personen in het Osbroekpark, als in bepaalde café's. In die tijden moet het toch geleefd hebben, zeker toen ze na Eigenbrakel en Overijse terug begonnen waren, de angst was terug net als de Bende van Nijvel.