11 (edited by Hestur 31-05-2011 19:02)

Blijkbaar werd de nummerplatentruuk ook bij VDA uitgehaald na de overval in Aalst. Dit lijkt zo'n beetje een constante te zijn bij de Bende en het wijst er op dat dezelfde mensen van de moord op Van Camp ook terugkomen bij de overval van Aalst (DS?).

Anderzijds springt de diefstal van Van Camps wagen, het meteen terugbrengen ervan en de nerveuze reactie van Van Camp in het oog. Dient men dit als een waarschuwing van iemand te interpreteren?

Nog vreemder is dat element met de auto in Parijs. Stel dat Van Camp überhaupt in iets louche betrokken was, dan heeft het misschien met die auto in Parijs te maken. Maar ik zie de link niet. Kan iemand uitleggen waarom iemand er voordeel aan kan hebben om met een kopie van iemands auto en nummerplaat in het buitenland rond te rijden?  En als Van Camp betrokken was, wat was dan het voordeel voor hem dat er een identieke wagen in Parijs rond reed?

Handel in gestolen auto's, die naar Frankrijk gesmokkeld worden?

Hestur, mogelijk kan het zijn dat als men met een "vervalst" kenteken en de "vervalste" papieren in het buitenland rond rijdt, men diverse strafbare zaken kan begaan (als het kenteken wordt genoteerd, komt men alleen uit bij de daadwerkelijke eigenaar). Ook is het handig, zie onze vriend Bouhouche, dat je met kenteken platen van identieke voertuigen heel ver en behendig kunt komen. Wellicht is toch de baby Porsche ergens voor gebruikt (mogelijk een nog niet bekende overval of andere misdaad). Aan de andere kant gezien... Waarom een 924, deze was "langzaam"  door de 2.0 liter motor, ruimte voor 2 personen, zag er niet uit, en zeker in die tijd niet echt veel te zien. Had dan een Mercedes 190 2.3 16v genomen.

http://www.dreamcarrent.be/files/65231/Mercedes%2016%20v%20-001.jpg

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

13

Merovinger wrote:

vanwaar heb je de info over de vondst in Parijs?

Uit het artikel Vrienden van Patrick Haemers.

Merovinger wrote:

Hoe weet men dat in januari 1983 de auto door Brussel is gereden? Werd deze ergens opgemerkt? Werd de Porsche ergens voor een misdaad gebruikt in Brussel?

Aan de kilometerteller? Misschien opgemerkt door getuigen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14 (edited by Merovinger 01-06-2011 12:56)

Ben wrote:

Uit het artikel Vrienden van Patrick Haemers.

In het artikel staat 25 april 1983. In je bijdrage staat 25 april 1982. Bouten spreekt blijkbaar ook over 25 april 1982. Typfout in het artikel?

In het ene geval werd eerst de eigen Porsche van Van Camp gestolen. Het gebruik van de nummerplaat gebeurde erna. In het andere geval werd eerst de valse nummerplaat gebruikt en pas nadien werd de eigen auto van Van Camp gestolen.

Het blijft toch wel een heel eigenaardig feit dat eerst de nummerplaat en de auto van Van Camp werden gebruikt en dat hij enkele maanden later werd vermoord. De overval op het restaurant kan dus volgens mij echt geen toeval zijn. Ofwel wilden de daders effectief terug de auto gebruiken (hadden ze er misschien drugs in verstopt en er niet alles uitgehaald?). Maar waarom hebben ze de auto dan niet gewoon opnieuw gepikt i.p.v. via een overval de sleutels te komen vragen? Ofwel was het doel van de raid om Van Camp te vermoorden. Wist hij teveel? Had hij iets ontdekt? Deed hij zelf louche zaken?

Weet men welke rijkswachter geinterviewd werd? In het artikel staat enkel: Een rijkswachter die in de onderzoeken naar de criminele bezigheden van Madani Bouhouche en zijn rijkswachtmaatje Robert Beijer heeft gezeten.

15 (edited by Hestur 01-06-2011 19:40)

Ook mijn idee. Je zou kunnen vermoeden dat Van Camp een problematische relatie had met een aantal criminelen. Dat betekent niet automatisch dat hij niet zuiver op de graat was (voor hetzelfde geld probeerden ze hem gewoon af te persen en werd hij gedood om een voorbeeld te stellen).

