731

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De Basis wrote:

Klopt volledig, de eerste uren/dagen vormt er zich roest (corrosie) op het ferrometalen voorwerp. Deze corrosie zal het voorwerp, indien het volledig ondergedompeld blijft, grotendeels beschermen tegen verdere aantasting. Let wel dat het koffertje 'gelakt/behandeld' was. De aantasting zal dus trager verlopen.

Deze foto was na 11 dagen (ik blijft de test verder doen, kost niks, waarom niet dus, juist mijn huisdier op afstand houden, want die vindt het super interessant :-) ) maar ik kan enkel vaststellen dat het roestproces tot nu tot vrij lineair blijft doorgaan vanaf begin (bij bijvoorbeeld cortenstaal zou dit anders zijn). Ik zie nu na 14 dagen nog geen stabilisatie van de corrosie.

Als je naar het koffertje kijkt, let vooral op de delen van het koffertje waar staal bloot zat, beschadigingen, zones met gebruiksporen met beschadiging van de lak, geforceerde sluitlip, stalen niet behandelde handvaten zijkant en de geforceerde beschadigde zone. Uiteraard zal de lak die op de staalplaat zat op niet beschadigde behandelde delen, die staalplaat beschermen (voor een zekere tijd), daar hebt u absoluut gelijk in. Was het kistje onbeschadigd, gemetalliseerd geweest en gepoedercoat (zoals wel eens terug gevonden brandkasten), dan had het verhaal heel anders geweest. (zie ook mijn vorige post hierover)

Het testje is uiteraard geen wetenschappelijke in een erkend labo gecontroleerde test. Mijn enige bedoeling is een indicatie te krijgen of dit kistje een jaar op de bodem van dat kanaal heeft kunnen liggen. Ik kan enkel afleiden uit wat ik zie, dat het voor mij niet geloofwaardig is dat het kistje een jaar onder water heeft gelegen of het zou volledig een jaar 100% luchtdicht afgesloten zijn geweest wat niet realistisch is. De corrosie is eigenlijk nog meer dan ik verwacht had. Als ik de details van het kistje vergelijk met mijn test, dan zou ik de onderdompeling ergens op rond de 48h leggen. 

Ik heb waarschijnlijk zoals velen altijd gehoopt dat de vondst in Ronquières een topvonst was van de DELTA-cel. Het is jaren toch een soort houvast geweest. Maar ik zie wat ik zie.

Het enige wat ik wel heb opgemerkt, dat in water met een duidelijk lagere ph (toevoeging azijn) , de corrosie wat trager verloopt, maar ze is er wel. In een duidelijk zouter milieu gebeurt de corrosie even snel en intens als in gewoon kraantjeswater, daar merk ik eigenlijk niet zo een verschil. Ik ga er vanuit dat het water in Ronquères rond de standaard ph 7 moet liggen. Zuurder milieu zou raar zijn. (er kan altijd een tijdelijke vervuilende lozing zijn, maar niet permanent) en contaminatie door zeewater kan je verwachten in dokken in een haven zoals Antwerpen, maar niet daar.

Beschouw het als een indicatie, niet meer, niet minder. Als indicatie dat het verhaal van 1 jaar onder water niet echt bevestigd.
En een indicatie dat de stelling van enkele dagen onder water geloofwaardiger is.

Er zijn universitaire labo's die dit uiteraard veel beter en gedetailleerder zouden kunnen vaststellen dan deze huis, tuin en keukentest, maar het verschil kan nooit spectaculair groot zijn. Als iemand een vergelijkbaar geldkistje heeft met gebruikssporen en dit mag op dezelfde wijze worden beschadigd en opengebroken, dan wil ik graag die test nog eens overdoen. Maar dat kan die persoon natuurlijk ook zelf.

