1

De ontdekking van een verlaten taxi

In de Rue Terre du Prince, gelegen in het centrum van Bergen, niet ver van de Rue de la Houssière, staat sinds de vorige avond, ter hoogte van het Franse consulaat, een verlaten taxi. Een werknemer van de gemeentelijke reinigingsdienst maakt er zich zorgen over en meldt het aan het politiecommissariaat.

Een vlugge controle in de fiches van het Centraal Opsporingsbulletin leert, dat de gerechtelijke politie van Brussel zich sedert vorige maandag zorgen maakt over een in het weekend op geheimzinnige wijze verdwenen taxi, een zwarte Mercedes 200 diesel met nummerplaat 'BEY 586'. De koffer van de Mercedes wordt opengebroken.

De ontdekking van een lijk

Walgend ontdekt men het samengeplooid en met bloed besmeurde lijk van Constantin Angelou, de taxichauffeur. Deze orthodoxe Griek werd op 14 september 1925 in Athene geboren en woonde sedert vele jaren in Brussel, samen met zijn vrouw en twee kinderen, een jong meisje dat nu is teruggekeerd naar Griekenland en een zoon die sedertdien zijn studies van burgerlijk ingenieur in België heeft afgemaakt. Nog maar eens een moeilijk onderzoek voor de gerechtelijke politie van Bergen en Brussel.

Uit de autopsie blijkt dat drie kogels binnendrongen in het hoofd en boven de nek. De kogels doorboorden het hoofd niet volledig, en werden dus afgevuurd met een niet al te krachtig wapen. Maar een tweede autopsie, uitgevoerd in Bergen, preciseert dat het slachtoffer door een vierde schot onder het linkeroor getroffen werd. De gerechtsdokter had de laatste kogel niet ontdekt omdat deze was blijven steken in een huidplooi. De gerechtelijke politie van Bergen checkt een maximum aan aanwijzingen, maar het in Brussel uitgevoerde onderzoek is niet minder belangrijk.

De onderzoerkers slagen er bijvoorbeeld in vast te stellen dat Constantin Angelou in zijn taxi vermoord werd door klanten die hij in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond kwart over één, heeft opgepikt. Op dat ogenblik heeft de taxichauffeur namelijk over zijn radio aan zijn centrale gemeld dat hij een rit had, vertrekkend aan het Eugène Flageyplein in Elsene.

Beter nog. Onderzoek van de taximeter toont aan dat de moord moet gepleegd zijn op minder dan tien kilometer van het Flageyplein. De door de moordenaars uitgedrukte taximeter vermeldt immers de som die overeenstemt met de prijs voor een rit van die afstand. Aangezien het lijk, op de kogelinslagen in het hoofd na, geen sporen van geweld vertoont, neemt men aan dat Constantin Angelou de kans niet heeft gekregen zich te verdedigen. Bij het verlaten van Anderlecht, bij het begin van de autosnelweg van Bergen, moet men de loop van het wapen in de nek van de ongelukkige gehouden hebben en moet men hem gevraagd hebben de taxi naar een verlaten plek aan de kant van de snelweg te rijden.

De taxi was niet voorzien van een of ander alarmsysteem. De schoten zijn afgevuurd door iemand die achter de chauffeur moet hebben gezeten. De modderspatten die teruggevonden werden op de broek van het slachtoffer, doen vermoeden dat zijn lichaam over een krijtachtige grond werd versleept. De moordenaars ontvreemden een brieventas, enkele tienduizenden franken, identiteitspapieren, een rijbewijs categorie B, nummer C458322, en plooiden het lijk dan achteraan in de Mercedes. Ook de lichtreclame bovenop de taxi, de spoetnik, werd gedemonteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de nacht van de feiten in Bergen geen enkele wagen werd gestolen. Dat zou betekenen dat de moordenaars uit Brussel terugkwamen en van plan waren in de Borinage te blijven.

Feiten » Bergen

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Vanden Eynde en Angelou hebben voor dezelfde taxi-maatschappij gewerkt. Dat kan toeval zijn, maar het valt wel op dat het eerste feit wat ze pleegden na het folteren en vermoorden van Vanden Eynde, het vermoorden van Angelou was. Het zou dus kunnen dat Angelou iets gedaan had of iets wist wat ze niet leuk vonden. En dat ze dat via Vanden Eynde te weten zijn gekomen.

