Hierbij het overzicht van de robotfoto's zoals ze op 25 februari 1997 in de kranten verschenen is. De foto's werden de avond voordien op TV getoond in de speciale uitzendingen van VTM en RTBF:

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/03//15080311103514738713483462.jpg

Daarna werd in maart 1997 onderstaande affiche op verschillende openbare plaatsen opgehangen:

http://blobsvc.wort.lu/picture/3474572b265b7030033a5667715e75cd?a=wortv3&w=600&h=370&s=0412cc9e557346d58403b18035c8a250a26c4449

Eindelijk robotfoto's Bende van Nijvel – In het hele land worden tienduizend affiches van de doders verspreid

Elf jaar na de laatste aanslag van de Bende van Nijvel heeft het gerecht eindelijk robotfoto’s van negen Bende-doders.(*) De Bende maakte 28 slachtoffers. De robotfoto's konden getekend worden tijdens maandenlange hypnose-sessies met getuigen, die destijds oog in oog stonden met de Bende-schutters. Zo kreeg het gerecht in totaal tien robotfoto's. Omdat twee verdachten evenwel zeer goed op mekaar lijken, meent het gerecht dat men nu de gezichten van negen daders kent. Mogelijk zijn al enkelen dood.

De laatste twee robotfoto's werden in allerijl afgewerkt. Omdat de Algemene Politiesteundienst (APSD) absoluut de tien robotfoto’s wilden laten tonen in de eerste aflevering van Oproep 2020, het nieuwe tv-programma van VTM en RTBF, waarin de bevolking wordt gevraagd het gerecht te helpen bij opsporingen. Vanavond wordt in die uitzending ook het groene nummer meegedeeld, waarop men tips kan melden.

Vanaf woensdag zullen 10.000 grote affiches met de Bende-robotfoto's openbaar worden aangeplakt. Ze meten 60 centimeter bij 1 meter en hebben een gele achtergrond. De info is in de drie landstalen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 februari 1997

(*) Dit waren niet de eerste robotfoto's van de Bende-verdachten. Er werd immers al in 1982 een robotfoto verspreid van één van de daders van de overval op Dekaise in Waver en in 1986 werden een aantal robotfoto's gepubliceerd i.v.m. de overval in Aalst.

TV-kijkers leveren massa tips – Meer dan 200 reacties op foto's Bende van Nijvel

Zorgt de Vlaamse tv-kijker voor een doorbraak in een aantal 'hopeloze' gerechtelijke dossiers? Die kans is reëel. Het nieuwe VTM-opsporingsprogramma Oproep 2020 leverde immers meer dan vijfhonderd tips op. De grote meerderheid daarvan wordt als 'zeer bruikbaar' omschreven. In Nederland, waar al jaren zo'n programma loopt, is men zeer verbaasd over het grote aantal nuttige tips.

De meeste reacties van kijkers, meer dan tweehonderd, kwamen na het tonen van de robotfoto's van de Bende van Nijvel. Over de vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer meenden 120 kijkers iets te weten. Inzake de verdwenen peuter Liam Vanden Branden, het vermoorde Duitse meisje Carola Titze en de overvallen op geldtransporten belden telkens 70 Vlamingen.

Wat dit concreet gaat opleveren, is nog niet duidelijk. Het parket spreekt van 13 bruikbare tips over De Vleeschauwer. De Algemene Politiesteundienst reageert positief. "Ik heb de indruk dat er weinig kaf tussen het koren zit", zegt woordvoerder Willem Vanden Broeck. In totaal keken meer dan één miljoen kijkers naar Oproep 2020, goed voor één tv-kijker op twee op dat moment.

Bron: Het Laatste Nieuws | 26 februari 1997

12 en 13 jaar na de laatste feiten komt men hier nog af met robotfoto's waarvan de robotfoto van de zogezegde reus zelfs tot stand is gekomen nadat een getuige onder hypnose werd gebracht?! En dat terwijl er al veel vroeger zeer bruikbare robotfoto's voorhanden waren waaronder G8 en G9. Hier klopt iets niet.

The truth nothing but the truth
Pontius wrote:

Hier klopt iets niet.

Wees daar maar zeker van, zoek de verschillen met deze van 1998 en trek de juist conclusies.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

De overdreven nadruk die op deze gele affiches werd gelegd was een mooi staaltje van overacting dat zijn uitwerking niet heeft gemist. Zelfs nu nog niet, want telkenmale als er robotfoto's ter sprake komen of worden getoond zijn deze afkomstig van de gele affiches 1997/1998. Alsof er nooit andere robotfoto's hebben bestaan. Als men daar dan nog het verhaaltje bij verzint van de reus, de killer en de oude, ja dan stromen de tips natuurlijk binnen a volonté. Iedereen kent wel een reus, of een killer of een oude.

The truth nothing but the truth

Wat is het nu, er is er teveel of te weinig nadruk op de robotfoto's. En trek je daaruit de juiste conclusies? iedereen kent wel iemand, koelbloedige moordenaars kennen is iets anders.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.