1

Topic: Rijkswacht

Rijkswachtbegroting voor 1985

Op 17 december 1984 wordt de rijkswachtbegroting voor 1985 in de Kamer behandeld. Op dat ogenblik beklemtoont de liberale minister van Defensie Freddy Vreven dat in het licht van de terroristische aanslagen het personeelstekort van de rijkswacht langzamerhand ondraaglijk wordt. Er zullen, aldus de minister, 180 onderofficieren aangeworven worden met het oog op de oprichting van gespecialiseerde POSA-eenheden, belast met de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad.

Het is wel opvallend hoe gemakkelijk de rijkswacht zonder parlementaire controle nieuwe eenheden kan oprichten. Na de uitleg van de minister weet het parlement nu tenminste dat POSA de afkorting is van Prospection, Observation, Sécurité en Arrestation. Vreven zegt niet wat de POSA-peletons precies zullen moeten doen. Uit vertrouwelijk rijkswachtdocumenten blijkt evenwel dat de POSA-peletons 'multifunctioneel' zijn.

Nieuw materiaal

Op 2 juni 1987 poseert minister van Landsverdediging François-Xavier de Donnéa, bevoegd voor de rijkswacht, lachend wanneer hij de nieuwe uitrusting voor de rijkswacht voorstelt. Onder het motto 'de vijand met zijn eigen wapens verslaan' krijgt de rijkswacht haar eerste supersnelle Golf GTI's en gloednieuwe kogelvrije vesten, afkomstig uit het bedrijf uit Temse waar de Bende van Nijvel enkele prototypes had geroofd, officieel geleverd in de Prins Albert Club in Brussel.

Enkele weken eerder had de rijkswacht nieuwe riotguns in gebruik genomen, een wapen dat de Bende eveneens had gebruikt. 'Maar we hadden er niet veel aan', vertelt een rijkswachter. 'De GTI's waren snel, maar niet handig. Als je met meer dan twee man in een Golf ging zitten, moesten die hun riotguns in de koffer deponeren. In de passagiersruimte was er dan geen plaats voor die dingen. En met de riotguns hebben we zelf nauwelijks kunnen oefenen.'

Onderzoek » Rijkswacht

2 (edited by Willi 18-02-2008 22:30)

Re: Rijkswacht

Inderdaad de rijkswachtbrigaden werden in het bezit gesteld van elk één riotgun, een wapen dat niet geschikt was voor de opdrachten van de rijkswacht van toen. Die wapens kwamen binnen in een bruine kartonnen doos, maar niet zoals verwacht volledig gemonteerd maar wel in onderdelen. De riotgun moest zelf worden samen gesteld, dat was de eerste wapenbouwdoos die in België verdeeld werd.

Eens men het geluk had om het ding samen te krijgen moest de houten kolf worden bijgewerkt want dat was ruw hout. Het hout moest worden geschuurd tot het glad was en dan moest dit behandeld worden met een potje  vernis dat meegeleverd werd. Het resultaat was dat bij de eerste oefenschoten de loop los kwam. De wapens werden geleverd door FN Luik. Dit is geen fictie verhaal.

3

Re: Rijkswacht

Dus zowel de wapens al de wagens waren volkomen nutteloos voor de rijkswacht in die periode. Het diende dus enkel als psychologisch effect om de bevolking het gevoel te geven dat er iets gebeurde. Dat er gevochten werd om hun veiligheid te waarborgen. Bij deze psycologische oorlogsvoering werd er natuurlijk handig gebruik gemaakt van de media die maar al te graag spectaculaire beelden toonde van rijkswachters die rondsjeezen met VW Golf"s en schieten met riot guns. De boodschap is natuurlijk duidelijk, 'jullie schieten op ons met riot gun? Wij schieten veel harder terug'.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Rijkswacht

In Humo staat een artikel met Guido De Ville: een ex-GPP die geflikt werd door een ex-rijkswachter, een procureur des Konings en het Comité P. Daarover heeft hij een boek geschreven: Flik geflikt (vanaf vandaag in de winkel).

Hij zegt dat de rijkswacht het nog altijd voor het zeggen heeft, ze zijn machtiger dan ooit, enkel het uniform is veranderd. De politieoorlog woedt anno 2008 in alle hevigheid voort, maar nu binnen de commissariaten. Volgens hem is het Comité P de kuisploeg van de rijkswacht binnen de federale politie. In de top zit geen enkele GPP, er zijn 1 of 2 mannen van de gemeentepolitie maar al de rest is gendarm. Comié P is hun levensverzekering: een Old Boys netwerk, dat in actie treedt als ze elkaar uit de penarie moeten helpen.

Conclusie van zijn boek: De rijkswacht mag dan niet meer bestaan, het heeft het nog altijd voor het zeggen.

Humo: Hoe komt dat? Heeft de rijkswacht tijdens de Octopusakkoorden beter onderhandeld dan de gerechtelijke politie?
De Ville: "Om te beginnen ze waren met meer, het heeft alles te danken aan Marc Dutroux. Ze zouden een standbeeld voor hem moeten oprichten! Wie is er het zwaarst in de fout gegaan in de zaak Dutroux? De rijkswacht, en toch zijn zij als grote overwinnaar uit de hervormingen gekomen. Iedere keer als zij een stommiteit begaan worden ze beloond met meer geld of meer manschappen."

In Humo staat een heel interview, een interessant artikel.

5

Re: Rijkswacht

Renne wrote:

In Humo staat een heel interview, een interessant artikel.

Hieronder nog een aantal stukken uit het artikel:

Gore seksfuiven, morsige paaldanseressen, corruptie en afrekeningen: 't zijn vaak de ingrediënten van politieromans van laag allooi, maar voor hoofdinspecteur Guido De Ville is het bittere werkelijkheid.

De Ville werd begin dit jaar veroordeeld tot zes maanden met uitstel, op beschuldiging van geknoei met zijn diensturen. 'Bullshit!' noemt hij dat zelf. Hij beweert het slachtoffer te zijn van een coup monté, georkestreerd door een ex-rijkswachter, een procureur des Konings én het Comité P. Dat schrijft hij in het boek 'Flik geflikt', dat vandaag uitkomt.

Het is één lange afrekening geworden, en de toon is bij momenten rancuneus. Maar De Ville overstijgt de anekdotiek en plaatst le mal qu'on lui a fait binnen een groter kader: de politiehervorming van 2001. Die moest een einde maken aan het geflater en de stammentwisten tussen de rijkswacht en de GPP, de gerechtelijke politie bij de parketten. Quod non, volgens De Ville, zelf een ex-GPP'er: de politieoorlog woedt anno 2008 in alle hevigheid voort. Maar nu bínnen de commissariaten.

Enkele opmerkelijke uitspraken van Guido De Ville:

"Vermeiren veegde overal zijn voeten aan. Zo weigerde hij halsstarrig ACT's in te vullen. Dat zijn de formulieren die je moet indienen als je een schaduw- of bewakingsopdracht doet, zodat alle politiediensten in de buurt daarvan op de hoogte zijn. Stel, pépé laat 's avonds de hond uit en ziet twee vreemde venten in een auto zitten. Mémé kijkt een uur later uit het raam en ze zitten er nog. Dan bellen pépé en mémé natuurlijk naar de politie. Maar dat kan extreem gevaarlijk zijn - het is zelfs al gebeurd dat er een patrouille uitrukte en er een vuurgevecht ontstond tussen agenten. Ik ben geen liefhebber van paperassen, maar die ACT-formulieren zijn essentieel voor de veiligheid. Maar Vermeiren vond dat de federale politie zich niet moest verantwoorden tegenover de lokale politie."

"Het was een publiek geheim dat G. [de vrouw van Vermeiren] in de prostitutie zat: ze was een paaldanseres met een zekere renommee (lachje). Maar dan heeft ze in Blankenberge een seksshop geopend, de G-Spot. Op zich geen probleem - ik ben allesbehalve preuts - maar Vermeiren ging zich zelf steeds meer met dat winkeltje bemoeien. Zo stond hij eens op klaarlichte dag de etalage van de G-Spot op te tuigen, samen met zijn vrouw. De lokale politie vond dat hij op die manier zijn autoriteit te grabbel gooide."

