21

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Er waren daar heel wat vragen te beantwoorden maar als je het onderzoek van het onderzoek doet, dan zijn er wel een paar interessante vragen die je kan stellen aan de brandweerman:

  • Heb jij ervaring met zo'n zoektocht?

  • Vond je het niet raar dat je alleen moest zoeken?

  • Had je misschien wel iets kunnen vinden moest je langer of met meer personen kunnen zoeken?

  • Is het mogelijk dat er op dat moment nog niets lag in het water?

  • ...

Dit zou toch interessante gegevens kunnen opleveren over hoe een onderzoek in (bv.) Nijvel gevoerd wordt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Waarom moest deze man van Depétre alleen zoeken, misschien wilde deze wel dat er door één man niets werd gevonden wat hem of anderen aan de bende linkte. Het lijkt wel op een doelbewuste actie van deze procueur des General. Zo als zoveel van zijn "acties"om het het spoor vlot te trekken.

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Dat hele zaakje van die twee zakken met wapens in het kanaal kan je 100 keer lezen, zonder enige verband er in te ontdekken.

Als ik de logica er op los laat:

Stel ze hebben het bewust op die plek gedumpt, zodat er voldoende getuigen waren en het zeker gevonden zou worden. Dan is het natuurlijk erg raar dat er niks gevonden werd. De bedoeling van de Bende van Nijvel was dan dat het gevonden zou worden. Eventueel zou er nog een anonieme tip hebben gegeven om verder te zoeken. Maar een jaar lang gebeurt er niets. Je zou dan de conclusie kunnen trekken dat de Bende het zo wel goed vond dat er niks gevonden werd.

Er kan van alles achter hebben gezeten. Maar qua kansberekening zou ik op dit moment mijn geld zetten op dat het dumpen van wapens in het kanaal, een spontane actie is geweest. Onder het motto: weg is weg en het afsluiten van een hoofdstuk.

Ik heb nog 2 vragen:

  1. Is de plek van de wapenvondst echt zo openbaar? Of kan je in het donker makkelijk denken dat het afgelegen is?

  2. Werd het destijds in het nieuws gelijk duidelijk dat er de eerste keer niets gevonden was? En hoe ging dat met de echte vondst een jaar later? Was dat meteen in het nieuws of hielden de speurders het nog een tijdje geheim?

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Wat moest die brandweer man doen? Dreggen of duiken? Duiken mag zowiezo nooit alleen. Ingeval van nood kan je normaliter altijd terugvallen op je "buddy".

25 (edited by Hestur 09-01-2012 21:05)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De locatie waar die wapens gevonden werd, ligt vlak naast de frituur waar een aantal bekende verdachten weleens gingen eten.

Moesten de wapens gevonden worden of niet? Mij lijkt het eerder een "waarschijnlijk niet" dan een "waarschijnlijk wel". Als de wapens per se gevonden moesten worden, hadden de daders die ook elders kunnen achterlaten waar ze beter te vinden waren. Eigenlijk hebben de speurders geluk gehad dat Troch doortastender was dan anderen en effectief iets vond. Anders hadden we moeten wachten tot in 2011 met de revolutionaire stofzuigeractie van Vos. wink Komt bij dat het moordwapen vinden altijd een belangrijke stap voorwaarts blijft.

Nee, het is altijd gemakkelijker als er géén bewijsmateriaal of moordwapens gevonden worden, want dat is het minst belastende voor de daders. Dan staat men echt met lege handen. Wat wél heel goed mogelijk is, is dat men de zakken zodanig heeft samengesteld dat ze enkel nieuwe vragen opriepen, voor het geval dat ze ooit gevonden zouden worden. Voorzorgmaatregel dus.

