141

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Meegluurder wrote:

Hopelijk kunnen ze de vingerafdrukken linken met Tinck.

Dat duurt toch geen weken?

142

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Meegluurder wrote:

De eigenaars waren op verlof in Saint Tropez. Waren ze zeilers?

Goeie bedenking maar het is volgens mij niet zo abnormaal dat Fransen uit het Noorden naar de Middellandse zee op vakantie gaan. Het lijkt me wel waarschijnlijk dat de daders wisten dat eigenaars op vakantie waren en dat ze rustig de winkel konden beroven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Trojan wrote:

Dat duurt toch geen weken?

Wie weet in welke staat het bewijsmateriaal is? Talloze onderzoeksrechters, een dossier dat miljoenen bladzijden telt. Is er überhaupt een persoon die het ganse dossier kent? Neen? Hoe kan Tinck dan een eerlijk proces krijgen als de onderzoeksrechter mogelijk ontlastend bewijsmateriaal niet kent en vervolgens niet in zijn beslissingen kan betrekken?

Ben wrote:

Het lijkt me wel waarschijnlijk dat de daders wisten dat eigenaars op vakantie waren en dat ze rustig de winkel konden beroven.

Wellicht hing er een bordje met "gesloten tot 01 september" achter het raam.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Dit gevonden op de Franstalige site:

http://i27.servimg.com/u/f27/11/77/15/12/maubeu10.jpg

Dus de import werd in Maubeuge verdeeld in handelszaken? Is dit nu weer toeval? Dachten ze daar drugs of wapens in te slaan i.p.v. champagne? Was dit nu de wagen waar men ook de weegschaal in vond?  Ze stalen aluminiumfolie? Dan moet ik toch onmiddellijk aan harddrugs denken in zulke milieus. In dat stadium lijk je me eerder een problematisch gebruiker dan een recreatief gebruiker.

Deden ze in het begin voor de echte vuile smeerlapperij beroep op zwaar verslaafde junks? Mensen die alles zouden doen om toch maar aan hun volgende dosis te geraken. In die tijd was coke/heroïne onbetaalbaar, dus moest je wel in de criminaliteit of prostitutie. Het voordeel is dat niemand de verklaringen van een junk serieus zal nemen bij arrestatie. De enige reden zal zijn "hij had geld nodig om te scoren". Komt de junk om ... zal niemand zich vragen stellen, het was "gewoon een junk".

Junks leven meestal niet lang in zulke millieus. Wanneer ze teveel praatjes beginnen te maken kan je een overdosis ensceneren, denk maar aan Louvaert. Junks hebben een korte houdbaarheidsdatum maar gedurende die korte periode zijn ze vaak super-inventief, aangezien ze altijd moeten improviseren om te kunnen scoren. En zo komen we weer bij het milieu aan het Noordstation, Farcy, Leon De Staerke/Julien De Staerke (volgens mij belangrijker dan Philippe De Staerke), ...

145

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Weet iemand in welk jaar zich dit voordoet?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ook nog even vermelden: ik ben in die buurt ooit verloren gereden en heb pas na een tijdje gemerkt dat ik in Frankrijk zat. Er zijn daar verschillende gemeente waar bij wijze van spreken de ene kant van straat België en de andere Frankrijk is. Toen ik daar passeerde liep er echt wel ruig volk over straat, daartegen is Borinage braafjes. Leek eerder op een achterbuurt in Charleroi.

the end wrote:

Weet iemand in welk jaar zich dit voordoet?

Dit is de originele link met nog meer info, maar kan geen datum vinden » tueriesdubrabant.winnerbb.com

147

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Een heel interessant artikel, alle elementen zijn aanwezig: drugs, wapens, extreem-rechts en terrorisme. Dat kan tellen, de 2080 gram heeft een straatwaarde versneden van 30 miljoen frank. Dit is nog maar een kleine vangst, in Brussel reden er rond met 120 kg in de koffer, en deelden stalen uit van 500 gr. Reken maar eens uit!

Vernaillen, Dekaise is er een link?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ik moest er recent ook aan denken: Wat als het junks waren? In de loop van de tijd raakten ze meer en meer verslaafd, wat zou kunnen verklaren waarom het geweld in toenemende mate escaleerde.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

North End wrote:

Ik moest er recent ook aan denken: Wat als het junks waren? In de loop van de tijd raakten ze meer en meer verslaafd, wat zou kunnen verklaren waarom het geweld in toenemende mate escaleerde.

In opdracht van wel ...

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ter aanvulling van het artikel gepost door club_le-happy-few is hier nog een vervolgartikel geschreven door René Haquin. De twee vrouwen waarvan sprake in het voorgaande artikel werden aan de grens opgepakt in januari 1984.

Drogue, armes et cheques voles: extradition de deux "vieuw" trafiquants (Hejli et Shiber)

Le parquet de Bruxelles a annoncé l'extradition de France vers la Belgique de deux «vieux» trafiquants de drogue, condamnés en correctionnelle à vingt ans de prison le 12 mars 1986, considérés comme les «cerveaux» d'une filière internationale entre le Liban, la Belgique, la France et la Suisse, via Amsterdam. Il s'agit d'Elias Shiber, originaire d'Amman, et de Hassan Hejli, tous deux arrêtés début avril en France.

Leur filière fut découverte en janvier 1984 au départ d'une saisie de deux kilos d'héroïne dissimulés dans les portières d'une voiture occupée par deux jeunes femmes, au poste frontière de Maubeuge. Leur véhicule, loué à Bruxelles par Marcel Castris (lié à la redoutable bande de Farcy, qui sévissait dans les années 70) servait à «passer» la drogue.

Elias Shiber était le chimiste qui ramenait l'héroïne de Beyrouth à Amsterdam où il la vendait 1.000 F le gramme cash, ou 1.800 F en troc contre des armes (il racheta ainsi des pistolets volés à la police de Dilbeek) ou des chèques (volés au quartier Nord à Bruxelles). Elias vient de purger deux ans de prison en Italie.

Hassan Hejli, un ancien lieutenant de Bruno Farcy (dont un acolyte, Joseph Vienne, fut extradé du Pakistan en 1981 à l'époque de l'attentat contre le major de gendarmerie Vernaillen) avait aussi partagé en juillet 1979 la cellule de François Besse, le «bandit d'honneur» dont la cavale valut à l'époque bien des ennuis mais aussi l'acquittement à Me Michel Graindorge. On le voit, l'extradition de ces «chevaux de retour» touche à de gros mais vieux dossiers dont aujourd'hui les prolongements intéressent sans doute encore les spécialistes de la lutte contre les trafics internationaux.

Bron » Le Soir | 9 april 1991