Re: Elsene: 10 mei 1982

Hypothese

In mijn mening is de Volkswagen Santana bewust gestolen in de garage te Lembeek. Het is gissen naar de onderliggende reden, al heeft het bendelid dat als garagist bestempeld wordt, en/of de chauffeur hier wel een zeggen in gehad. In ieder geval kunnen we er van uitgaan dat er heel wat gesleuteld werd aan deze wagen (snelheid opdrijven etc.) Misschien is men er later achtergekomen dat een Volkswagen Golf om deze 'sleutel' reden meer ideaal was.

Wanneer ik Elsene hoor, denk ik meteen aan Bouhouche die deze plaats op zijn duim kent. Via zijn informatie kanalen zal hij snel te weten komen dat er een VW Santana is aangekocht door een particulier welke net hetzelfde model + kleur is als dewelke zij willen stelen. Er wordt opdracht gegeven om de nummeplaten te ontvreemden, en om het makkelijk te houden wordt er een Austin Allegro (niet opvallend) gestolen.

Wie de wagen in Lembeek gestolen heeft, geen idee ... al gaat mijn vermoeden naar een bepaald lid van clan De Staerke uit ... had een voorliefde om wagens in garages te stelen, wetende dat ook Philippe niet handig was in het starten van gestolen wagens (voorval ontsnapping Doornik).

Finn, ik zou eerder zeggen dat de handlangers van de bende van nijvel deze wagen gestolen hebben.

Lagen er zweedse papieren in de uitgebrande santana om geen onmiddelijke link met Lembeek te leggen?

Re: Elsene: 10 mei 1982

the end wrote:

Over robotfoto 17 is er ook een hele sterke gelijkenis met de robotfoto gemaakt na de moord op de PLO-persoon in Brussel op 1 juni 1981. Zie » Forum

Daar is er sprake van een beroepsdoder en zocht men in huurlingenmilieu's om de moord uit te voeren. Tevens is de omgeving - het kerkhof van Elsene - ook voor de Santana niet onbelangrijk.

Die diefstal is er niet zomaar één link met bovenstaande is zo goed als zeker  dit op basis van de info die uit het dossier gehaald is. Erbij als de oudere dader met grijs haar en snor ook deze is van in Waver dan is er een link tussen die 2 met Mendez via het wapen 9 mm die in Waver gebruikt is.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Elsene: 10 mei 1982

Om 22u20 op 10 mei 1982 wordt de Austin Allegro gestolen te Elsene. In "de nacht van 10 op 11 mei" wordt ingebroken in een VW-garage en een VW Santana gestolen. De Austin wordt vlakbij gevonden.

Elsene - Lembeek is ongeveer 15km en wie in de streek bekend is, kan daar misschien enkele km's vanaf knijpen.

"In de nacht van", kan middernacht geweest zijn, maar ook om 2u en wat mij betreft zelfs om 4u 's nachts. Tussen de roof van de Austin en deze van de Santana kan een tijdsruimte zitten van 2 tot zelfs 6 uren.

Mogelijk is er dus met de Austin daadwerkelijk iets gebeurt, waarvan nooit melding is gemaakt of wat niet aan het dossier werd gelinkt. En was hetgeen dat gebeurt was, toch van die aard, dat de auto snel weer moest worden gedumpt. Ongelukkiglijk werd hier nooit op verder gewerkt en werd het afgedaan met "wrak" en "lege naftbak" ...

Re: Elsene: 10 mei 1982

Ik kan me vergissen, maar volgens mij kwam het volgende element nog niet aan bod op het forum: blijkbaar probeerden de daders voor het carjacken van de Austin Allegro eerst een Ford Granada te stelen in dezelfde parkeergarage.

Een plan B leek de bende niet te hebben. De manier waarop ze een eerste overvalwagen stal, een Volkswagen Santana, spreekt boekdelen. Eerst probeerden bendeleden in Brussel een Ford Granada te jatten. Toen die blokkeerde, bedreigden ze de chauffeur van een Austin die net niet uit elkaar viel, en daarmee raakten ze niet uit de parkeerplaats zonder de instructies van de eigenaar. Met die versleten wagen zijn ze naar een garage in de buurt van Halle gereden om daar dan de Santana te stelen.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

En vrij vertaald uit het Frans:

