1 (edited by Boemerang 17-03-2013 14:39)

Door de Bende van Nijvel gebruikte munitie

 • 0.22 LR RWS Zimmer

 • 0.22 LR RWS Standard

 • 0.22 LR REMINGTON Standard

 • 0.22 LR WINCHESTER Subsonic hollow point husch power.

Ter aanvulling, in Ronquiéres vond men:

 • 19 Patronen kal.22 Hollowpoint (met vermelding van de letter C of G)

 • 18 Patronen kal.22 Hollowpoint cartridges (met vermelding van de letter H)

 • 9 Patronen kal.22 (met vermelding van de letter R).

 • REMINGTON.45 ACP

 • GECO .45 ACP

 • FN LEGIA .12 Chevrotines met 9 ballen (witte kleur)

 • FN LEGIA .12 Chevrotines met 12 ballen (witte kleur)

 • WINCHESTER .12 Western X Super 3" Magnum (plomb 0) (rode kleur) Zeldzaam in België

 • REMINGTON .12 Express Power Piston Magnum (groene huls)

 • REMINGTON .12  3 inch Magnum (groene huls)

Bovendien zijn op foto's ook Slug-patronen te zien van zowel Legia als Remington. De .12 munitie heeft zijn eigen topics » Legia hulzen en Kogelhuls (Remington).

 • FN 7,65 (met paarse lak)

 • FN 7.65  B-81

 • SBP 7.65 (Sellier & Bellot)

 • WINCHESTER .38 SPL - metal piercing 150 gr.

 • .38 SPL-SFM

 • .38 SPL-CCI speer soft flat nose

Ter aanvulling, in Genval zou men hervulde .38 munitie hebben gebruikt.

 • REMINGTON 357 Magnum metal point

 • 357 WINCHESTER federal JSP of JSPH

 • FN 9mm OTAN met violet-kleurige zegellak

 • FN 9mm PARABELLUM uit 1954 (zeldzaam) en uit 1959

 • GEVELOT SFM (Societè Francaise de Munition) 9mm uit 1978 en zeldzaam in België

Ter aanvulling, Bij de dubbele overvallen op de Delhaizes van Eigenbrakel en Overijse zou de bende hebben geschoten met de FN 9mm Parabellum munitie uit 1959. Of er bij deze twee feiten ook nog andere 9mm-munitie werd gebruikt of dat er hervulde munitie werd gebruikt is mij vooralsnog onbekend.

In Aalst zou men hervulde 9mm-munitie hebben gebruikt. Er zou met Gevelot zijn geschoten maar een familielid zegt in de pers dat er verschillende kogels zaten in het machinepistool/geweer waarmee haar familieleden werden neergeschoten. Eddy Vos zei dat men in de grond in het Bos van Houssiére twee kogelkoppen van 9mm Parabellum vond op de plaats waar getuige Philippe C. de bende zag.

Zie ook » Gebruikte wapens | Gebruikte maskers | Gebruikte nummerplaten | Gebruikte wagens

Quotes uit het onderwerp » Munitiedoos Rottweill

Herr Flick wrote:

Tussen de hierboven opgenoemde munitie is er wel een soort die opvalt, dat is de .22 zimmer, dat is een sport munitie die gebruikt wordt voor 10 meter kogel karabijn. .22 zimmer SWR is onder sportschutters dan ook weer heel gekend. En tot '92 vrij verkrijgbaar, vanaf dan geldt er een registratieplicht.

Waarom is die nu bijzonder, het gaat om kogels met een gereduceerde lading, om te voorkomen dat het projectiel terugkomt naar de schutter. 10 meter is relatief kort voor een geweer. Het nadeel is dat deze kogels niet genoeg energie leveren om de slede terug te laten glijden in een semi automatisch wapen. Het grote voordeel is echter dat het veel minder lawaai maakt dan een standaard .22 of een high speed .22

Boemerang wrote:

Om ongewenste richochets te voorkomen is Zimmer-munitie dus zeg maar "Kamer-munitie", voor in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld iemands slaapkamer of een taxi? Is het daarom misschien ook nodig om wat meer kogels in iemand zijn hoofd te schieten, omdat ze wat minder kracht hebben?.

Herr Flick wrote:

Dat zou ik wel durven zeggen ja. Als je munitie gaat bespreken zijn een aantal zaken belangrijk:

1. De aanvangssnelheid van de kogel, in m/sec
2. De omvang/gewicht van de kogel (in grains)

Een .22 kogel heeft een laag gewicht en een normale snelheid, meestal supersonisch, van meer dan 365 m/sec dus. Een high speed, gaat nog sneller, doorgaans hoe sneller het projectiel gaat, hoe dieper het kan penetreren, zelf als het om een kleine kogel gaat kan je nog een dodelijke penetratie kracht hebben.

