1

Een zakenman uit Everbeek, eigenaar van het confectieatelier Little David, had een wapendeal gefinancierd voor Lison in ruil voor de levering van de morfine. Het spul werd in een boerderij in Everbeek tot zuivere heroïne geraffineerd. Matthijs deed in Beiroet vooral zaken met Mohammed Dallal en dit al van begin 1973. Tussen hen groeide een hartelijke relatie, wat voor de Libanese gast resulteerde in gratis logies in de Sheraton en copieuze dinertjes bij de Comme chez soi of in de Villa Lorraine. De verkoop van de FAL-geweren leverde Matthijs acht miljoen frank (200.000 euro) op, en dat bedrag zou hij door zijn vrouw overmorgen laten ophalen in de BBL bank in Antwerpen, tenminste als ze wou.

De jongste tijd boterde het niet tussen het echtpaar, sinds hij weet had van haar relatie met een apotheker uit Geraardsbergen. Ze sliepen apart. Af en toe gaf hij haar slaag en dreigde haar te vermoorden, wat In Everbeek bezat hij een groot domein afgespannen door hoge prikkeldraad met een riante villa voorzien van sauna en overdekt zwembad. De dorpelingen noemden het gebouw spottend ‘het kasteeltje’, omdat het behalve de aard en de grootte ook volgestouwd was met peperdure designmeubelen, camerabewaking en domotica, hoewel die techniek nog in zijn kinderschoenen stond. Regelmatig kreeg Paul Matthijs Aziaten over de vloer, mannen en vrouwen in djellaba’s en tulbanden. Er hadden dan party’s plaats met soms vreemde seksspelletjes.

Het bonte gezelschap rookte dan speciale sigaren, wat volgens een betrouwbare getuige – het gaat om de dienstmeid – bij Matthijs eens de reactie ontlokte: ‘Quand on fume ça, on est si bien.’ Ooit werd een jongen van nauwelijks vijftien jaar tussen de gasten gesignaleerd. De heer des huizes liet zich dan gaan en betastte zonder gêne de onderste ledematen van zijn bezoeker, terwijl hij met zijn heupen wiegde. Om zijn genegenheid forser te etaleren bood hij zijn jonge vlam twee goudstaven aan, wat die weigerde en cash eiste. Dit lokte bij Matthijs de reactie uit: ‘Tu as tort de refuser ça.’ De meid zag dat hij meteen het goud opborg en wist ook te vertellen dat haar baas regelmatig bij vrienden miljoenen ging ophalen om te investeren in zijn buitenlandse projecten; hij garandeerde hen binnen het jaar een opbrengst van liefst 200 procent. Zo ontdekte ze eens bij het opruimen onder het damasten tafellaken in de eetkamer tientallen briefjes van duizend frank (25 euro).

Meneer reed met een Maserati en mevrouw deed haar boodschappen afwisselend in een BMW of een Golf GTI. Boven in een geblindeerde kamer stak een waar wapenarsenaal: jachtgeweren, revolvers van het merk Ruger Speed en Ruger Security, Western&Super-patronen, kogels van kaliber 357 magnum en pistolen. Maar het merkwaardigst vond ze dat er op het domein militaire helikopters landden voorzien van een typische rode neus en met de kentekens OP 951 en OP 651. Van Matthijs mocht iedereen van het personeel dan naar huis zodat niemand kon zien wie er op komst was, maar zij had gemerkt dat Vanden Boeynants en prins Albert de heer des huizes frequenteerden en dus deel uitmaakten van zijn netwerk.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Wat doet hij tegenwoordig?

Hoe weet je dat iemand 15 is, en niet 16. Als hij zelf onderhandelde over wat hij in ruil wilde, was hij daar allesinds 'vrijwillig' toch? Ik zou toch maar opletten met 'betrouwbare getuiges'.

Een heilig boontje is het niet. Kan het zijn dat hij over en weer vloeg tot in Rebecq bij Farcy?

3

Ben wrote:

De meid zag dat hij meteen het goud opborg en wist ook te vertellen dat haar baas regelmatig bij vrienden miljoenen ging ophalen om te investeren in zijn buitenlandse projecten; hij garandeerde hen binnen het jaar een opbrengst van liefst 200 procent. Zo ontdekte ze eens bij het opruimen onder het damasten tafellaken in de eetkamer tientallen briefjes van duizend frank (25 euro). (...)

Boven in een geblindeerde kamer stak een waar wapenarsenaal: jachtgeweren, revolvers van het merk Ruger Speed en Ruger Security, Western&Super-patronen, kogels van kaliber 357 magnum en pistolen. Maar het merkwaardigst vond ze dat er op het domein militaire helikopters landden voorzien van een typische rode neus en met de kentekens OP 951 en OP 651.

Uit de tekst begrijp ik dat dit door een verklaring is van een meid/kuisvrouw?

Als ik aan mijn madam een doos van .357 Magnum patronen toon, dan zal die misschien enkel 't woordje "magnum" onthouden doordat je ook ijsjes hebt die zo noemen. Na misschien 10x te hebben uitgelegd wat het verschil is tussen een geweer, pistool en revolver kent die ondertussen het verschil. Straf dat een meid/kuisvrouw dat (gedurende enige tijd?) allemaal kan herkennen en onthouden. Het was misschien een Bond-girl. wink (waarbij ik niet onmiddellijk twijfel aan het verhaal, enkel opmerkelijk vind.)

Non semper ea sunt quae videntur
Ben wrote:

Maar het merkwaardigst vond ze dat er op het domein militaire helikopters landden voorzien van een typische rode neus en met de kentekens OP 951 en OP 651.

Dit vind ik toch zeer ongeloofwaardig. De enige militaire helikopters met een rode neus zijn bij mijn weten de SeaKing helikopters, die ingezet worden voor reddingsacties aan de kust. Zij hebben een groot kenteken RS01, RS02, ... Andere helikopters hebben als kenteken meestal OO en niet OP. Dat een van deze helikopters zou ingezet worden voor transport voor drugs of ingrediënten voor drugs vind ik absurd. Hoeveel kan zo'n helikopter laden en hoe ver kunnen ze (maar) vliegen, maar bovenal: ze zijn zo extreem herkenbaar. Wie zou zo'n toestel laten landen op een privé terrein/villa in Everbeek voor zo'n doeleinden? En als het voor transport van prominenten is, dat is al even absurd: zo'n helikopter van de kust naar Brussel overbrengen om iemand naar Everbeek te vliegen zonder comfort?

Hier een foto van een Seaking:

https://i.imgur.com/PXkbmcP.jpg

Enfin, Bouten heeft het in dit artikel uit Primo/TV magazine van 6 december 2011 ook hierover en de info zou komen van de BOB van Oudenaarde.

https://i.imgur.com/8LgMbfZ.jpg

5

In 1973/74 heeft de rijkswacht 3 Pumahelikopters aangekocht, deze hadden enkel een rode bol op de neus.

FreCR wrote:

Uit de tekst begrijp ik dat dit door een verklaring is van een meid/kuisvrouw?

Als ik aan mijn madam een doos van .357 Magnum patronen toon, dan zal die misschien enkel 't woordje "magnum" onthouden doordat je ook ijsjes hebt die zo noemen. Na misschien 10x te hebben uitgelegd wat het verschil is tussen een geweer, pistool en revolver kent die ondertussen het verschil. Straf dat een meid/kuisvrouw dat (gedurende enige tijd?) allemaal kan herkennen en onthouden. Het was misschien een Bond-girl. wink (waarbij ik niet onmiddellijk twijfel aan het verhaal, enkel opmerkelijk vind.)

Het zal wel geen meid geweest zijn, maar een andere bezoeker met wapenkennis die anoniem wil blijven. smile Of ex-vrouw ...

Werkte Lison in 1978 niet in het leger? Hij zou soms ook met zijn helikopter geland zijn op het voetbalterrein van Overboelare dat achter de Colruyt en zijn winkel lag. Gewoon voor de lol met de helicopter naar zijn winkel/ wink Zoals iemand in zijn topic vermeldde ... hij ging met zijn vliegtuig skiën/zonnen in Libanon.

En dan is er die van de familie van drankcentrale. Daar is in buurt vaak klacht ingediend omdat hij te laag vloog met zijn straaljager. Extreem laag! Er zou daar uiteindelijk razzia geweest zijn en hebben ze alles moeten verkopen. Dit waren mensen met aanzien in die regio die met de elite omgingen: de rijkere zelfstandigen, dokters, advocaten,...

Geen marginalen als De Staerke hé!

7

Tru Dat wrote:

In 1973/74 heeft de rijkswacht 3 Puma helicopters aangekocht deze hadden enkel een rode bol op de neus .

Correctie, Tru Dat. De Puma helikopters stonden in Brasschaat. De oranje streep liep zowel boven als onderaan horizontaal over gans de lengte.

8

Bij het vooraanzicht van de Puma helikopter zie je enkel de rode bol op de neus. Er loopt inderdaad een rode lijn op de staart, maar die zie je niet als je de voorkant bekijkt. Maar dat is ook totaal onbelangrijk. Feit is dat deze helikopter met rode neus wel degelijk bestaat en de getuigenis van het huispersoneel kan kloppen.

9

Er wordt gesproken van "militaire helikopters voorzien van een typische rode neus en met de kentekens OP 951 en OP 651". Wat militaire heli's met een "typische rode neus" betreft, hebben/hadden we ook de "Sikorsky" heli's. Deze werden vervangen door de gekende Seakings maar vlogen sporadisch nog eens uit of werden gebruikt als trainings-helikopters (wat betreft de Sikorsky's die nog van de grond raakten en niet in "definitieve panne" stonden of neergestort waren wink).

De kentekens van deze heli's lijken/leken niet op de kentekens "OP-951" en "OP-651" (en komen niet in de buurt). Hun kenteken begon allemaal met "OT-ZK" gevolgd door een letter beginnend van D tot P (excl. "O") dus: OTK-ZKD, OT-ZKE, OT-ZKF, enz. Na midden jaren '70 (bij de komst van de Seaking) hebben die amper nog gevlogen. Ze hadden 2 verschillende soorten.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Sikorsky_%28Sud%29_HSS-1_%28S-58A%29%2C_Belgium_-_Air_Force_AN1106388.jpg

Extra: op de post hier een beetje boven van Sebastiaan waar de Seaking op staat, staat achter die Seaking zo'n Sikorsky (de OT-ZKF) waarvan je een zeer klein stukje ziet (staat in het Legermuseum in Brussel).

Non semper ea sunt quae videntur

Geen ex-Sabena? » oud16hoven.nl