Ik vind het jammer dat er nergens interviews te vinden zijn met de speurders die de Borains opgepakt en ondervraagd hebben. Ik meen ergens gelezen te hebben dat ze er altijd van overtuigd waren dat de Borains, met name Cocu iets met de bende te maken hadden.

32

http://i18.servimg.com/u/f18/13/16/12/47/borain10.jpg
http://i18.servimg.com/u/f18/13/16/12/47/borain10.png

33

Merk op dat men het heeft over een zekere Geva uit Wasmes (zie Manon G. uit Wasmes? Via Facebook ook in verband te brengen met Collette Tinck en met de Quidouce-familie). Nog een aantal andere namen die misschien het natrekken waard zijn ... 

Via Geva & Quidouce kom je via Facebook ook al snel uit bij de para-gemeenschap (en de Woods, zie dossier Van Hees) alsook... de Petermans/Bogaert/Dubois-kliek (zie Rattenkwartier).

34

Trojan wrote:

Als de bewijzen kunnen vervalst zijn, dan kunnen ook de tegenbewijzen vervalst zijn. Wie zegt dat de expertise van dat befaamde Duitse ballistisch labo vertrok van de juiste hulzen?

Het kan geen kwaad mijn intuïtie nog een keer te herhalen.

35

Ik vind dat in veel lektuur over de Bende, de Borains te snel aan de kant geschoven worden als mogelijke daders, meestal met de volgende argumenten:

  1. Cocu heeft bekend onder dwang en na fysieke marteling

  2. De wapen analyse van Dery is weerlegd door de Duitse analyse en die Duitse analyse werd achtergehouden

  3. Pocureur-des-konings Deprêtre wou per se dat het marginale bandieten waren uit de Borinage, en het kon absoluut niet dat er rijkswachters bij betrokken waren. Ook zijn rechts-conservatieve PSC signatuur wordt aangehaald om CEPIC af te schermen.

  4. De Borains zouden slechts marginale kruimeldieven zijn die vooral door familieruzies veel met de politie in contact komen.

Ik denk dat ze wel voor een deel van de feiten verantwoordelijk zijn. De feiten moeten toch opgesplitst worden volgens mij in meerdere clusters rond de 5 wagens, zoals in het overzicht van CWB, mogelijks telkens met een varierende bende formatie.

Op basis van het boek van Dupont en Ponsaers, net geschreven na de feiten in de periode 86-87, zie je toch dat dat allemaal niet zo zwart-wit is:

  1. Er hebben meerdere mensen over een periode van 3 jaar maar liefst 36 bekentenissen afgelegd, ook in "veilige" omgevingen op de kantoren van de onderzoeksrechter bvb. Ze bevatten wel degelijk daderkennis. e.g. "Weer een flik minder".

  2. Er zijn 7 (!) ballistieke analyses geweest om de twijfel omtrent het wapen van Cocu op te lossen. De Duitse analyse was het meest positief voor hem, maar de andere 6 konden nooit volledig met zekerheid uitsluiten van of volledig met zekerheid linken aan de feiten.
    De analyses waren dikwijls : Nijvel wel, Genval zijn we niet zeker, of omgekeerd.

  3. Ik denk niet dat Depretre zonder redenen en gegronde sporen naar de Borains verder gezocht heeft.

  4. Met Robert Becker en Vitorio erbij is het toch geen bende kruimeldieven meer.

Ik vind de bekentenis van Vitorio ook wel de meest interessante omwille van nr (5):

Vittorio A. heeft in een verklaring, afgelegd op 07 Mei 84, volgende
personen als mededaders aan ëén of meerdere feiten aangeduid:
(1) Dramaix, Jean-Louis
(2) Louveart, Vincent (04 Dec 63) - gestorven na het gebruik van een
overdosis drugs op 10 Nov 83;
(3) De Schepper, Willy (23 Dec 52) wonende te Asse;
(4) Becker, Robert (11 Jul 47)
(5) Angelou, Constantin (14 Sep 25) - taxichauffeur neergeschoten op 8 Januari 83 en teruggevonden in de koffer van zijn taxi op 12 Jan 8: te Bergen;
(6) Cocu, Michel (13 Mei 51).

Het feit dat Angelou door "de bende" vermoord is, en teruggevonden is in Bergen, suggereert ook wel dat de daders in die regio moeten te zoeken zijn.

