1

Topic: Boek: Undercoveragent bij de federale politie

Alpha 20 - Kris Daels undercoveragent bij de federale politie

Zijn er in België undercoveragenten actief? Hoe worden zij gerekruteerd en opgeleid? Hoe gaan ze te werk en hoe verloopt een infiltratie in een misdaadorganisatie? Wat zijn de gevaren en de risico's? In Alpha 20 vertelt Kris Daels, een Belgische undercoveragent, zijn verhaal. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt de lezer een unieke inkijk in de realiteit van het undercoverwerk in ons land. En zoals wel vaker blijkt de realiteit de fictie ver te overtreffen.

Kris Daels begon in 1986 bij het SIE, beter bekend als groep Diane: een keurkorps van de rijkswacht, belast met gevaarlijke en risicovolle opdrachten. Tien jaar later werd hij undercoveragent en hij opereerde vanaf dan onder de code 'Alpha 20'. Nadat hij geleerd had hoe hij het vertrouwen kon winnen van gangsters en bendeleiders, startte hij de langste infiltratieopdracht die een Belgisch undercoverteam ooit heeft uitgevoerd. Door kind aan huis te worden in de wereld van bordelen legde hij contacten met de kopstukken van een internationale drugsbende en na een wekenlang verblijf in de gevangenis kwam hij met cruciale informatie over een moordonderzoek weer naar buiten.

Uitgeverij Van Halewyck
ISBN: 9789056179212
Prijs:  € 19,90
maart 2009 

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/regular/FC/7/7/0/2/1001004006502077.jpg

2

Re: Boek: Undercoveragent bij de federale politie

Interview met Daels » www.destandaard.be

Hij werd de best vriend van Eddy B. (grote dealer in containers drugs), hij ging undercover in de bordeel en prostitutiemiliue, uiteindelijk werd Eddy B. erin geklist. Weet iemand iets over Eddy B.?

Re: Boek: Undercoveragent bij de federale politie

De drugssectie van de federale politie in Brugge heeft een internationaal drugsnetwerk opgerold. Er zijn negen mensen aangehouden en 200 kilogram hasj onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van 1,3 miljoen euro.

Maandag vielen agenten binnen bij een transportbedrijf in Koekelare. Dat gebeurde toen een vrachtwagen de bedrijfsterreinen opreed. De 200 kilogram hasj, vermoedelijk afkomstig uit Spanje, waren verstopt tussen een lading lege paletten. De drugs waren verdeeld over acht pakken van 25 kilogram. Om de drugshonden te misleiden, was elk pak omwikkeld met jute, die in mazout gedrenkt was, en daar omheen was nog eens plastic aangebracht.

Bij die interventie werden zes mensen aangehouden. Het gaat om Eddy B. uit Beerst (Diksmuide), zaakvoerder van een transportbedrijf in de Barnestraat in Koekelare, zijn vrouw, twee medewerkers en twee chauffeurs. Vrijdagmorgen heeft de raadkamer in Brugge hun aanhouding met een maand verlengd.

Volgens het parket zijn er ernstige aanwijzingen dat Eddy B. al sinds 1996 internationale drugstransporten organiseert. Daarbij werden ladingen van 500 tot 1.200 kilogram cannabis vanuit Marokko ingevoerd. De drugs waren bestemd voor de Belgische, Nederlandse of Britse markt.

Nog volgens het parket zou Eddy B. zich ook hebben beziggehouden met het witwassen van drugsgeld. Intussen zijn nog drie andere vermeende bendeleden gearresteerd. De drie, die geen werknemers zijn van het transportbedrijf van Eddy B., verschijnen dinsdag voor de raadkamer.

4 (edited by Ben 16-05-2012 12:33)

Re: Boek: Undercoveragent bij de federale politie

Bij Eddy B. was het netwerk van drugs en zedenfeiten waar Peter W. + Johan D. + Giovanni VDV hun zaakjes regelden. Is dit dezelfde Eddy B.?