Wie de laatste tijd het nieuws heeft gevolgd, heeft vast ook gelezen over de Scarface Bende. Het is een Belgische Bende die sinds dit jaar ook in Nederland actief is. Deze bende vertoont een aantal scherpe overeenkomsten met de Bende van Nijvel.  Auto's stelen, nummerborden verwisselen, overvallen plegen en gericht schieten op politie en beambten. Ook het trucje van het opwachten en in hinderlaag laten lopen van de achtervolgende politie, beheersen ze.

Ze werken net als de Bende van NIjvel volgens een vaste commando-achtige structuur waarbij ieder zijn taken kent. Ze opereren soms met zijn drieen en bij grote klussen met zijn zessen. Ze zijn bereid te moorden om hun doel te bereiken en om te ontkomen.

De Scarface Bende heeft haar naam te danken aan een bendelid dat zich kleedt als Tony Montana uit de bekende film. Inclusief bijbehorend kapsel/pruik.Wat  ik wil aangeven, is dat de Bende van Nijvel is heel veel opzichten lijkt op een willekeurige andere extreme bende. Er is telkens een doel en een wil om te doden. Alleen voor de overvallen van 1985 maak ik een uitzondering. Dat is een verhaal apart.

Maar 1982 en 1983, lijkt de Bende van Nijvel, nogal sterk op een bende zoals Scarface. Een groep mensen die een kick krijgen van deze levensstijl. Mogelijk zelfs verslaafd zijn aan overvallen plegen. Verslaafd aan geweld en aan die macht die ze dan voelen. Ze bereiden zich heel goed voor. Wapens, explosieven is kennelijk geen probleem om aan te komen. Ook hebben ze hun overval-auto maanden eenvoudig kunnen verbergen.

Artikel gelezen uit De Spits vandaag? Wordt de Bende van Nijvel zelfs in genoemd. Ik heb het artikel ergens anders geplaatst.

3

Met dank aan Maarten.

Brute bende spiegelt zich aan Scarface

Een knal, midden in de nacht, en daarna enkele zwaar gewapende mannen die het bedrijfspand van de waardetransporteur Brinks binnenvallen en er binnen no time met de poet vandoor gaan. Het was gisternacht even na drie uur het scenario van een brute overval in Amsterdam-Zuidoost.

Het is hogeschoolcriminaliteit, volgens de politie. Een overval uit het topsegment, volgens Nêerlands bekendste criminoloog Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg. Wat er na de explosie gebeurde, laat zien hoe professioneel de bende opereert.

Bij Brinks werden de agenten daarna onthaald met spervuur uit een machinegeweer. Als vanuit het nabijgelegen politiebureau Flierbosdreef wagens de weg op gaan om de toegang naar de snelweg A2 te blokkeren, worden zij onder vuur genomen. "Op cruciale plaatsen stonden gewapende handlangers, het is een wonder dat er geen doden of gewonden zijn gevallen", zegt politiewoordvoerder Nabil Ou-Aissa.

De overvallers vluchtten in twee auto’s, die ruim honderd kilometer zijn achtervolgd. Bij knooppunt Deil op de A2 crashte een stationwagon, die daarvoor met 240 km/u wegvluchtte. De overvallers stapten uit en hielden een Hyundai aan, onder bedreiging van een vuurwapen stond de eigenaar die af. De politie vond in het uitgebrande wrak wapens en een deel van de buit.

De achtervolging liep af in Eindhoven. De Brabantse politie was inmiddels bijgesprongen. Ou-Aissa: "Daar stopten de overvallers plots, en één van hen nam een schiethouding aan. Dat werd te gevaarlijk, waarna ook de agenten stopten. Toen gingen ze er als een haas vandoor."

De overval lijkt qua werkwijze sterk op de overval op SecurCash in Rotterdam begin april. Ook daar werd met explosieven een toegangsdeur opgeblazen. Ook daar werd met automatische wapens geschoten, twee medewerkers van SecurCash raakten zwaargewond. En ook daar werd een snelle stationwagon gebruikt, net als de afgebrande auto op de A2.

"Dit is allemaal wel erg toevallig", zegt Rob Huijgens, security- en riskmanager bij G4S, een branchegenoot van Brinks en SecurCash. Ook de Amsterdamse politie gaat daar nu van uit. Bij G4S is na de overval in Rotterdam al de bewaking aangescherpt. "Zeker ook omdat een week na die geruchtmakende roof een soortgelijk incident in het Zuid-Franse Valence was. Daar werd door een groep van ongeveer acht mannen een depot van geldtransporteur Loomis overvallen. Het misdrijf werd ingeluid met een explosie."