"De rijkswacht heeft álles te danken aan Marc Dutroux. Ze zouden een standbeeld voor hem moeten oprichten. Wie is er in de zaak-Dutroux het zwaarst in de fout gegaan? De rijkswacht, dacht ik. En toch zijn zij als grote overwinnaar uit de hervorming gekomen. Iedere keer dat zij een stommiteit begaan, worden ze beloond met meer geld of meer manschappen."

"Bij de rijkswacht beschouwen ze denken en twijfelen als dingen die je vooral niet moet doen. Akkoord: een flik die een charge moet uitvoeren tegen een bende voetbalhooligans mag niet te lang nadenken, anders krijgt hij slaag. Maar in mijn branche, de recherche, moet je je tijd nemen. Dat was de grande luxe van de gerechtelijke politie: wanneer dossiers op ons bureau terechtkwamen, kregen we de tijd om ze van voor tot achter door te nemen."

"Ik ben indertijd bij de gerechtelijke politie gegaan omdat ik wilde weten wat er achter de façades zat. Maar ook vanuit een soort rechtschapenheid: ik wil dat het er een beetje eerlijk aan toegaat in het leven. Wel, ik heb aan den lijve ondervonden dat eerlijkheid een illusie is."

Bron: Humo

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6 (edited by Merovinger 17-10-2012 00:27)

Re: Rijkswacht

Met dank aan forumlid 'the end' voor het posten van de link. Nu kunnen wij allemaal deze bijzonder interessante thesis lezen.

Ik heb op basis van de thesis even snel een kort overzicht gemaakt van de extra kredieten en manschappen die de Regering in de periode van 1984-1987 aan de Rijkswacht toegekend heeft. En dan komt men toch wel uit op een zéér groot bedrag! Als dat geen mooie buit is!!

Graag had ik ook de extra budgettaire kredieten gezien die in deze periode aan Defensie toegekend werden. Als iemand daar meer info over heeft dan hoor/lees ik het graag.

http://nsm05.casimages.com/img/2012/10/17/12101712295914738710442923.jpg

Re: Rijkswacht

merovinger, super dat je er een tabel van maakt. Het is een interessante thesis, en deze bedragen zijn enkel voor de Rijkswacht en de politie zoals je meld en niet voor defensie of voor de beveiliging van privé gebouwen en of ambassades en dergelijke. In die tijd was 1 miljoen bfr veel geld je kon er toen een huis mee kopen als je dit omrekent naar wat dit vandaag zou zijn is dit gigantisch. Wat ook interessant zou zijn is te weten hoeveel hiervan naar privébewakingsfirma's gaat en welke opdracht uitbesteed werden.

Als men dan denkt aan de telexen die gestolen werden bij de NAVO de diefstal bij SIE, ook D'Ieteren en de supermarkten plus de doelwitten van de CCC zal er veel meer uitgegeven worden aan privébeveiliging. Ook de bevoegdheden van de orde diensten werden gevoelig uitgebreid. En als we dan kijken welke figuren overstappen van de ordediensten naar de privé en er firma’s oprichten of zetelen in de raad van bestuur komt er toch een patroon naar boven.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Rijkswacht

In de thesis staan details van aanslagen van de Bende van Nijvel die mij nog niet eerder waren opgevallen in andere bronnen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Rijkswacht

Die massale toevlucht van ambtenaren van overheidsdiensten zoals de Rijkswacht, politie of ook Staatsveiligheid naar allerhande private veiligheidsdiensten werd door Louis Tobback aan banden gelegd begin jaren 90 om te voorkomen dat private organisaties machtiger konden worden dan de openbare macht.

Servo per Amikeco

Re: Rijkswacht

De CIA was een van de grote voorstanders van de privatisering van de beveiligingsdiensten juist om de macht naar hun toe te trekken. Volgens de VS was het één van de oplossingen om het probleem van het zwakke staatsapparaat in Belgie aan te pakken. Ook omdat de staatsveiligheid steeds minder de kaart trok van de VS. Heb laatst gelezen dat Belgie één van de landen is met het meest aantal politie mensen per inwoner ter wereld. Ze mogen nu niet meer klagen he enkel nog het echte werk doen en bijvoorbeeld werk maken van de Bende van Nijvel en tot op het bot gaan.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.