Neen sinds zijn/haar laatste post van 24 mei 2014 is er geen nieuws meer van chenda. Eerlijk gezegd vind ik zijn/haar verhaal toch wel vreemd hoor. Chenda zou mogelijk de daders van Temse een paar uur voor de feiten gezien hebben. Eén van die daders zou daar, met onbedekt aangezicht, verteld hebben dat ze nog iets gingen doen in de fabriek en dat ze een geweer hadden waarmee je door een deur kan schieten. Hier heb ik de volgende bedenkingen op:

  1. De daders opereerden met gemaskerde gezichten. Ze wilden dus zeker niet herkend kunnen worden. Waarom zouden ze dan op voorrand en met bloot aangezicht hierover gaan stoefen op café?

  2. Het is overduidelijk dat de daders getuigen uit de weg wilden ruimen. Zo werden Jozef en Linda neergeschoten en werden de buren Riské en de weduwe van op de straat beschoten. En dan zouden diezelfde daders op voorhand op café een vreemde aan de toog aangesproken hebben en hun plannen uit de doeken gedaan hebben?

  3. Het feit dat de daders los door een deur geschoten hebben is puur toeval. Dat was zeker niet hun oorspronkelijk plan noch bedoeling. Het schieten door de deur is enkel te wijten aan het verloop van de gebeurtenissen in de fabriek en het feit dat Broeders wakker geworden is. En volgens mij kan je, behalve met een loodjesgeweer, met eender welk wapen door een houten deur schieten.

  4. Het kan zijn dat Wittock ook textiel maakte voor barkrukken maar de firma was toch eerder gespecialiseerd in tenten, zeilen, legeroutfits en camouflagetextiel. Ik zie ook niet in waarom dat gegeven een dominosteentje zou zijn voor het onderzoek.

Het verbaast mij dan ook niet dat met zijn/haar getuigenis niets is gedaan en de getuigenis zelfs niet meer terug te vinden is in het dossier. Als je al die jaren alle wind over de Bende moet bijhouden dan moeten ze in Jumet een gebouw bijzetten hoor. roll

Van harte dank voor je mededeling Merovinger! Ik wens je een aangename dag.

373

Persoonlijk geloof ik niet erg in die getuigenis van Chenda.

Vraag me af hoe de daders effectief in het labo geraakt zijn. Ik was ooit in het gebouw, en je kon nog steeds duidelijk zien welk raam er vervangen geweest is, aan de nieuwe silicone errond. Dit werd nadien bevestigd door de foto's van toen.

Dit deed mij denken, dat de daders dit venster achter de conciërgewoning insloegen, en zo naar binnen kropen. Het zou natuurlijk ook kunnen, dat achteraan in de fabriek een ingang gebruikt werd, om alzo door het fabriek naar het labo te lopen. Was de toegangsdeur van het labo gesloten (ik neem aan van wel), en werd deze met geweld opengebroken? Heeft dit lawaai Jozef Broeders gewekt? Is hij beschoten door het raam dat kapot is?

Als we dit zouden weten, dan is duidelijker of de daders de dood van de concierge gewoon op de koop toe namen .

Ik denk dat door Mero onderbouwing inderdaad ons aan deze getuigenis mogen twijfelen. Echter zijn er wel getuigenissen dat rijkswachters voor de overval de fabriek hebben bezocht. Ergens is ook wel eens spinnerij langs gekomen die bezoekers hebben gehad.

Politie volgde vals spoor in ‘terroristen’-moordzaak

In de moord op de man van de huisbewaarster van de firma Wittock-Van Landeghem te Temse, volgde de rijkswacht gisteren een spoor maar dat bleek na huiszoeking en confrontatie vals te zijn.

De toestand van Linda Van Huffelen, echtgenote van de vermoorde Jozef Broeders, is nog stationair. De vrouw ligt in de coma in het Pelikaanziekenhuis te Temse. De dokters zijn met het uur bezorgder om haar overleving. Wegens shoktoestand is bloedtransfusie onmogelijk. Haar rechterhand is verbrijzeld door een patroon die met loden bolletjes was gevuld. De rechterkant van haar gelaat is zwaar verminkt.  De dokters vrezen ook dat het driejarig kind een trauma opliep; wellicht van blijvende aard.

