381

Re: Nijvel: 17 September

Een ander niet onbelangrijk gegeven dat in feite nog zo goed als geen aandacht gekregen heeft, is de directe nabijheid van het raceparcours van Nijvel. De scherpe 180 bocht is op een 3à 4 honderd meter in vogelvlucht, om van het Dats-tankstation naar het raceparcours is 2,1km met de wagen. Het Dats-tankstation is waarschijnlijk het dichtstbij en het goedkoopste voor wie daar gaat racen, plus 7/7, 24 uur per dag op.

https://lh3.googleusercontent.com/-hDsHJT4Bies/U1BeWs8H0FI/AAAAAAAAAMo/5JwDZ4LzSQQ/w374-h338-no/nijvel+luchtfotokl.png

De chauffeur van de daders was zeer bedreven kende de streek en reed graag met het nieuwste, liefst opgefokt. In de Saab waar de installatie uitgehaald was had men dit afgedekt zoals in racewagens. Tevens vele wagens werden gestript vanbinnen wat ook al iets typisch is. Over het raceparcours is geweten dat er daar werd geoefend door verschillende personen, WNP-leden hadden ook zo'n training gekregen en Calmette was er instructeur in, in zijn OAS verleden.

Tevens is de vluchtroute het achterlaten van de Saab:

De doders hadden hun wagen achtergelaten in Eigenbrakel, op een weg die uitkomt op de chaussée d'Alsemberg, bijna ter hoogte van huisnummer 404 en dus niet ver verwijderd van de Delhaize-supermarkt van Eigenbrakel.

Bij de overval in Beersel is die baan ook belangrijk en als je die volgt van Beersel richting Ohain is dit één recht stuk. De daders kennen dit klein stukje heel goed.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

382

Re: Nijvel: 17 September

Dat het zó dicht op elkaar ligt wist ik niet. Interessant - de autosport komt vaak voor in dit dossier (bij de sudisten en Luc B. specifiek voor Nijvel, maar ook bij een hele rits andere namen uit de "boven-" en "middenwereld": Alain VdH, Grenier, Kapllan, ...)

383

Re: Nijvel: 17 September

Ook Philippe Lacroix, een autodief, en Darville, waarvan zijn vader of nonkel een copiloot was van een wagen. Eerst in Congo en daarna in Nijvel toen het raceparcours nog open was want ex-kolonialen kwamen daar racen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Nijvel: 17 September

Good job the end!

385

Re: Nijvel: 17 September

Merci, er komt nog!

Heeft er iemand info over de ontsnapping van de eeuw die dezelfde nacht plaatsvond, een namenlijst bijvoorbeeld. big_smile Kan interessant zijn. Tevens extra info over het raceparcours is ook welkom.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Nijvel: 17 September

Ik weet niet hoeveel geloof we aan de oude hypothese van Kuros kunnen hechten. Maar die besteedde ook wel belang aan de autoraces en jagersmilieu. Hij mag er dan misschien wat dingen bij gefantaseerd hebben, misschien zat er ergens toch grond van waarheid in?

387

Re: Nijvel: 17 September

Om een verklaring te vinden voor het merkwaardig kogelgat in de Mercedes koffer, vraag ik me af of deze niet ontstaan is tijdens het vuurgevecht met de rijkswacht toen die aankwam en beschoten werd door de gangsters? De gangsters stonden in het licht van de koplampen, moesten zich verschuilen.

https://lh3.googleusercontent.com/-8Tw86ii7ySY/U33UV_fFKMI/AAAAAAAAAqg/YtEgAGMb7wE/w450-h335-no/nijvelmercedes.png

Er word door de overlevende rijkswachter gemeld dat de Saab alsook de Mercedes aan de achterzijde van de Colruyt bevonden, de Mercedes met de koffer open voor de deur van de Colruyt. De plaats van de combi is exact te bepalen, voor de voertuigen van de daders is het puzzelen. Ik heb wat schetsen gemaakt om het wat te verduidelijken, en heb bij deze een vraag aan wapenkenners of dat dit schot door de koffer op minder dan een meter van de koffer afgevuurd is, en welk effect dit zal hebben op de waaier van bollen zodat we misschien de impact in de combi kunnen bepalen.

