1

Topic: Nr. 17

http://www.bendevannijvel.com/gfx/17.jpg

Robotfoto nummer 17 is een tekening van een van de daders die een Austin-Allegro hebben gestolen in Elsene.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by club_le-happy-few 21-11-2007 19:48)

Re: Nr. 17

Madani Bouhouche, omgekomen in duistere omstandigheden (omzagen van boom, what a joke!).

3 (edited by club_le-happy-few 22-11-2007 19:46)

Re: Nr. 17

Er zou nog een tweede mogelijkheid zijn volgens iemand op Franstalig forum. Ga de Franse tekst kopiëren:

Il s'appelle José et il avait une caravane trés interresante surtout le double fond mais comme toujours il l'on su trop tard sa concubine s appellait acerbi. Il est toujours vivant il etait plombier au derniere nouvelle il reside a bxl et la caravane etait a hotton au bord de l eau son boulot n est qu une couverture et sa concubine de l epoque s appellait acerbi alberta une grande blonde qui faisait du peep show et spectacle de cabaret il a toujours été sur le marché du crime.

Men vraagt deze persoon dan waarom hij deze info niet doorgegeven heeft aan Jumet:

Parce qu'il n'est pas un tueur, une simple casseur et que lui aussi a été manipuler quand ils ont commencé a canardé il n apas demander son reste il etait parti pour casse pas une tuerie mais apres il a bien du suivre pour certains encadrement et repaire de surface.

Vertaling volgt dit weekend.

4

Re: Nr. 17

Vertalen zou sympathiek zijn. smile

5 (edited by club_le-happy-few 22-11-2007 20:02)

Re: Nr. 17

De reden waarom persoon hierboven niet met de rijkswacht wil praten zegt ook al veel. Volgens mij weet men in het milieu maar al te goed dat men aan deze Bende-zaak niet mag raken. Denk dat er anders wel genoeg personen in "het milieu" zouden getuigen voor 10 miljoen oude BEF. Maar als je weet dat men niets met je tip gaat doen en je enkele dagen nadien waarschijnlijk zal "verongelukken".

Hierbij klopt ook wat De Staerke ooit heeft gezegd. Dat hij soms ging inbreken of overvallen plegen met totaal onbekenden (die soms zijn eigen taal niet spraken). Ze deden gewoon hun job, verdeelden de buit en gingen nadien naar huis. Vraag is, wie organiseerde dit dan ... Wie bracht die dieven en overvallers te samen (iemand in het gevangenismilieu?) ?

Bende bestond zowel uit gelegenheidsovervallers (dieven - overvallers en andere marginalen uit bekende bendes van toen) en mensen die opgeleid waren om bv. bepaalde personen te liquideren (met militaire of soortgelijke opleiding, practical shooting, rijkswacht, extreem rechts of een combinatie van voorgaande).

Best mogelijk dat een De Staerke of Papadopoulos ook op deze manier gerekruteerd zijn, en pas beseft hebben waar ze voor toegezegd hadden wanneer het te laat was. Ze werden dan misschien gemanipuleerd om mee te doen (bv. iemand uit rijkswacht of magistratuur die bepaalde misdrijven van hen aan het licht zou brengen als ze niet meededen, terwijl ze voor deze overvallen de zekerheid kregen nooit tegen de lamp te lopen omwille van hoger belang - of een minder zware straf dan voor de feiten die ze anders aan het licht zouden brengen).

6 (edited by club_le-happy-few 22-11-2007 20:14)

Re: Nr. 17

Wat die José betreft. Zou dus een loodgieter geweest zijn. Maar dit zou enkel een dekmantel geweest zijn voor zijn criminele activiteiten. Zijn vriendin/minnares heette Alberta Acerbi, een grote blondine. Ze zou in het milieu van cabarets en peepshows vertoeven.

Het laatste dat deze persoon van José gehoord heeft is dat hij eind 2006 nog in leven was en in Brussel resideerde. Hij zou vroeger een caravan gehad hebben in Hotton ergens aan het water. Vooral de dubbele bodem (double fond) in zijn caravan zou interessant geweest zijn (waarschijnlijk werden daar interessante dingen bijgehouden).

Volgens de schrijver van dit forumbericht zou hij altijd in het misdaadmilieu gezeten hebben. Hij vertelt er wel bij dat het om een dief - overvaller gaat, en niet om een moordenaar. Van de Acerbi's zou een groot deel terug naar Sicilië zijn. Er zouden er wel nog enkele overblijven in Henegouwen (regio Borinage - Charleroi). Iemand die aan haar adres kan raken?

7

Re: Nr. 17

In een Humo-artikel uit 1997 kan je het volgende lezen over Madani Bouhouche en de gelijkenis met deze robotfoto :

(...) Ongeveer anderhalf uur eerder (voor de overval in Aalst, nvdr) was het bepaald druk geweest aan de Overijsesteenweg nummer 70 in Hoeilaart. Een getuige die daar voorbij de indrukwekkende, in een tuin met parkallures verscholen villa wandelde, zag op de oprit voor het huis drie mannen rond een Ford Granada coupé staan, klaar om te vertrekken. De eigenaar van de villa was er niet bij. Twee van hen waren stevige, grote Europees uitziende jongens, maar vooral de derde man viel de getuige op. Hij was een stuk kleiner, vinnig en pezig, en hij had halflang zwart haar en een snor.