Een highspeed .22 is, mits hij goed gericht wordt afgeschoten, over relatief grote afstand dodelijk.

Een zimmer is dus trager, wegens minder zware lading om richochets te voorkomen en ga je dus om zeker te zijn, meerdere kogels lossen in uw doel. Professionals doen dat trouwens sowieso, 2 schoten in het hoofd. Omdat Zimmer gereduceerd is, maakt het ook minder lawaai. Zet een demper op een .22 pistool steek er Zimmers in en je gaat zo goed als niks horen.

Boemerang wrote:

Ter aanvulling, te Genval zou men hervulde .38 munitie hebben gebruikt.

Het zou bij de hervulde munitie van Genval om sporen van twee .38 kogels gaan. Men ondervond problemen bij de ballistische tests o.a. vanwege dat men niet wist hoeveel kruit de Bende van Nijvel in de munitie had gestopt. Op één van de patronen was een .38 kop geplaatst, op de andere een 9mm kop waardoor sprake was van onderkalibrering.

De diverse balistici waren het met elkaar oneens of de loop van het wapen dat deze kogels afvuurde een warmegetapte loop of een koudgehamerde loop was. Twee koudgehamerde lopen kunnen dezelfde sporen achterlaten op een kogelpunt terwijl een warmgetapte loop uniek is. De Ruger (zoals die van Cocu, waarvan een aantal experts meenden dat dit het daderwapen was) heeft een warmgetapte loop.

Wat voor een kogel is dit? Ik weet niet op welke plaats van Bende van Nijvel-delict dit gefilmd werd.

http://nsm08.casimages.com/img/2013/03/10//13031010073814738710955008.jpg

Foto is van een 9mm in de Delhaize van Eigenbrakel, ik meende hem al eens ergens geplaatst te hebben maar vind het zo snel niet terug.

Moeilijke vraag, je zou moeten weten wat er op de achtergrond staat om de werkelijke grootte van de kogel te zien. Eerste indruk is een 9 mm FMJ waarop men de trekken van de loop nog kan zien.

9mm of even goed .45, zonder referentie voor de grootte nogal moeilijk te zeggen.

Servo per Amikeco

Dag Deadletterbox, als je goed kijkt (foto beetje wazig) kan je een iets scherpere kogelpunt zien die mij direct doet vermoeden dat het om een 9mm gaat. Vraag mij wel af hoe deze daar komt, want zie niet echt een vervorming van de kogel.

Wat ik in het overzicht was vergeten te melden was dat volgens het CBO-document te Eigenbrakel en Overijse door bendewapen 9mm-Nr.3 werd geschoten met de FN 9mm parabellum -1959- munitie. Grote kans dus dat de kogel op die foto van deze soort is. Ik heb deze info ondertussen toegevoegd aan het overzicht en zal eventuele andere  aanvullende info die ooit eens ergens opduikt, eveneens toevoegen aan het overzicht (met een bijbehorend nieuw bericht).

Geronimo wrote:

Vraag mij wel af hoe deze daar komt, want zie niet echt een vervorming van de kogel.

Misschien door een pak wc-papier gevlogen alvorens daar neer te vallen? Of over de houdbaarheidsdatum heen? big_smile (Komt tenslotte uit 1959).

Verdere aanvulling 7.65 munitie: De bende gebruikte onder meer cal 7.65 SBP, dit staat voor Sellier & Bellot Praha, een Tsjechische fabriek (destijds Tsjecho-Slowakije) en in die periode was het eigendom van de staat.

Het zou dan betreffen: Sellier & Bellot 7.65 Browning FMJ (= full metal jacket)  met een kogelgewicht van  4,74 gram / 73 grain. Deze bereiken een snelheid van 318 m/s. Ze zijn afgewerkt met rode zegellak en in de bodem van de huls staan de letters S & B en 7.65 Browning.

10 (edited by the end 04-04-2013 03:20)

Boemerang wrote:

Verdere aanvulling 7.65 munitie: De bende gebruikte onder meer cal 7.65 SBP, dit staat voor Sellier & Bellot Praha, een Tsjechische fabriek (destijds Tsjecho-Slowakije) en in die periode was het eigendom van de staat.

Weet je ook waar dat deze gebruikt is?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.