1

Topic: Aalst: Vlucht

Een week graven in het Bois de la Houssière leverde geen lijk op, wel een versterkt geloof dat de 'killer' van de Bende van Nijvel op 9 november 1985 werd neergekogeld door de politie en achteraf uit zijn lijden verlost door zijn kornuiten. Wat moet je je daarbij voorstellen, de twee resterende Bende-leden in hun Golf GTI met hun bloedende leider achterin? Deze tekst is een reconstructie van die laatste vlucht.

"Gelukt!"

'Wij, eerste vaststeller, hebben met onze riotgun één maal gevuurd in de richting van de man op de hoek van de uitgang van de parking van Delhaize. Agent Nevens Eddy heeft met zijn dienstwapen Smith & Wesson één maal gevuurd in de richting van dezelfde persoon die terug op de parking liep. Vervolgens is er een donkere wagen van de parking komen gereden. Achter het voertuig, waarvan de achterdeur openstond, liep één van de daders met een riotgun. Op deze dader werd door agent Arijs Jean-Marie één keer gevuurd met zijn dienstpistool FN 7,65 mm. De dader is achteraan in het voertuig gesprongen. De wagen is in grote snelheid vertrokken via de Geraardsbergsestraat. Agent Nevens Eddy heeft nog drie keer gevuurd - vier keer, blijkt later - op het vluchtend voertuig. Agent Arijs Jean-Marie heeft eveneens één maal gevuurd op het voertuig.'

Vlot is het taalgebruik niet echt, maar wat wil je. Het is zaterdag 9 november 1985, 23.05 uur, ruim vier uur na de feiten, wanneer de acht nog natrillende agenten van de politie in Aalst op het commissariaat het laatste van vier vellen uit hun schrijfmachine laten rollen. Dit is het eerste officiële verslag van het drama dat de carnavalsstad die avond trof. Acht doden, zes gewonden. In het ziekenhuis vecht een jongen van negen voor zijn leven. Nooit eerder sloeg de Bende van Nijvel zo driest toe. Het verslag leert ons dat de 'killer' door niet één maar twee agenten is beschoten. Vijf kogels. Op de open achterklep van een Golf GTI. Wat speelde er zich af in die GTI? Als de nieuwste hypothese van de Cel Waals-Brabant de juiste is, moeten we denken aan een tafereel waarbij 'de oude' en 'de reus' vooraan "gelukt!" roepen naar de man achterin. Aan een tafereel waarbij van achterin geen antwoord komt, hooguit wat gekreun. "Tja, en naar de dokter konden ze moeilijk gaan", oppert CWB-onderzoeksleider Eddy Vos.

Na Aalst zou de Bende nooit meer toeslaan. Simpel, meent Vos: omdat Eddy Nevens raak trof. De hypothese werd iets meer dan dat na de vondst, vorige week in het Bois de la Houssière, van twee kogelkoppen en -hulzen. Exact op de plaats die twee getuigen vorig jaar - rijkelijk laat - aanwezen in het bos in 's Gravenbrakel."

"Zij beweren dat ze daar in de nacht van 9 op 10 november 1985 rond 00.30 een Golf GTI opmerkten. Daarnaast: twee mannen en een levenloos lichaam op de grond. De in het bos gevonden munitie lijkt afkomstig van een 'Ingram 9 mm court', een nogal zeldzaam type machinegeweer waarvan de Bende er op 30 september 1982 één stal bij wapenhandel Dekaise. Mensen die in Aalst aan de dood ontsnapten beschreven achteraf het machinegeweer dat ze op de rug van de 'reus' zagen bengelen. Dat deed de speurders toen al vermoeden dat het die Ingram van bij Dekaise kan zijn geweest. "De vondst van de munitie doet ons denken aan een executie", zegt Vos. "De leider uit zijn lijden verlost. En elders begraven."

Feiten » Aalst

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Aalst: Vlucht

Volgens mij kan Nevens Eddy de "killer" wel geraakt hebben (al betwijfel ik het), maar daarvoor is het geen dodelijk schot geweest. Ik heb een paar vragen:

  • Heeft men die Golf eigenlijk teruggevonden na de overval?

  • Waren ze in Aalst niet met meerdere Golf's aanwezig?

  • Waren er kogelinslagen in de Golf's en bloedsporen?

