1

Topic: Willy Van Cutsem

Willy Van Cutsem was de uitbater van het café De Pomp in Diegem In de periode van de overval in Waver had de brigade van Vilvoorde een speciale reden om Van Cutsem extra in de gaten te houden. Op 25 oktober 1982, een maand na de overval op wapenhandel Dekaise, was de vijfentwintigjarige Sabena-veiligheidsagent Francis Zwarts ontvoerd op de luchthaven van Zaventem terwijl hij een kostbare zending met een verzekerde waarde van 90 miljoen frank afhaalde van een vlucht uit Zürich en naar Brucargo bracht.

Zwarts was van het tarmac geplukt door vier figuren in slecht passende rijkswachtuniformen en nadien is er nooit meer iets van hem vernomen. In 1994 werd de vroegere rijkswachter Madani Bouhouche door het assisenhof van Brabant veroordeeld voor zijn aandeel in deze roofmoord, hoewel het lijk van Francis Zwarts nooit werd gevonden. De drie andere daders werden niet geïdentificeerd.

Van Cutsem zat er niet bij op de beklaagdenbank, maar de luchthavenpolitie had hem vlak na de verdwijning van de veiligheidsagent op een lijst van zeven mogelijke verdachten gezet. Ze baseerde zich op het profiel van die bajesklanten, en niet op specifieke informatie die wees op hun betrokkenheid, maar bendespeurder Lionel Ruth stelde later vast dat "er geen enkel ernstig onderzoek naar de betrokkene gevoerd werd", hoewel er in de bestelwagen van Zwarts vier punten van een vingerafdruk werden aangetroffen die klopten met die van Van Cutsem.

Als er veertien karakteristieke punten overeenstemmen, is er zekerheid dat het raak is. Vier punten zijn niks. Tenzij het om een persoon gaat met een speciale morfologie, een litteken op die plek bijvoorbeeld. Had een van de deskundigen Ruth ervan overtuigd dat dit het geval was? Tegen mij zei een specialist dat dit niet het geval was, en Ruth was sinds hij begin 2010 geschorst werd incommunicado.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Willy Van Cutsem

In Nijvel was de belangstelling voor café De Pomp niet echt overweldigend. Maar in Brussel was dat wel even anders. Hier dook een derde bron op, die alweer niet werd vermeld. "Il est revenu à nos services... [We hebben vernomen dat...]" Zo begon een proces-verbaal van de stedelijke politie voor onderzoeksrechter Jean-Michel Schlicker, die Wezel was opgevolgd in het dossier-Dekaise. Willy Van Cutsem zou een van de daders van de overval in Waver geweest zijn. Vandeuren werd niet genoemd, geen enkele medeplichtige trouwens.

De politie van Brussel-Stad liet het er niet bij. In 1984 stuurde commissaris Lucien Vermeir een proces-verbaal van meer dan twintig bladzijden naar Nijvel over de betrokkenheid van Vandeuren. Het accent werd hierin verlegd. Het ging niet meer over de overval zelf, maar over het transport van de buit. Vandeuren zou op de dag van de roofmoord bij Dekaise de wapens in een vermoedelijk gestolen blauwe BMW 520i vervoerd hebben in opdracht van Willy Van Cutsem. De commissaris had zijn mouwen opgestroopt en op basis van een vage bron had hij een uitvoerig proces-verbaal opgesteld.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Willy Van Cutsem

Dus mogelijk was behalve Vandeuren en Baugniet niet zozeer Willy Van Cutsem zelf betrokken bij de overval (men sprak van "iemand die werkte in De Pomp", niet van "de baas van De Pomp") maar wel één van zijn werknemers? Misschien Daniel Van Cutsem die voor Temse verdacht wordt, als familielid van de baas meedraaiend met het personeel van De Pomp? Of nog een andere persoon die er werknemer was? Of was het toch W. Van Cutsem die er bij Dekaise bij was? (Nagaan wie de moord pleegde bij de Hilton zou deze vraag kunnen oplossen). Hoe dan ook, hij lijkt medeplichtig te zijn geweest, al was het maar op logistiek vlak.

4

Re: Willy Van Cutsem

Willy Van Cutsem had een Aziatische vriendin had (Hung-Chu, is dat toevallig een Vietnamese naam? Hung Chu is alvast een stadje in Vietnam maar dat hoeft nog niets te betekenen). Als je op Facebook "Hung-Chu" probeert, vind je niet alleen dichte familie (zussen) van de inmiddels overleden Conny H.-C. » uitvaartzorg-verheyden.be, de ex-vriendin van Willy Van Cutsem, maar ook voornamelijk hits via gelijkaardig klinkende namen uit Vietnam (maar ook wel uit Taipei). Dus de naam lijkt toch ergens wel Vietnamees aan te doen... Ik zie wel geen broers in het lijstje van familie staan, dus het blijft niet veel meer dan een voorzichtige hypothese (maar wel één om in het achterhoofd te houden).

Re: Willy Van Cutsem

dim, ik heb anderhalf jaar in Vietnam gewerkt. Ik vraag het even aan een Vietnamese collega en laat iets weten.

Re: Willy Van Cutsem

dim wrote:

Als je op Facebook "Hung-Chu" probeert, vind je niet alleen dichte familie (zussen) van de inmiddels overleden Conny H.-C. » uitvaartzorg-verheyden.be, de ex-vriendin van Willy Van Cutsem, maar ook voornamelijk hits via gelijkaardig klinkende namen uit Vietnam (maar ook wel uit Taipei).

Ze had twee zussen (zie overlijdensbericht). Maar het kan bijna niet anders dan dat er een link is. Neven? Verder zoeken op haar familie op Facebook is een goed idee.

Re: Willy Van Cutsem

Officiele naam van de weduwe van Willy Van Cutsem is Constance Hung-Chu, voormalige partner Radovan Gvozdenovic.

8

Re: Willy Van Cutsem

Willy Van Cutsem heeft een verleden bij defensie, meer bepaald de zeemacht. Geen idee of dit enig belang heeft.

9

Re: Willy Van Cutsem

Zeker, elk detail kan z'n belang hebben, en al zeker een militaire achtergrond. Een persoonsbeschrijving zou ook niet slecht zijn.

Weten we hoe oud Willy was in de jaren '80?

Re: Willy Van Cutsem

GN wrote:

Willy Van Cutsem heeft een verleden bij defensie, meer bepaald de zeemacht. Geen idee of dit enig belang heeft.

Zou hij dan ook Michel Libert kunnen gekend hebben?