Nog een opmerking :
Ik heb met een slotenmaker (specialist in openen brandkoffers) over het kistje en de beschikbare foto's gesproken en die zei het volgende (zonder dat ik heb gezegd wat het in feite was) :
het kistje is wel heel agressief geopend (koevoet of grote tournevis en hamer), want blijkbaar kan je dergelijk slotje gewoon met een boortje gemakkelijk en simpel open boren. Zou geen 2 minuten werk zijn . De man vond het eigenaardig dat iemand zo geweld gebruikt om het te openen en dat dit dan zeker niemand is met een beetje kennis van bijvoorbeeld inbreken.
Ik geef het voor de volledigheid maar mee als iemand over daderprofielen nadenkt.

732

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Bedankt voor je inzet Vermeulen , het verduidelijkt het roestproces . Een primeur voor dit forum denk ik !

733

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Het ligt desalniettemin voor de hand om de aanleiding van de 2e zoekactie nader te onderzoeken en proberen vast te stellen wie daar destijds allemaal van op de hoogte waren...

734

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Hoe is Delta er ooit bij gekomen om te gaan zoeken in de zwaaikom waar ze die zak wapens hebben gevonden die alles aan elkaar linkt? Via een informant vermoed ik, maar wie? Het lijkt toch wel echt dat iemand ervoor gezorgd heeft dat dit zeker gevonden moest worden.

735

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Op basis van wat ik lees in Ponsaers & Dupont, en ik vind dat het beste boek over de bende:

  • Het cynische aan Ronquières is dat er 2 zakken gevonden zijn, en beide zakken een perfecte samenstelling hebben op het vlak van wapens en munitie om alle feiten aan mekaar te kunnen linken, ook als er maar 1 zak zou gevonden zijn.

  • Er zijn wel *meerdere* getuigen die net na Aalst daar veel activiteit gezien hebben aan die zwaaikom en verschillende mensen zakken in het water zien gooien hebben. Het leek wel of het *moest* gezien worden.

  • Men zou bij de eerste zoekactie, op bevel van Deprêtre, een jaar eerder, idd slechts enkele uren gezocht hebben zonder deftige apparatuur.

Ik weet niet of er een tip nodig was. Als er zoveel mensen daar iets zien ingooien, en het vorige onderzoeksteam vind niets ... ik zou daar ook nog es gaan kijken, en dan met deftige apparatuur. Maar een tip à la "ga daar nog maar es kijken" zou best wel kunnen.

Ik vind ook dat de zakken van Ronquières enkel "afval" bevatten: goedkope wapens, koffertje, dat loemp ding Faul Centaure eendenroer... De echte goeie wapens zoals de ingrams en de riot guns zaten er niet in. Die hebben ze volgens mij nog voor een goede prijs kunnen verkopen.

736

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Misschien zaten de betere wapen in een andere zak, degene die door de twee mannen in dat R4'tje zijn meegenomen maar waar nooit verslag van is gemaakt en die nog steeds spoorloos is. Ik geloof nooit dat hete wapens doorverkocht zijn. Trouwens een riot gun was tot 1991 vrij te koop zonder registratie en is ook helemaal niet duur. Ik heb me ooit al afgevraagd of sommige moorden van de bende in opdracht zijn gebeurd maar dat de uitvoerders dan later dan weer zijn vermoord door andere huurmoordenaars zodat er geen link meer is met de opdrachtgevers.

737

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

howitzer wrote:

Hoe is Delta er ooit bij gekomen om te gaan zoeken in de zwaaikom

Onderstaand schetst het ongeveer in mijn eigen bewoording:

Delta-speurder P.V. kreeg de informatie/tip van een andere Rijkswachter, een BOB'er die hier en daar al betrokken was bij het onderzoek, al van in 1982-1983, Rijkswachter/BOB'er A. (die niet tot de Cel-Delta behoorde maar toen der tijd tot een BOB-sectie in (Vlaams-)Brabant).

Delta-speurder P.V. kreeg documenten van deze A. (zoals enkele pv's i.v.m. Ronquières) die nogal duidelijk waren en net niet letterlijk zeiden "ga daar eens gaan zoeken".

"Goed speurwerk door het herlezen van het dossier" moet je dus eigenlijk herleiden tot "enkele pv's die aangebracht werden bekijken".