Bij de eerste inbraken in het kasteeltje van Beersel was Vanden Eynde er niet. Misschien kwamen ze niet om de wijn en de reebok, maar om Vanden Eynde? Dat hij hen niet betrapte, maar dat hij eindelijk thuis en alleen was. Andersom dus dan wat men zou denken. Het telkens pikken van de wijn of borden was slim. Afleidingsmanoeuvre en  meegenomen. Ze pikten ook autoradio's en kleingeld. Vanden Eynde deed geen aangifte van de diefstallen. Omdat hij niet durfde?

3 (edited by Columbo 04-03-2008 04:20)

Slechts goed twee weken later en met hetzelfde wapen! Net voor de kerstperiode Vanden Eynde, op 12 januari Angelou. Dit lijken mij huurmoorden. Taxichauffeurs weten soms (te) veel over hun klanten of zijn zelf in allerlei zaakjes betrokken. En ze hadden allebei nogal een speciale achtergrond.

Tot hier toe werd er enkel op achtervolgende politie geschoten bij redelijk stuntelige overvallen. Nu doen ze blijkbaar plots hun eerste 2 huurmoorden. Ook op een redelijk stuntelige manier. Ze hadden een ander wapen moeten nemen. In Nijvel zouden ze later ook door een taxi opgepikt zijn nadat de Saab stukging. Zitten ze in het taxiwereldje? Taxichauffeurs kunnen meestal heel goed met een auto overweg. Een goede taxichauffeur kent bovendien de hele streek. Was de 'oude' misschien een taxichauffeur?

4

Volgens sommige geruchten speelde Angelou soms chauffeur voor sex- en drugsfeesten van de rijke in Brussel. Hij moest soms minderjarigen vervoeren naar plaatsen waar zo'n feestje was. Het is natuurlijk een onbewezen gerucht, maar het zou een motief kunnen zijn. Angelou zou volgens onderzoek ook betrokken kunnen zijn bij de wapenhandel naar Libanon. Hij was namelijk actief in het milieu rond het Zuidstation.

Motief » Libanese Connectie

Columbo wrote:

Ze hadden een ander wapen moeten nemen.

Dat zou je verwachten. Maar misschien:

  • Hadden ze geen andere wapens, al lijkt dat onwaarschijnlijk omdat ze net een wapenhandel hadden overvallen.

  • Moest het duidelijk zijn dat beide moorden aan elkaar gelinkt waren. De onderzoekers hebben ontdekt dat beide voor hetzelfde taxibedrijf hebben gewerkt. Maar misschien was er nog een andere, niet ontdekte link tussen deze twee personen.

Als er twee personen worden vermoord, met hetzelfde wapen, op een zeer korte periode, die voor dezelfde firma hebben gewerkt, is dat dan nog toeval?

Columbo wrote:

Bij de eerste inbraken in het kasteeltje van Beersel was Vanden Eynde er niet. Misschien kwamen ze niet om de wijn en de reebok, maar om Vanden Eynde?

Het is omdat er inbraken waren, dat ze aan Vanden Eynde vroegen om conciërge te spelen. Maar er zou een inbraak geweest zijn wanneer Vanden Eynde er wel was en sliep. Als je een bezoek brengt aan het restaurant dan snap je wel waarom er zoveel inbraken waren : omringd door bos, in de tuin een gigantisch kasteel met park, gelegen langs een rustige weg, in de schaduw van een spoorwegbrug, ... En het is een vrij sjiek restaurant. Dat huis was gewoon een droom voor inbrekers.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Op zowat 4 km van de Rue Terre de Prince in Bergen waar de taxi teruggevonden werd, langs de Route de Wallonie te Ghlin is (was?) er een zigeunerkamp met een zeer slechte reputatie. In 2004 is men er binnengevallen met 300 man! 10 dagen ervoor was men er ook al binnengevallen met enkele agenten, en die werden het ziekenhuis in geklopt met baseballbats. Men zocht 2 lijken die intussen natuurlijk verdwenen waren. Men nam o.a. 20 auto's waarvan men de herkomst niet kon bewijzen in beslag, twee vuurwapens en munitie. Geen doetjes alvast.

Of die zigeuners er nog zijn weet ik niet. Maar het is ook de regio waar de maffia vroeger zaakjes deed.  Net zoals de zigeuners elkaar niet verraden zal de Italiaanse gemeenschap (zeker de oudere generatie) elkaar niet verraden.

7

Nog een kleine tip van het Franse forum: Angelou woonde in die periode recht tegenover de hoofdzetel van PFN (Parti Forces Nouvelles), aan de Boulevard Bockstael in Brussel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Was Angelou een zelfstandige of reed hij in loondienst voor een Taximaatschappij? En welke taximaatschappij dan?