Een aantal zaken wijzen toch in de richting van een reeds langer durende, problematische verhouding met criminelen:

Zijn gewelddadige dood is natuurlijk de eerste. Het feit dat zijn auto gestolen wordt en teruggebracht, is een nauwelijks verholen waarschuwing. Een andere verklaring lijkt mij uitgesloten. Het feit dat een kopie van zijn auto in Parijs gevonden wordt, is zeer interessant maar moeilijk verklaarbaar. We zouden meer moeten weten over de omstandigheden waarin die auto werd teruggevonden. Was het opgezet spel?  Knap speurwerk van de politie?

Een hypothese die ik heb gelezen is dat Van Camp gestolen voedingswaren opkocht van Bendeleden voor zijn restaurant, en zelfs dat hij zelf bij feiten betrokken was. Dit is interessant en kan veel verklaren, maar zijn familie beweert dat dit niet klopt.

16

Was de diefstal van de Porshe eind maart 1983 door Van Camp aangegeven? Is het denkbaar dat de Porshe aan Kapllan werd uitgeleend?

17

(...) Maar verhalen als deze vormden niet de allereerste aanleiding van een nader onderzoek betreffende Van Camp. Dat was de ontdekking van het feit, nog in 1983, dat de Porsche van Van Camp al een keer - (vermoedelijk) in 1981 - was gestolen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Zij was de volgende dag wel teruggevonden in dezelfde gemeente, maar later werd ontdekt dat een dubbel van de nummerplaat van deze auto ook was bevestigd op een Porsche die in 1982 te Parijs werd verkocht.

Wees deze gang van zaken niet op de werkwijze van de Bende van Nijvel die immers op haar auto's ook nummerplaten bevestigde die een kopie waren van de nummerplaten van reëel bestaande auto's? Onderzoeksrechter Wezel vond ook dat deze veronderstelling nog zo gek niet was en stuurde een speurder naar Parijs om aldaar een en ander uit te zoeken. Dit onderzoek leverde een nauwkeurig relaas op van wat er administratief in Frankrijk was misgelopen.

Nader onderzoek naar de omstandigheden waaronder de Porsche in 1981 was ontvreemd, werd door de verbalisanten wel aanbevolen maar werd, volgens de stukken, niet daadwerkelijk verricht. In december 1983 werd er alleen de aandacht op gevestigd dat een zeer beruchte Brusselse overvaller wel eens betrokken kon zijn geweest bij die diefstal.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (deel 3)

Die "zeer beruchte Brusselse overvaller" is natuurlijk Kapllan Murat.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Mistery wrote:

Waarom een 924, deze was "langzaam"  door de 2.0 liter motor, ruimte voor 2 personen, zag er niet uit, en zeker in die tijd niet echt veel te zien. 

Ben ik met je eens. Het is een lelijke auto met een bultrug-achterruit en bassie-en adriaan-koplampen. Het blijft een raar verhaal dat ze voor de clowns-Porsche komen en vervolgens de Golf nemen en daarmee nog 2 zware misdaden gaan plegen. Staat dit officieel vast dat ze voor de Porsche kwamen? Of wilde de overvaller alleen maar de sleutels van de Porsche om er zeker van te zijn dat niemand achter hen aankwam? (Even later schoten ze alle banden lek). In dat geval is de Porsche nooit het doel geweest.

19

BEL310, een Van Camp nummerplaat, en alweer een mysterieus toeval, want ik acht het mogelijk dat BEL staat voor Brotherhood of Eternal Love. Waarom denk ik dat? Niet al te lang geleden vond ik op Scribd een interview met iemand die had meegedraaid in de internationale drugsmokkel richting Amerika van die Brotherhood, dat ging dus van Midden Oosten overzee naar Palermo, en dan per auto naar West Duitsland. In West Duitsland kocht men dan een nieuw Porsche en die werd geëxporteerd naar Canada, inclusief de lading drugs. Los van de toevalligheid van de BEL nummerplaat, is de vraag erg interessant: exporteerde Van Camp wel vaker auto's? En zo ja, is dat dan in verband te brengen met de luxewagens BTW carrousel van Roland Potier, de latere man van Tyack, die amper een paar kilometer van Van Camp woonde? Of met een drugtrafiek à la Brotherhood of Eternal Love? Vergeet ook niet dat de Golf van de dochter van Van Camp werd gestolen de avond voor de ouders ermee op reis zouden vertrekken, naar waar? En was de Golf dan de buit? Of een of andere illegale lading?

20

Twee snelle vragen : hoe nieuw was de Porsche van Van Camp die gestolen werd door Murat Kapplan ?
En waar was hij gekocht ?