In Nederland is de politie tot gisteren stil gebleven over de Rotterdamse roof, op een korte oproep in Opsporing Verzocht na. Dat komt omdat het spoor van de daders naar België leidde. In het opsporingsprogramma Telefacts Crime bleek dat de verdachten veel meer op hun kerfstok lijken te hebben sinds begin dit jaar: overvallen op een tankstation, een hotel, een postagenschap en twee juweliers. Vooral in de regio rond Charleroi duiken de mannen -en een vrouw- regelmatig op. Ze scheuren er rond in een zilvergrijze BMW M5 en in een Audi RS6 stationwagon.

Op 7 april wordt één van de daders herkenbaar gefilmd als hij afrekent bij het tanken. Het is een beeld dat druipt van de symboliek, ook al komt het van een bewakingscamera. De man is gekleed in precies zo’n blouse als Al Pacino draagt als Tony Montana in de film Scarface. Ook de zonnebril en de jas lijken zo van de filmset gestolen. En dat nota bene bij een benzinepomp in Nijvel, de plaats die in 1982 de naam gaf aan de Bende van Nijvel, die vooral opviel vanwege het brute geweld dat gebruikt werd bij de misdrijven. De bende is nooit opgerold.

Nu gaat het om mannen met een mediterraan uiterlijk, van ongeveer 1.75 meter lang. Bij de overvallen op de juweliers worden ze vergezeld van een knappe blonde vrouw van ongeveer 1.65 meter. Steeds spreken ze Frans, ook als ze de BMW M5 stelen die later bij de misdrijven wordt gebruikt. En in de brand gestoken, als het te heet onder de voeten wordt. Een woordvoerster van de Federale Politie in België kon gisteren niet zeggen of de uitzending van Telefacts veel bruikbare tips heeft opgeleverd. De Amsterdamse politie neemt de zaak hoog op en heeft 45 rechercheurs op de zaak gezet.

Bron » www.spitsnieuws.nl

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4 (edited by Merovinger 30-06-2011 16:36)

Uit Het Nieuwsblad van 8 juni 2011:

Politie jaagt op ‘Scarface-bende'

woensdag 08 juni 2011  Auteur: Pieter Huyberechts

Ze verplaatsen zich in dure BMW's en Audi's, dragen trendy hemden en brillen zoals acteur Al Pacino in de film ‘Scarface' én ze worden al gelinkt aan minstens zes recente overvallen. ‘Het gaat om gangsters die schijnbaar voor niets terugdeinzen', zegt Erik Van Poucke van de federale politie. Politie en gerecht zijn al enkele maanden op zoek naar een bende overvallers die zich verplaatsen in snelle wagens. Ze worden verantwoordelijk geacht voor een zestal overvallen tussen februari en begin mei van dit jaar. Alles begint met de diefstal van een peperdure, grijze BMW M5 in Zulte eind februari. Eind april wordt de M5 uitgebrand teruggevonden op de Brusselse ring in Beersel.

‘In die tussenperiode duikt de wagen op bij overvallen op een tankstation in Bierges, overvallen op juweliers in Waver en Oordegem, een mislukte overval op een postkantoor in Walhain en een raid op een geldtransport in Rotterdam', verduidelijkt Van Poucke. Op korte tijd maakten ze een stevige buit. En ze schuwen het geweld niet. In Walhain worden enkele schoten gelost, maar moeten ze zonder buit afdruipen. In Rotterdam schieten ze zelfs twee mensen neer. Nadien worden ze met een rotvaart al racend gespot ter hoogte van Charleroi. ‘Naast die M5 die telkens opduikt, kan men ook een link leggen met gestolen nummerplaten. Telkens gooien ze de oude nummerplaten weg op de plaats waar ze nieuwe stelen. We hebben sterke vermoedens dat ze zich de laatste tijd met een Audi RS6 verplaatsen.'

Op videobeelden van een tankstation zijn enkele bendeleden ongemaskerd gefilmd. Af en toe ‘vergaten' ze te betalen. Opvallend: één van hen droeg een trendy Hawaïaans hemd, een zwarte pruik en een flashy zonnebril met wit randje. Een quasi perfecte imitatie van de Cubaanse drugsbaron Tony Montana uit de film Scarface, gespeeld door Al Pacino. Bij de overvallen op de juwelierszaken in Waver en Oordegem maakte ook een ongemaskerde vrouw deel uit van de bende. ‘Telkens was het een blonde vrouw die aanbelde, waarna haar gewapende kompanen binnenvielen. Ze zijn duidelijk goed georganiseerd', zegt Van Poucke.

