181

Re: Nijvel: 17 September

Een dollemansrit op sommige stukken van dat traject gaat al niet meer. Er staan vaste flitscamera's in Lilois Witterzee. Het is ook misdadig om door dat centrum te gaan scheuren. De weg is er heraangelegd en smaller geworden. Bovendien staan er daar auto's geparkeerd aan de kant en middenberm. Wie wil kan 's nachts om 3 uur of zo eens goed gaan doorrijden. Maar tegen Bende snelheden gaan scheuren, sorry maar ik sta liever niet in de krant.

182

Re: Nijvel: 17 September

Raf, ik zal ek ik rijden,wanneer mag ik uwe wagen is komen halen. big_smile

Re: Nijvel: 17 September

koos24 wrote:

Zou de Saab eerder op het traject problemen hebben gegeven?

Dat zou kunnen verklaren waarom ze 10 minuten nodig hadden voor 7,7 kilometer. En misschien ontdekte men de problemen met de Saab al op het terrein van de Delhaize zelf en heeft men vervolgens de Mercedes meegenomen als "reserveauto". Tot nu toe werd aangenomen dat men voor Diable stopte omdat men in de rug een politiegolf had en in de verte voor zich uit een zwaailicht zag. Maar het zou zomaar kunnen dat de Saab op dat moment al defect was en vluchten onmogelijk was.  Zoals bekend reed de Saab nog wel maar kon geen hoge snelheden meer behalen.

Re: Nijvel: 17 September

Wat de bende betreft blijkt nooit iets eenvoudig te verklaren. smile

Direct na de moord op Fourez/Dewit hebben de daders de Mercedes al verplaatst (cq. besloten hem mee te nemen). Dit is voor de schietpartij op Morue/Lacroix (waarbij dan eventueel de Saab zou kunnen zijn geraakt). De agenten die de Mercedes & Saab kruisen spreken van hoge snelheid (althans volgens D&P):

"De Golf kruist twee razendsnel rijdende voertuigen. Het is dan 1u44. Enkele honderden meters verder vertragen de witte Mercedes en de donkere Saab 900 turbo." Ik neem dus voorlopig aan dat men de Mercedes niet als reserve voor de Saab mee nam. Beide wagens worden omschreven als razendsnel.

Men heeft ook de Mercedes bij de Diable laten staan, niet de Saab. De bende lag op dat moment onder vuur van een buurtbewoner met een .38. Men stelt dat de Mercedes vol kogelinslagen zat. Mogelijk zijn de hoofdredenen om de Mercedes achter te laten dat deze onder vuur werd genomen. Een paar daders zijn in de Saab gedoken en een paar zijn waarschijnlijk de struiken ingedoken (een getuige meldt mannen in zijn boomgaard). Waarschijnlijk heeft de buurtbewoner die de bende onder vuur nam inderdaad de rechter-achterband van de Saab lekgeschoten toen de daders bij de Diable vertrokken.

Vervolgens liep het wiel vast in de wielkast. Dit is dan de reden dat men het wiel niet vervangen kreeg (!), niet omdat men niet wist hoe het wiel te vervangen maar omdat het rubber er afgelopen was en alles dus vastgeklemd zat. Ondanks dat de Saab toen nog maar op 3 zuigers liep trachtte men dus toch die band te vervangen om met de Saab weer verder te kunnen. Pas om 7:00uur laat men de Saab definitief achter. Een getuige hoort dan de schoten die een dader op de tank vuurt.

Extraatjes: de daders zijn waarschijnlijk met meer dan een auto naar de Colruyt getrokken. (Voor wat de bekentenissen van de Borains betreft, zij spraken bv. van een groene BMW.) Tenminste 2 personen (Philippe De Staerke en een getuige) zeiden dat er een namaak-rijkswachtauto bij betrokken was. Een op een rijkswachtauto gelijkende Taunus was, zo men zegt, in bezit van een "pimp" uit de Diable.

Addertje onder het gras: Wat vooral discutabel is, is het tijdstip 1:44uur. Hiervoor is liefst een 2e bron nodig. De vertrektijd van de daders bij de Colruyt (1:34uur) is wel "officieel". (Waarschijnlijk) Om destijds die schietende buurtbewoner te beschermen heeft men een beschrijving van de Diable-schietpartij achterwege gelaten of er moet een nog meer mysterieuze reden zijn, zoals de namaak-rijkswachtauto die naar verluid ongedeerd door de barricade van de daders reed). De 2 Riotguns schoten bij elkaar 10 schoten af op de politiewagen, de FN.22LR heeft ook nog geschoten. Het scheelde niet veel of er hadden 3 doden bij geschreven kunnen worden op de lijst.

K&, van officiële zijde zegt men dat Fourez heeft getankt.

185 (edited by Boemerang 27-01-2011 21:18)

Re: Nijvel: 17 September

Boemerang wrote:

Wat vooral discutabel is, is het tijdstip 1:44uur.

En inderdaad, dat tijdstip is discutabel.

De eerste Bende-commissie zegt: "Omstreeks 1:40 worden die twee wagens opgemerkt door een politie-eenheid van Eigenbrakel."

Ik weet niet waar de commissie het precies vandaan haalt (ook zij maken trouwens vast wel eens  foutjes) maar ik prefereer dan die 1:40 boven de 1:44 van P&D (die vaker grote fouten maken). Er is (wat dit betreft) dus niets aan de hand, de tijdslijn klopt. Een spookverhaal met dank aan de heren Ponsaers en Dupont.

186 (edited by noorderling 22-02-2011 13:44)

Re: Nijvel: 17 September

Het dossier Colruyt in Nijvel heb ik meerdere keren gelezen. Daarbij vallen me een aantal zaken op.

  1. De bende breekt in voor tien zakken koffie van twee en een halve kilo en veertig pakjes Maragogype van vijfhonderd gram. Tevens vijf bussen arachide olie van vijf liter, vijf bussen maïsolie van vijf liter. Met een gezamenlijke waarde van 22.000 franc. Duidelijk moge zijn dat dit geen inbraak was voor geldelijk gewin. Heel typisch zijn koffie en bakolie producten die lang houdbaar zijn, en die je groot inslaat als je ergens bent ondergedoken. We moeten zeker in het oog houden dat een week ervoor de moorden in Temse hebben plaatsgevonden. Ze hebben nu kogelvrije vesten en dat moet een kick geven. Er begint nu een nieuw hoofdstuk voor de Bende. Ze kiezen voor 2 soorten koffie waarvan het type Maragogype met name in België populair is en bv. niet in Nederland. En twee soorten olie. Alsmede chocola en zelfs whisky wordt genoemd als buit. De boodschappen lijken vrij precies gekozen. Een fijnproever zit er bij, iemand met oog voor detail. Dat mag best opvallend genoemd worden voor een moordenaars bende.

  2. Dit zijn dus geen inbrekers, maar zware gangsters die moordlustig zijn geworden. Ze zijn overbewapend juist omdat het geen inbrekers zijn. Deze mannen zoeken de kick. Dan volgt er iets onverwacht. Inmiddels is Fourez aan komen rijden, de bende ziet hem staan urineren. En dan volgt het roofdier instinct van de bende. Er wordt niet nagedacht maar gelijk geschoten van een afstand nota bene. De op scherp staande inbrekers dachten mogelijk dat Fourez de eerste agent ter plekke was. Een paar tellen later wordt alles duidelijk. Mevrouw de Wit komt aangerend. De bende beseft dat dat het een tankend echtpaar was. De vrouw loopt regelrecht op de killers af. Ze maken haar koelbloedig af, tegelijk is de bende in de war over het onverwachte gebeuren. Lees wat ze met De Wit doen:
    "Men schoot op haar zonder haar te raken. Ze probeerde zich te verweren als ze vastgegrepen werd. Een kam viel uit haar zak, haar bril tuimelde op de grond. Men sleepte haar naar de achterkant van de Colruyt. Iemand schoot haar een of twee kogels .22 door het hoofd. Eerst in de rechterwang, dan in het rechteroog. Dan werd ze een eind verder meegesleept. Waarschijnlijk werd ze dan opnieuw door twee .22 kogels aan het hoofd getroffen. De doders slepen haar lichaam dan tot aan het traliewerk waardoor de parking wordt afgesloten, ze probeerden het dan op te heffen en in het struikgewas aan de andere kant van de afrastering te gooien. Dat lukte niet en het lichaam werd haastig verborgen onder enkele boodschappenkarretjes. Dan kwam de rijkswachtcombi eraan."
    Het gesleep en gedoe met het lichaam van De Wit, geeft aan de bende dit niet had verwacht. Ze weten zich even geen raad. De bedoeling was om snel in te laden en weg te wezen. De politie was binnen 5 minuten na de alarmmelding ter plekke. Alles gaat dus heel snel. Na het vermoorden van het echtpaar, was de moordlustdrempel erg laag geworden. In het lichaam van wachtmeester Marcel Morue worden vierentwintig projectielen teruggevonden. Het lijkt wel een lustmoord. Alle remmen los.

  3. Het stelen van de Mercedes duidt ook al op pure opportunistische improvisatie. Het inladen van de boodschappen duidt op overmoed. Immers de missie was boodschappen doen. De bende stat stijf van de adrenaline van de zojuist gepleegde moorden als ze merken dat ze achtervolgd worden. De bende heeft toen heel simpel gedacht. En best wel slim. Ze konden blijven doorrijden met die politie golf achter zich aan. Of gewoon wachten en op de meest simpele manier de achtervolging te doen stoppen. De bedoeling was vast en zeker de golf zo te raken dat deze 100 meter verderop stil zou komen te staan. De bende zou absoluut de agenten hebben vermoord. Toen de Mercedes later werd achter gelaten hadden ze helaas geen tijd en ruimte om ook de boodschappen nog over te laden. De bende stond flink onder druk. En moest weg.

  4. Er is helemaal niets dat wijst op een afrekening. Alles past in de lijn. Je kan je hoogstens afvragen waarom de bende zo veel risico neemt voor wat boodschappen. Waarom kopen ze niet gewoon die olie en koffie en whisky overdag? Het antwoord zal liggen in de levensstijl van de gasten. Ze doen gewoon waar ze zin in hebben. Ze voelen zich overmoedig, zeker met de kogelvrije vesten. Er zijn eigenlijk geen grenzen.

  5. Duidelijk is wel dat de bende na het verlies van hun Saab weer opnieuw moeten beginnen. In de Saab waren vele uren gaan zitten. "Om de wagen zo anoniem mogelijk te maken, hadden ze alle kenmerkende tekens verwijderd, het windscherm, de radio-antenne op de wagen, de hoofdsteun, de veiligheidsriemen en zelfs de verstralers die op het radiatorrooster stonden. Het gat in de antenne werd zorgvuldig dicht gestopt en achteraan de auto werden de lampjes van de stoplichten geïsoleerd door middel van plakband. Onderin de motor werd een elektrische montage zodanig aangepast, dat gedurende korte tijd nog sneller kon worden gereden. Specialistenwerk!" Het is dus ook niet zo gek dat de volgende daad weer het verkrijgen van een auto is. De politie-Golf die wonder boven wonder door het spervuur wist te ontkomen had kennelijk indruk gemaakt.

187

Re: Nijvel: 17 September

noorderling wrote:

In het lichaam van wachtmeester Marcel Morue worden vierentwintig projectielen teruggevonden. Het lijkt wel een lustmoord. Alle remmen los.

Dus zeker en vast een kaliber 12. Waarschijnlijk van op zeer korte afstand geschoten of van verdere afstand meerdere malen geschoten. In deze legia cartouche zitten nl 28 loden bolletjes. Zal er is eentje opensnijden en een foto plaatsen.

