241

Aan het woord is de weduwnaar van Rosa Van Kildonck, kassierster in het Delhaize-warenhuis van Overijse en slachtoffer van de Bende van Nijvel:

"(...) De Bende van Nijvel rijdt de parking van een warenhuis op en begint te schieten: een jongetje van veertien jaar wordt van zijn fietsje geschoten, een man wordt neergeknald, de gangsters lopen het warenhuis binnen en schieten Rosa dood. Er zijn er die beweren dat ze niet vlug genoeg haar kassa open kreeg, maar dat is niet waar. Er is in de kranten geschreven dat ze juist die avond een zieke collega moest vervangen, maar ook dat is niet waar."

"In die zes jaar dat ze bij Delhaize werkte is het maar drie keer voorgevallen dat ze op vrijdagavond moest werken en ik heb wel eens gedacht: had ze nu toch op zaterdag moeten werken. Maar in Aalst heeft de Bende op een zaterdag toegeslagen. Het is gewoon het noodlot en daar is niets aan te doen."

Dit is maar een klein stukje uit een groter interview.

Bron: Humo | 16 januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

242

Twee kogels van de schietpartij in Overijse waren eind juni 1987 (dus bijna twee jaar na de feiten) nog altijd niet aan een expertise onderworpen.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

243

In Overijse ging een van de daders naar het kantoor en eiste de inhoud van de kluis. Een tweede dader maakte beneden de zes kassa's leeg en de derde dader stond op uitkijk. De bedrijfsleider legde net als in Eigenbrakel uit dat de bank de sleutel had van de babykoffer, die vastgelast zat. De gangster werd opnieuw woest en de directeur liet hem de instructies lezen. Toen werd de man kalm.

De overvallers namen biljetten van 100 en 50 frank mee en alle biljetten van de kassa's, en haalden het equivalent van ruim 62.000 euro op. De buit ging in een grijze vuilniszak die aan de riem van de reus hing en die propvol leek. Tijdens de overval waren er een tweehonderdtal mensen in het warenhuis. Toen het allemaal over was, vonden de hulpdiensten de bankier Léon Finné. Hij lag bij zijn auto voor de krantenwinkel, zijn arm onder zijn wagen, de sleutels op de grond. Hij had veel geld op zak, ter waarde van meer dan 2.000 euro (!) nu. In de auto lag zijn aktetas.

Zoals gewoonlijk zagen de getuigen verschillende auto's. De meesten hadden het over een blauwe Golf van een ouder model. Een ooggetuige was praktisch zeker van dat de Golf geen GTI was. Hij viel op omdat hij slecht geparkeerd stond, en door de reus die erin zat. Toen de man de nummerplaat wilde noteren - FPF en dan vermoedelijk een 8 - schoot de reus met zijn machinegeweer op hem. Hij had last van voorhoofdskaalheid en was een jaar of veertig.

De getuigen beschreven vele verschillende vermommingen. Een oude man, de Franse politicus Jacques Chirac, een groen masker, een zwart masker (de getuige dacht dat hij een Afrikaan zag), een Mickey Mouse-figuur, een meisjesgezicht, een oranje bollewangenmasker, een bivakmuts met enkel gaten voor de ogen, een nylonkous.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

244

Ben wrote:

Toen de man de nummerplaat wilde noteren - FPF en dan vermoedelijk een 8 - schoot de reus met zijn machinegeweer op hem. Hij had last van voorhoofdskaalheid en was een jaar of veertig.

Bij het vuurgevecht aan de Diable na Nijvel, verklaart een van de beschoten agenten:

De man is licht kalend, heeft een breed voorhoofd, heeft gekrulde haren en droeg een Canadees hemd.

In beide voorvallen Overijse en de Diable zijn de RG1 en de RG2 gebruikt.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

245

Merovinger wrote:

Net na de overval zijn drie gemeentelijke politieagenten van Overijse naar de parking gegaan. Eén van de agenten kende Léon Finné, wist hem wonen, wist dat Finné thuis wapens en drie volwassen Duitse herdershonden en drie puppy's had. Zijn versie van de feiten:

"Na de bloedige slachtpartij gisterenavond zijn wij naar de woning van je vader gegaan samen met een slotenmaker en een veearts. We wisten dat de drie volwassen honden ons niet in het huis zouden laten binnengaan. De veearts heeft de drie volwassen honden geëuthanaseerd en de puppy's bevinden zich nu in een hondenasiel. We hebben zijn woning doorzocht en de wapens meegenomen. We vonden dat het "gevaarlijk" was om een woning met wapens onbezet te laten. Ziehier het adres van het hondenasiel."

Bende Commissie II  49K0573009.pdf  pag.135, daar staat:

"Verder was het de politie bekend dat hij negen gevaarlijke honden in huis had. Ook wist de politie dat hij beschikte over drie vuurwapens."

Die vuurwapens werden niet gevonden maar P. Finné kon daar blijkbaar een uitleg voor geven.