Speurders tasten volledig in het duister over de identiteit van de bendeleden. Laat staan met hoeveel ze de overvallen pleegden. Vandaar dat gisteravond een oproep werd gelanceerd in het opsporingsprogramma Telefacts Crime naar mogelijke getuigen. Dat ze overvallen plegen over heel het land maakt het bovendien moeilijker om te achterhalen uit welke regio de gangsters komen. Voorlopig staat enkel vast dat ze hun nummerplaten stalen ten noorden van Brussel en dat ze meermaals gezien werden in de buurt rond Charleroi.

Bron » www.nieuwsblad.be

Hij wordt nog gekker, ze hebben het gebouw van de KLPD gesaboteerd:

Toegevoegd: donderdag 30 jun 2011, 16:26

De criminelen die de gewelddadige overval op een geldtransportbedrijf in Amsterdam-Zuid-Oost hebben gepleegd, waren nog beter voorbereid dan gedacht. De gangsters hebben in het gebouw van het KLPD in Amsterdam vóór de overval zaken gesaboteerd waardoor de agenten niet onmiddellijk met hun auto's naar de plaats van het misdrijf konden gaan.

Of de criminelen de auto's onklaar hadden gemaakt of garagedeuren hadden geblokkeerd, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. De Amsterdamse politie zei gisteren dat de daders begin april vermoedelijk een brute overval pleegden in Rotterdam.

Volgens de pers zijn dit de mogelijke overvallen van de Scarface-bende:

  • 19 februari 2011: overval op tankstation in Waver, België

  • 22 februari 2011: overval op juwelier in Lede, België

  • 28 februari 2011: overval op postkantoor in Walhain, België

  • 13 maart 2011: overval op hotel in Machelen, België

  • 16 maart 2011: overval op juwelier in Waver, België

  • 4 april 2011: overval op geldtransportbedrijf Securcash in Rotterdam

  • 12 april 2011: overal op geldtransportbedrijf Loomis in Valence, Frankrijk

  • 29 juni 2011: overval op geldtransportbedrijf Brink's in Amsterdam

Al een serieus lijstje dus. Het lijkt er sterk op dat deze bende geïnspireerd is door de feiten gepleegd door de Bende van Nijvel en de Bende Haemers. Zetten de kids het werk van hun ouders voort?

Mmm, dat lijkt me wat te ver gaan. Kans is ook groot dat dit oost-europeanen zijn, natuurlijk waren de manouche van oudsher ook Oost-europees, maar daar houdt dan ook de vergelijking op volgens mij.

Wat ik wel denk dat ze uit hetzelfde gebied, en misschien milieu komen, misschien dat dat wel aanknopingspunten biedt.

9 (edited by Merovinger 30-06-2011 20:25)

De BMW werd aan de afrit Lot/Beersel in brand gestoken op 500 m dus van de Auberge des Chevaliers. Waver, Nijvel, Beersel - het lijkt wel dat deze Bende graag spot met de politie precies om te zeggen van wij zijn even straf als de Bende van Nijvel die jullie nooit hebben kunnen pakken. Wij voelen ons superieur. Nog een raakpunt met de feiten van de jaren '80 zijn de reacties hierop:

De overval op het geldtransportbedrijf van Brink's, waarbij mitrailleurs werden gebruikt en de daders uiteindelijk wisten te ontkomen, laat zien dat het tijd is de krijgsmacht in te zetten. Dat zegt Edwart Lugthart van de militairenbond AFMP/FNV.

Het leger of de Koninklijke Marechaussee zou moeten worden ingezet bij de aanhouding van zware criminelen. "Dit is geweld in de hoogste orde van de geweldsspiraal en daar zijn wij beter voor toegerust", stelt hij in de Telegraaf. Lugthart denkt in eerste instantie aan de Koninklijke Marechaussee, maar houdt de optie open ook zwaardere onderdelen van het leger in te zetten. "Overigens moeten we niet standaard met tanks door de straten denderen."

De Nederlandse Politiebond concludeert dat de reguliere politieman niet is uitgerust om tegen dit soort misdaad op te treden en vindt dat erg zorgwekkend. Gewone politiesurveillanten blijken met laaggeklassificieerd kogelwerend vest en handvuurwapens niet tegen zwaarbewapende overvallers opgewassen. De achtervolging van de overvallers gisteren is uiteindelijk gestaakt omdat de politie niet opnieuw onder automatisch geweervuur wilde komen te liggen en een arrestatieteam niet op tijd inzetbaar was. Vermoed wordt dat de overvallers expres op slecht weer hebben gewacht, zodat de politie geen helikopter kon inzetten om hen te volgen.

10 (edited by Merovinger 30-06-2011 23:47)

De achtergelaten en uitgebrande vluchtwagen Audi RS6:

http://nsm05.casimages.com/img/2011/06/30//1106301152251107058407289.jpg