Indien men geen antwoord geeft op deze vragen weet men totaal niets. En als hij geraakt zou zijn zou hij toch uit de koffer gevallen zijn bij, dan zou hij geraakt moeten zijn aan het hoofd, want ze zullen wel kogelvrije vesten gedragen hebben. Dus ik sluit uit dat de "killer" zodanig geraakt zou geweest zijn dat zijn kompanen hem zelf vermoord zouden hebben. Om dit aan de mensen over te brengen is dit wel de beste uitleg, niemand voelde zich nog veilig.

3

Re: Aalst: Vlucht

Renne wrote:

Heeft men die Golf eigenlijk teruggevonden na de overval?

Nee, men heeft de Golf teruggevonden die gestolen was in Erps-Kwerps, maar dat was niet de Golf waarmee de Bende de Delhaize in Aalst heeft aangevallen. Dus de logische vraag: Waar is de Golf die gebruikt werd in Aalst?

Misschien was er wel een grote hoeveelheid bloed in de wagen en een paar kogelinslagen en heeft men daarom beslist om een andere Golf in brand te steken. Misschien is de Bende wel nooit naar het bos van Houssière gereden en stond er in het bos een ander team klaar om een Golf in brand te steken en de bewijzen achter te laten. Misschien klopt het hele scenario dat hierboven wordt beschreven wel niet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Aalst: Vlucht

Die achtervolging, dat is het eerste dat ik daar van lees, maar het maakt het geheel heel interessant. Ik zat direct te bedenken, dat als je net een holdup gepleegd hebt, en er hangt een nozem met een BMW achter u met zijn lichten te knipperen, je die als gangster toch gewoon beschiet (je hebt net 8 mensen afgeschoten). Niets van dit alles. Dit is wel het zuiverste bewijs dat er iets mis was.

  1. De killer is geraakt en ligt te creperen (een inslag in gelijk welk lichaamsdeel van een .357 of een .38 is behoorlijk pijnlijk, zo niet dodelijk. Daarom niet onmiddellijk, maar wel zonder doktersbezoek.)

  2. Het is de golf die ze gaan dumpen, de andere is al op een of andere manier weggefoefelt met de inzittenden. Eigenlijk ook wel aannemelijk, de golf draait in het industriepark in en wordt daar gewisseld (wat wel een groot risico is).

Ik denk persoonlijk dat ze hem gewisseld hebben in het bos en dat onze killer dus inderdaad getroffen was. Ik heb zelf ook heel wat tijd op de schietbaan doorgebracht, weliswaar met geweren, maar ook met de .357 revolver van een collega en ik haalde daar voor een eerste schietbeurt op de 25 meter baan in de snelvuur, (draaiende kaarten) vrij goede resultaten mee af. Ik ben er dus zeker van dat een getrainde flik met zijn eigen wapen een wegstuivende golf wel degelijk kan raken.

De verwisseltruc met de golf: als dat in Aalst of onderweg gebeurd is, moeten ze daar toch ook ergens medeplichtigen gehad hebben. Die ofwel die auto direct weggemoffeld hebben in een garage  ofwel die GTI op een camion gereden hebben, wat trouwens ook niet eenvoudig te presteren is.

5 (edited by Renne 19-02-2008 19:51)

Re: Aalst: Vlucht

Herr Flick wrote:

Ik zat direct te bedenken, dat als je net een holdup gepleegd hebt, en er hangt een nozem met een BMW achter u met zijn lichten te knipperen, je die als gangster toch gewoon beschiet (je hebt net 8 mensen afgeschoten). Niets van dit alles. Dit is wel het zuiverste bewijs dat er iets mis was.

Volgens mij was het een ander GTI waar die BMW achter reed, ook één van de bende die waarschijnlijk als bijstand moest gediend hebben indien het fout ging en/of gewoon een verkenningsrol had. Die BMW bestuurder zag 2 personen, ok het kan dat de killer lag te creperen van pijn (dood is hij volgens mij niet gegaan). Je mag nog een kogelvrije vest aanhebben, je zal het dan nog voelen ook al raakt hij niet in je lichaam (de kogel).

Herr Flick wrote:

zo niet dodelijk (daarom niet onmiddellijk, maar wel zonder doktersbezoek.)

Als de getuigenissen van in het bos kloppen was er rond middernacht een dokter of toch iemand met medische kennis bij de gangsters, dus voor iemand die er kennis van heeft of er een mening over heeft, is mijn vraag het volgende: neem nu, ik krijg een kogel in mijn been of word geraakt door een kogel, kan ik dan 4uur overeind blijven? Want de overval in Aalst was om 19h30 en getuigen hebben 3 of 4 mensen gezien in het bos en hoorden één van die mensen zeggen "ça va, docteur". Of heb je ook medische hulp nodig als je geraakt word met een kogelvije vest? Die kogel boord niet in je lichaam maar wel in de vest, je zal er toch iets van voelen neem ik aan.

