1

Topic: Bende van Baasrode

Weet er iemand waarom die bende zo werd genoemd? Een wapenfeit in Baasrode?

2

Re: Bende van Baasrode

"Ons land maakt op 26 juni 1985 voor het eerst kennis met de bende van Baasrode. De bende van Phillipe De Staerke maakt naam als de bende van Baasrode bij de overval van het postkantoor aldaar."

Meer » Bende De Staerke

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Bende van Baasrode

Philippe De Staerke was actief in minstens vier bendes, één daarvan was de Bende van Baasrode. De bende bestond uit Popolino, Stereo, Salesse, Philippe en Robert De Staerke. Deze bende heeft vakmanschap en een taakverdeling. Als ze een hold-up plannen, gaan ze de plek verkennen. Ze stelen een snelle vluchtauto, die ze vervolgens ombouwen. Ze zorgen voor een wisselvoertuig van een ander merk of type om achtervolgers te misleiden. Bij de overvallen dragen ze anonieme kleren en bivakmutsen, en schminken ze zich. Sommige clanleden peppen zich op voor ze in actie komen: in een gestolen BMW hebben de speurders ginsengpillen aangetroffen, en volgens een medeplichtige slikten ze weleens roze amfetaminepillen.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Bende van Baasrode

Wijst niet alles erop dat de bende De Staerke gelijkstaat aan Bende van Nijvel-bis? Salesse, De Staerke himself, Sergio Papadoupoulos niet te vergeten (die zou ook eens mogen zingen), Bob Eckhardt... En hoe zou het nog zijn met Pinta Farkas? Maar de 'coördinatoren' (Bouhouche? Cammerman?) hebben ongetwijfeld vastgesteld dat deze Bende van Nijvel-bis nog veel gewelddadiger was dan haar voorgangers, zelfs al was de zogeheten 'killer' in Aalst om een of andere reden verhinderd. Zou precies dat niet het einde van de aanslagen in de hand hebben gewerkt? Een foute personeelsselectie...

5

Re: Bende van Baasrode

Uit de interessante artikels die Merovinger gepost heeft, haal ik volgende info over de activiteiten van de Bende van Baasrode:

 • Een 20-tal gewapende overvallen op postkantoren, waaronder twee op de post te Baasrode (de enige overigens binnen de grenzen van het gerechtelijk arrondissement Dendermonde) en in Steenhuffel, Wépion, Liezele, Baasrode, Rijmenam, Londerzeel, Luttre, Ternat, Mollem, Klemskerke en Wenduine.

 • Daarnaast ook overvallen op banken te Dilbeek, Middelkerke, Vosselaar en Ranst.

 • Verder werd er ingebroken in warenhuizen en magazijnen van de kust tot Limburg met vooral drank en sigaretten als buit. De inbraak in Lokeren betekende het einde van de bende van Baasrode.

 • Daarnaast werd de bende ook verdacht van heling, autodiefstallen of het leveren van wapens, papieren of schuilplaatsen (van begin 1984 tot begin 1986).

 • Het gerecht te Dendermonde verzamelde tijdens het onderzoek een indrukwekkend wapenarsenaal en autokerkhof.

Voor de rechtbank heeft de bende verantwoording moeten afleggen voor 14 hold-ups met gebruik van vuurwapens, 49 zware diefstallen, een dertigtal autodiefstallen (voornamelijk BMW's) en een twintigtal eenvoudige misdrijven zoals het ontvreemden van nummerplaten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bende van Baasrode

Toch wel opnieuw overeenkomsten met de Bende van Nijvel. Drank- en sigaretten ... Doorverkocht aan horecamilieu? Zijn er ook data geweten?

Waren de overvallen aan de kust in het zomerseizoen en toch "impulsovervallen". Men is op vakantie maar realiseert zich dat ze geen geld meer hebben en doen dus maar een overval? Of was iemand van hen actief in het horecamilieu?

De Bende De Staerke paste ook dezelfde tactieken toe als de Bende: valse melding voor overval om politie naar andere kant van de stad te sturen, nummerplaten kopiëren van wagens van zelfde model/kleur,...

En er gebeurden ook wel eens vreemde dingen tijdens hun misdaden, net zoals de man die in Aalst op het paneel bleef schieten omdat het lawaai maakte van de wind.

Re: Bende van Baasrode

club_le-happy-few wrote:

Toch wel opnieuw overeenkomsten met de Bende van Nijvel.

De Bende De Staerke paste ook dezelfde tactieken toe als de Bende: valse melding voor overval om politie naar andere kant van de stad te sturen, nummerplaten kopiëren van wagens van zelfde model/kleur,...

En er gebeurden ook wel eens vreemde dingen tijdens hun misdaden, net zoals de man die in Aalst op het paneel bleef schieten omdat het lawaai maakte van de wind.