9

De bende heeft de taxi achter gelaten op een parkeerplaats die was voorbehouden aan het Franse consulaat. Toeval? Of was het de bedoeling zodat de wagen snel werd teruggevonden?

Onder enkele kranten vonden agenten een schoen, een taxibord met statief en twee vesten, waarvan één met bloedvlekken. Na deze vondst hebben ze koffer open gebroken en vonden ze het lijk van Constantin Angelou, bijgenaamd Costa.

Een getuige verklaarde dat hij op 9 januari om 2 uur 's nachts op de Bergensesteenweg in Anderlecht reed, in de buurt van de autosnelweg Brussel-Parijs. Hij had een aantal individuen gezien die drukdoende waren rond een taxi van het merk Mercedes en iemand die op de grond lag. Een van die individuen schopte de persoon die uitgestrekt op de grond lag.

Een te Bergen onbekende zwarte taxi van het merk Mercedes werd er in de ochtend van 9 januari 1983 tussen 2 en 3 uur op drie verschillende plaatsen opgemerkt vooraleer de aanwezigheid van het stilstaande voertuig in de rue Terre du Prince iemand rond 8 's morgens is opgevallen.

De onderzoekers hebben uitgezocht of verdachte personen die nacht of ochtend in het station van Bergen een treinticket hebben gekocht of er in Bergen een wagen werd gestolen. Ook werd er een onderzoek uitgevoerd waar de bloedsporen vandaan kwamen die op bij een stomerij afgeleverde kleren waren ontdekt. Alle deze sporen liepen echter dood.

Later worden nog volgende gegevens bekend:

Uit een pv van 7 januari 1986 blijkt volgens een tipgever die in de gevangenis van Doornik vastzit, dat Angelou geregeld in verschillende drankgelegenheden kwam om er heroïne te verkopen.

De onderzoekers hebben vernomen dat Angelou contacten had met Hage Maroun die de naam heeft drugs te verhandelen.

Bron » verslag eerste Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10 (edited by Hestur 12-07-2010 22:05)

12 januari 1983 was een woensdag. De tekst zegt dat Angelou vermist was sinds het weekend ervoor (zondagavond 9 januari?).

Ben wrote:

In de Rue Terre du Prince, gelegen in het centrum van Bergen, niet ver van de Rue de la Houssière, staat sinds de vorige avond, ter hoogte van het Franse consulaat, een verlaten taxi. Een werknemer van de gemeentelijke reinigingsdienst maakt er zich zorgen over en meldt het aan het politiecommissariaat.

De vorige avond, sinds dinsdagavond 11 januari? Of toch sinds zondagavond 9 januari? Of wordt de tip van de auto maandag 10 januari doorgegeven en duurt de controle langer dan gezegd, van maandag 10 tot woensdag 12 januari (geen 'snelle controle') en breekt men pas op woensdag 12 januari de auto open?

Ben wrote:

De bende heeft de taxi achter gelaten op een parkeerplaats die was voorbehouden aan het Franse consulaat. Toeval? Of was het de bedoeling zodat de wagen snel werd teruggevonden?

Lijkt me niet de bedoeling te zijn geweest. Hoe langer het lijk niet gevonden wordt, hoe minder precies de sporen worden. Betrouwbaarheid van tijdstip van overlijden, motieven, getuigenissen, ... vermindert elke dag.

Ben wrote:

Een getuige verklaarde dat hij op 9 januari om 2 uur ‘s nachts op de Bergensesteenweg in Anderlecht reed, in de buurt van de autosnelweg Brussel-Parijs. Hij had een aantal individuen gezien die drukdoende waren rond een taxi van het merk Mercedes en iemand die op de grond lag. Een van die individuen schopte de persoon die uitgestrekt op de grond lag.

Wat zegt de lijkschouwing daarover? Ik lees nergens iets over sporen van mishandeling? Gek ook dat Angelou nadien met misschien slechts één dader (de rokende killer) per taxi ergens heen gereden zou zijn (ook omdat hij zonet in elkaar geslagen was). Dat Angelou heroïne verkocht en banden had met het drugsmilieu, suggereert dat het gangstermilieu betrokken is. Tenminste deze daad lijkt niet politiek geïnspireerd, zoals men voor sommige andere feiten wel beweert.

Ik moet toegeven dat die knokpartij me wel interessant lijkt. Ook Vanden Eynde werd gefolterd. Wilden ze dan toch informatie uit hem slagen in plaats van dat ze uit pure woede handelden? (zoals ik al gesuggereerd heb.)