Veel later kreeg Delta-speurder P.V. wat probleempjes omdat men door had dat de vondst niet écht door "het herlezen van het dossier" kwam. P.V. moest uiteindelijk toegeven aan o.a. huidig onderzoeksrechter Martine Michel wat het echte verhaal was. De "bron" van P.V., zijnde BOB'er A. (inmiddels gepensioneerd) wist uiteraard van niets (hoe kan het ook anders). Waar die gepensioneerde Rijkswachter/BOB'er (A.) geen rekening mee hield, is dat Delta-speurder P.V. de aantekeningen en pv's had bewaard en overgedragen had aan Martine Michel (na enige druk). Bij het zien van zijn handschrift, moest de gepensioneerde BOB'er A. tegenover Martine Michel wel toegeven dat hij aan de basis lag.

Uiteraard is die man, A., wel waarschijnlijk "vergeten" vanwaar hij die informatie haalde. 't zal aan de leeftijd liggen. Echter, de speurders/onderzoekers zijn niet debiel, die weten heus wel van waar hij op zijn beurt dit haalde (= werd gemanipuleerd (en er al dan niet bewust aan mee deed)). Uiteraard weten de huidige onderzoekers, net zoals verschillenden onder ons, ook wel van waar dit mogelijks komt. Alleen... sja... bewijs het maar eens... (en dat is wat de onderzoekers natuurlijk wel moeten kunnen doen... in tegenstelling tot wij forumleden soms.... bewijzen).

Non semper ea sunt quae videntur

738

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ok bedankt.

Als zo een bendelid ziet dat zijn collega’s vermoord worden, kan hij een paar zakken met wapens in het kanaal gooien en de politie tippen. De opdrachtgevers krijgen echter een tip van binnen justitie dat er gezocht gaat worden en sturen twee echte of. Alle BOB’ers om de zak te onderscheppen, echter er is meer dan één zak dus hun plan faalt. 't is maar een theorie.

739

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

FreCR wrote:

Onderstaand schetst het ongeveer in mijn eigen bewoording:

Delta-speurder P.V. kreeg de informatie/tip van een andere Rijkswachter, een BOB'er die hier en daar al betrokken was bij het onderzoek, al van in 1982-1983, Rijkswachter/BOB'er A. (die niet tot de Cel-Delta behoorde maar toen der tijd tot een BOB-sectie in (Vlaams-)Brabant).

Ja, ze maken er een kluwen van en krijgen zelf nooit meer uitgelegd. Waar ze zich in verslikt hebben is dat bovenstaande niet klopt. Die A. (BOB Halle) werkte wel op een deelonderzoek van de bende voor Delta en een belangrijke ivm de zakken.

Het andere onderzoek waar men zo mysterieus over doet en van waaruit de bron komt is deze:

Ben wrote:

Snel even opgezocht. Zijn naam komt - in mijn bestanden - enkel voor in het boek De Bende: een documentaire (pag. 229).

Op 30 juni 1986 start de Brusselse onderzoeksrechter Deruyver een dossier dat verschillende raakvlakken vertoont met het dossier dat in Dendermonde wordt gevoerd. Het is voor de BOB van Halle die bij dit onderzoek wordt betrokken. Het gaat om een bende die gespecialiseerd is in inbraken in alleenstaande villa's, waar cheques en juwelen worden ontvreemd. Het dossier start me de arrestatie van Claude Nitelet uit Eigenbrakel en Alain Savonnet uit Brussel.

De Bende - zo blijkt - opereerde vanuit Nijvel.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

the end: wie is die A van de Halse BOB??

En ja, er waren in die regio meerdere bendes actief! Er waren ook verschillende zigeunerkampen in die regio, zowel Sint-Pieters-Leeuw (langs het kanaal) als daarrond; Huizingen, Tubize en Nivelles en heel wat autoschroothandelaren van min of meer louche komaf. Deze bendes hebben echter niets te maken met de moord-overvallen van de Bende van Nijvel.