Hoe meer ik nu informatie over de Bende van Baasrode lees (zie onder meer de artikels over de overvallen), hoe meer ik denk dat dit niet dezelfde daders zijn als de daders die de feiten van de Bende van Nijvel gepleegd hebben. Er zijn nl. heel wat bijzonder grote en belangrijke verschillen in de modus operandi tussen de overvallen van de Bende van Baasrode en de overvallen van de Bende van Nijvel.

 • De overvallen van de Bende van Baasrode vertonen allemaal hetzelfde patroon van een 'klassieke' overval. De Bende van Nijvel pleegde haar overvallen niet volgens het 'klassieke' patroon maar net wel tegen alle ongeschreven regels van de onderwereld in (enkel schieten wanneer nodig, nooit schieten op kinderen, bestuurder in vluchtauto laten zitten, enz ...).

 • De overvallen van de Bende van Baasrode werden telkens door vier gangsters gepleegd, terwijl bij de feiten van de Bende van Nijvel bijna altijd slechts drie daders opgemerkt worden.

 • De vierde man van de Bende van Baasrode bleef aan het stuur zitten van de overvalwagen. De leden van de Bende van Nijvel lieten altijd hun wagen onbemand achter op de parking van de warenhuizen. In Eigenbrakel parkeerden ze zelfs hun overvalwagen aan de steenweg en stapten ze te voet naar de Delhaize en stapten ze na de overval opnieuw te voet naar hun vluchtauto waarbij ze weer heel de parking moesten overstappen.

 • De Bende van Baasrode gebruikte meestal BMW's, terwijl de Bende van Nijvel bijna altijd met een Golf GTI reed.

 • De Bende van Baasrode kon auto's stelen. De Bende van Nijvel kon dit niet zonder autosleutels. Ofwel moesten de Nijvel-leden een auto tegenhouden en carjacken, ofwel moesten ze inbreken in een garage waardoor ze een auto konden stelen waar autosleutels op stonden.

 • De Bende van Baasrode wou geld stelen en overviel dan ook enkel plaatsen waar telkens veel geld te vinden was (postkantoren, postwagens, banken). De Bende van Nijvel deed dit niet en hield het bij warenhuisovervallen.

 • De Bende van Baasrode pleegde de diefstallen in warenhuizen en tankstation om sigaretten te stelen, niet om het geld van de kassa's. Ze stal dan ook bijna altijd 's nachts wanneer de winkel gesloten was. Ze stal daarbij altijd heel veel sigaretten omdat ze deze doorverkocht op de zwarte markt. De Bende van Nijvel stal maar één keer sigaretten, nl in de Colruyt van Nijvel, en vermoedelijk enkel voor eigen gebruik. In de herberg in Beersel aten de daders zelf het eten op.

 • Nadat ze het geld hadden vluchtten de leden van de Bende van Baasrode zo snel mogelijk weg. De leden van de Bende van Nijvel bleven echter talmen op de plaats delict en vluchtten maar weg op hun dooie gemak.

 • De Bende van Baasrode bedreigde de postmannen of winkelbedienden maar losten bijna geen enkel schot tijdens haar overvallen en verwonden zo goed als niemand. De Bende van Nijvel echter schoot er maar op los en meestal zelfs op de parking vóóraleer de winkel overvallen werd.

 • De Bende van Baasrode schoot niet op vluchtende klanten. De Bende van Nijvel wel.

 • De Bende van Baasrode pleegde geen terreur, de Bende van Nijvel wel.

 • De Bende van Baasrode gooide de buit niet weg. De Bende van Nijvel deed dit wel met de kassa van Aalst en bij het achterlaten van de Saab met de pakken koffie, oliebussen, pralines en sigaretten.

 • De Bende van Baasrode werd berecht door een correctionele rechtbank. Dit betekent dat ze nooit in beschuldiging zijn gesteld geweest van moord, doodslag of poging tot moord. De Bende van Nijvel zou echter berecht moeten worden door een Hof van Assisen omwille van de vele moorden die gepleegd hebben.

Re: Bende van Baasrode

Goed overzicht, Merovinger. Wat mij betreft betekent dat dan ook dat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de namen die bij de Bende van Baasrode behoren, kunnen wegstrepen in de lijst van mogelijke Bende van Nijvel-verdachten. Dat scheelt toch weer wat namen.

Re: Bende van Baasrode

Het hoeft daarom niet de ganse Bende te zijn hé. Philippe De Staerke was terugkomen van een 'trainingskamp' en zou sindsdien 'knettergek' geweest zijn, alsof hij gebrainwashed was.

De Staerke's hebben roofmoorden op hun kerfstok die identiek zijn aan de brute daden in o.a. Beersel. De Staerke's hebben hetzelfde extreme gedachtengoed als WNP, Bouhouche,...

Re: Bende van Baasrode

De Bende van Nijvel en de Bende van Baasrode opereerden ongeveer tegelijkertijd. Ik vraag me af of het in de wereldgeschiedenis van de criminaliteit vaker is voorgekomen dat een of twee gangsters lid waren van twee verschillende bendes die bovendien beide een totaal andere modus operandus hadden.