De onderzoekers menen met beroepsdoders te maken te hebben, alleen al door de manier waarop het geweer werd geschouderd toen op de buren werd gevuurd.

De firma Wittock-Van Landeghem werkte als vaker voor buitenlandse militaire instanties. Wellicht is daarin een spoor te vinden

Bron: Het Nieuwsblad | 14 september 1983

Was het dan toch een Saab? Forumlid lesommetdumonde is nochtans heel zeker van zijn stuk dat de gestolen Saab van Jadot niet gezien is geweest in Temse. Ook volgens andere bronnen zou er geen Saab gezien zijn bij Wittock maar wel in het centrum van Temse op de dag van de feiten. Het blijft dus bijzonder verwarrend. Op het ogenblik van onderstaand artikel waren de feiten in Nijvel nog niet gepleegd. Onderstaande info staat dus los van de gevonden Saab in Nijvel.

Moord op huisbewaarder te Temse -  Men kent waarschijnlijk de vluchtauto

Het onderzoek in de moord op Jozef Broeders, de huisbewaarder van het zeilbedrijf Wittock-Van Landeghem te Temse, vordert niet. Eén lichtpunt is wel dat men met vrij grote zekerheid weet welke auto de drie daders gebruikten. Het zou gaan om een zwarte Saab 900 Turbo.

Buurtbewoners die door één van de vluchtende daders nog beschoten werden, meenden dat de vluchtauto een Audi 100 was. Anderen spraken over een Citroën CX. Elders in Temse werd een ‘verdacht snelrijdende Ford’ gesignaleerd.

Intussen daagden twee getuigen op, die onafhankelijk van elkaar en met een tijdsverschil van een tiental minuten de op het fietspad langs de Gasthuisstraat fout geparkeerde auto hebben bekeken. Eén van hen keek zelfs nauwkeurig, omdat hij aan een lekke band dacht, waardoor het voertuig achtergelaten werd. Beiden waren het erover eens dat het een zwarte Saab 900 Turbo was. Men is er bijna zeker van dat het ook deze auto was, waarmee de daders vluchtten. Men hoopt hiermee nadere informatie te krijgen, eventueel van mensen die de auto met drie inzittenden elders hebben opgemerkt, vóór of na het tijdsbestek van 2u-2u30 zaterdagnacht. Er is immers nog niets bekend over de weg langs waar de daders vanuit Temse gevlucht zijn.

Anderzijds blijft men met vraagtekens. De daders namen toch een groot risico door hun auto fout geparkeerd op een invalsweg van Temse achter te laten. Tenzij ze enigszins met de omgeving bekend waren, vluchtten ze ook langs de moeilijkste weg.

Gezien de ongekende wreedheid waarmee de huisbewaarder werd gedood, vermoedt men dat het niet om ‘gewone’ inbrekers zou gaan. Er is dan nog het feit dat ze alle drie een kap over het hoofd hadden. Ofwel vreesden ze herkend te kunnen worden, ofwel namen ze een voorzorg om beslist niet nader beschreven te kunnen worden. Dan is er ook nog de waarschijnlijke belangstelling die ze hadden voor kogelvrije vesten.

De echtgenote van de vermoorde Jozef Broeders, Linda Van Huffelen, vecht nog steeds voor haar leven.

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 september 1983

Verband met moord Temse?

Aanwijzingen over de daders van de moordpartij te Nijvel wijzen op een verband met de moord op huisbewaarder Jozef Broeders te Temse, net een week eerder. Het vermoeden is zo sterk dat het om dezelfde daders gaat, dat zaterdag nog overleg werd gepleegd tussen de gerechtelijke diensten van Dendermonde en Sint-Niklaas, met de collega’s te Nijvel.

Zoals bekend werd zaterdag voor acht dagen te Temse Jozef Broeders vermoord, de huisbewaarder van het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landeghem, gevestigd aan de Gasthuisstraat te Temse. Wellicht betrapte hij inbrekers, die met ongehoorde brutaliteit hun aftocht verzekerden. In de conciërgewoning doorzeefden ze Jozef Broeders, Linda Van Huffelen werd eveneens beschoten. Zij werd voor dood achtergelaten. Linda Van Huffelen ligt intussen nog steeds in het ziekenhuis, bewusteloos en nog immer in levensgevaar.

De daders werden opgemerkt door buurtbewoners, dien van de schietpartij niets hadden gehoord, maar wel naar de fout geparkeerd auto van de daders keken. Zij werden onder schot genomen. Niet om hen af te schrikken, maar om hen te raken. Drie ‘kijkers’ konden tijdig wegduiken en bleven ongedeerd.

De daaropvolgende dagen werden de schaarse gegevens die tot de identificatie van de daders kunnen leiden, aangevuld met één concreet feit: de auto die bij de vlucht gebruikt werd, was een zwarte Saab 900 Turbo.

Een aantal gegevens van de schietpartijen te Temse en Nijvel zijn zó opvallend gelijkend, dat de gerechtelijke diensten ze beslist niet als toeval willen afdoen. Op beide plaatsen werden drie daders gezien. Zowel te Temse als te Nijvel werd gebruik gemaakt van een Saab 900 Turbo, te Temse als zwart beschreven, te Nijvel als donkerkleurig. De daders gingen telkens met ongehoorde brutaliteit tewerk. Op beide plaatsen werd ‘geschoten op alles wat bewoog’, zo zou men kunnen stellen. De buurtbewoners te Temse hebben geluk gehad, maar hadden net zoals het tankend echtpaar uit Ukkel gedood kunnen zijn.

Bij de inbraak en moord te Temse werd geen geld buit gemaakt. Wel werd in het bedrijf de verdwijning vastgesteld van zeven kogelvrije vesten. Het betrof exemplaren van een nieuwe kogelvrije vest, die in het zeildoekbedrijf ontwikkeld werd en uitgetest werd.

Bron: Het Laatste Nieuws | 19 september 1983

Uit nog een ander artikel van diezelfde dag uit Het Laatste Nieuws over de feiten in Nijvel:

Temse

Even werd te Nijvel gedacht aan die moordnacht op zaterdag 10 september te Temse toen gangsters op dezelfde koelbloedige, niets ontziende manier conciërge Jozef Broeders, uit de Gasthuisstraat, vermoordden omdat hij hen betrapt had. Werd door getuigen toen ook niet een donkere Saab Turbo in de straten van Temse opgemerkt? Het gerechtelijk onderzoek door rijkswacht, BOB, politie en gerechtelijke politie zal moeten uitmaken of er mogelijk een verband bestaat tussen beide ‘aanslagen’.

Bron: Het Laatste Nieuws | 19 september 1983

Uit Het Laatste Nieuws van 20 september 1983:

Nog geen spoor van daders – Gangsterauto van Nijvel dezelfde als die van Temse

De auto die door de moordende inbrekers te Nijvel werd gebruikt, blijkt wel degelijk dezelfde te zijn als die gebruikt te Temse een week eerder. Zoals bekend hadden de onderzoekers tijdens het weekeinde reeds het sterke vermoeden dat de gangsters, die het bloedbad te Nijvel aanrichtten en de inbrekers die op 10 september te Temse de huisbewaarder van het textielbedrijf doodschoten en zijn echtgenote levensgevaarlijk verwondden, dezelfden zijn. Aan de hand van details, zoals onder meer de lichtmetalen velgen van de Saab 900 Turbo, kwam men tot dit besluit.

Meer » Forum

Uit Het Nieuwsblad van 20 september 1983:

Waren de moordenaars van Temse en Nijvel dezelfde?

Veel wijst erop dat de daders van de brutale schietpartij bij de Colruyt te Nijvel dezelfde waren als die van de moordpartij bij de firma Wittock-Van Landeghem te Temse vorige week. In Nijvel vielen drie doden, een rijkswachter en een echtpaar dat kwam tanken; in Temse stierf de man van de huisbewaarster, terwijl de huisbewaarster zelf ernstig gewond werd. In Nijvel verdween koffie en sterke drank, in Temse een aantal kogelvrije vesten. De Saab 900 Turbo die bij beide raids gebruikt werd blijkt dezelfde te zijn.

(...)

Gisteren waren de parketten van Nijvel en Dendermonde al van één ding zeker: de Saab was dezelfde in Temse en in Nijvel. Ook de wapens schenen van hetzelfde kaliber (.22 LR en kaliber 12 jachtwapens) te zijn. Proeven worden uitgevoerd, onder meer met foto-analyse op de teruggevonden hulzen.

Meer » Forum