Merovinger wrote:

Een ander, voor mij totaal nieuw element: Finné kwam niet rechtstreeks vanuit Luxemburg naar Overijse maar wel vanuit de luchthaven van Zaventem waar hij een afspraak had! Léon Finné had rond 16u30 met zijn autotelefoon naar zijn vrouw gebeld en zijn vrouw gezegd dat hij vertrok vanuit Luxemburg en dat hij naar de luchthaven van Zaventem moest gaan vooraleer naar huis te gaan in Overijse.

Leon Finné leefde gescheiden van zijn wettelijke echtgenote (zie p.135 van bovenstaande pdf). Hoe moet "zijn vrouw" juist geïnterpreteerd worden? Zijn vriendin waar hij niet mee samenwoonde? Indien hij er wel mee samenwoonde is de kans klein dat er een slotenmaker nodig was.

246

Juul wrote:

Bende Commissie II  49K0573009.pdf  pag.135, daar staat:

'k Zet hier de volledige tekst maar:

VI.1.1.1.3. De moord op Finné

De derde moord die in dit verband een bijzondere rol speelt, is de moord op L. Finné, gepleegd tijdens de overval op de supermarkt van Delhaize te Overijse, op 27 september 1985. De eerste berichten over deze overval wezen er in het geheel niet op dat er - technisch gesproken - iets bijzonders aan de hand zou kunnen zijn met de moord op Finné. Waarbij wel direct moet worden aangetekend dat niemand in Overijse hem eigenlijk kende.

Men wist alleen dat hij gescheiden leefde van zijn wettige echtgenote. Verder was het de politie bekend dat hij negen gevaarlijke honden in huis had. Ook wist de politie dat hij beschikte over drie vuurwapens. Toen op 28 september de honden uit het huis werden gehaald, troffen de betrokken politiemensen deze wapens echter niet aan. Uit de stukken blijkt evenwel dat later, in overleg met zijn dochter, deze kwestie volledig kon worden opgelost. (417)

Verder staat er nog iets interessant in een voetnoot op pag. 147:

(479) Met betrekking tot het wapenbezit van Finné werd nog in 1995 een synthese proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van inlichtingen opgevraagd bij diverse diensten, waaruit bleek dat Finné 10 wapens, bijna allemaal vergund, en enkele granaten in zijn bezit gehad heeft, en dat deze wapens en granaten totaal onbekend zijn in de documentatie van de CBW.

(Ch, E20, K109, PV 25792, 2-8-95)

Nou moe, granaten ook al?

Van de website van de speurders:

De gegijzelde persoon wordt eveneens koelbloedig vermoord door meerdere schoten, afkomstig  van de wapens van twee daders.

Dat is een aspect waaraan we hier op het forum nog veel te weinig aandacht aan hebben besteed. De daders hebben inmiddels hun buit vast, ze houden de onschuldig persoon gegijzeld tot op het moment dat ze weer buiten op de parking staan en knallen hem dan met twee (!) af terwijl die gegijzelde hen de vlucht absoluut niet belemmert. Er zijn hier al vele theorieën geweest over de aanwezigheid van een psychopaat in de bende maar dit feit toont aan dat de brutaliteit van de Bende niet enkel te wijten is aan één persoon.

248

Klopt, Merovinger. Er loopt meer dan één moordenaar rond in deze Bende van Nijvel-historie. Ik denk zelfs dat de 'killer' onderling inwisselbaar was, net zoals de 'reus'.

Volgens mij waren zowel de killer als de reus killers. Alleen de oudere man was iets 'beschaafder'.

Merovinger, dat er slachtoffers zijn die door meerdere wapens werden beschoten is zeker geen uitzondering...

  • Broeders: 1 x RG-1 en 4 x FN.22LR

  • Fourez: 1 x FN7.56-Nr.1 en 2 x FN.22LR

  • Morue: 2 x FN.22LR en 2 x Colt.45 en 3 x RG-2

  • Maria Szymusik: ? x borst en benen, 3X hoofd

  • Jan Szymusik: 1 X ? en 2 X hoofd

  • Luc Bennekens: 1 x RG-1 en ? X ??

  • Gilbert, Rebecca en Thérèsa VDS: RG (1?) + 9mm (3?)

  • Jan Palsterman: 1 xRG-1 en 1 x RG-2

  • Verder werd Haulotte met twee wapens beschoten en ook David VDS.

Ik doe dit even uit het blote hoofd dus misschien vergeet ik hier of daar nog een slachtoffer.

Dat er twee wapens werden gebruikt betekent niet altijd automatisch dat er ook twee verschillende schutters waren, het is een feit dat de individuele daders meer dan één wapen bij zich droegen. Voorbeeld is P6 (Anderlues) die wordt gezien met twee wapen (welke hij precies in handen had viel niet te onderscheiden).

Profilers? Die wat de 22 LR toewijzen aan de Killer? Ook al waren er compleet geen getuigen van deze moorden en de enige keer dat er getuigen waren (Anderlues) was er geen Killer te zien.

Profilers? Die wat, terwijl de getuigen het hebben over een moordende Reus, de leider en gijzelnemer, vanaf c.a. 2000 ineens de Killer bombarderen tot leider, gijzelnemer en doder?

Eric, met de wat beschaafdere Oude... bedoel je daarmee die vent die Palsterman in zijn hoofd schoot? Of die Marie-Jeanne Mulder vanop 50 cm haar gezicht aan stukken blies?