In deze parking aan de Italiëlaan probeerden ze een Ford Granada te stelen. In een tijd waarin antidiefstalapparatuur nog tamelijk rudimentair was, was aan de haal gaan met een auto bijna te gemakkelijk. Destijds werden er in België 35.000 per jaar gestolen. Verrassend genoeg slagen ze daar niet in. De besturing van de Ford Granada lijkt zich tegen hen te hebben verzet. Maar ondertussen arriveert er een Austin Allegro, waarvan de chauffeur in de rij komt parkeren. In 1982 was de Austin Allegro een compleet verouderde low-end auto. British Leyland zal dat jaar ook stoppen met de productie ervan. In een tijd waarin gangsters alleen maar Duitse merken willen, interesseert een verouderde Austin hen. De chauffeur wordt bedreigd met een pistool. De auteurs, met handschoenen, opereren met onbedekt gezicht. Misleid door de uitstraling van nummer 1 als een brave huisvader, denkt de eigenaar van de Austin dat het een grap is. Maar het is alleen geen grap. Hij beseft dit heel snel als nummer 2 tussenbeide komt en hem dwingt opzij te gaan en op zijn buik te gaan liggen. De eigenaar gehoorzaamt, gaat drie meter bij zijn auto vandaan. "Zo kalm nummer 1 was", zei hij later, "zo nerveus was nummer 2, hij was agressief, leek buiten adem en angstaanjagend." Ook raar. Nummer 1, die achter het stuur zit, heeft moeite met achteruit manoeuvreren. Ze hebben moeite met het stelen van een Ford Granada, ze hebben ook moeite met het in achteruit zetten van een eenvoudige auto.

Bron: La Dernière Heure | 9 mei 2023

Dit geknoei doet sterk denken aan de diefstal van de Mazda 626, die bij de aanslag op Herman Vernaillen gebruikt werd. Ook daar kende de autodief problemen bij het vertrekken:

De juwelier ziet dat, en bevestigt dat. Hij ziet hoe er opeens iemand rond de Mazda loopt, erin duikt en hem probeert te starten, vertelt hij de speurders. De wagen valt twee keer stil, het gaat om een automaat.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

55

Re: Elsene: 10 mei 1982

patrick111: Misschien mensen uit het buitenland en die onze auto's niet gewoon waren op dat moment? Er zijn landen zoals Amerika waar ze de voorkeur geven aan een automaat en waar ze moeite hebben een auto te besturen met handmatige versnellingen.

Re: Elsene: 10 mei 1982

Sophie was totaal onkundig achter het stuur.

57

Re: Elsene: 10 mei 1982

Als je uitzonderlijk over een 3de autosleutel beschikt is die diefstal natuurlijk al wat makkelijker.

Het rijden met een automaat (vooral de bediening ervan als je dat niet gewoon bent) is in een stressmoment inderdaad niet zo makkelijk...

Veel mensen gaan krabben bij stress. Bouhouche kon er ook wat van:

“Van de Clarion-autoradio die oorspronkelijk in de Mazda 626 zat, is een identiek exemplaar aangetroffen in de jeep van Bouhouche. Hij heeft het serienummer weggekrabd, waardoor niet met zekerheid kan worden gezegd of het om dezelfde radio gaat.”

58

Re: Elsene: 10 mei 1982

patrick111 wrote:

De chauffeur wordt bedreigd met een pistool. De auteurs, met handschoenen, opereren met onbedekt gezicht. Misleid door de uitstraling van nummer 1 als een brave huisvader, denkt de eigenaar van de Austin dat het een grap is. Maar het is alleen geen grap. Hij beseft dit heel snel als nummer 2 tussenbeide komt en hem dwingt opzij te gaan en op zijn buik te gaan liggen. De eigenaar gehoorzaamt, gaat drie meter bij zijn auto vandaan. "Zo kalm nummer 1 was", zei hij later, "zo nerveus was nummer 2, hij was agressief, leek buiten adem en angstaanjagend."

Vreemd dat alleen van dader 1 een robotfoto is samengesteld en niet van dader 2, terwijl die ook een onbedekt gezicht had.

Dat de daders moeite hadden met deze auto's kan aan het volgende liggen:

  • gespannen zijn voor deze diefstal;

  • de genoemde Granada kan ook zomaar een stuurslot hebben gehad;

  • de daders waren misschien helemaal niet gewend om auto te rijden;

  • denkend aan een persoon als Jean-Paul Dauphin, kan het ook zijn de chauffeur een lichamelijk beperking had.

59

Re: Elsene: 10 mei 1982

edd wrote:

Vreemd dat alleen van dader 1 een robotfoto is samengesteld en niet van dader 2, terwijl die ook een onbedekt gezicht had.

Er is wel een robotfoto gemaakt van dader 2. Die is echter nooit verspreid.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

60

Re: Elsene: 10 mei 1982

Net zoals er blijkbaar ook een onuitgegeven robotfoto is van een dader van de aanslag op Herman Vernaillen en zijn gezin.
Net zoals er blijkbaar ook een tweede foto bestaat van de man met de Franchi SPAS-12 waar nog anderen mee op staan.
Etc etc....