Hierbonder zijn ruwe schetsen van een mogelijk situatie. De rijkswachtcombi werd vanaf 4 zijden beschoten, vooral de kogelinslagen op de achterkant zijn interessant.

https://lh4.googleusercontent.com/-X0fp7S4F_uI/U33UO4hQx3I/AAAAAAAAApQ/kG9Tv9Np1xg/w468-h255-no/NijvelReconmerc1.png

https://lh6.googleusercontent.com/-MceueXx3lNU/U33UPRZAS6I/AAAAAAAAApg/HSq3pILrP2k/w468-h255-no/NijvelReconmerc3.png

https://lh5.googleusercontent.com/-7Li5x-21ltI/U33UNe0XsBI/AAAAAAAAApA/whGZGVhWZiI/w310-h226-no/1895.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-xXR2MTciCpM/U33UQNbuh3I/AAAAAAAAApk/nYVg7VQbkAk/w468-h255-no/NijvelReconmerc5.png

https://lh4.googleusercontent.com/-YGpziN6YC1U/U33UQ4y8z1I/AAAAAAAAApw/hELDTKbbp9E/w468-h255-no/NijvelReconmerc6.png

https://lh5.googleusercontent.com/-6_vp_E23BZU/U33URuEi1aI/AAAAAAAAAp4/bgeGyayeM0w/w468-h255-no/NijvelReconmerc7.png

https://lh5.googleusercontent.com/-b6aTaQRR2l0/U33US-i50uI/AAAAAAAAAqI/u6ebOWjVfqg/w468-h255-no/NijvelReconmerc9.png

https://lh5.googleusercontent.com/-lWeXwGX_VMo/U33UTIYSFtI/AAAAAAAAAqQ/inf5D-MURps/w468-h255-no/NijvelReconmerc9a.png

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Nijvel: 17 September

Spijtig dat dat pijltje juist boven de inslag van die kogel staat, of is het het exit gat? Ik zou geneigd zijn om te zeggen dat ge een zwaar kaliber patroon nodig hebt, liefst een FMJ vol mantel patroon, om door een plaat ijzer te schieten. Een 9mm zou dit misschien kunnen, een brenneke daar lukt het ook wel mee.

De meeste munitie is immers ontworpen om te mushroomen zodat de stopkracht vergroot, als je daar mee op een plaat ijzer schiet, vliegt die kogel aan barrels, of hij ketst af. Er zijn wel testjes te vinden op internet, als ge het echt wil weten. Want ik heb weinig tot geen ervaring in het beschieten van voertuigen. wink

Hier kan je zien wat een brenneke doet met een plaat ijzer » YouTube

Re: Nijvel: 17 September

Een persoon merkt op het Franstalige forum terecht op dat de Mercedes 190 van het koppel Fourez-Dewit een nieuw model was in die tijd. De Mercedes 190 kwam nl. pas in november 1982 uit » Wikipedia

En wat als de inbrekers van de Colruyt gewoon hun kans zagen om een splinternieuwe snelle auto te pikken en daarom het koppel heeft afgemaakt? Want die Mercedes zal de Bendeleden toch wel hun ogen hebben uitgestoken. Is dat niet de meest logische verklaring i.p.v. een geënsceneerde inbraak voor de executie van het koppel? De inbrekers zijn tenslotte toch wel weggereden met die Mercedes. Zouden ze dat ook gedaan hebben als hun doel en motief het vermoorden van het koppel was geweest?

390

Re: Nijvel: 17 September

Thanks voor een en ander. Past nog beter in m'n logica dan ik dacht. Stay tuned.