Re: Munitie Aalst

Hestur wrote:

Begrijp ik goed dat de wad/prop samen met de hagel de loop uit vliegt naar het doel?

Inderdaad de wad vliegt samen met de loden bollen of het brenneke uit de huls maar de wad (prop) zal het doel niet bereiken.

Hestur wrote:

Kan men aan de hand van de gevonden hulzen en wadden alleen achterhalen uit welk wapen ze kwamen? Dit om de vraag te beantwoorden of alle daders evenveel schoten, of dat één dader het merendeel van de schoten voor zijn rekening nam.

Ja, is mogelijk. Heb eventjes 3 patronen afgevuurd met 3 verschillende wapens kijk maar naar de impact van de slagpin op het slaghoedje.

http://lh4.ggpht.com/_U3ZRR_t9GFU/TSM4V04RCZI/AAAAAAAAAPE/_UoQKL21JWA/s720/kaliber%2012%20test%20001.JPG

Hestur wrote:

Hoeveel dergelijke patronen passen er in een riot gun? Hoeveel tijd kost het om nadien te herladen? Is het logisch dat ze zo'n verschrikkelijk tempo konden aanhouden?

Hangt af van het model, van 4 tot 7 cartouches. Voor het herladen bestaan zeer speciale technieken en een geoefend schutter kan herladen terwijl hij aan het vuren is.

» www.youtube.com

Hestur wrote:

Wat is het risico dat de geweerloop oververhit raakte?

Aan het tempo dat de schutter van de bende vuurde nihil, maar dacht ergens gelezen te hebben dat de schutter zowel een riot gun als een tweeloop had.

12

Re: Munitie Aalst

Het valt mij nu pas op dat Legia-munitie gemaakt werd door FN Herstal. Mendez zal wel ook geweten hebben hoe precies brennekes moesten worden gemaakt. Op welke plaats hulzen insnijden eventueel karton van dozen gebruiken als prop.

13

Re: Munitie Aalst

In het Bendedossier is al op heel wat locaties Legiamunitie gevonden. Even een overzicht van wat ik allemaal kan vinden.

  • In de BMW na de diefstal in de Delhaize van Lokeren (geen officiële bende-overval, zie elders op dit forum).

  • In de Samsonite-koffer van De Staerke (sporen).

  • Bij Maréchal thuis bij een huiszoeking, rechterhand van Beijer en Bouhouche.

  • In het Bois de la Houssières in het bezit van Weykamp (door rijkswachter Tisseraud).

  • Beijer kocht in 1984 Legia bij Dekaise.

  • In de garagebox van Darville in Ukkel werd ook eendenhagel Legia 123 gevonden, met catagolusnummer 9ZP23, een uitzonderlijk lot uit Italië omdat de fabriek te Herstal kapot was, dat ook in de zak in november 1986 bij Ronquières gevonden werd.

Eventueel nog andere?

14

Re: Munitie Aalst

Google eens naar Legia-munitie 1985, of heb je dat al gedaan?

15 (edited by Michiel 16-01-2012 09:55)

Re: Munitie Aalst

JOS wrote:

Mendez zal wel ook  geweten hebben hoe precies brennekes moesten worden gemaakt.

Waarom niet gewoon originele brennekes patronen aanschaffen? Een brenneke schiet dwars door een motorblok heen. Voordeel van hagel is dat je niet zo zuiver hoeft te richten (spreiding). Nummerborden in stukken knippen, patronen insnijden. Handenarbeider? wink

Hestur wrote:

Tenslotte blijken de kogelhulzen die her en der werden gevonden voordien al gebruikt en opnieuw gevuld zijn, een praktijk die door nogal wat leden van schutterclubs wordt toegepast.

Voor de duidelijkheid: dit gaat om "gewone" munitie, niet om hagelpatronen. Deze is niet herlaadbaar.

Re: Munitie Aalst

Dag Michiel, voor echte schutters behoort herladen tot de hobby en sommigen gaan daar zeer ver in. Een brenneke zal niet door een motorblok schieten. Bepaalde modellen zoals de 12 gauge road blocker is wel in staat om de kritische punten van de motor uit te schakelen. De 12 gauge disintegrator of de 12 gauge door breaching round zijn dan weeral bedoeld om een deur te openen als je een eventueel ongepland huisbezoek wil doen.

Je kan deze cartouches wel herladen hoor, maar je moet dan wel een aangepaste press hebben.

17 (edited by Michiel 18-01-2012 11:05)

Re: Munitie Aalst

Laat ik het anders zeggen, als er op het motorblok wordt geschoten met een brenneke heeft een kleine beurt weinig zin meer. En zelf herladen scheelt je de helft. Maar hobby of niet, "werk" en privé gescheiden houden. Waarom het risico lopen op het achterlaten van eventuele sporen?

geronimo, we hebben het nog wel een keer over het herladen van cartouches. cool

Re: Munitie Aalst

Om een riot gun uit mekaar te laten vallen door oververhitting moet ge al goed aan het vuren gaan. Ik heb het ooit op een schietstand wel zien gebeuren, de ring die de loop met het magazijn verbind gewoon gesmolten. Maar dat is extreem gebruik. Dat was overigens een kerel die zelf zijn brennekes opnieuw lade. Aan de hand van de indrukken van de slagpin kan je inderdaad nagaan welk wapen de patroon heeft afgevuurd.

Wat echter niet of heel moeilijk kan worden onderzocht is, de hagel. Bij een normaal geweer/pistool heb je een getrokken loop zoals ze dat noemen, de kogel die door de loop vliegt, krijgt hierdoor "beschadigingen" die uniek zijn voor elk wapen. Maar een riot gun heeft een gladde loop en die geeft die unieke afdruk dus niet door aan de hagel/brenneke.

Je kan dus de huls wel matchen aan het wapen, maar de hagel niet.