Topic: Thomas Wolf

Deze Duitser doet zich voor als Nederlander en spreekt deze taal vloeiend

Als de zogenaamd geboren en getogen Hollander David van Dijk liet Europa's beruchtste en meest gezochte bankovervaller Thomas Wolf afgelopen week plotseling weer een glimp van zich zien. Nadat de inmiddels 56-jarige Duitse topgangster zich sinds zijn hondsbrutale bankroof in Eindhoven (NL) jarenlang als een kameleon in eigen land wist schuil te houden, sloeg hij vrijdag opnieuw meedogenloos en berekenend toe met een misdrijf waarbij hij al zijn in Nederland vergaarde kennis uit de kast haalde.

http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00617/Thomas_Wolf_617384d.jpg
Thomas Wolf

Wolf zou Wolf niet zijn als de superslimme crimineel die waaghalzerij niet in eigen land uithaalde, uitgerekend in Wiesbaden (D) waar de hoofdburelen zijn gevestigd van het Bundes Kriminal Amt dat hem al bijna tien jaar hoog op de most wanted-lijst heeft staan. Even voor lunchtijd bracht Wolf zijn lang gekoesterde, duivelse wens ten uitvoer: het ontvoeren van een welgesteld persoon tegen een hoog bedrag aan losgeld. Doelwit was een 44-jarige bankiersvrouw die in haar luxueuze villa door hem werd overmeesterd en gekneveld in zijn gereedstaande Mercedes werd meegenomen.

De met de dood bedreigde vrouw had een urenlange nachtmerrie en de Duitse politie een zenuwslopende operatie voor de boeg met een misdadiger die in Duitse opsporingskringen de bijnaam 'de lonely, old wolf' kreeg.

Die titel vergaarde Wolf met een criminele carrière, die in 1968 met het stelen van een fiets begint en rap resulteert in diefstallen en overvallen. In '83 krijgt de Duitser zes jaar cel opgelegd. Na een spectaculaire ontsnapping uit de bajes stuurt hij de rechter die hem had veroordeeld doodleuk een kaartje: 'Beste rechter, sorry dat ik ontsnapt ben. Maar ik moest wel. Ik zag geen toekomst.' Wolf zit de helft van zijn circa 35-jarige criminele loopbaan uit in gevangenissen, die hij steeds weer ontvlucht.

De bankrover lijkt simpelweg te slim voor de politie. In Darmstad, Düsseldorf en Hamburg stapt de steevast in driedelig kostuum gestoken gangster met een nepbom banken binnen om er na het gijzelen van medewerkers met honderdduizenden euro's vandoor te gaan. Zijn gedrag is allerminst dat van een gentleman. Hoewel Wolf tot nu toe niemand heeft verwond of gedood, jaagt hij zijn slachtoffers een langdurig trauma aan met uitspraken als 'één kik en ik schiet je door je buik'.

Vanaf zijn Hamburgse bankroof in 2000 loopt Wolf in de kijker bij speciale agenten van het Landes Kriminal Amt aldaar. Deze gedragsdeskundigen bestuderen zijn profiel tot op het bot, onder meer aan de hand van een door Wolf achtergelaten manuscript waarin hij de kidnap van een kind en een ijzingwekkend kat-en-muisspel met de politie beschrijft. De Hamburgse profilers geven Wolf het predikaat van een psychopaat, een gewetenloos misdadiger die tot alles in staat is. Koel, calculerend, altijd in bezit van wapens en levensgevaarlijk als hij in het nauw wordt gedreven door politie en justitie. Het liefst wonend in een gemeubileerd appartement in een uitgestrekte flatwijk met veel allochtonen.

Zijn zwakheden: (publieke) vrouwen, dure kleding en designbrillen, een gin-tonic of Jack Daniels whisky. Verder een verslaving aan fitness en sinds kort zwemmen. De Duitse politie ontdekt al in 2000 dat Wolf na zijn Hamburg-overval in Nederland zit. In Amsterdam ontsnapt hij ternauwernood aan arrestatie, twee jaar later pleegt hij vanuit Nederland een mislukte bankoverval in Brussel. In januari 2003 slaat het LKA Hamburg groot alarm: volgens tipgevers is Wolf door zijn centen heen en wil hij ergens in Nederland een ontvoering of bankroof plegen.

Ondanks de dreiging is de samenwerking tussen de Nederlandse en Duise politie belabberd. Op een handjevol rechercheurs na, zijn de Nederlandse opsporingsdiensten niet in actie te krijgen.

Aandacht

Het Nederlands dagblad "De Telegraaf" besteedt in die tijd meermalen uitgebreid aandacht aan Wolf, onder meer met berichtgeving en foto's op 24 april 2003. Drie dagen later blijkt hoezeer de Duitse politie het bij het rechte eind heeft: een overval op een ING-filiaal in Eindhoven mislukt omdat een bankmedewerker Wolf herkent van foto's in "De Telegraaf". Nog een dag later slaagt Wolf erin met nepexplosieven en een gijzeling van een zwangere medewerkster van het ABN Amro-filiaal aan de Vestdijk in Eindhoven ruim 150.000 Euro buit te maken. Nu pas blijkt hoe Wolf in zijn Hollandse jaren van de nood een deugd maakte.

Bij de ontvoering van afgelopen vrijdag bleek hij vloeiend Nederlands te spreken en deed hij zich voor als Hollander. Tegen de avond wist hij 1,8 miljoen losgeld van de bank te incasseren dat in een tas op een brug in het naburige Hofheim voor hem klaarstond. Zijn slachtoffer bleek elders aan een boom vastgebonden, maar wel zo dat zij zichzelf kon bevrijden en alarm kon slaan. Het kenteken op zijn later teruggevonden Mercedes leidde naar een Duitse vrouw met wie Wolf sinds de Eindhovense roof in nota bene Frankfurt samenwoonde. Nooit heeft zij ontdekt dat haar 'Nederlandse vriend David van Dijk' in werkelijkheid de beruchte Thomas Wolf is.

Grote vraag is waar de lonely, old wolf zich nu bevindt. In zijn nog niet teruggevonden huurauto, een zilvergrijze Golf Variant met het Duitse kenteken HH-FU 7109, zette Wolf na de kidnapping koers naar zijn nieuwe schuilplaats. Mogelijk opnieuw ergens in Nederland of tijdelijk uitgeweken naar Begië.