36

bertlagaisse wrote:

Ik vind dat in veel lektuur over de Bende, de Borains te snel aan de kant geschoven worden als mogelijke daders.

Daar heb je mogelijks wel gelijk in. De vraag is alleen, tot hoe ver zijn ze betrokken... Ik denk dat het niet onwaarschijnlijk zou zijn dat ze eerder "meegesleurd" zijn: op de verkeerde moment op de verkeerde plaats in gezelschap van de verkeerde personen, zonder goed en wel te beseffen waar ze in verzeild raakten.

Non semper ea sunt quae videntur

37

Ik denk dat je idd niet alle Bende van Nijvel-feiten op hun rekening kunt zetten. Ik denk echt dat de feiten moeten opgesplitst worden, volgens de 5 clusters rond de 5 wagens, en ook rond het type feiten. Je kan een nachtelijke overval op Colruyt waar men koffie en maisolie gaat stelen (voor een groot feest bv.), en waar men 3 mensen doodt wegens een betrapping absoluut niet vergelijken met een moordpartij tijdens het spitsuur op vrijdagavond in een Delhaize.

Bepaalde leden van de Borains kan je misschien de eerste 3 raids overdag (Genval, Ukkel, Halle) nog wel aanwrijven, en Nijvel. Daar zijn nooit doelbewust klanten gedood gewoon om schrik je zaaien. Het waren altijd mensen die hen betrapt hadden of de manager die hen probeerde tegen te houden.

De overval op Dekaise past ook totaal niet in hun manier van werken en het soort daden dat ze doen. Dat is toch eerder gebeurd door mensen die gespecialiseerd zijn in het stelen en helen van wapens naar het illegale ganster milieu.

In de wapenanalyse van het CBO is er geen enkel wapen die gebruikt is in de "VW Santana cluster en Dekaise" die nog herbruikt wordt. Enkel de gestolen wapens bij Dekaise komen terug. Dat duidt toch eerder op een "levering" naar een gangster bende geleid door Becker bv.

38

Bij de nachtelijke "actie" Colruyt-Nijvel + uitloper in Eigenbrakel (t.h.v. Diable Amoureux) werden in totaal 7 mensen onder vuur genomen, waarvan er 3 overleden zijn.

Als ik me niet vergis werd er tijdens die nachtelijke actie gevuurd met een .357, een 7,65, een riotgun (.12), een .45 en de .22 Met zo'n wapen-arsenaal zou je bijna gaan denken dat de inbrekers dachten dat eens ze de deur van de Colruyt open deden, er een tiental berg-gorilla's op hen af zouden stormen?

In de Saab zat een grote jerrycan, een snijbrander en nog wat andere rommel, ... veel plaats voor een "grote buit" was er dus al niet meer in die koffer.

Als je een reconstructie tracht te doen op basis van de gekende tijdsgegevens, dan blijkt dat het koppel Fourez-Dewit +- 10 à 15 minuten vóór het afgaan van het inbraak-alarm van de Colruyt vermoord werden.

Wat Nijvel betreft, zou ik niet onmiddellijk durven zeggen dat het hem om de buit te doen was (zelfs niet moest de waarde van de buit een 10voud van de +- 550€ aan goederen geweest zijn)

Non semper ea sunt quae videntur
FreCR wrote:

Als ik me niet vergis werd er tijdens die nachtelijke actie gevuurd met een .357, een 7,65, een riotgun (.12), een .45 en de .22

De 9mm(1) ontbreekt nog aan het lijstje wapens. Aan de Diable is er nog een extra riotgun (1) in actie gekomen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

40

bertlagaisse wrote:

Ik denk echt dat de feiten moeten opgesplitst worden, volgens de 5 clusters rond de 5 wagens, en ook rond het type feiten.

Dat is al vaak gebeurd hoor. Om de zoveel jaar herhaalt zich elk spoor: De Borains, de bende van Bouhouche, het WNP en de staatsveiligheid, de CIA enz. We zitten met ‘vaststaande feiten uit het verleden’ en er is dus geen evolutie meer en de tijd vervaagt ons geheugen. Het is zo ver gekomen dat als morgen Beijer zich aangeeft als medeplichtige dat ze hem zullen zeggen “wel makker dan zul jij dat eerst maar eens met wat feiten moeten bewijzen want anders kunnen wij u niet geloven.” Ironisch toch? ’t is game over, met of zonder boeken.