De kleine man, die duidelijk de leiding over het groepje had, was bijzonder zenuwachtig. Geagiteerd riep hij iets naar zijn twee maats en maakte zich klaar om achter het stuur van de Ford te kruipen. De wagen stond met zijn neus naar Overijse, in de richting van de oprit van de autoweg die naar de ring rond Brussel leidt. De getuige wandelde voort en keek niet om. Anderhalf uur later begon de moordpartij in Aalst. Het was niet de eerste keer dat er opvallende dingen gebeurden rond het huis aan de Overijsesteenweg, waar in die periode overdag en 's avonds erg weinig leven viel op te merken. Een tijd voor de Granada op de oprit stond, had men 's avonds gezien hoe het symbool van de Bende van Nijvel, een zwarte Golf GTI, met grote snelheid door de straten van Hoeilaart raasde en ook de oprit van de Overijsesteenweg 70 opvloog. In de auto zat een kleine, pezige man met kort zwart haar en een snor.

Als twee druppels water

Twaalf jaar later herkennen getuigen de bestuurders van de Ford Granada en van de Golf GTI. Volgens hen werd de Golf GTI bestuurd door iemand die als twee druppels water lijkt op nummer 17 uit de in 1997 gepubliceerde reeks robotfoto's. En in de bestuurder van de Ford Granada herkennen ze Madani Bouhouche, zoals hij op een foto staat, die genomen is tijdens een rijkswachtfeestje aan het eind van de jaren zeventig. Maar er is meer: er zijn ook duidelijke gelijkenissen tussen robotfoto nummer 17 en de Madani Bouhouche uit de jaren 80: dezelfde Ray Ban-achtige brilmontuur, dezelfde vorm van gezicht; alleen de snor van nummer 17 is beter getrimd dan de snor die Bouhouche op de bewuste foto tentoonspreidt.

Zou het kunnen dat nummer zeventien, die door de getuigen werd herkend als de man achter het stuur van de Golf GTI die naar de villa reed, en Bouhouche, die werd herkend als de bestuurder van de Ford Granada die aan de villa stond, één en dezelfde zijn? De gelijkenis tussen nummer 17 en Madani Bouhouche is de getuigen ook opgevallen, maar ze zijn niet zeker van hun stuk. De man in de Golf had kort haar, de man van de Granada lang. Maar dat is niet echt een bezwaar. De leden van de Bende van Nijvel stonden er bekend om dat ze naast carnavalsmaskers en bivakmutsen ook uitgebreid gebruik maakten van valse snorren, brillen met vensterglas en pruiken. Ook Madani Bouhouche had verstand van vermommingen. Tussen zijn visitekaartjes zat er eentje van Michel Saletski, meester- pruiken-masker op afspraak in Brussel. Bouhouche heeft die man zonder twijfel nooit om esthetische redenen aangesproken, de ex-rijkswachter heeft geen kaal hoofd.

De volledige tekst kan je lezen op de website : Daders » Bouhouche & Beijer

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Nr. 17

Ben wrote:

De kleine man, die duidelijk de leiding over het groepje had, was bijzonder zenuwachtig.

In de taverne van kuros was er ook een kleinere man die duidelijk de leiding nam over de 5 anderen in de taverne. Ook was er iemand met een grijnslach bij volgens Kuros. Bouhouche? De naam van Bouhouche komt toch steeds naar voor en dit van in de begin periode (Dekaise) tot het einde van de bendefeiten. En niet alleen de bendefeiten natuurlijk, de aanslag op Vernaillen, Zwarts, Mendez, ...

9

Re: Nr. 17

De tekst doet vermoeden dat het zuiden van Brussel, de streek rond Overijse/Ukkel, dienst deed als uitvalsbasis van de Bende. Het was ook de streek waar de Bende steeds op terugviel, omdat er in Brussel - en de streek ten zuiden van Brussel - verschillende garageboxen en 'safe-houses' ter beschikkingen waren. En Madani Bouhouche voelde zich in die streeks als een vis in het water, hij was er nog straatgendarm geweest. Toeval?

Dat Bouhouche op robotfoto 17 lijkt is - naar mijn mening - geen toeval! Waarom? Omdat Bouhouche robotfoto nr. 17 is. Vanaf het eerste belangijke Bendefeit - de overval in Waver - tot aan de overval in Aalst, komt zijn naam bijna iedere keer ter sprake. Toeval? Absoluut niet, Bouhouche was één van de tussenschakels tussen de opdrachtgevers en de eigenlijke uitvoerders.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Nr. 17

I.v.m. deze robotfoto nummer 17 is ooit een artikel in Humo verschenen, met daarbij een foto van Bouhouche uit de eerste helft van de jaren '80, toen nog met snor. Helaas kan ik deze foto nergens meer vinden.