271

club_le-happy-few wrote:

Volgens de getuigenissen stond de witte auto er niet op het moment van de overval, en is hij er na de overval geparkeerd.

De wagen is er zeker niet na de overval geplaatst, want getuige M. Ghekiere heeft de overvallers terug naar buiten zien komen en heeft dan ook de Ford opgemerkt. Toen M Ghekiere met vier andere plakkers daar aankwam om affiches te plakken stond volgens hem de Ford er nog niet » YouTube

De andere getuige stond met zijn rug naar naar de Ford toe:

Een van hen is Rudy van der Auwera. "Wat zich die tien minuten afspeelde vergeet ik nooit. We hoorden achter ons lawaai, we dachten aan klappertjes."

Dus dat de 2 getuigen geen herinnering hebben aan de Ford is heel goed mogelijk. Maar de Ford moet er wel gestaan hebben bij het buiten komen van de gangsters. En tijdens de overval stond er een gangster buiten op wacht. Het kan bijna niet anders dan dat Finné juist aankwam en uitstapte toen de gangsters de plakkers tegen de muur zetten en er Luc Bennekens uitpikten als gijzelaar. Waardoor dat ze Finné niet hebben zien aanrijden. En misschien dat Finné het eerste slachtoffer was, daarom dat niemand buiten het jongetje op de fiets de moord heeft gezien.

Als bovenstaande een beetje in de goede richting zit, wil dit zeggen dat het schieten, of de overval start juist op het moment dat Finné uit de auto stap en zijn deur dicht doet. Zo is ook de positie van het lichaam.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

De getuigenis van Jean-Paul Macau, bestuurder van de blauwe Peugeot 504, die zijn auto net geparkeerd had ter hoogte van de inkom van de Delhaize-winkel in Overijse en daar plots de daders zag buitenkomen met Luc Bennekens als gegijzelde. Macau heeft zich gelukkig kunnen redden maar heeft een kogel in de schouderplaat gekregen.

Une personne qui n’est pas prête d’oublier ces instants, c’est Jean Paul Macau, un avocat Bruxellois qui arrivait au moment où les tueurs prenaient la fuite. Il nous raconte comment il a eu la vie sauve:

"Je suis arrivé vers 20h45 et j’ai garé ma voiture dans un emplacement proche de la porte d’entrée. A ce moment, deux malfaiteurs sont sortis avec un troisième homme en otage. J’ai aussitôt remis le contact, que je venais de couper, et j’ai enclenché la marche arrière sans même réfléchir. En entendant le bruit, l’un des bandits s’est retourné et a pointé son arme dans ma direction. Je me suis jeté à terre en ouvrant la portière et j’ai aussitôt rampé pour me mettre à l’abri."

Bron: La Lanterne | 30 september 1985

273

Blijkbaar stond dit nog niet op het forum. Interessante info Mero! Wat mij vooral opvalt is de tijdsduur: de overval start om 20u27, de heer Macau komt ongeveer om 20u45 aan op de parking en dan komen de daders nog maar buiten. Dat is ongeveer 18 min. en ze zijn dan nog niet vertrokken. Er stond blijkbaar ook geen wachter aan de ingang op dat moment.

Deze info verandert voor een stuk het gehele verloop van de dubbele aanslag die avond.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

274

the end, Delhaize Overijse was mijn vaste bewakingspost met hond, vrijdag en zaterdag van 17:00 tot 21:00. Enkele weken (weet niet meer hoeveel) voorafgaande de overval had de directie Delhaize de bewakingsopdracht opgeschort wegens, nou ja, nutteloos en te duur (gelukkig voor mij). Er was dus zeker geen privé bewaker aanwezig aan de inkom.

275

Laten we er een foutmarge op zetten van 3 à 4 minuten, dan is het nog 14 minuten en ze zijn dan nog niet vertrokken. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Gehaast waren ze niet in Overijse, ook niet in Eigenbrakel. Over de rit tussen Eigenbrakel en Overijse is er maar 1 getuige van de Golf, maar die Golf rijdt traag, ze doen teken aan de bestuurder om hen voorbij te steken!

En met alle elementen ga ik er vanuit dat het mogelijk is dat 2 groepen actief waren. Dan is de vraag hoe het met het wapen-schema zit?

Wel LEO, laat ons zeggen dat het lot je mee zat, en de kans dat je tijdens je bewakingsopdrachten onbewust geobserveerd werd is heel groot. Ik bedoelde de wachter van de daders, volgens bepaalde getuigen zijn er eerst 2 binnengegaan en is er 1 dader op wacht buiten blijven staan. Doch de heer Macau kon zonder probleem zijn wagen parkeren aan de ingang. Over het aantal daders zijn er verschillende getuigen die soms zelfs over 4 daders hebben.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

276

Volgens de nota's van Willy Acke zijn na de feiten in Overijse 5 van de 6 kassiersters niet verhoord. In zijn nota's heeft hij het ook over een zekere mevr. H. [naam afgekort]. Zij zou een rijkswachter van de brigade van Overijse herkend hebben:

5/6 caissières Overijse ≠ verhoord!
Mme H. [naam afgekort] herkent RW'er brigade Overijse

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

277

Ben wrote:

Volgens de nota's van Willy Acke zijn na de feiten in Overijse 5 van de 6 kassiersters niet verhoord.

Ook andere getuigen van de overval in Overijse klagen dat ze niet gehoord zijn.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

278

Merovinger wrote:

Vooruit 01.10.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/27/14082702051014738712480928.jpg

Duitse wagens? Reden zij richting Casteau en waren uit de omgeving van Bitburg? Het is ook dat de aanslag in Overijse toch wel opvallend lang geduurd heeft. En per toeval is er een hoge rijkswachter uit Poperinge aan kassa 3, die niets gezien heeft want volgens hem duurde de overval maar seconden. Die rijkswachter staat dicht bij dossiers waar Finné misschien ook wel meer over weet. Libert zegt over Overijse dat er documenten uit zijn wagen verdwenen zijn die avond.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

279

Guido Torrez. Laat ons de betrokkenen bij naam noemen, please...

280

Ja, Torrez, en die Duitse wagens die mogelijks met de observatie van Joël Lhost te maken hebben richting Shape en Chièvres. Dan is de 10th SFG ook niet ver uit de buurt, zie ook Vielsalm in '84, die hadden ook een basis in Bitburg. Er is een paar dagen na Overijse - op 1 oktober - de overval in Casteau door de groep rond Haemers en Ciolini. Smars die kampen deed met Ciolini, Axel Zeyen in de buurt en volgens een zweedse getuige huurling(en) bij beide gebeurtenissen. Robert Darville en co ook in dit web. Dan de uitspraak van Bajrami over Overijse. Wel enkel James Bond ontbreekt nog maar de basis voor een giftige cocktail is er wel.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.