Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

In het boek 'Beetgenomen' van Hilde Geens doen een aantal Delta-speurders hun verhaal uit de doeken over de manier waarop de vondst in Ronquières tot stand is gekomen.

Drie zaken vallen mij hierbij op:

  • Het verhaal van de Deltaspeurders in het boek komt niet helemaal overeen met wat er voor de Bendecommissie werd verklaard;

  • Als het echt gegaan is zoals neergeschreven in het boek, zie ik absoluut  geen reden waarom de Deltaspeurders daar zo mysterieus over moesten doen tegenover de commissieleden;

  • Er is blijkbaar toch een 'tipgever' in het spel, nl. een speurder die gekend was bij de Deltacel omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes en die verkast werd naar Nijvel. Terwijl de Deltaspeurders met een boot het kanaal aan het afzoeken waren, werden ze door die speurder gecontacteerd met de melding: "Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?"

De Deltaspeurders wisten dit niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen en speelde het door aan Philippe Vermeersch. Die bezorgde het aan zijn collega's in de Deltacel die, na lezing van het PV, besloten hebben om terug te gaan duiken in de zwaaikom.

Wie was die speurder die toen in Nijvel werkte en blijkbaar de gouden tip aan de Deltacel heeft gegeven?

252

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Wie was die speurder die toen in Nijvel werkte en blijkbaar de gouden tip aan de Deltacel heeft gegeven?

Het valt me in het boek en de artikels van Hilde Geens op dat zij wel vaker beroep doet op een speurder uit Halle. Misschien gaat het over dezelfde persoon? En misschien weet Eddy Vos het wel, die heeft namelijk nog gewerkt in Halle.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ook in een zopas verschenen artikel van Paris-Match wordt vermeld dat een speurder van de BOB van Halle de mensen van Delta ingelicht heeft over de getuigenissen van de gebeurtenissen aan de zwaaikom in de nacht van 10 op 11 november 1985. Daarnaast wordt ook vermeld dat Eddy Vos, volgens een scenario dat de journalist niet uit de doeken kan doen, verdacht wordt om in de marge van de vondst van Ronquières een vreemde rol te hebben gepleegd om een informant te beschermen. Heeft Vos al die tijd een collega uit Halle willen beschermen? In plaats van antwoorden te krijgen over het onderzoek komen er alsmaar meer vragen bij. hmm

Het artikel geeft ook nieuwe details vrij (voor zover deze juist zijn natuurlijk) over de getuigenis van de frituuruitbater Frank O:

  • Frank O. zou de daders in de nacht van 10 op 11 november 1985 ook spullen hebben zien weggooien in een vlakbij gelegen vuilbak. Toen de mannen wegwaren is Frank O. naar de vuilbak gaan kijken. Hij vond er tijdschriften over wapens die identiek zijn aan de tijdschriften die verderop in het bos van Houssière zijn gevonden;

  • Frank O. is er absoluut zeker van dat hij de grote man, die hij in het donker had opgemerkt in de nacht van 10 op 11 november 1985, nog eens gezien heeft tussen het nieuwsgierige publiek tijdens de duikwerkzaamheden (onduidelijk of hier 1985 of 1986 wordt bedoeld).

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

In haar boek (blz. 400) citeret Hilde Geens een speurder van de Delta-cel die denkt dat de Bende na Aalst nog plannen had. Anders zou de Bende ook de riotguns en de Ingram in het water hebben gegooid, samen met de rest. De Bende is dus niet gestopt omdat een lid ervan in Aalst zou zijn gedood. De speurder denkt dat het stoppen misschien heeft te maken met de arrestaties in januari in Nijvel of met het feit dat het 'politieke landschap' was veranderd en dat het 'doel misschien was bereikt'. Een doordenker in elk geval.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

"Het cruciale discussiepunt tussen Troch en mij (Reyniers) is de vraag hoe hij en zijn speurders daar zijn terechtgekomen. Om die wapens te vinden heeft Troch zwaar en gesofisticeerd materiaal uit Duitsland laten aanrukken. De huur daarvan bedroeg ongeveer een miljoen. In die tijd was het uitgesloten dat het ministerie van Justitie zoiets zou laten uitvoeren zonder zeker te zijn van het resultaat. Troch moet dus heel zeker geweest zijn van zijn zaak. Dat kon hij niet besluiten door simpel het dossier opnieuw te lezen, zoals hij beweerde. Hij moet een tip hebben gekregen. En degene die hem die tip gaf, moet nog veel meer over die Bende weten. Dat had Troch me moeten meedelen. Bij het zien van de tv-beelden van het verhoor van Troch voor de commissie, viel mij op dat ook enkele commissarissen aan zijn uitleg twijfelden."

"Maar Troch is razend over het feit dat ik hem niet geloof. Er is trouwens nog een tweede reden waarom ik mijn twijfels heb over Troch en dat is de manier waarop hij de gevonden wapens behandelde. We hadden afgesproken dat al het technische werk en het sporenonderzoek zou gecentraliseerd worden in het lab van de GP in Brussel omdat men daar over de meest geavanceerde technieken beschikte. Maar de wapens werden in Dendermonde uit de zakken gehaald en toen alles netjes was opgedroogd, werden wij uitgenodigd 'om eens te komen kijken'. Doordat ze die wapens hadden laten drogen, waren alle sporen vernietigd. In feite kwam het er dus op neer dat Troch een sporenvernietigingscommando naar Ronquières heeft gestuurd. Dat men voor de Bendecommisie eens een antwoord geeft op die pertintente gegevens. Maar op het rapport dat ik uit eigen beweging opstelde en op 22 augustus 1997 naar de commissie stuurde, kreeg ik niet de geringste reactie."