26

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Noorderling, wat betreft vraag 1, het is daar openbaar, iedereen mag en kan er komen. Het jaagpad langs het kanaal word in de zomer vrij intensief gebruikt door fietsers en wandelaars. Ook zullen ongetwijfeld bezoekers van het hellend vlak wat verderop  er komen (en dat zijn er veel van aardig wat verschillende nationaliteiten aangezien het toch wat bekendheid heeft, en eigenlijk een mooi ding in mooie streek is). Maar, ik heb eigenlijk wat moeten zoeken voor de frituur te vinden, was er voorbijgereden. Ten tijde van het dumpen van de zakken  in november 85 zal dit verlaten geweest zijn.

Bovendien vond ik volgende toch wel belangrijke info over die periode, het weer in november 85, iets waar wij misschien te weinig bij stilstaan:

Na de vroege winterinval van november 1980, was het vijf jaar later opnieuw raak. Midden november 1985 kwam Koning Winter al naar de Lage Landen en zo begon de winter van 1985-1986 bijzonder vroeg. Na een milde december kwam in januari en februari de winter opnieuw terug en uiteindelijk werd in februari de 14de Elfstedentocht verreden. Hadden we na 1963 maar liefst 22 jaar moeten wachten op de Tocht der Tochten, nu was het na de tocht van 1985 een jaar later alweer raak! In het boek Winters van Toen gaat de meeste aandacht uiteraard uit naar de kou van januari en februari 1986, maar de novemberkou is zeker opmerkelijk te noemen en het totaal van 25 dagen met sneeuwval ergens in het land is zelfs voor een wintermaand als januari nog uitzonderlijk hoog.

27

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Raf wrote:

Na de vroege winterinval van november 1980, was het vijf jaar later opnieuw raak. Midden november 1985 kwam Koning Winter al naar de Lage Landen en zo begon de winter van 1985-1986 bijzonder vroeg.

Op 9 november 1985 spraken ze van een Indian Summer, op de Grote Markt van Aalst kon je zelf nog op een terrasje zitten. De gemiddelde temperatuur op 9 november in Aalst was 13 °C.

PS: Om zulke zaken op te zoeken, raad ik de website Wolfram Alpha aan.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Even terug komend op het verhaal van die brandweerman, is onze vriend Deprêtre hier goed over gehoord?

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Waarom gaat de aandacht hoofdzakelijk naar het kanaal? Waarom heeft men in het bos niet verdergezocht (aangeduid door ooggetuige, koppel dat door het bos passeerde en daders gezien heeft). Er is daar een grote steengroeve in de buurt. Waarom dan de wapens in het kanaal droppen, tenzij ze net gezien wilden worden. Of waren ze in paniek omdat niet alles volgens plan verlopen was? Ik wil ook even vertellen dat daar in de buurt, heel wat woonboten liggen (altijd veel Fransen gezeten, en ook heel wat marginaal volk).

30

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Uit het verslag van de Tweede Bendecommissie (benieuwd of het "gerechtelijk onderzoek" iets heeft opgeleverd):

De commissie heeft vastgesteld dat de verklaringen die tijdens de hoorzittingen werden afgelegd over de wijze waarop de beslissing om een tweede maal te gaan duiken in de Zwaaikom van Ronquières tot stand is gekomen, niet eenduidig zijn.

Tijdens de hoorzittingen is gebleken dat de speurders een aantal démarches gedaan hebben waarvan de magistraten noch vooraf, noch achteraf werden ingelicht. Tot op vandaag blijft onderzoeksrechter Troch bij de versie dat de Delta-cel succes had omdat de PV's grondig werden nagelezen en omdat de duikers van de genie van Burcht de bodem systematisch hebben afgezocht. De onderzoeksrechter was en is nog steeds niet op de hoogte van de bijzondere voorbereidingen die de speurders getroffen hebben.

De commissie heeft in het dossier eveneens elementen vastgesteld die kunnen wijzen op een mogelijke manipulatie van de speurders. De commissie meent dat op dit punt verder gerechtelijk onderzoek geboden is.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube