1 (edited by Ruf Nachtergaele 11-05-2008 08:36)

Topic: Italiaanse connectie

Een kopie van een artikel uit het weekblad Humo van 15 november 1990 geschreven door Hugo Gijsels. Titel: P2 + CIA = P7 - Reikte de Strategie van de Spanning tot in Nijvel?

Motief » Strategie van de Spanning

Voor de versie in kleur » Pagina 1 | Pagina 2

2

Re: Italiaanse connectie

Zeer interessant:

Reikte de 'Strategie van de Spanning' tot in Nijvel?

Italië beleefde in 1990 turbulente tijden. Sinds enkele maanden wordt La Penisola overspoeld door een aanzwellend politiek-juridisch schandaal dat nu ook naar België overwaait. Op 2 juli 1990 knalde het deksel van de tot dan zorgvuldig gesloten gehouden doofpot. Die dag zond de Italiaanse staatsomroep RAI UNO een interview uit met ex-CIA-agent Richard Brenneke. Die verklaarde dat hij vanaf 1969 tot het begin van de jaren tachtig in opdracht van de CIA tientallen miljoenen dollars overmaakte aan mantel-organisaties van de extreem-rechtse vrijmetselaarsloge P2. De bedragen varieerden van een tot ruim 10 miljoen dollar per maand.

Volgens Brenneke was het de bedoeling dat P2 met dit geld in een aantal Europese landen - het meervoud is belangrijk - terreur zou zaaien. Middels samenwerking met de maffia, participatie in de drughandel, bomaanslagen, politieke moorden en ontvoeringen moest het politieke klimaat in een aantal landen worden ontwricht en rijp gemaakt voor een staatsgreep op z'n Amerikaans. De Amerikanen hoopten dat landen die een beetje teveel naast de Atlantische NAVO-koers laveerden hierdoor als het ware vanzelf met een ruk naar rechts zouden worden bijgestuurd.

Dit perfide plan had in de eerste plaats betrekking op Italië zelf, omdat een mogelijke regeringsdeelname van de communisten de Verenigde Staten destijds een ware nachtmerrie was. Ook Griekenland genoot de eer tot de onbetrouwbare bondgenoten te worden gerekend. Het al dan niet handhaven van Amerikaanse militaire bases is bij verkiezingen in Griekenland immers steeds weer een bijzonder gevoelig thema, en dat werkt de Amerikaanse leiders al lang op de zenuwen.

Motief » Strategie van de Spanning

Re: Italiaanse connectie

Volgens mij is die Strategie van de Spanning afleiding.

4

Re: Italiaanse connectie

Waarvan dan? Volgens mij is er wel degelijk strategie van de spanning in het spel. Maar niet enkel. Bepaalde kringen hadden baat bij een "ruk naar rechts". De VS maar ook ultrarechtse Europese kringen. Hoe verklaren we anders bvb de aanslag in Bologna? Wat hulp van de NATO hier en daar, zowel financieel als logistiek, dat was mooi meegenomen voor de internationale misdaad verbonden aan wapen-, drugs en diamanthandel.

Internationale misdaad die zich ook situeerde in politieke kringen doorheen Europa (Andreotti, VdB, ...) en zich structureel ontplooide in "organisaties" van het type P2. Een monsteralliantie waarbij fervent anticommunisme en gerichte geopolitiek gepaard waren aan verrijking en machtsspelletjes allerlei.

5 (edited by swansongunsung 16-04-2009 13:21)

Re: Italiaanse connectie

Het is best mogelijk dat een van de oorspronkelijke verdachten, Francesco Nardella, is dezelfde Francesco Nardella als de persoon in het boek 'Gladio' van Jan Willems. Francesco Nardella was de kleine garagist, lid van De Borains, die gearresteerd werd met Cocu en Vittorio. Volgens de Belgische pers, en onderzoekers, is Francesco Nardella niets, een kleine garagehouder van Boussu, niets meer. Waarom vermoed ik dat deze Nardella dezelfde Nardello is die staat in het boek Gladio?

  • Francesco Nardella (Gladio) heeft naar Nederland gevlucht in 1974, na de arrestatie van Amos Spiazzi (zie hieronder)

  • Geboortedatum Francesco Nardella (verdachte Bende van Nijvel) - 1 November 1935.

  • Getuigenis Henri Damsaint -  PV 1695 10/05/1988. Nardella, garagiste, déjà soupçonné précédemment dans le B.W. Connu dans le milieu comme maquilleur de voitures. Aurait fait partie de l’organisation « Ordine Nuevo » Aurait eu de nombreux contacts avec les brigades rouges. Aurait participé à certaines actions du B.W.

  • Ik geloof persoonlijk dat P2 achter de bende van Nijvel staat, misschien i.v.m. andere opdrachtgevers.

In het boek kunnen wij de volgende lezen. Als het dezelfde Francesco Nardella is, wordt deze man zeer interessant i.v.m. La Strategie de la Tension.

L’instruction sur la “Rose des vents” et sur le SID parallèle/Gladio:

La Rosa dei Venti-giunta, esecutiva riscossa sociale italiana

C’est en 1972 que deux magistrats de Padoue, G. Tamburino et L. Nuziante, ouvrent une instruction sur une mystérieuse organisation, à la suite de la découverte d’un projet de coup d’Etat prévu pour le printemps 1973. La police italienne met la main sur un plan qui contient les éléments d’un coup d’Etat: une liste de personnes à éliminer, des cartes et des indications pour occuper les endroits et les bâtiments stratégiques, ainsi qu’une série de documents frappes d’un sceau (aigle et faisceaux). Ce sceau est le symbole d’une mystérieuse organisation, la “Rosa dei Venti-giunta, esecutiva riscossa sociale italiana”, composée d’une vingtaine de groupes subversifs que pourrait contrôler une structure parallèle clandestine du SID. La “Rose des Vents” apparaît rapidement comme un des mandataires possibles de l’agitation des dernières années.

L’enquête met rapidement en cause un fonctionnaire du syndicat fasciste CISNAL, Roberto Cavallero, et des militaires de haut rang. Parmi eux, le général en retraite Francesco Nardella, ancien commandant du district militaire de Vérone, qui a dirigé le “service de la guerre psychologique auprès du commandant allié FTASE” de I’OTAN à Vérone de 1962 à 1971, et le lieutenant- colonel Amos Spiazzi, qui dirige le service des renseignements militaires de la IIIe armée.

Roberto Cavallero est le premier à faire état, dans une interview accordée à L’Européo le 17 novembre 1974, d’une organisation parallèle qui n’est pas à confondre avec la “Rose des Vents”: “l’Organisation existe par elle-même; elle a une structure légitime dont le but est d’empêcher que les institutions ne soient menacées. (..) Quand des troubles apparaissent dans le pays (désordres, tensions syndicales, violences), l’Organisation se met en action pour créer les conditions d’un rétablissement de l’ordre; si les troubles ne se produisent pas, ils sont créés par l’organisation elle-même, par le truchement de tous ces groupes d’extrême droite (quand il ne s’agit pas de groupes d’extrême gauche) aujourd’hui impliqués dans les procès sur la subversion noire”.

Cavaliero confirme aussi que l’Italie n’étant pas la Grèce ou le Chili avec ses neuf millions de voix communistes et une armée touchée par le “laxisme moral”, le groupe dirigeant. de l’Organisation “qui comprend des représentants des services secrets italiens et américains ainsi que de puissantes sociétés multinationales, a choisi une stratégie de désordres et de tensions qui justifie le rétablissement de l’ordre” plutôt qu’un coup d’Etat à la grecque.

6 (edited by swansongunsung 17-04-2009 11:17)

Re: Italiaanse connectie

Het ziet er naar uit dat er is niet sprake over "onze" Francesco Nardella. De Italiaanse generaal Nardella was al een vijftiger in de jaren zeventig, dus veel te oud (geboortedatum "onze" Nardella = 1/11/1935).

Re: Italiaanse connectie

Wat heeft men bereikt met de strategie van de spanning? In de steden krioelt het van de criminaliteit en er buiten ook. En al wat vreemde nationaliteit heeft staat boven de wet, want die beroepen zich op racisme als ze aangehouden of gecontroleerd worden. En de meer middelen en meer blauw op straat is enkel om te flitsen en op alcohol te controleren. De zo gezegde daling van de cijfers van de criminaliteit worden zwaar gemanipuleerd. En vechten tegen communisten was al op zijn einde in de jaren 80.

Re: Italiaanse connectie

patrickhaemers wrote:

En vechten tegen communisten was al op zijn einde in de jaren 80.

In 1989 misschien (Val van de Berlijnse Muur). Zeker niet het geval in 1985. In de jaren van De Bende Van Nijvel was de Koude Oorlog in volle gang.

Re: Italiaanse connectie

Toen misschien nog wel, maar ze zaten in ieder geval zonder middelen in Rusland, en hun arsenaal verouderde drastisch.

Re: Italiaanse connectie

Ik geloof niet in directe inmenging van buitenlandse diensten. Waarom zouden ze zich al die moeite, tijd en risico's getroosten om zo'n (relatief) klein aantal slachtoffers te maken, verspreid over meerdere aanslagen? Me dunkt hadden ze met één aanslag à la Bolognaise een veelvoud van het totaal aantal slachtoffers dat aan de bende wordt toegeschreven kunnen bewerkstelligen.