Vergeet niet dat in de bende Haemers ook een aantal zware Noord-Franse gangsters in het begin aanwezig waren, volgens een artikel hadden zij Haemers die brutale overvallen aangeleerd. En in de noord: het milieu rond Moussa en Dodack. Ik denk dat een Bultot hier toch meer moet over weten. Waarom praatte hij in het buitenland en eens hier zwijgt hij als vermoord.

12

"(...) Het is dus niet van vandaag dat onze interesse naar het prostitutiemilieu gaat in het Brussel Noordkwartier, en we weten dat daar niet enkel Noord-Franse maar ook Nederlandse bendes actief waren. Met name in de prostitutie maar ook in de drug- en wapenhandel, maar vooral ook de racket (afpersing)."

Een uitspraak van Eddy Vos in het Nederlandse programma Opsporing Verzocht » YouTube

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13 (edited by Merovinger 10-10-2012 12:13)

In de Franse radio-uitzending op RTL van 28 oktober 2010 over het Franse spoor in het bendeonderzoek, spreekt Joël Speck, van de gerechtelijke politie van Rijsel, in de uitzending over de mogelijke betrekking van een zekere "Jean-Pierre" bij de overvallen van de bende van Nijvel » www.rtl.fr

De Franse piste draait volgens Joël Speck rond deze persoon met de roepnaam Jean-Pierre. Deze persoon was afkomstig uit het toenmalige Corsicaans milieu of het milieu uit Nice. In 1978 opereerde deze Jean-Pierre in de prostitutiewereld in Rijsel. Tot 1984 zat hij in de cel. Hij kon dus zeker niet hebben deelgenomen aan de eerste bendefeiten. Maar van 1984 tot 1986 maakt hij deel uit van het Belgisch banditismemilieu en pleegt hij ook in Frankrijk, samen met een Franse ploeg, ook een aantal overvallen. Deze overvallen waren echter "propere overvallen" dus zonder geweldpleging of moorden. In 1986 wordt hij in Brussel aangehouden en uitgeleverd aan de Franse autoriteiten. Hij kan echter ontsnappen uit de gevangenis.

Na zijn ontsnapping sluit hij zich aan bij de bende Haemers en is hij, tenminste gedurende enkele jaren, actief in het Belgische misdaadmilieu. Een aantal van zijn bendeleden zouden deelgenomen kunnen hebben aan de eerste overvallenreeks van de Bende van Nijvel, maar niet aan de tweede reeks. Deze persoon was geïnteresseerd in geld en handelde niet uit ideologie. Hij zou in 1988 in België slachtoffer zijn geworden van een afrekening.

Weet iemand hier meer over deze Jean-Pierre en zijn kompanen?

14 (edited by speed8 22-12-2010 15:56)

Jean Pierre Halla, Patrick Haemers/Philippe Lacroix, ...

Bron: LVE blz 79, 80

15 (edited by Merovinger 10-10-2012 12:13)

Deze dus?

Bij een schietpartij heb je weinig tijd om na te denken. Dat is ook zo als leden van de bende-Haemers daar op 29 juni 1988 in verwikkeld raken tijdens de (mislukte) overval op een geldtransport van Brink's Ziegler nabij een BBL-kantoor in Etterbeek. Een gewapende bewaker heeft bijtijds opgemerkt hoe Marc Van Dam een bom tegen de achterdeur van de geldwagen probeert te plaatsten en opent het vuur. Verwarring alom. Van Dam wordt vijf keer beschoten en raakt gewond aan zijn arm. Niet door de kogels van de bewaker, maar door die van het minder bekende bendelid Jean-Pierre Halla. De man wordt voor het laatst gezien op 13 juli 1988 nabij het Zuidstation. Sindsdien: niets meer. Volgens het geruchtencircuit in de Brusselse misdaadwereld is Halla vanwege zijn blunder door de bende geëxecuteerd en begraven in het Zoniënwoud.

Daders » Bende Haemers

16

Geëxecuteerd en begraven door Basri Bajrami en Philippe Lacroix. Meer informatie over Jean Pierre Halla in het rapport Van Brussel & De Jonghe op pagina 54.

17

Michel Houdart, een Franse gangster, kan absoluut niet geloven dat Noord-Franse gangsters achter de Bende zaten zoals de Cel Waals Brabant ons nu (augustus 2010, red) wil doen aannemen. "Wij gangsters zouden nooit zo opereren en mocht het milieu zo te werk gaan, dan zouden hun namen al lang zijn uitgelekt. Ik sluit niet uit dat men hier en daar een crimineel heeft ingeschakeld. Als je dan toch per se Franse namen wilt, kan ik je er een paar noemen zoals Bruno Farcy of Jean-Pierre Halla, die door Philippe Lacroix is omgelegd, of de gebroeders Zemour, Joden die het casino van Namen uitbaatten en ook allebei zijn vermoord. (...)"

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Interessant artikel over Noord-Franse gangsters die in de grensstreek overvallen plegen » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De Bende van Roubaix

Eén van de blijvende en grootste discussiepunten rond de bende blijft de volgende, was het terrorisme of banditisme?

In onze recente geschiedenis heb ik een bende gevonden die enige gelijkenissen vertoond met de Bende van Nijvel op dat vlak. Hun acties hielden het ook tussen overvallen en aanslagen. De bende van Roubaix vuurde op 27 januari 1996 op twee Franse agenten toen hun gestolen wagen herkend werd.

De agenten overleefden met heel veel geluk. In het kielzog van de schietpartij ontdekt het Franse gerecht dat de bende uit een 8 tal leden bestaat. Vier van hen stierven bij een inval in een safehouse. Twee vluchtten door ons land en werden op de E17 onderschept. Ook hier weer een grote schietpartij. Beelden hiervan komen op het nieuws. Enkele agenten geraken gewond, een dader sterft en een andere dader gijzelt nog even een gezin waarna hij kan worden ingerekend.

Overige leden van de groep zorgen nog jaren voor kopzorgen bij Europese Politiediensten. Ze plegen overvallen en er vallen doden. Ze plegen ook aanslagen op Politie. Uit onderzoek bleek dat ze banden hadden met Al Qaeda. De opbrengst van hun acties zou zijn gebruikt om de organisatie te sponseren.

Wat ik hiermee alleen maar wil aantonen is dat volgens mij de Bende van Nijvel zich ook in een grijze zone bevind. Terrorisme maakte volgens mij echt wel deel uit van hun bestaansredenen en motivatie. En op dat vlak waren ze helemaal niet uniek.

Het verschil met de bende van Roubaix is dat deze mensen zijn opgerold en herkend als zijnde radicale moslims en volgers van Osama Bin Laden. Door het onderzoek werd ontdekt dat het om een politiek-religieus georiënteerde terreurgroep ging. Zoniet zouden hun motieven en acties mogelijk ook in dezelfde grijze zone zijn blijven hangen net als van de Bende van Nijvel.

Servo per Amikeco
Ben wrote:

En dan zegt Vos het volgende: "We konden er de hand leggen op een wapen dat vermoedelijk afkomstig was van de overval van de Bende in september 1982 bij de Waverse wapenhandel Dekaise."

Het wapen, vermoedelijk afkomstig van Dekaise, zou dit het wapen kunnen zijn dat aan Van Obbergh gelinkt kan worden of het wapen dat in het handschoenenkastje van de wagen van Vandeuren is aangetroffen? De bende Farcy past ook wel in deze piste.