Topic: Antwerpen: 9 December 1988

Het lijk van een juwelier gevonden in het centrum van Antwerpen

Het lichaam van een neergeschoten man werd vrijdagavond, rond 23 uur, ontdekt in een parkeergarage van Antwerpen tijdens een gecoördineerde politieactie in en rond het Centraal Station in Antwerpen. Op het niveau -6 van de parking "Breydel" gelegen in de Breydelstraat in Antwerpen, vlakbij het Centraal Station, werd het dode lichaam gevonden in een afgesloten auto. Het lichaam lag op de passagiersstoel. De neergeschoten man had onder het linkeroor, een wonde veroorzaakt door een vuurwapen. Het parket van Antwerpen en de onderzoeksrechter Bruynsraede hebben de plaats delict bezocht. Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat het slachtoffer Jan Meyvisch, een juwelier van 42 jaar oud, is. Hij was getrouwd en woonde in de Vogelzang 33 te Zandhoven.

De auto waarin het lichaam van Jan Meyvisch werd gevonden moet vrijdagochtend, na 10u15 de parking zijn ingereden. Het onderzoek bepaalde dat de heer Meyvisch al 24 uur overleden was en dat hij niet in de auto gedood werd. De wonde moet door een kaliber .22 zijn veroorzaakt met ofwel een pistool ofwel een geweer. Het onderzoek loopt verder.

Bron: Belga | Maandag 12 december 1988

Werd deze zaak ooit opgelost? Een afrekening door het milieu of de Mossad? Interessant om te weten is dat op dat ogenblik Bouhouche en Beijer op vrije voeten waren. Ook Bruno Vandeuren, die op 22 december 1988 een juwelierszaak in Sint-Agatha-Berchem overviel en op 24 december werd vermoord, liep vrij rond sinds 1 december 1988.

Re: Antwerpen: 9 December 1988

Libéré, faute de preuves

Gilbert De P., un homme de 40 ans domicilié à Middelkerke, qui avait été arrêté en décembre dernier suite au meurtre d'un bijoutier de 42 ans, Jan Meyvisch, de Massenhoven, tué deux ans plus tôt, vient d'être libéré. Gilbert De P. avait été arrêté, puis relâché en juin 1989, fautes de preuves. Alors qu'il avait été arrêté une nouvelle fois en septembre 1990 pour plusieurs vols commis aux palais des Expositions du Heysel, la police avait retrouvé à son domicile des objets précieux qui avaient appartenu au bijoutier assassiné.

Bron: Le Soir | 28 januari 1991

3

Re: Antwerpen: 9 December 1988

Merovinger wrote:

Werd deze zaak ooit opgelost?

De moord werd nooit opgelost.

Lijk Zandhovense juwelier lag in Antwerpse parking

Er is nog geen spoor van de daders van de moord op een juwelier uit Zandhoven, wiens lijk vrijdagavond in een ondergrondse parking te Antwerpen werd gevonden. Die ontdekking gebeurde omstreeks 23u30. Toen vond de Antwerpse politie tijdens een gecoördineerde actie een doodgeschoten man in een auto, die op het niveau -6 geparkeerd stond in parking Breidel aan de Breidelstraat, nabij het Centraal Station van Antwerpen. Het stoffelijk overschot vertoonde en schotwonde achter het linkeroor en lag op de passagierszetel, die in ligstand was gezet.

De vermoorde werd geïdentificeerd als juwelier Jan Meyvisch (42), Vogelzangstraat 33 te Massenhoven, een deelgemente van Zandhoven.

Uit het onderzoek bleek dat Meyvisch zeker al 24 uur dood was op het ogenblik dat hij gevonden werd. De moord vond dus donderdagavond plaats. De auto, waarin de man werd aangetroffen - zijn eigen wagen overigens - werd vrijdagmorgen omstreeks 10u15 in parking Breidel geplaatst. De juwelier is zeker niet in de wagen vermoord. Dat kon men ook afleiden uit de bloedsporen in de auto. De schotwonde werd veroorzaakt door een punt 22. Dat kan zowel een geweer als een pistool zijn. Politie en parket, onder leiding van onderzoeksrechter Bruynseraede, hadden zondagavond nog niets meer achterhaald over de dader(s). Men vermoedt dat het om een afrekening in het milieu gaat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 December 1988

Nog geen spoor in moord ор juwelier

De Antwerpse gerechtelijke diensten hebben voorlopig nog geen spoor in de moord op de 42-jarige juwelier Jan Meyvisch uit Massenhoven. De man werd vrijdagavond dood aangetroffen in zijn auto in parking Breydel, in het Statiekwartier. Hij had een schotwonde in het achterhoofd. Vermoedelijk werd hij elders vermoord en gebeurden de feiten donderdagavond.

Jan Meyvisch was als onafhankelijk juwelenverkoper een erg gekende figuur in Antwerpse etablissementen. Hij stond erom bekend dat hij zijn zaken liefst in cafés afhandelde. De Antwerpse politiekorpsen zijn nu bezig om systematisch alle drankgelegenheden en kantoren waar Meyvisch gekend was, uit te kammen op zoek naar mogelijke aanduidingen of getuigen. Gisternamiddag had dit grootscheepse onderzoek nog niet tot aanhoudingen geleid. Vandaag zal een ballistisch onderzoek moeten uitwijzen uit welk soort wapen de kogel werd afgevuurd. Vermoedelijk gaat het om een .22 projectiel uit een geweer of een pistool.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube