Re: Noord-Franse gangsters

Youssou N'Dour wrote:

Op 13-04-2023 geeft Jean-Pierre Adam vanaf 20.00 uur verdere tekst en uitleg over de ‘Franse Piste’ en wel in zaal Marie Schérès in Rendeux-Haut » tueriesdubrabant.1fr1.net/

Awel, heeft die conférence iets aan het licht gebracht?

Re: Noord-Franse gangsters

Het lijkt niemand iets te kunnen schelen. Zelfs geen Thai. Extreem-rechts is in het vizier.

Re: Noord-Franse gangsters

Ik kon er gisteravond helaas niet bij zijn vanwege mijn werk, dus kan daar niets zinnigs over zeggen. Alhoewel, de sleutel van de deur, met daarachter een (gedeeltelijke) oplossing, is en blijft wat mij betreft een DNA-match, omdat die waarschijnlijk geen ruimte zal laten voor discussie over in welke hoek we (een deel van) de Bende van Nijvel moeten zoeken.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

214

Re: Noord-Franse gangsters

"In naam van de Belgische Staat bied ik u mijn verontschuldigingen aan."

Minister van Justitie Koen Geens na een vergadering met Jean-Pierre Adam.

215

Re: Noord-Franse gangsters

Het waren niet enkel Noord-Franse gangsters met de naam "Sliman" die in België overvallen kwamen plegen:

Gevaarlijke gangsters ingerekend te Kortrijk

In Kortrijk slaagden politie en rijkswacht er in vijf gevaarlijke gangsters in te rekenen. Drie van hen waren wellicht betrokken bij een overval in Schaarbeek.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag merkte een agent in burger in de Hendrik Consciencestraat te Kortrijk een ongewone belangstelling rond twee personenauto’s met Franse nummerplaat. Hij vond dit verdacht en verwittigde de politiedienst met wacht. Twee agenten kwamen ter plaatse en zagen drie mannen in een wagen zitten. Ze vreesden dat ze gewapend waren. Onmiddellijk werd versterking gevraagd. Toen er nog een patrouille aankwam werd de wagen omsingeld. Zonder geweld gaven de drie inzittenden, die toch ongewapend bleken, zich over en werden voor verhoor opgebracht.

Twee agenten keerden onmiddellijk terug naar de Hendrik Consciencestraat en doorzochten de tweede Franse wagen. In het voertuig werd een waar wapenarsenaal aangetroffen: geweren, munitie en zelfs een kogelvrije vest.

Toen de agenten volop met het werk bezig waren bemerkten ze een personenauto Lada met Belgische nummerplaat, die verdacht veel belangstelling vertoonde voor het speurwerk. De chauffeur sloeg op de vlucht en nam de richting Moeskroen. De wagen reed echter in een doodlopende steeg. Een inzittende liet zich meteen inrekenen, maar de chauffeur vluchtte in het struikgewas. Vier rijkswachters kwamen hulp bieden, naast de hondenbrigade van de Kortrijkse politie. Na ongeveer een half uur speurwerk kende de hondenbrigade succes. De gevluchte gangster werd gevonden. Er waren wel waarschuwingsschoten nodig voor de man zich overgaf.

In autokoffer opgesloten

De identiteit van de vijf gearresteerden werd niet vrij gegeven. Het gaat om Noordfransen die wellicht betrokken zijn bij een overval op een winkelier in Schaarbeek. Als het inderdaad gaat om de overvallers van Schaarbeek dan staat wel vast dat het onverschrokken kerels zijn. In een garage onder een warenhuis aan de Rodebeeklaan 70, te Schaarbeek, (*) werd maandagavond [17 november], omstreeks 21u20, de gerant van het warenhuis overvallen. Twee kerels bedreigden hem met een mes. Ze eisten de inhoud van de winkelkassa, maar toen bleek dat er geen geld was, werd de man dan maar in de bagagekoffer van zijn eigen auto opgesloten.

Of de overvallers in Kortrijk een tweede slag aan het voorbereiden waren zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 November 1986

(*) Locatie » Google Maps

Identiteit bekendgemaakt van Noordfranse overvallers

Zoals reeds gisteren gemeld, werd de mislukte overval van maandag, omstreeks 21u30, in de garage onder het Sarma-warenhuis, Rodebeeklaan 70 te Schaarbeek, uitgevoerd door vijf Franse gangsters uit de streek van Rijsel.

