Re: Verjaring

De enige reden om nog voort te gaan is de theoretische kans op een positieve DNA-match, het liefst in combinatie met een wapenvondst. Alleen dat kan immers nog tot een veroordeling leiden. Getuigenverklaringen en identificaties zijn na 30 jaar niks meer waard, dus kun je alleen hopen op hard materieel bewijs. En dat er nog een dader in leven is.

De kans dat wetenschappers en historici de waarheid naderbij brengen lijkt me helaas ook niet zo groot. Er moeten dan al materiële bewijzen beschikbaar zijn en het is geenszins zeker dat dit zo is in het geval van de Bende van Nijvel. Het is niet eens zeker of er werkelijk (met andere woorden, opzettelijk) gemanipuleerd is of dat er domweg een stel incompetente speurders aan de gang was.

Het stoppen met het onderzoek kan er in theorie toe leiden dat een ex-bendelid gaat praten, maar dan is er wel niemand meer die zijn verhaal kan controleren. Voor je het weet zijn er honderd Jean-Marie Tincks die allemaal beweren erbij te zijn geweest.

242

Re: Verjaring

Kort interview met procureur De Valkeneer over het nieuws van de dag » Nieuws

Het is het verhaal dat we kennen van De Valkeneer: er valt nog veel te onderzoeken en er zijn nog veel sporen te volgen. Al zal het binnenkort waarschijnlijk wel met wat minder volk zijn:

"Er zijn op dit moment negen onderzoekers met het dossier van de Bende van Nijvel bezig. We houden de evoluties van hun onderzoek in het oog en zullen misschien, indien nodig, het aantal mensen dat met het dossier bezig is, verminderen. Maar dat hangt af van de evolutie van het onderzoek."

In het volledige artikel van De Standaard staat ook een kleine tijdlijn. Daaruit haal ik onder andere dit:

20 juni 2002: bijna twintig jaar later is nog altijd geen verklaring en geen enkele dader gevonden. De Kamer keurt een wetsvoorstel goed dat de verjaringstermijn voor zeer zware misdrijven van 20 op 30 jaar brengt. Zo wordt vermeden dat de leden van de Bende vrijuit gaan omdat de zaak verjaart. CD&V wilde toen al de verjaringstermijn op 40 jaar brengen. Maar dat werd verworpen. Tien jaar extra moet genoeg zijn, vonden de andere partijen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Verjaring

Di Rupo! PS wil niet deze wet. Ps niet deze wet wil. Politieke wraak tegen de NVA en de MR. Schandalig.

» www.lalibre.be

Re: Verjaring

Rustig blijven, louisfrancois. Er zijn ook genoeg nabestaanden die deze wet niet willen.

Re: Verjaring

Inderdaad een beetje kalmte alstublieft louisfrancois, alias Michel Leurquin. Het debat moet sereen gevoerd worden met respect voor alle meningen van alle slachtoffers en nabestaanden. Ik heb daarom op uw forum gereageerd want uw reactie gisteren t.o.v. van sommige nabestaanden is beneden alle peil » tueriesdubrabant.winnerbb.com

Re: Verjaring

Di Rupo wil gesprek met Bende Van Nijvel-slachtoffers

PS-voorzitter Elio Di Rupo stelt voor om de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel te horen, alvorens te stemmen over een eventuele verlenging van de verjaringstermijn in de Kamer. Bij CDH reageert men verbaasd.

Di Rupo is niet akkoord met die gang van zaken. "Een particulier geval regelen vanuit een algemene wet is niet de goede weg", vindt hij. De PS'er onderstreept ook dat het niet evident is te oordelen over feiten van tientallen jaren geleden.

Meer » Nieuws

Re: Verjaring

Kijk zulke opmerkingen (louisfrancois) zijn al dertig jaar het probleem, tegen elkaar opzetten en indekken. Als er één partij is die hier in wat in te zeggen hebben zijn het de slachtoffers en nabestaande. Respect aub.

248

Re: Verjaring

Opinie van schrijfster Kathleen Vereecken:

Politici, gebruik uw verstand en toon uw hart. Speurders, laat het los en erken uw beperkingen. Justitie, geef toe dat u gefaald hebt. En geef die mensen hun toekomst terug.

Lees hier het hele opiniestuk » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Verjaring

"Laat dossier Bende van Nijvel alstublieft niet verjaren"

"Het onderzoek mag stoppen, maar straffeloosheid mag er niet komen", verduidelijkt David. David, toen negen jaar, liep op 9 november 1985 op de parking van de Delhaize met zijn zus en ouders toen de Bende toesloeg. Hij overleefde als enige van het gezin het bloedbad, maar raakte zelf ook zwaargewond. Het onderzoek naar de Bende volgt hij dan ook op de voet. "Maar we staan wel in het donker", zegt hij.

Meer » Nieuws

Er staan wel cruciale fouten in dit kort artikel want naar ik begrepen heb is David Van de Steen net wél vragende partij om de verjaringstermijn te verlengen. Wat voor David niet echt meer hoeft is verder speuren naar de daders. Hij wil echter wel de mogelijkheid open laten om de daders ooit te kunnen berechten indien in de komende tien jaar ergens een materieel bewijs zou gevonden worden.

Re: Verjaring

De mening van Carina Van Cauter (Open VLD) die een gelijkenis maakt met de zaak Vangeluwhe » YouTube