188

Re: Nijvel: 17 September

Hier een foto van een cartouche die waarschijnlijk de dood heeft betekend voor rijkswachter Morue. Als er inderdaad 24 projectielen uit zijn lichaam werden gehaald zullen het zulke loden bollen geweest zijn en geen .22 patronen.

https://lh5.googleusercontent.com/_U3ZRR_t9GFU/TWPVU09CwcI/AAAAAAAAAVw/N_SBjLNIrL8/s720/DSC_0002.JPG

189 (edited by Boemerang 22-02-2011 18:08)

Re: Nijvel: 17 September

noorderling wrote:

Het dossier Colruyt in Nijvel heb ik meerdere keren gelezen.

Fout! Je hebt het hier over een stuk van P&D hier op de site. Dit is niet het dossier, noch hebben m.i. de schrijvers het uit het dossier. Je maakt dan ook aannames op basis van verkeerde informatie.

  • Fourez zou een flinke U-bocht over de parking hebben moeten maken, vol in het zicht van/naar de daders. Daarna zou hij nog gewoon volgetankt hebben.

  • Fourez is nooit wezen plassen.

  • Dewit is nooit in de buurt van het hek geweest, Fourez wel maar er is geen sprake van dat ze hem over het hek wilden gooien.

  • Je/de beschrijving van de moord op Dewit klopt niet, ze werd al beschoten toen ze nog in de Mercedes zat (mis overigens).

  • Je stelt, rijkswacht (niet de politie) was in 5 minuten na het alarm ter plaatse, tussen de moord op Fourez/Dewit en de aankomst van de Rijkswacht zitten echter 14 tot 20 minuten. De daders raakten geen moment in paniek. Terwijl 2 zich met Fourez/Dewit bezighielden ging de rest rustig door met inbreken.

Dit alles kun je terugvinden in delen van de processtukken rond de Borains. Er zijn veel aanwijzingen voor "verdachte omstandigheden". Deze kom je vanzelf tegen als je je wat meer in de zaak verdiept. Er klopt dus, zoals vadertje VDA al zei, niets van!

geronimo wrote:

Dus zeker en vast een kaliber 12.

Geronimo, Morue is geraakt door tenminste 3 (ik zeg 4) wapens uit 4 verschillende richtingen! 2 kogels FN.22LR semi-auto + 2 kogels COLT 1911 .45 + een brenneke + 2 hagelschoten(19 pellets) uit riot gun nr.2 = 24. (Volgens mij zijn er dus ook zeker weten schoten uit riot gun nr.1 bij.)

Re: Nijvel: 17 September

Dank geronimo voor deze aanvulling. Op deze website staat:

"Wanneer Marcel Morue tegen zijn collega zegt versterkingen te laten aanrukken, wordt hij door twee kogels in zijn enkel getroffen en ploft op zijn rug neer. Hij wordt nog eens geraakt door enkele schoten uit een .22, schoten die, zo blijkt, vanuit de Mercedes werden afgevuurd. Marcel Morue wordt aan de keel getroffen. Hij wordt afgemaakt door drie van vlakbij in zijn hoofd afgevuurde geweerkogels."

"Volgens experts hebben de doders een 9 mm schot afgevuurd, een ander uit een 357 Magnum, zeven schoten met een Colt 45 en acht ontladingen van een riotgun. In het lichaam van wachtmeester Marcel Morue worden vierentwintig projectielen teruggevonden. Toen de eerste hulp arriveerde lag de grond bezaaid met tientallen patroonhulzen en kogels, jachthagel en projectielen van kaliber .22, .45 en 7.65 mm en van kaliber 357 Magnum."

Onduidelijk blijft helaas waar die 24 projectielen in het lichaam van Morue zaten en door welke beschieting ze zijn veroorzaakt. Misschien kan geronimo het verklaren. Overigens is alle kritiek over mijn beschrijving op hoe het in Nijvel gegaan is, van harte welkom.