Ze konden enkele uren later door de politie van Kortrijk worden ingerekend. Het betreft de 35-jarige Norbert Vallez, zijn 34-jarige broer Patrick, de 31-jarige Jean-Michel Cateau, de 32-jarige Bernard Lesesne en de 29-jarige José Renard. Ze werden alle vijf onder bevel tot aanhouding geplaatst gezien in hun auto's verschillende vuurwapens en kogelvrije vesten werden aangetroffen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 November 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

216

Re: Noord-Franse gangsters

Ja maar, van ongenveer een tiental duizend "Franse gangster" (niet enkel van het noord maar ook van het zuid Frankrijk) tegenwordig op het Belgische grond rond 1980, hoeveel hadden hun naam in verband met Dekaise is genoemd? Eentje!

Die eentje, met naam Xavier Sliman, was een bekende wapensmokkelaar, van Nederland tot Frankrijk door Belgïe. Hij werd aangegevend, was ondervraagd, gaf een valse alibi voor de Waverse feiten, was erkende op foto door de waverse wapenhandelaar en zijn klanten. Wat meer hebben we nodig?

Hij was ook bevriend met een andere "nazi artefacts smokelaar" bijgenaamde "Le Vieux" en een andere die was dich bij de SAC. Hij houdde van snelheid, was eigenaar van een moto, en reede met een Mercedes.

217

Re: Noord-Franse gangsters

C.P. wrote:

Ja maar, van ongenveer een tiental duizend "Franse gangster" (niet enkel van het noord maar ook van het zuid Frankrijk) tegenwordig op het Belgische grond rond 1980, hoeveel hadden hun naam in verband met Dekaise is genoemd? Eentje!

Dat is absoluut niet waar. Maar het komt uiteraard goed uit om ook dit alweer te negeren.

Ondermeer Michel Anthemus werd ook genoemd, al onmiddellijk na de feiten, als mogelijke dader voor de moordende overval op Dekaise.

Michel Anthemus stond ingeschreven in Parijs, dat ligt in Frankrijk. Hij was in de jaren zeventig en tachtig lid van de bende-Somville die her en der in het land post- en bankovervallen heeft gepleegd.

Daarbij schuwden ze het vuurgevecht met de politie absoluut niet, Somville is daarbij om het leven gekomen. Ah, ze gebruikten daarbij ondermeer wagens die ze in Nederland stalen (waaronder een Audi en een Mercedes) die ze nadien voorzien hadden van Franse nummerplaten. Ze verkleden zich soms ook als rijkswachters, ze stalen kogelvrije vesten van hen, gebruikten een UZI etc etc etc...

Ter illustratie:

Gangster verborg kogelvrije vesten rijkswacht Charleroi

In de tuin van de vorige week aangehouden gangster Michel Anthemus zijn vijf kogelvrije vesten aangetroffen die afkomstig zijn van de rijkswacht van Charleroi. Omdat op dezelfde plaats ook een Kalashnikov-geweer is gevonden, is een verband met de bloedige aanslagen op geldtransporten niet uitgesloten. Meteen rijzen er vragen over de mogelijke betrokkenheid van rijkswachters bij deze terreurdaden.

Naast kogelvrije vesten, die getekend waren met het insigne van de derde Mobiele Groep van de rijkswacht van Charleroi, werden ook handboeien gevonden die toebehoren aan het korps. En op een adres in Keerbergen werden gisteren nog eens twee kogelvrije vesten gevonden. Ook deze exemplaren zijn afkomstig van de rijkswacht van Charleroi.

De opeenvolgende ontdekkingen leidden gisteren tot een speciale coördinatievergadering van het parket in Leuven. Over de inhoud van het overleg lekte niets uit, maar vast staat dat de onderzoekers dicht in de buurt zijn gekomen van de daders van de trieste reeks overvallen op geldtransporten. Bij de overval in Borgworm half januari werden twee koeriers doodgeschoten door gangsters gekleed in rijkswachtoveralls en gewapend met oorlogstuig. Bij de graafwerken in de buurt van de kerk van Moorsel (Leuven) werd vorige week vrijdag een ijzeren koffer bovengehaald. Hierin staken vijf kogelvrije vesten, een Kalashnikov-geweer met twee laders, een Uzi-machinegeweer, twee handgranaten, een bivakmuts en een hele reeks patronen en andere munitie.

De vindplaats situeert zich vlakbij het huis waar gangster Michel Anthemus (55) een tijdlang verbleef. Anthemus, ex-lid van de bende Somville, en zijn handlanger Yves Roland (39) werden vorige week in Pellenberg gearresteerd na een vuurgevecht met de politie. Het gerecht onderzoekt nu hoe de kogelvrije vesten van de rijkswacht bij de gangsters terecht kwamen. Voor zover bekend werd er door de rijkswacht van Charleroi geen aangifte gedaan van een diefstal.

Voor de zoveelste claimen dat het enkel en alleen de Slimans zijn die in aanmerking komen voor de overval op Dekaise is fout.