Re: Aalst: Vlucht

Of ze hadden zichzelf al ontdaan van wapens en andere zaken die hen verdacht zouden maken bij wegcontroles? In beginperiode ging Bende van Nijvel confrontatie aan (1983) omdat de opdrachten uitgevoerd werden door personen met opleiding van militaire aard - rijkswacht - practical shooting. Misschien werden voor deze laatste overval "gewone overvallers" gebruikt?

7

Re: Aalst: Vlucht

club_le-happy-few wrote:

Misschien werden voor deze laatste overval "gewone overvallers" gebruikt?

Ik weet het niet, die gangster wisten toch wel van aanpakken. Ze hadden een speciale techniek en die was in Aalst van toepassing, een post van mij van die techniek:

De toepassing van de 'Pirate Mammoth Sniper Operation' techniek: Het valt de speurders op dat ze in Aalst deze techniek voor het eerst toepasten. Dit is een gespecialiseerde aanvalstechniek zoals die door anti-terreureenheden worden toegepast om bijvoorbeeld gegijzelden te ontzetten. Hoe word deze techniek toegepast? De aanval gebeurt door een beperkt commando en in 3 fases. In de eerste lijn loopt een schutter met een handvuurwapen = Pirate. Hij moet het uiteindelijke doelwit bereiken. In de tweede lijn volgt een schutter met een riotgun, de Mammoth. Hij moet de hele operatie dekken en blaast alles weg wat hinderlijk zou kunnen zijn. In de derde lijn volgt de Sniper, een scherpschutter met een geweer die specifieke doelen kan uitschakelen.

Re: Aalst: Vlucht

Ik heb geen medische kennis, maar ken wel iets van wapens. Het hangt er vanaf hoe je geraakt wordt, is het antwoord. Ik weet niet precies met wat er geschoten is, maar ik dacht dat het om een revolver ging. De meeste politie revolvers hebben een kaliber .357. Dit zijn wapens met wat ze noemen stopkracht, als ge ooit een .357 gezien hebt en ge zet daar ne 9 mm tegen  dan zie je het verschil.

Een .357 heeft meestal een platte kop en geeft een mushroom effect bij inslag, dwz als hij uw vlees raakt, penetreert hij en vervormd, begint door die vervorming eventueel te tuimelen en kan zelf versplinteren in uw lichaam. Als er al een exit wound is,  is dat meestal een verschrikkelijk groot gat. Maar doordat de kogel al z'n energie afgeeft bij het inslaan en vervormen is de klap voor uw lichaam op dat punt vrij zwaar, 1 zo'n kogel in uw lichaam is genoeg. Zelf als er geen vitale organen geraakt zijn, zal je hoogstwaarschijnlijk sterven door bloedverlies, of bloedvergifteging. De wonden die dit soort kogels maakt zijn ook niet rap even op te lappen in een bos. 

Een 9 mm heeft een veel hoger penetrerend vermogen, is kleiner en heeft dit mushroom effect niet (meestal zijn dit volmantel patronen). Als de kogel genoeg energie heeft (als je dicht genoeg staat)  zal die los door uw lichaam vliegen of in het slechtste geval blijven steken, maar hij vervormt niet. Ge krijgt dus een keurig, beter te verzorgen gaatje.

De slug of hagel van een Riot gun is nog verwoestender. Van kortbij is dat bijna altijd dodelijk, een riot gun verliest overigens meeste van zijn energie na 50 meter. Maar als je van een meter of 5 geraakt wordt, moet je een verdomd goeie engelbewaarder hebben. En dat geraakt worden neem dat maar heel ruim, is het hagel dan is uw hele lichaam een vergiet, is het een slug, dan spreken we over een vrij bloederige bedoening. Kans op overleven zo goed als nihil.

Kogelvrije vesten zijn ontwikkeld met vooral handwapens in gedachten. Er zijn er die de slag van een M16/Kalasjnikov of Fal en de slug van een riot kunnen vangen maar ik denk dat ge u dan toch een paar dagen niet echt goed gaat voelen. Inslagen van handvuurwapens worden redelijk goed geabsorbeerd en aangezien het hier hoogstwaarschijnlijk de vesten van Temse waren, zullen ze wel een goeie vest gehad hebben.

De slag van high power geweren, die zware munitie of heel snelle munitie verschieten daarentegen, (P90 of Remington 500 scherpschutter geweren) gaan door die vest heen. Ik ga het zelf nooit proberen om met een kogelwerende vest een kogel uit gelijk welk wapen te vangen. Ik heb genoeg gezien wat sommige wapens zelf met betonijzer kunnen aanrichten.

Als onze killer geraakt was, door een patroon uit een revolver, een 357 of een 38 (gelijk waar in zijn lichaam trouwens), dan moeten ze daar wel een hele straffe dokter voor gevonden hebben, om hem in het bos daar bij het licht van een pielamp of koplamp te staan opereren. Vergeet niet men hoeft u helemaal niet in het lichaam te raken om u te doden, ik zou de sukkelaars de kost niet willen geven die gestorven zijn door een kogel in hun been of arm, ader geraakt en dan duurt het geen uur voor ge doodbloed.

9

Re: Aalst: Vlucht

Herr Flick wrote:

Eigenlijk ook wel aannemelijk,  de golf draait in het industriepark in, en wordt daar gewisseld.  (wat wel een groot risico, )

Je weet niet zeker of de Golf gewisseld werd. Het zou kunnen dat er een tweede Golf was, en die kans is zeer groot. En dat de Golf waarin de Golf naar een schuilhuis is gevlucht, zoals op dit forum al eens werd aangehaald.

Herr Flick wrote:

Ik denk persoonlijk dat ze hem gewisseld hebben in het Bos, en dat onze killer dus inderdaad getroffen was,

Ik kan het niet geloven. Gisteren (21 februari) zei Eddy Vos in De Laatste Show dat ze beschikken over harde bewijzen om te vermoeden dat de Killer dood is. Dan mag hij aan mij eens komen vertellen welke bewijzen dat dan wel mogen zijn:

  • Ze hebben de Golf niet.

  • Ze hebben geen lijk.

  • Ze hebben geen bloed.

  • Ze hebben geen enkel materieel bewijs dat de killer dood is.

  • In Aalst was het de 'reus' die achteraan in de koffer stapte en het dus de reus zou moeten zijn die dood is.

Ze hebben enkel twee getuigen die 18 jaar (!) na de feiten opeens naar de Cel Waals Brabant stappen om te vertellen dat ze twee mensen hebben zien staan met 'een hoop' voor hun voeten. Als je daar een hele theorie op bouwt ...

Herr Flick wrote:

Ik ben er dus zeker van dat een getrainde flik met zijn eigen wapen,  een wegstuivende golf wel degelijk kan raken

Dat zou zeer goed kunnen, maar de situatie is zeer verschillend tussen een schietbaan en een parking van warenhuis waar de kogels in het rond vliegen. Je moet er ook rekening mee houden dat het donker is en dat de Golf met hoge snelheid weg rijdt.

Herr Flick wrote:

Ik weet niet precies met wat er geschoten is, maar ik dacht dat het om een revolver ging.

De agent schoot drie keer terug met zijn Smith & Wesson .38.

De uitspraak 'ça va docteur' werd gehoord aan het kanaal de nacht dat ze wapens er kwamen dumpen, de nacht van 10 op 11 november dus. En dus niet direct na de overval in Aalst.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Aalst: Vlucht

Ben wrote:

Ik kan het niet geloven.

Ik kan dat ook niet geloven, als je dat zegt op basis van die 2 getuigen dan ga ik straks nog gaan denken dat die getuigen vals zijn.

Ben wrote:

De uitspraak 'ça va docteur' werd gehoord aan het kanaal de nacht dat ze wapens er kwamen dumpen, de nacht van 10 op 11 november dus. En dus niet direct na de overval in Aalst.

Dus als de 'reus' geraakt werd, zal het toch niet dodelijk geweest zijn. Als er ene van de 3 geraakt werd is hij het wel. Dus de enige die hulp nodig had was hij, maar waarom gebeurd dat dan 1 dage nadien in het bos? En niet in een huis? Ik heb niets van geloofwaardigheid in de Cel Waals Brabant. Elke tip onderzoeken we, als ik zie hoe ze met tips omgaan dan is dit om te lachen.

En als je ziet de manier dat ze in dat bos graven, diene kan ook een kilometer verder gelegen hebben hé. Hij zegt we hebben daar kogelhulsen gevonden, en dan? Wat wil dat nu zeggen, het bos was toch een plaats voor schutters. En ze kwamen er na de overval van alles dumpen en in brand steken. Gaan ze dan daar nu juist dan een lijk begraven? Zeker niet. Dan begint hij te zeggen dat hij ook op het stort kan begraven liggen!