Citaat uit 'Reyniers superflik' van Paul Koeck, uitgeverij Van Halewyck, 1998.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Volgens Dupont heeft het parket in mei 2013 niet alles verteld over het NICC-rapport. Zo zou enkel het besluit van het rapport zijn voorgelezen maar niet de voorbehoudende bepalingen uit het rapport. Ondertussen heeft een onafhankelijke expert bevestigd dat de gebruikte methodologie door het NICC correct was. Ook heeft onderzoeksrechter Michel ondertussen nog de uitvoering van een aantal andere expertises opgestart.

Procureur De Valkeneer meldde aan La Dernière Heure dat een expertiserapport niet dé waarheid is maar dat zulk rapport wel een belangrijk document is. Ook meldde hij dat het NICC-rapport slechts één van de vele elementen is die doen besluiten dat de vondst in Ronquières merkwaardig is.

Meer » www.dhnet.be

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Wat Reyniers schrijft is wel heavy, als je het nu herleest.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

In het boek 'Beetgenomen' van Hilde Geens staat, wat verscholen in het hoofdstuk rond De Staerke, op pag. 186-187 de volgende opmerkelijke passage:

Eén van de Borains, Vittorio, zou de naam van een mededader bij de liquidatie van Van Camp hebben laten vallen toen hij in voorarrest zat. Zijn celgenoot was dat gaan overbrieven. Een zekere 'Oscar' zou aan het restaurant op de uitkijk hebben gestaan bij het restaurant. Oscar? Er zat een Oscar in het circuit van De Staerke en de BOB'ers van Halle kenden hem maar al te goed. Hun derde getuige over de betrokkenheid van de De Staerkes bij de eerste serie bendemisdaden had die voornaam.

"In de entourage van gangsters vind je altijd meelopers, de hyena's van de onderwereld. Ze doden niet, maar zoeken hun prooi in het spoor van de jagers. Oscar was door liefdesverdriet op het verkeerde pad terechtgekomen, het pad van de De Staerkes", zei een gepensioneerde speurder van Halle." Oscar had in 1983 gereageerd toen de warenhuizen hun premie verdubbeld hadden kort na de bendeoverval op de Delhaize van Beersel. Hij wilde ons onmiddellijk naar Ronquières brengen, waar ze volgens hem wapens gedumpt hadden. Maar het was een hectische tijd. De premie joeg de aangiftes aan."

Wat moeten we daar nu weer van denken? Wat zou die Oscar bedoeld hebben met Ronquières? Het kanaal, een woning of een andere schuilplaats? De uitspraak komt alweer van een speurder uit Halle. Gaat het om dezelfde speurder die de Deltacel in 1986 op de hoogte gebracht heeft van de getuigenissen aan de zwaaikom?

259

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ronquières brengt ons ook naar Michel Wojda et naar Patrick Ghijssels.

260

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Er is blijkbaar toch een 'tipgever' in het spel, nl. een speurder die gekend was bij de Deltacel omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes en die verkast werd naar Nijvel. Terwijl de Deltaspeurders met een boot het kanaal aan het afzoeken waren, werden ze door die speurder gecontacteerd met de melding:

"Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?"

De Deltaspeurders wisten dit niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen en speelde het door aan Philippe Vermeersch. Die bezorgde het aan zijn collega's in de Deltacel die, na lezing van het PV, besloten hebben om terug te gaan duiken in de zwaaikom.

Mero, ik heb dit stuk ook gelezen doch dit kan volgens mij niet de redenen zijn van de tweede duik, er is tevens ook dit citaat:

Ook Aalst behoort tot het rechtsgebied Dendermonde, dus is het opnieuw Troch die op 9 november 1985 op de parking van de Delhaize aan de slag moet. Hij weet van de getuigenissen in Ronquières, maar er is hem verzekerd dat het parket van Nijvel een duiker heeft laten zoeken in het kanaal en dat die niks heeft gevonden.(…) In het najaar van 1986 trekt adjudant Luc Boeve van de cel-Delta met zijn collega Danny Collewaert terug naar Ronquières. Samen met de rijkswachters van Soignies gaan ze nog eens praten met de frituuruitbater en de tweede getuige. De speurders hebben het gevoel dat de duiker niet het hele gebied heeft doorzocht.

Artikel van De Coninck (voor zover het exact is wat hij schreef):

Dat de Delta speurders niet op de hoogte zouden zijn van de getuigen ivm de eerste duik kan ik niet geloven, zeker als men bovenstaande leest. Alsook het feit dat Vermeersch niet op de hoogte is van hoe de eerste duiker zijn opdracht uitgevoerd heeft is verbazend. Volgens het boek van Hilde Geens heeft de duiker van de eerste duik vier dagen gezocht en niets gevonden.

Ook volgens het boek van H. Geens is er maar 1 van de 2 getuigen die zakken in het water heeft zien gooien en dat was niet frank O., dit zal dus de redenen zijn waarom zijn eerste PV niet opduikt en zijn 2de PV van 12/11/86 is na de 2de duik (met dank aan Mero). Als voorgaande klopt maakt dit de 2de getuigenis des te interessanter en belangrijker of een andere bron Vermeersch was immers 100% zeker dat ze wapens van de bende gingen vinden.

Wat is de rol van de leden van Delta die de getuigenissen zijn gaan controleren en hoe kan Vermeersch in de Bendecommissie verklaren dat 100% hij zeker is dat ze bende wapens daar zouden vinden als hij en andere Delta-leden zelfs niet weet hoelang de eerste duiker gedoken heeft? Kunnen de Delta speurders werkelijk verklaren dat ze niet gemanipuleerd zijn, Troch weet niet wat zijn speurders gedaan hebben naar aanleiding van de 2de duik, en Vermeersch weet in feite zo goed als niks af van de eerste duik.

Bizar.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.