1

De herfst van 1985 was een herfst van terreur en zinloos geweld. 9 november 1985 was hiervan het bloedig dieptepunt. Dat bewijst ook dit verhaal uit Brugge:

Schoten op linkse doelwitten in Brugge

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag schoten afgevuurd op enkele Brugse gebouwen. In het café "De koele kikker" van de Volkshogeschool dankt een jonge vrouw waarschijnlijk haar leven aan een dikke houten balk waarin een zwaar munitieprojectiel bleef steken.

Omstreeks 4 uur zaterdagochtend werd door onbekenden geschoten op verschillende "linkse" gebouwen. Eerste doelwit was "De koele kikker", waar een jonge vrouw en een jongeman uit Oostkamp door splinters in de rug gewond werden. Een kogel bleef steken in een zware balk. Ongeveer een uurtje later werd het raam van het kantoor van het Masereelfonds in het Genthof stukgeschoten. Aan de bibliotheek werd daardoor zware schade aangericht.

Niemand heeft gezien hoe de daders zich verplaatsten. Wel is zeker dat met zware munitie werd gevuurd. Dat heeft wapendeskundige Pletinckx bevestigd na onderzoek van de kogels. Het parket van Brugge neemt de zaak ernstig op. Onderzoeksrechter Berkvens en procureur Heimans zijn zaterdag de hele dag ter plaatse geweest om de zaak te onderzoek. Het parket beval een twintigtal huiszoekingen in rechtse kringen in Brugge, Oostende, De Haan en Bredene. Die gebeurde tijdens het weekend maar leverden voor zover bekend geen resultaat op.

Zondagmiddag legde de communistische auteur Marc Braet klacht neer bij de politie van Brugge omdat een ruit in zijn woning was verbrijzeld. Het is niet de eerste keer dat zijn ruiten worden ingeslagen. Of er een verband bestaat met de schietpartijen van De koele kikker en het Masereelfonds is niet bekend.

Tevoren kregen als links bekendstaande cafés in Brugge ook al ongewenst bezoek. In dat verband hebben VMO'ers zich al eens voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Het is wel de eerste keer dat met scherp geschoten wordt. Het onderzoek wordt verder gezet en zowel politie, rijkswacht als gerechtelijke politie houden zich met de zaak bezig.

Bron: De Antwerpse Morgen | 12 november 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Linkse lokalen beschoten

Zaterdagmorgen heel vroeg zijn enkele herbergen, die bekend zijn als verzamelplaatsen van meestal links denkende jongeren, met geweervuur bestookt. Een onbekende schoot omstreeks 4u door het venster van de herberg "De koele kikker", dat is de drankgelegenheid die behoort tot de Volkshogeschool in de Baliestraat.

De voorruit werd door de kogels verbrijzeld en twee nog in de herberg aanwezige verbruikers, een jonge man uit Oostkamp en een jonge vrouw uit Brugge, werden licht gewond aan de rug. Uit het onderzoek van de wapendeskundige is gebleken dat minstens één van twee geluk heeft gehad. De afgevuurde kogel bleef achter in een balk van de herberg steken.

Een half uur later werd ook gevuurd naar het lokaal van het Masereelfonds aan de Genthof. Ook hier werd een ruit stuk geschoten. Enkele boeken werden binnen in het lokaal door de kogel beschadigd. Zondagmorgen kwam er ook een klacht bij de politie van de communistische letterkundige Marc Braet. Een ruit van zijn woning werd verbrijzeld. De man kon echter niet zeggen wanneer precies die ruit werd stuk gegooid.

Onderzoeksrechter Berkvens en procureur Keymans zijn ter plaatste afgestapt. Volgens wapendeskundige Pletinckx is het wapen waarmee de dader heeft gevuurd, van vrij zwaar kaliber. Wie die dader is, is niet gekend, maar het onderzoek richt zich in de eerste plaats naar ultra-rechtse kringen in het Brugse.

Het is niet de eerste keer dat jongerenlokalen van linkse strekking last krijgen van vandalen. Al verscheidene keren werden herbergen in de Ezelstraat en het Sint-Amandsplein door tot nog toe steeds onbekend gebleven daders beschadigd. 

Het is niet geweten of de schutter alleen was dan wel in het gezelschap van derden. Op last van onderzoeksrechter Berkvens zijn reeds meerdere huiszoekingen gebeurd.

Bron: Het Volk | 12 november 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube