31

Re: Orde van de Zonnetempel

Ik moet toegeven dat ik het dossier Framatome niet goed begrijp. Iemand info?

Re: Orde van de Zonnetempel

swansongunsung wrote:

Eventuelle verbindingen tussen Orde van de Zonnetempel en Bende van Nijvel? Ik ken geen link met Aalst. Ik heb de volgende altijd interessant gevonden, i.v.m. Bougerol:

Bovendien blijkt uit de ondervragingen van Armand Van Ghyseghem, uitbater van twee esoterische boekhandels aan de Charleroisesteenweg in Brussel, dat Willy Vassaux (samen met Roger Facon de opvolger van Jean-Marie Parent) en Luc Jouret samen in het Belgisch leger zouden hebben gewerkt en op vraag van het PIO (Public Information Office), dat onder de leiding stond van majoor Bougerol, in esoterische bewegingen zouden zijn geïnfiltreerd.

Bron: Parlementair Onderzoek Sekten. 1997

Quel rapport existait entre Luc Jouret et le major Bougerol?

Denis Guillaume tout comme Jouret ayant un passé qui les assimile à l'élite du renseignement militaire, il est des aspects particulièrement obscurs dans ce dossier, liés soit à certaines officines du renseignement, soit au commerce d'armes. Extrait d'audition:

Serge Moureaux (président de la commission): X. dit que Y. et Luc Jouret auraient travaillé ensemble dans l'armée belge, et auraient infiltré les groupes ésotériques à la demande du PIO, le Public Information Office, du major Bougerol. Alors, là... Là on est sur quelque chose de tout à fait étonnant ! Quand vous avez enquêté sur Guillaume Denis, il semble quand même bien que vos enquêteurs ont eu quelques petits problèmes...

Bruno Bulthé: Je ne peux que le confirmer.

Serge Moureaux: D'abord , certaines de vos intentions ont été portées à sa connaissance. Ce qui a fait échouer certains plans des enquêteurs. Et, d'autre part, vous avez eu l'impression d'être suivis par d'autres services...

Bruno Bulthé: Effectivement, je crois que l'un des enquêteurs - qui est un professionnel en la matière - a eu manifestement le sentiment qu'il était suivi.

Serge Moureaux: Ce qui est frappant dans tout cela, c'est que Luc Jouret est un ancien para-commando; l'abbé Motmans (NDLR: qui a rencontré Di Mambro et officie dans le Luxembourg), si je me souviens bien, c'est un ancien aumônier militaire... Quant au gendarme Z., il y a quand même des gens de son organisation qui sont sur la fameuse liste de 400 personnes (membres de l'OTS). Or, il ressort de votre rapport qu'en 1983 Denis Guillaume avait fourni des armes à Jouret à la demande de ce dernier. Les armes fournies étaient un P 38 et une carabine 22 long rifle. Des munitions ont également été fournies par Guillaume. Comme il le dit lui-même: "J'aurais aimé suivre Jouret, devenir son garde du corps, j'aurais donné ma vie pour lui"...

Bruno Bulthé: C'est d'autant plus étonnant qu'à l'époque Denis Guillaume est officier para-commando, donc, en principe, n'avait pas quitté les structures de l'armée. (...)

Jacques Francois: Des armes de ce type-là n'ont pas été retrouvées (dans les dossiers suisses et canadiens de "suicides collectifs"). Elles ont vraisemblablement disparu après 1993. Pourquoi ne s'agit-il pas des armes de Denis Guillaume qu'on retrouve dans cette enquête? Parce qu'il y a eu, en 1993, une sorte de "provocation" - mais qui, au Canada, est une procédure normale: des membres des services de renseignement canadiens ont proposé des armes à Luc Jouret, qui les a acceptées - mais jamais achetées - en vue d'attentats, etc. D'où l'inculpation de Jouret pour trafic d'armes. En conséquence, l'hypothèse des Canadiens est de dire que, suite à l'affaire des armes, la secte est allée en Suisse parce qu'elle se savait surveillée.

C'est dans ce cadre littéralement pourri qu'ont eu à évoluer les enquêteurs de la cellule Bulthé. Ce n'est alors pas une surprise s'ils concluent leur rapport de la sorte: "A la lumière de ces données, et étant donné que Guillaume entretient de bons contacts avec un certain nombre de survivants de l'OTS, les membres de la cellule OTS estiment qu'il convient qu'à l'avenir également les services spécialisés évaluent régulièrement la situation."

Explication de texte par l'enquêteur Jacques François: On est un peu perplexe vis-à-vis de ce personnage. Je vais le dire d'une petite phrase: Heureusement qu'il n'a pas les moyens (de perpétrer un autre "transfert"). Pour moi, cette personne doit rester relativement, euh... Surveillée?

Bron: Le Soir | Alain Lallemand | 16 april 1997

33

Re: Orde van de Zonnetempel

Een paar kleine berichtjes over de Orde van de Zonnetempel:

Meeste slachtoffers Zonnetempelsekte vermoord

De meeste leden van de Orde van de Zonnetempel, die in 1994 in Zwitserland de dood vonden, zijn vermoord. Dit heeft de Zwitserse rechter Piller bekendgemaakt. Hij leidt het onderzoek naar de dood van de 54 sekteleden. In oktober 1994 werden in twee huizen in Cheiry en Granges-sur-Salvan de lijken van 54 mensen gevonden. Aanvankelijk werd gedacht aan massale zelfmoord. Maar het onderzoek bevestigt dat, op vijftien na, de slachtoffers om het leven zijn gebracht. Zij kregen van de sekteleider, de Belg Luc Jouret, een sterke slaapdrank toegediend, waarna hun hoofd met een plastic zak werd afgebonden. Vervolgens werd het pand in brand gestoken. Ook zijn er sekteleden door kogels om het leven gekomen.

Bron: De Tijd | 4 april 1996

Onderzoek naar Orde van Zonnetempel

De parlementaire onderzoekscommissie over de sekten heeft het Hof van Beroep van Brussel de opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de activiteiten van de Orde van de Zonnetempel. In 1993 en '94 werden in Zwitserland, Canada en Frankrijk 71 volgelingen van deze sekte dood aangetroffen. De meesten onder hen waren vermoord of pleegden zelfmoord. Twee slachtoffers hadden de Belgische nationaliteit. Ook een van de twee goeroes van de Orde, Luc Jouret, is een Belg. De commissie besloot het onderzoek te bevelen omdat niet wordt uitgesloten dat ook in België volgelingen van de sekten zijn omgekomen.

Bron: De Tijd | 1 juni 1996

Vijf lijken bij Orde van de Zonnetempel

In de Canadese plaats Saint Casimir, ten zuidoosten van de stad Québec, werden zondag de lijken gevonden van drie mannen en twee vrouwen. Het uitgebrande huis waarin de lijken lagen, is eigendom van de omstreden Orde van de Zonnetempel, die in Zwitserland is gevestigd. De brandweer ontdekte de lijken nadat zij door een voorbijganger was gealarmeerd omdat er rook uit het huis kwam. Over de doodsoorzaak van de vijf volwassenen is niets bekendgemaakt. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen wapens gevonden. De Orde van de Zonnetempel kwam in oktober 1994 in het nieuws toen 53 leden in Zwitserland en Canada op gruwelijke wijze om het leven kwamen. Aangenomen wordt dat sekteleider Luc Jouret zijn aanhangers de dood in heeft geleid.

Bron: De Tijd | 25 maart 1997

Vrijspraak voor Tabachnik in zaak rond orde van Zonnetempel

De Zwitserse dirigent Michel Tabachnik (61) is woensdag in beroep vrijgesproken in de zaak rond de orde van de Zonnetempel, een sekte waarvan zeker 74 leden collectief zelfmoord hebben gepleegd. In een eerste proces in 2001 werd Tabachnik beschuldigd van medeverantwoordelijkheid voor de collectieve zelfmoorden van 74 leden van de sekte in Frankrijk, Canada en Zwitserland. Hij werd bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken, maar het parket tekende beroep aan tegen het vonnis.

Tabachnik werd in beroep beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van zestien leden van de Orde van de Zonnetempel in 1995. Hij werd beschouwd als een van de theoretici van de sekte die met zijn publicaties zou hebben bijgedragen tot de zelfmoorden. Tabachnik hield zijn onschuld staande. Verrassend genoeg sprak de openbare aanklager zich in zijn pleidooi niet uit voor de schuld of onschuld van Tabachnik. Het hof volgde hem hierin en sprak Tabachnik vrij. De leer van de orde van de Zonnetempel verbindt elementen uit het christendom en de astrologie.

Bron: De Tijd | 20 december 2006

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

34

Re: Orde van de Zonnetempel

Zonnetempel-adept in veiligheidsdienst 'Luxemburgse BBL'

De Brusselse gerechtelijke politie heeft de draad opgenomen van het onderzoek naar de Orde van de Zonnetempel. Speurders hadden informatie gekregen dat er opnieuw een zelfmoordactie zou plaatsvinden, een actie die, zo blijkt nu, op het nippertje op Tenerife is verijdeld. In de loop van het onderzoek zijn merkwaardige nieuwe elementen aan het licht gekomen over de Belgische tak van de Zonnetempel. Een van de Belgen die nauw betrokken was bij de sekte was Guillaume Denis, voormalig eliteofficier van de Equipes Spéciales de Reconnaissance (ESR), een inlichtingendienst van de Belgische paracommando's, en vriend van de inmiddels overleden sekteleider Luc Jouret.

Uit recente gegevens blijkt dat Denis actief is bij de veiligheidsfirma Brinck's-Ziegler. In opdracht van Ziegler zou Denis in Luxemburg het veiligheidsbeleid van de Luxemburgse dochter van de BBL, Crédit Européen, in handen hebben genomen. De activiteiten van Denis in de veiligheids- en financiële sector baarden de speurders grote zorgen. De Orde van de Zonnetempel heeft immers enkel slagkracht als ze ook over kapitaal beschikt. De speurders weten dat Denis momenteel een Internationale Stichting Luc Jouret aan het oprichten is en nieuwe contacten heeft gelegd met oud-leden van de Zonnetempel.

Het is merkwaardig dat het onderzoek naar Denis wordt gevoerd door de gerechtelijke politie. Het was immers de rijkswacht die, in opdracht van de sektecommissie, het hele Zonnetempeldossier heeft opgevolgd. De rijkswacht beschikte daartoe over een vijfkoppige cel, waarin verschillende sektespecialisten actief waren. Al deze mensen zijn inmiddels overgeplaatst naar andere diensten. De specialisten werden vervangen door twee gedetacheerde nieuwkomers, die zich enkel met de boeddhistische sekte Ogyen Kunzang Chöling (OKC) bezighouden.

Rijkswachtwoordvoerster Els Van Cleemput bevestigt dat de cel is opgedoekt, maar zegt dat die beslissing door onderzoeksrechter Bulthé werd genomen. Nochtans kan een onderzoeksrechter geen cellen die pro-actief onderzoek doen naar sekten opdoeken, omdat hij geen bevoegdheid heeft over pro-actief onderzoek. Insiders vermoeden dat niet alleen de politieoorlog maar ook ideologische tegenstellingen achter het opdoeken van de rijkswachtcel zitten. Behalve de rijkswacht houdt immers ook de staatsveiligheid zich bezig met het sekteonderzoek. De staatsveiligheid wordt geleid door een CVP'er en valt onder de bevoegdheid van het kabinet van Justitie, dat ook door een CVP'er wordt geleid. Het feit dat het sekteonderzoek zich gericht zou hebben op nogal wat katholieke sektarische bewegingen, zou kunnen verklaren waarom justitie de dossiers graag volledig in handen zou hebben.

Bron: De Morgen | 9 januari 1998

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

35

Re: Orde van de Zonnetempel

Reportage over de Orde van de Zonnetempel » pages.rts.ch

Les massacres de l’OTS

L'émission du 27 janvier 2010

En octobre 1994, 3 massacres presque simultanés ont lieu à Morin Heights, au Canada, puis à Salvan et Cheiry en Suisse romande. En tout, 54 morts, tous membres de l’Ordre du Temple solaire.

Parmi les victimes, Luc Jouret et Joseph di Mambro, les gourous de la secte. Les enquêteurs concluent à un suicide collectif et synchronisé  ils sont convaincus que l’OTS a cessé d’exister.

Mais un an plus tard, 16 corps carbonisés sont découverts dans une forêt du Vercors. Parmi les victimes, 3 enfants… Tous sont membres de la secte.

15 ans après, le magazine "Zone d’ombre" fait le point sur cette tragédie qui a tenu en haleine les médias du monde entier, et qui n’a pas encore livré tous ses secrets.

Une enquête de Roland Tillmanns et Yves Godel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

36

Re: Orde van de Zonnetempel

Volgens Michel Libert had Latinus contacten met Luc Jouret:

Quant à Luc Jouret ... oui ... il a connu Paul Latinus (autant et/ou sous la même forme que celui-ci a entretenu des rapports plus que suivi avec les responsables de la Secte Moon).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Orde van de Zonnetempel

Luc Jouret; link met Denis Guillaume en Paul Latinus.

38

Re: Orde van de Zonnetempel

Zeer interessant dit.

Re: Orde van de Zonnetempel

Ik vroeg me al eerder af of er mogelijk een link was met Lekeu (geboortejaar '46) en Luc Jouret, daar ze bijna even oud zijn en Lekeu voor hij bij de Diane ('74) was eerst para geweest moet geweest zijn. Maar dat Latinus Luc Jouret kent is heel interessant en vergroot de kans dat hij ook mogelijks Lekeu kent en mogelijks Guy Van Vinck (geboortejaar '44), een ex-para.

Tevens vind ik het feit dat Latinus kernfysicus is steeds belangrijker worden en vraag met af of dit met bepaalde activiteiten van Luc Jouret en de Orde van de Zonnetempel te maken kan hebben?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

40

Re: Orde van de Zonnetempel

In een boek van Christian Cotten, 'Mafia ou democratie', wordt de Orde van de Zonnetempel in verband gebracht met Axa, levensverzekeringen van AXA zouden zijn gebruikt om gelden wit te wassen, ihb winsten uit illegale handel in nucleair materiaal.